Google+

oleh: acik_yarn Jagung goreng

No picture

masakan asli dari tanah jawa( arwah nenek asal dr sana,so die yg introduce.tp dah di alter sket ikut selera masakini)


Created on : 18-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi acik_yarn




Bahan-bahan ( 25 ketul )

  • 5 ketul jagung mentah saiz M-L(jangan guna jagung yang buat corn in cup tu ye... rasa die tk fresh nanti)
  • 2 sudu tepung gandum-sukatan rata sudu je(kalau jagung saiz XL boleh tambah tepung )
  • 2 biji telur ayam
  • 1 biji cili besar - merah(kalau nk pedas tambah cili lagi)
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 biji bawang kecil
  • sebatang daun sup untuk hiasan
  • garam secukup rasa
  • sedikit air(lebihkurang 1/2 cawan)

Cara-cara

  1. kikis dan kikir jagung dari tongkolnya. Sisa jagung yang melekat tu pun kikir gak. Tumbuk jagung tadi, lebih kurang 1/2 hancur. Jagung ditumbuk untuk mengeluarkan air jagung. Yang selebihnya biar berbiji.
  2. potong bawang besar dan bawang kecil tadi, cili besar dan daun sup. Masukkan ke dalam no 1.
  3. Tambahkan tepung gandum, telur. Gaul sampai semua bercampur. Semak keadaan adunan itu, kalo adunan jagung macam lembik sangat, tambah tepung lagi sikit, jangan banyak, kalo keras hilang rasa jagung. Tapi biasanya sukatan ini dah memadai.
  4. Kalo nampak keras pula, tambahkan air tadi. Nanti bile tengah buat tu boleh agak keadaan yang sesuai. Asalkan semua jagung tu melekat ok lah tu.
  5. Tambah garam secukup rasa. Gaul rata
  6. Goreng dengan minyak panas api sederhana besar, cedok adunan dan masukkan dalam kuali pakai sudu je. Goreng sampai nmpk kecoklatan. Jangan sampai hangit..nanti tk sedap lah..Kalau pakai api besar nanti jagung ni cepat hangit tp tepung belum masak pulak.
  7. Hidangkan.Sesuai dimakan semasa suam-suam kuku bila-bila masa. Enak juga dicicah dengan sos cili sebarang jenama.. Ermmmm..sedapnya

Tag

jagung








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (5)

18-01-2007, acik_yarn komen :

maaf ye..gambar belum ada. cubalah resepi ni, muda, ringkas dan sedap.


19-01-2007, mirza_izz komen :

nak tanya... macam mana nak tahu jagung saiz M atau L... hehehe... nak try buat la.. rasa cam best...


19-01-2007, acik_yarn komen :

kalo jagung beli kat giant 5 tongkol = rm 4 tu kira saiz M /L lah... kalau beli kat pasar tani yang setongkol RM 1 tu kategori XL sebab die besarkannn... jangan beli yang comel2 tu. nanti dapat sikit sgt jagungnya.. lagi satu jangan beli jagung muda ye..cari yang dah matang, jangan yang dah tua sampai bertukar warna oren atau jagung yang terbiar 3 hari sebab lupa nak masak..rasanya akan berubah nanti..


19-01-2007, acik_yarn komen :

itu contoh gambar yang saya dapat dari website lain. Saya nk preview je je dulu kat u all. Insya'Allah gambar hasil masakan saya akan menyusul sebab tak best lah bile gambar bukan originality dari kite kan.


19-01-2007, admin komen :

acik_yarn.. sorry i terpaksa delete gambar tu.. kalau hanya utk preview just letak link dibahagian komen.. tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu