Google+

oleh: MommaMia ~Spanish Omelette~

Spanish_omelette

Breakfast or brunch yg lengkap dan simple.


Created on : 07-07-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi MommaMia




Bahan-bahan ( 2 - 3 orang makan )

  • 4 biji telur
  • Beberapa kepingan pepperoni atau sausage yg dipotong nipis
  • 1 biji kentang dipotong dadu / nipis2
  • 1 labu bawang besar dicincang
  • 1 sudu kecil paprika dan garam
  • 5 sudu besar susu segar / air sejuk
  • Secubit rosemary / parsley / cheese ( optional)

Cara-cara

  1. Pukul telur ,susu segar/air sejuk , paprika dan garam.Biarkan seketika. *TIPS: Air sejuk / susu akan membuatkan omelette jadi fluffy.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam flat pan dan tumis bawang besar hingga wangi. Masukkan kentang dan pepperoni.Goreng 3-5 minit hingga kentang cukup masak.
  3. Tuangkan telur yang telah dipukul dan sebarkan isi supaya rata. Masak atas api kecil.
  4. Kalau suka cheese, taburkan cheddar cheese sekeping kat atas.Taburkan juga rosemary (optional).
  5. Goreng hingga masak telur.Tak perlu terbalikkan macam masak telur dadar biasa tu.Ni open omelette. Selamat Mencuba!








Laporan Masakan Bergambar (3)

Spanish_omelette_2
10-07-2009
k.nor letak slice cheese kat atas, more cheesy..not bad, cam piza telur
Laporan oleh: nor_67

looks great lah k.nor! yummy! =)

Dsc05547
18-09-2013
yum2... menyelerakn... tq2..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc05550
02-10-2013
menu ulang tayang he2... pkai sausage dn cheese..bwh tu terhangus sket,lipat dua...best! mekasih ya share :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (14)

07-07-2009, kcik komen :

sedap nampak brunch ni.. :p


07-07-2009, farahana01 komen :

assalam.... momaMia aduh.. adduh.. sedap nya.. balik nanti petang pasti kena buat ni.. hari ni kita berpose ingatkan nak tambah lauk yg ada dengan telor dadar.. bila dah jumpa spanish omelette ini kira oraittt ler tuuu.. terima kasih


07-07-2009, wafa komen :

Wah.. nampak sedap & menarik... mesti cuba ni.. my son suka sangat dengan apa2 masakan berasaskan telur..


07-07-2009, sueanne052 komen :

nampak sedap .. sy mmg penggemar telur ... ish ish .. mmg teruja nak cuba ... tima kasih tuk resepi ni... ^___^


07-07-2009, MommaMia komen :

Sharing is caring! hehe! =) Resepi ni mak budak sampai ke budak suke...glad to share it with u all.Setuju ngan farahana01- buat lauk pun sodap!


08-07-2009, Babylan komen :

insya Allah wiken nie i try buat & paste gambar kat sini... tungguuuuu..... ;p


08-07-2009, wafa komen :

MommaMia.. dah buat dah semalam.. sedap.. x sempat nak ambik gambar dah licin... hehehe.. saya x der paprika.. saya hentam buh origano.. anak saya kata mama masak pizza telur... hehehe... thanks for the recipe...


08-07-2009, MommaMia komen :

Babylan buat tau..kasik report kat kita! hehe =) wafa: oregano pun okeh! sedap gak tu..nak try buat lah.leh makan pizza telur;))


09-07-2009, nadd-80 komen :

salam MommaMia. teruja la nak buat resipi nie. nampak simple but soooo tasty. next week I bagi report ngan gambar skali. mesti huby & anak suka.... tq so much


09-07-2009, nulezza komen :

menarik ni.. nak cubala weekend ni, my hubby mmg suka omelette ni.. =)


11-08-2009, itazul komen :

omputeh punya omlette ni nampak sodaplah. mesti cuba nih.


19-10-2009, ITTERINA komen :

selalu dgr org sebut omelette, tpi tk tau cara nak buat...so, thanks for dis recipe. nnt i try...


19-12-2009, applerex komen :

momamia ni kreatif larh...ambik gambar tlor tuh maser masih kat dalam pan...chantek


11-08-2011, abdulwahub komen :

cuba dulu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu