Google+

oleh: minami133 Dadih

Dscf5392

mudah disediakan dan ditambah perisa mengikut citarasa


Created on : 15-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 15-20 cup kecil )

  • 1 liter air
  • 1 liter susu segar
  • 1 cawan gula
  • 11 g serbuk agar2(2 sudu besar)
  • secubit garam
  • perisa (jagung,strawberi,milo dll)

Cara-cara

  1. masak air dgn gula sampai gula hancur.
  2. masukkan susu, serbuk agar2 dan secubit garam. panaskan sehingga mendidih dan kacau hingga sebati.
  3. tutup api dan tapiskan ke dalam bekas2 kecil(kalo nak masukkan perisa, bahagikan dadih kepada beberapa bahagian dan tambahkan perisa). simpan di dalam peti ais sehingga dadih menjadi pepejal.
  4. Dscf5471
    dadih jagung dan bandung








Laporan Masakan Bergambar (19)

24012007_008_
24-01-2007
mmm.. yummy~
Laporan oleh: zara_klate

pasni bole lah try perisa lain pulak.. pasni i nak buat dadih coklat pulak..

Dsc02872__small_
27-01-2007
dah wat dah dadih pakai resepi ni.sedap2x.tq minami..wat dadih biasa ng coklat.
Laporan oleh: yukidome

welkam yukidome.. pandai yukidome buat.. bole lah kasik sket yg coklat tu..=)

Dsc04313
16-02-2007
guna susu strawberry. sedap. mula2 ingat jadi agar2 tapi bila ceduk dengan sudu dan makan, hmmm....sedapnya..
Laporan oleh: hanis

wow, mesti sedap guna perasa strawberi kan.. pasni bole i cube pulak..=)

Dscn0091
31-05-2007
Sedap gak dadih ni, budak2 mmg suka.
Laporan oleh: nurjemyhans

cantik nyer dadih nurjemyhans.. jgn kata budak2 ajer terpikat ngan dadih tuh, org tua pon mau la..hihiihii

Dadih
05-08-2007
sedap. dh lame buat, br sempat nk upload :D
Laporan oleh: pijah

bese lah.. kalo dah siap, mesti tak sabar2 nak mkn yer.. sampai nak ambik gambar pon dah takde mase.. hihihi.. br nak ambik camera, ntah2 dah kene curi dadih tuh...

020
01-09-2007
Tq minami. 2nd time buat. Perisa pandan, strawberry & mango.
Laporan oleh: fieza_fwwt

yeker.. i dah lame tak buat.. busy sket.. hehehe..tq mencuba resepi nih

Img_4315_edit
04-09-2007
sy wat half of the recipe je sbb takut tak habis.. anyway, rase ok dah cuma terkeras sket. next time kene kurangkan serbuk agar2. sy wat perisa chocolate hazelnut. time kaseh ye minami, sedap! =)
Laporan oleh: yummiez

lain dr yg lain nih.. bagus mencube byk perisa nih. bole share kan...

P9070890
07-09-2007
dadih milo... minum milo anda jadi sihat dan kuat!! hihiihi
Laporan oleh: mama_myvi

dadih milo belum cube lagik.. time kasih kerana mempelbagaikan perisa dadih nih

Dsc01820
11-09-2007
buat malam tadi. rasa memang sedap tp dadih ni xlicin cam jual kat luar napa ek?
Laporan oleh: nieta399

haah, beselah tak same sangat dgn yg ori... yg ori tuh ader ubat die sendirik.. sejenis bakteria utk buat dadih

Dadih
28-03-2008
Dadih yg guna susu tepug and agar strip...He.. hee sedap agt. 10Q tuan empunya resepi.
Laporan oleh: che'iza

menarik dadih tu.. bole jual kat kedai..

Dadih_minami
06-07-2008
alamak terkeras skit..pasni nk wat lagi :)
Laporan oleh: tulip77

buat jangan tak buat.. alang2 nak belajar biar bole lawan sifu.. hehe.. cantek color

Image134
21-12-2008
Ni je yg sempat snap.Yg lain dah licin. Hehe...saya guna susu tepung je tp still best.
Laporan oleh: mama_nayli

susu tepung leh gak...

Dadih
15-03-2009
mudah dan enak disajikan dingin...tq...
Laporan oleh: inda77

terasa nak makan lah pulak

Dadih_cklat
01-07-2009
dadih utk dessert hari..cuma terkeras sikitlaa..jdi cam agar2 pulak..mungkin terkurang air kot
Laporan oleh: sakura>emi

rupa dah cantek...

Dadih_belang
01-07-2009
ni versi belang2 pulak..tq share resepi..next time leh cuba lg
Laporan oleh: sakura>emi

wah.. cantek2

Dsc01763
20-08-2009
terpejal cikit. tapi mak sy suka mcm ni, dia xsuka lembik2. so oklah. tapi adik sy suka yg lembik. so nnt kena buat yg ikut recipe nie. hehe. sedap!
Laporan oleh: iesha

kene buat 2 periuk nih...lain org lain selera

P1010379
21-11-2009
sedaplah......muahh..
Laporan oleh: Mariani(KT)

tq mencube.. sekali hadap jer tu..

Dsc07953
13-11-2010
sy guna susu coklat.erm, lazat berkrim..:D
Laporan oleh: hairan189

wow.. sedap tu..

Photo-0001
21-11-2011
Sedap .. saya guna susu rendah lemak, 3 rasa pisang, coklat, dan ros, + asli.... tq for the resepi....
Laporan oleh: comel2011

best nyer rasa pisang


Komen (82)

15-01-2007, umi_e komen :

minami... kalau tak ada agar2 serbuk... camna? agar2 biasa banyak mana nak bubuh?


15-01-2007, minami133 komen :

erm.. tak pasti lah.. nanti dah try br bole bg tau.. tak pon umi_e try buat dulu. hehehe...


15-01-2007, alma komen :

umi_e, alma wat dadih guna agar2 biasa (yg strips tu). resipi alma lain sket, 1/2 peket agar2 strips (sbb nk wat dlm 22-24bekas plastik dadih yg tggi sket, bkn yg kecik rendah tu tau - wat byk2 xmuat fridge!), 2.75liter air, gula, coffemate, evaporated milk, & perasa ikut ler pe2 (beli emulco strwberry & etc.)..tp nnt nk cuba lak ler resipi minami nie, tukar cara laks hehe.. sbb dadih fav anak2, mommynye tukang wat jer :)...


15-01-2007, minami133 komen :

alma... rasenyer struktur dadih yang diperbuat dr agar2 biasa tak sama rasanye dibanding guna serbuk agar2 tau...pastu dadih nih bukan fav budak2 ajer, orang tua pon suka.. hehehe... lg satu, biasanye org buat dadih pakai susu tepung, tp saye tukar gune fresh milk..


15-01-2007, umi_e komen :

Thanks alma & minami... umie tak pernah try lagi buat dadih sebab umie sorang je yang suka... kalau buat nanti sendiri makan untuk membesarkan badan hehehehe


17-01-2007, minami133 komen :

kalo umi sorang ajer yang makan, ape kata umi buat time ade party dll... =).. mesti ader yang suke dadih tuh.


22-01-2007, ctjuliez komen :

rs sedap berlemak tp tak pejal..d mn silapnya?


22-01-2007, minami133 komen :

ctjuliez.. saye gune sukatan tu ajer.. kalo nak betul2 pejal lebihkan serbuk agar ajer.. kalo gune lebih serbuk, tak name dadih lah pulak,... jadi jelly pulak kan..


24-01-2007, sayang79 komen :

dadih nie kegemaran seisi keluarga sayang...so kalau dh ada resipi mudah nie leh ah sayang buat nanti...yumm yumm...


24-01-2007, minami133 komen :

lepas nih bole lah buat.. senang ajer.. tak payah beli lagi.kos nak buat pon murah.. ader org buat dadih gune susu tepung.. tp saye tak pernah cuba..


24-01-2007, zara_klate komen :

minami.. yg i uat tu flavour strawberry, blueberry n biase nye. tapi terkeras sket.. pasal agar² yg i guna tu, 12g. yg minami punye 11g. tu yg terkeras sket tu. but still lembut.. =)


25-01-2007, minami133 komen :

zara_kelate... 11 gram tuh pon dah kire ok2 ajer lembut nyer.. u gune 12g pejal lah sket.. saye gune 10g.. suke lembik2 sket.. pasni bole try 11g pulak erk.. sayang79 pulak bile nak buat?..hihihi.. zara_klate dah try..


25-01-2007, sayang79 komen :

insya-Allah minggu nie sayang akan buat dadih...nak buat macam2 perisa lah ...hehehe..yum yumm..


18-02-2007, budakcilik komen :

nak letak perisa banyak mana yek? 1 sudu makan cukup ke?


18-02-2007, minami133 komen :

budak cilik.. tengok u gune perisa aper, kalo jagung mungkin lebih sket.. kalo sirap tuh 1 sudu kecil pon dah cukup.. so, utk perasa takde sukatan yg khusus.. pandai2 bajet..


21-02-2007, nora ilias komen :

saya dah buat pn guna susu tepung anak2 & buat juga perasa koko.anak2 punyalah suka sampaikan sehari je dh abis.Lepas tu susruh pula buat lagi dgn pelbagai perisa sbb dia org nak bawa pergi sekolah,suruh kawan2 dia org rasa plk.So skrg ni x yah lg nak beli & dapatlh save budget sbb buat sendiri lebih jimat.Thanks for resipi.


22-02-2007, minami133 komen :

nora.. mmg resepi dadih gune susu tepung, kat sini susu tepung mahal sgt.. so, modify gune fresh milk... so, ramai org oversea nih bole buat dadih sendiri.. susu segar lg murah dr susu tepung..


22-02-2007, umida komen :

minami...boleh tau u dimana?? hehehe saje nak tau..coz rata2 org kat sini semuanya round the world kan kan kan....;-)


23-02-2007, minami133 komen :

umida.. i kat japan..


23-02-2007, pijah komen :

nk tny skit. 1. masak air & gula tuh ats api ker? 2. lps masak dua2 tuh, tutup api dulu ker baru masukkan yg lain? :-/


23-02-2007, umida komen :

thks for your reply....hmm yani pon kat japan kan ;-)......salam kenalan la ye...syok/suka tgk senarai2 resipi u all ni semua...handal2 belaka dlm hal masak2 ni....learnt alot from u all ni tau...hehehe


24-02-2007, minami133 komen :

pijah.. masak air dan gula, jgn tutup api dulu, masukkan serbuk agar.. pastu kalo nak tutup api pon bole.. masuk susu dan perisa


24-02-2007, minami133 komen :

umida... yeker.. time kasih try my resipi


24-02-2007, pijah komen :

oh gitu ek. smlm uat kn. masukkan susu & agar2 powder smpi boiling, br tutup api. uhu ^^ nnt insya-allah nk upload laporan masakan.


25-02-2007, budakcilik komen :

nak tny, klu guna agar-agar biasa tu, sukatan dia macam mana. sebab guna agar-agar powder kat sni susah sikit nak dapat. ^^^^alma nak tanya kenapa letak coffemate?


25-02-2007, budakcilik komen :

nak tny, klu guna susu tepung tu banyak mana.


25-02-2007, aby komen :

dah buat dah dadih nie..sedappppp..tak sangka dapat buat dadih sendiri selama nie beli jer :) thanx minami


26-02-2007, minami133 komen :

budakcilik... kalo gune agar2 tak jadik sangat dadih tuh.. sesuai gune serbuk agar2..


26-02-2007, minami133 komen :

aby.. tak sempat ambik gambar ker.. dah ngap dulu ker.. len kali sebelum mkn ambik gambar dulu.. wat kenangan simpan dlm my resipi nih.. tul tak?


26-02-2007, aby komen :

aby dah 2 kali buat yg first masuk kat dulang n kali kedua masuk dlm gelas jer sebab tak ada bekas.. hehheh itu pasal tak ambik gambar..lainkali buat aby masukkan gambar..mesti selalu buat dadih nie sebab dah jumpa serbuk agar2 :) n rasanyer pun sedap


26-02-2007, minami133 komen :

aby.. buat dlm dulang macam agar2 lah pulak.. lenkali aby buat comel2 pastu tempek kat cni yer.. =)


26-02-2007, aby komen :

tulah kelakar kan,tapi aby buat half je sebab berdua ngan hubby je..jadi dulangnye kecik jer..lepas nie nak cari bekas yg comel2 lak :) dah buat nanti leh tempek gambar sini


16-04-2007, suriHati komen :

ermmm...sedapnya... senang ja rupanya selalu suri beli kat pasar mlm. ingatkan dadih ni ada serbuk dadihnya sendiri pasni nk cuba buat la.. :)


08-05-2007, along ain komen :

minami....ain nak tanya ni...perisa tu nak masukkan banyak mana?pastu perisa tu brand apa yang sodap?ingat nak buek ari ni....


10-05-2007, along ain komen :

minami..semalam ain cuba buat dadih ni...ikut sukatan yang diberi..tapi tersangatlah dukacita nyer dah sojuk pun tak jadik jugak dadih yer..CAIR..apa lagi ain masak balik pastukan masukkan semua serbuk agar2 tu anggaran 90gm barulah jadik....nak tanya minami guna serbuk agar2 brand apa? ingat nak buat lagi...hu..hu..hu..


10-05-2007, Lilydvalley komen :

along ain, maaf, minami skrg ni bz.. may be x leh nak jawab soalan u.


12-05-2007, tuntung15 komen :

along ain, since minami cbuk akak explain la ye. kot2 itu lah sebabnya. Biasanya serbuk agar2 ni sensitif. samade air belum cukup mengelegak or serbuk tu dah masuk angin. Ini pengalaman akak lah. kekadang buat puding pun x jadik sb serbuk agar2 dah masuk angin so advise beli yg paket2 10gm tuk sekali buat. x kisah brand ape. Jgn beli yang dibotolkan. Sb bile dah bukak chances masuk agin high. Miname, sori yek pandai2 je kite jwb tuk awak.


12-05-2007, tuntung15 komen :

Sori lupe lak kekadang 1 paket serbuk agar2 berat 10gm n 11gm. tengok n baca lah kat paket tu dulu ye. tapi x byk beza. 10gm pun leh pakai gak.


24-05-2007, along ain komen :

mer asih kak (tuntung15)....mungkin jugaklah......x perlah ain cuba buat sekali lagi..beli serbuk tu terus buat......


31-05-2007, norliah komen :

saya slalu buat guna serbuk dadih jek...senang..cuma + air, gula, susu cair...sedap...mcm2 prisa ada..


09-06-2007, minami133 komen :

norliah.. kami kat oversea mana nak carik serbuk dadih.. tuh alternatif bile rase nak mkn dadih macam kat msia.. ader serbuk dadih mmg senang nak buat dadih.. tapi kalo takder bole ganti ngan serbuk agar2..


09-06-2007, minami133 komen :

tuntung.. thank you tolong jawab soalan along ain.. betui kata lilydvalley.. minami busy sket skarang, hehehe... kadang2 tak sempat nak jawab soalan2 kat sini.. sorry erk.. lambat reply..


22-06-2007, cik_yaya komen :

susu segar tu brand ape? kalau nak buat perisa vanila mcmana? nak guna brand ape dan nak cari kat mane? saya selalu beli ade kedai best sgt... so mmg nak sgt blajar... tapai kalau tanye org tu nanti dia ingat nak lawan tokey lak...


22-06-2007, yani komen :

cik_yaya.. resipi2 kat sini jarang orang letak brand apa yg digunakan.. cthnya macam Minami ni, dia tinggal kat jepun.. of course dia guna yg jual kat tempat dia tu.. kalau dia bagitahu brand yg diguna.. jenuh org2 kat tempat lain nak mencarinya. :p


06-08-2007, noore komen :

wah,teringin sgt nak buat dadih,cari serbuk dadih segera dah merata tempat,tp x jumpe jg..dah ade resepi nih,boleh cube =)


06-08-2007, tulip77 komen :

hai...nk tanya sikit.... i nih mmg lagi confius nk buat agar2 nih...klu agar2 yg strips tu yg panjang2 tu kan? jadi sama aje ke dgn agar2 yg powder tu? sukatannya sama ke? pastu i baru beli halal gelatin,sama ke ngan serbuk agar2 nih? i mmg problem tiap kali nk buat agar2 sama ada terlembik atau terkeras...huhuhu susahnya nk buat!!! kat sni mmg xda agar2 cam kat m'sia tp ada jelly tu yg kena order gelatin dr m'sia... sapa2 mintak tlg jawabkan,sbb my husband suka makan dadih nih....tq


06-08-2007, minami133 komen :

noore.. serbuk dadih segera mmg susah gak nak jumpe.. kalo senang, agak nyer dadih dah tak laku kot kat pasar malam.. hehehe


06-08-2007, minami133 komen :

tulip.. agar2 strips tuh lain lah rase nyer.. sukatan pon lain kot.. agar2 serbuk tuh sama lah ngan jelly tak silap i.. betui tak? kalo tak betui bole sape2 tolong jawab.. pls


07-08-2007, CtCintaaa komen :

salam..ada dadih segera...cuma tambah susu cair n gula jer...tp,i nak tanya perisa dia letak mcm tu jer??kalau coklat nak kena tambah air ke??letak serbuk jer?


22-08-2007, helicase84 komen :

11 g serbuk agar2=2 sudu besar..emmm tul ke ni??i bru lpas wat but malangnye cair laa.pstuh i belek2 kotak serbuk agar2 tuh.rupenye 90 g nye.means xckup 30g..huhuhu..sedeynye..so , kak minami kne delete laa (2sudu besar) tu keh.kompius i dbuatnye..


01-09-2007, minami133 komen :

CtCinta... i tak pernah try coklat coz coklat nih kalo letak milo mesti mendap kan.. macam buat air tuh.. kalo u gune susu coklat pon die mendap kot.. kalo gune serbuk coklat maybe jadik kot..


01-09-2007, minami133 komen :

helicase.. oo u just tgk 2 sudu besar tuh lah erk.. lenkali berhati2.. i buat camtuh senang nak bajet kalo nak buat separuh adunan.. i bese wat separuh adunan ajer.. 1 sudu besar.. jadik ajer..


13-09-2007, hana98 komen :

wah,sedapnya boleh lah hana buat....


30-10-2007, jylly komen :

Dah try buat tp terkeras, so modified semula jadilah cam dadih jual kt kedai tu.thanx.dpt buat dadih homemade...(^_^)


08-01-2008, areleeza komen :

tak jadi pun....nape jadi agar-agar...tak jadi dadih


26-03-2008, che'iza komen :

Aaya buat dah, tapi saya buat separuh adunan sbb takut tak jd. exited sgt nak buat tak sempat nak pegi beli bhn. Saya guna strip agar2 (6gm). Sbb susu habis saya guna susu tpg doter saya bancur ngan air jadi 500ml. Sedap...tp manis sgt sbb lupa lak yg doter punya susu tu mmg dah manis.... thanks minami....


04-07-2008, maz76 komen :

memang sedap!! da buat perisa milo, honeydew. adakala gunakan susu strawberry atau coklat. makan dengan buah-buahan dlm tin pun best! buat sendiri lagi muai.


07-03-2009, rindumalamcorner.temerloh komen :

teringinnye la nak makan dadih,..hmm,..nak tanya kalau xde serbuk agar2 nak pakai ape ek?hehehe...xbape pandai sangat nak masak2 nih,..first time bukak myresepi.com nih,..


14-03-2009, aiminajmi komen :

hmm...sedapnye dadih.slalu beli je kat pasar malam sebab anak suke makan.n dah ade respi n...boleh la saya buat utk anak2.tak payah dah membeli.tq minami.


31-03-2009, suzzlyn komen :

Salam Minami, nak tanya skit...serbuk agar2 tu yg plain ke? Last week saya pergi bli kat tesko, tapi seme mmg ada colour...takde yg plain pun.


23-05-2009, yad komen :

hye..cmner nk bajet bt dadih nie..coz sy pkai cawan plastik..utk bt jualan..??


06-06-2009, zila66 komen :

salam minami,dh buat dua ari yg lepas....senang dan mudah...tq..


07-09-2009, nurul mashitah komen :

minami, tak jadi le dadih yg sy buat. sedeh... kmi sefamily suka mkn dadih. pandai buat leh la jimat budget tapi... keras le pula. nak tnya ni, lau guna serbuk dadih supermarket mana yg ada jual? brand apa yg ok? thnx!


08-10-2009, kiwi spring komen :

saya pun x jadi juga buat dadih....sedih anak nak makan x kesampaian. kenapa ya dadih yg saya buat lembik sangat, nampak macam air je.... satu tray saya buat saya yg makan nak mengelak pembaziran.hek...hek...hek hiba hati....


22-10-2009, sah_rie75 komen :

salam semua..saya rasa2 kan...tuan dadih ni..lama x jengah dia nya site..nurul mashitah...kalau nurul nak cari dadih yang sedap kat supermarket kan..nurul cari jenama HAPPY GRASS...sedap dadih tu..bau dia pun..sedap..saya x akan beli dadih lain selain HAPPY GRASS;))dah ada sukatan dia..senang dan mudah.saya siap jual lagi dadih ni..berbaloi2 tuu


06-12-2009, Mariani(KT) komen :

mmg skli hadap je kok minami.....anak2 dah ramai.kabih sukak mangan.he he


04-01-2010, widuries komen :

sy nk tya... dadih yg beli dh siap ngan dadih wat sendiri nie mane sedap? sy biase wt pki yg ready made tue jerr...


04-01-2010, widuries komen :

emm sy agree sah_rie75... brand happy grass tu mmg best.. klu yg lain tue mcm kureng best sket laaa


29-01-2010, Mat Slumber komen :

hi semua...saya dah cuba wat 2 perisa jagung n oren...tp kedua2nye fail... result utk perisa jagung dadih jd lembik sgt n result utk perisa oren susu jd pecah xnak sebati ngan air... sedihhhh :( kawan2 tolong laa...


11-02-2010, gg86 komen :

smlm sy ade cuba buat..tetapi jadi cair sgt...knp ye?


03-12-2010, aimanabu komen :

cmne nk bg dadih kntal ea...?cm nk mniage susu sgr mhl ckit..nk tukr dgn coffemate sdp xea...sy test buat jd cm agr2 bezanye lmbut jek...da cdngn?


05-01-2011, fieshacute komen :

fiesha dh try, meme sedap..tp wat sikit aja untuk dua org mkn.senang and ringkas aja


24-01-2011, 123ros komen :

Ini kali pertama sye nak wat dadih jadi saya harap2 dadih sye menjadilah insyaallah.selamat berkenalan.


30-01-2011, ummu naqibah komen :

Lama dh x bt dadih....


26-02-2011, noridan komen :

Akum, saya Shahidan. Jual dadih sekitar Taiping. Kalau cuti sekolah sering berada di sayap kiri masjid Daerah TAIPING. Serbuk dadih special. Berminat hubungi 019-5717336


26-02-2011, noridan komen :

Dah hampir 5 tahun full time dadih. Maknanya serbuk ni very special..


25-03-2011, SITISARKAWI komen :

sy slalu buat Dadih pakai serbuk 'HAPPY GRASS'...mmg sedap n mudah..yg lain lain blm cuba lg nk cuba lah resepi neh...tq


04-04-2011, syasya79 komen :

ada yg buat belang2 tu macamna nak buat ye..yg perisa pandan tu letak air pandan ke..


26-04-2011, Kaseh Mawar komen :

salam.selalu beli yg dah siap blk buat je ikut sukatan.kli ne dh ada resepi blh lh try buat.kalo hdk bubuh buah mcmane ye?


04-08-2011, siti sara komen :

nk try buat lah,nmpak cam sedap je bulan2 pose ni huhu


09-09-2011, edaz05 komen :

saya eda,berniaga serbuk dadih segera..yg special nye dadih ni dah hampir sempurna cuma perlu didihkan air je then campur bahan tersedia lastly masukkan perisa juga disediakan...mudah ,cepat dan plg penting lazat....saya area Bukit Mertajam,P.Pinang....negeri lain kita courier..nak try contact akak 0174901539.tq


21-11-2011, comel2011 komen :

Dah cuba bt kali kedua. Mudah dan ringkas. TQ untuk resepi ni. Saya guna susu rendah lemak. rasanya best...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu