Google+

oleh: bakewithmilla Kaya Ball

Dsc00296

Bisnes yang aku jalankan sekarang Alhamdulillah


Created on : 13-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi bakewithmilla




Bahan-bahan ( 120 biji )

  • 5 biji telur
  • 1/2 sudu makan garam (untuk rasa lemak n xmuak )
  • 1/3 susu pekat tin kecil
  • 500 ml air
  • 1 sudu makan baking powder
  • 600gm tepung (atau lebih bergantung kepekatan)
  • 1 sudu kecil vanilla
  • untuk inti seri kaya dan seri kaya pandan... ada org bisnes leh taruh penutbutter tp milla test x dpt...Adunan nie xleh..heheh..

Cara-cara

  1. pukul telur sehingga berbiuh...masukkan susu pekat pukul lagi..(sekejap ja). masukkan air pukul lagi...masukkan vanila berselangseli dgn tepung,garam dan baking powder pukul sehingga adunan sebati......Panaskan acuan atas dan bawah, titiskan dengan sedikit minyak kemudian isikan separuh dengan adunan kemudian letak sedikit serikaya dan tutup dengan adunan hingga 3/4 penuh. biarkan seketika sehingga adunan penuh dan tutup acuan dan masak hingga keperangan.

Tag

kuih muih









Laporan Masakan Bergambar (2)

17072009_001_
18-07-2009
kena kutuk dgn hby pon, nk teruskan gak bakar kaya ball dgn acuan kuih cara. Dr bkr kt dapur, bkr kt oven last2 bkr dgn arang..keke..sbb dapur dgn oven dah nak kaput kot. Nampak dlm gmbr mcm hangus, tp luar x pon, garing jer. Bakar api atas bwh tu..bertambah itam la aku..huhuhu..thx milla bg resipi ni. Masa milla br nk bljr wat kaya ball, pakai acuan n bkr camna?
Laporan oleh: eenat

tQ juga eenat bab cuba resepi nie...hehehe milla mula2 bakar kaya ball nie time dah beli acuan..semangatkan time first time nampak acuan tu kat jalan2 dtawau..ada cina bisnes kaya ball tu..pas tu ckp ngan hb.."abang ayg mau beli acuan tu buat bisnes"..heheh...sampai jak acuan tu kat rumah tus test...mula2 tu kembang tp masa sejuk keras masi bleh mkn tp xsdp..hehehe..cari resepi sana sini cuba smpi jd..n buat bisnes..tp yang resepi skg nie ada sorang kakak tu yang kasi ajar namanya "kak liza"...dan Alhamdulillah resepi tu milla ubah sana sini smpila lembut dan gebu mcm tu..heheh

Kaya_ball2
30-11-2009
salam milla, ni dia kaya ball kita. kita guna acuan kuih india. bentuk bulat la tapi tak tinggi mcm guna acuan kaya ball. 1st time buat hari tu, adunan pekat sket so tak lembut sgt bila dah sejuk. kita nak try lagi lain kali. makasih resepi ni. ank2 n hubby suka.
Laporan oleh: anaz1977

thanks ya anaz1977 cuba resepi nie..hehe..ops sori kalau adunan pekat tambahkan air yaaa...xapa lain kali cuba lagi!!!


Komen (39)

13-07-2009, HaSue komen :

salam milla..thanks sudi share resepi nih..kat bahan2 tuh tak letak serikaya,terlupa agaknya ye.. :) Nak tanye,kena ade acuan laa br bleh buat kaya ball ni yer..mana laa nak carik acuan nih plak..hmm,kalo bleh nak tau..biasa milla jual seketul berapa eh? ke 1 hengget 4 ketui?hehe..tu pun kalo x kesah nak bgtahu ler.. kot2 ader yg nak ikut bisnes gak,berpanjgn pahala u ;)


13-07-2009, zaina komen :

mila,kak maria ni.kedai ko masih di papar ka?mo tanya juga ba di mana ko beli acuan tu?


13-07-2009, HaSue komen :

lor..k maria kenal ke ngan mila nih..haa,akak jelah jwb soalan sue tuh kalo akak tau yer..hee


13-07-2009, eiyna komen :

erm...da lama xmkn kaya ball....thanks bg resepi nie.leh try buat.


13-07-2009, eiyna komen :

erm...da lama xmkn kaya ball....


13-07-2009, bakewithmilla komen :

hehe..lupa lak taruh seri kaya..iyaaa serikaya intinyaa...sori yer....a'ah btul la tu 4 biji RM1.00....saya beli acuan tempat jual peralatan bisnes...kalau dekat sabah d KTW.. no telefon 088722455


13-07-2009, bakewithmilla komen :

kalau ada acuan kuih cara boleh juga..hehe tp xtau beli dmana....ada yg boleh bantu..?


13-07-2009, edaariffgibson komen :

assalamualaikum Milla..thanks 4 the recipe.Tapi mana cari acuan tu..kalau ada pun harganya mesti mahal.I ingat nak sendiri utk makan sendiri.any suggestion for alternative acuan?Regards..Kak Eda


13-07-2009, twilight33 komen :

mungkin blh gunakan acuan bahulu..jadi lah bentuk mcm bahulu tu kan...bukan utk business makan sendiri aja tak kisahlah bentuk apa pun mila thanks for the recipe...saya tiap kali nak beli kuih ni mesti tanya situkang buang sape yang bancuh kuih ni? sbb saya tau kiosk jual kuih ni towkeh dia nonmoslem..


13-07-2009, bakewithmilla komen :

a'ah btl juga idea twilight33 tu...same2....saya jaga gerai sediri pun kadang2 masih ada org sansi sama ada bos kaya ball nie muslim atau cina...heheh...besala tu...


13-07-2009, nat_rashid komen :

wahh..baik hati la mila ni.. share resepi utk bisnes kat cni. kadang2 org yg wat bisnes jual makanan ni, diaorg lokek skit kalu nak bagi resepi masakan diaorg. semoga bisnes mila bertambah maju lah hendaknye..aminnn...


13-07-2009, edaariffgibson komen :

kalau kita masukkan dalan acuan bahulu kemudian bakar dalam oven gunakan api atas bawah boleh tak agaknya..Thanks.Nanti I balik Malaysia lagi 2 minggu I ingat nak mencuba..Anak2 I favouritelah kuih ni


14-07-2009, bakewithmilla komen :

nat_rashid..iya dulu saya pun lokek jugaa...tp tak leh bawa kemana jua resepi tukan...lagi bagus kongsi ngan orang tambah pahala....lebih2 lagi org doakan kita...Amin..makasi yaaa...


14-07-2009, NorPrima komen :

Bakewithmilla, terima kasih byk2, saya nak cuba buat ni....tiap kali keluar jalan2 dipasaraya mesti ada jual ball kaya ni..selalu saya belikan utk anak dia org suka...tapi tu la kadang2 was2 jugak...tawakal je la...tq ye resepi ni...mudah2han bertambah maju bisnes .....amin..


14-07-2009, bakewithmilla komen :

Salam Nor makasi yaa bab doakan saya...Amin....


14-07-2009, cik_ct1208 komen :

asmekum.....cik BAKEWITHMILA ni org papar ka?sy pun org papar ba, jual kayaball d mn ah? x penah nmpk pon


14-07-2009, bakewithmilla komen :

salam cik_ct202 saya org ten0m suami org papar...gerai saya dsupermarket Giant papar...lama udah b'jual sana...heheh...


14-07-2009, hanazmanis komen :

tq syer resepi ni....akak buat guna acuan kuih cara tu....bakar atas dapur gas jer .....sedap tp x garing cam sifu la...hehehehe


14-07-2009, bakewithmilla komen :

xapala...jadila sudah tu...kalau selalu buat InsyaAllah tau dmana silapnya...heehhe..go...go chayoooo...


16-07-2009, eenat komen :

Bakewithmilla, Tq 4 sharing d recipe. Blh tau brp harga acuannya. Kalau kt lembah klang, ada dijual kt supplier jual alatan dapur utk biz. Dlm newspaper slalu ada slot utk alatan biz makan. Moga biz Mila makin maju n dapat banyak pahala dgn berkongsi dgn kengkawan..lap u lap u hehehe


16-07-2009, bakewithmilla komen :

eenat heheh...mula2 beli acuan 2 harganya rm3200 tahun 2005 kalau xsilap....tahun lalu beli sebiji lagi naik harganya ke rm3350 tapi berbaloi...insyaAllah...Amin...Lap u Too...heheheh


25-07-2009, eenat komen :

uihh..sayang tul hby u..trus beli bg bini nk wat niaga walau x der resipi lg ....caya laaa !! kwn eenat niaga ni gak..boleh la income dia 5 angka sebulan alhamdulillah


03-10-2009, kamera komen :

terima kasih bagi resepi, moga anda dan keluarga dilimpah rezeki tiada sempadan


12-11-2009, little_oyen komen :

hai, sesiapa yg nk beli acuan kaya ball (full set) boleh contact no nie 013-7744799 ( kak ina)...boleh bayar secara ansuran...syarikat bumiputra...ada yang guna gas ada yang guna elektrik....ramai da beli barang dr kak ina tu...saya hanya bagi laluan bg sesiapa yang berminat...yelaa sekarang nie ramai yg nk buka business nie tp x taw cari peralatan di mana kan....ini la peluang....=)


05-01-2010, papakila komen :

caya la mcm2 resepi ada kat ruangan ni


05-01-2010, bakewithmilla komen :

hanazmanis : thanks bab cuba resepi nie yaa... resepi nie memang xgaring pun lembut ja heheh...xjumpa lagi resepi yang garing mcm yang tauke2 cina jual tu heee....


05-01-2010, bakewithmilla komen :

kamera :Amin Yarabaalalamin... kita kongsi sama2 ilmu Allah bagi....insyaAllah berkat... little_oyen: tQ infomasimu....jasamu dikenang...


09-01-2010, little_oyen komen :

sama2..=) kalau kita x tolong org sendiri...siapa lagi kan....


20-01-2010, ajiz76 komen :

salam bakewithmilla.. nak guna resepi milla utk buat biz ni.. harap dihalalkan..


27-08-2010, d_whizkidz komen :

trima kasih sume..ingin nk meniaga kayaball,tapi xtau mcm mane nk mulakan..ad sape2 bole bantu??thanks in advance..


28-08-2010, Teratai Desa komen :

anak2 cukup suka..memang nk buat, tp acuan x de.. oh ya nanti nk try wat kat sandwich maker boleh x ya?


17-12-2010, julia mustafa komen :

kenapa kaya ball saya tak lmbut..kenyal macam getah..apa yg kurang apa yg lebih..saya dh buat ikut sukatan...


23-12-2010, Allya Hakimi komen :

Trima ksh Milla sbb kongsi resepi nie... anak saya kata sedap dan lembut rasa mcm waffle pun ada... tapi saya gunakan sandwich maker... kaya tak blh bbh bnyk sbb nanti meleleh... Apap pun terima ksh sekali lagi...


29-12-2010, julia mustafa komen :

mila..atau sesiapa shj..tolonglah bgtau..kenapa kaya ball saya tak jd..kenyal..dan tak lembut..


19-02-2011, bakewithmilla komen :

julia mustafa : kalau kaya ball tu kenyal dan xlembuat mungkin adunan tu pekat... tambah air lagi yaaa..!! atau tambah telur pun boleh...adunan tepung xpekat xjuga telalu cair.. cuba lagi yaaa..


06-06-2011, abeza624 komen :

salam....mila...moga murah rezeki...selalu...amin...tq......kongsi resepi dicini...anak suka sangat makan kaya balllni...


05-07-2011, salmah_latif@ymail.com komen :

thanks mila...... dah lama cari resepi ni... nak cuba buat tapi saya x da acuannya , hu..hu...


10-06-2012, musmuliadi komen :

Iya, di mana nak dapatkan acuanya ye, dan berapa harganya.......?


27-12-2012, ziela Oh lala komen :

salam mila, dh try buat smlm.. tp knpe adunan 2 keras ye? ape yg x ckup.. coz bahan2 semua sama je... kat mne bOleh cari tepung kaya ball? tQ


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu