Google+

oleh: minami133 Kek Pisang

Dscf5690

try my resepi pulak.. resepi nih dpt dr kak syam mase die di hiroshima. kitorg kat sini selalu buat kek pisang guna resepi nih..


Created on : 11-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( saiz kek 20 cm )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan tepung pancake
  • 3/4 cawan gula
  • 3 biji telur (saiz M)
  • 3/4 cawan minyak
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 3 biji pisang(kalo pisang kecil 4 biji )
  • esen pisang(xnak gune pon takpe)

Cara-cara

  1. pukul telur dan gula hingga kembang(warna putih).
  2. tepung gandum, tepung pancake, sodabikarbonat dan baking powder diayak bersama.kemudian masukkan ke dlm telur yg dipukul.
  3. masukkan minyak. akhir sekali masukkan pisang yg telah dilenyek. masukkan esen pisang kalo guna.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 150 darjah selama 50-60 minit atau kukus selama 30-40 minit.
  5. Dscf5674
    saiz pisang yg diguna utk buat kek pisang

Laporan Masakan Bergambar (2)

Dscn1443
26-06-2008
tq utk resipi ni,teruja sgt nak buat sebab x pernah cuba lg guna minyak dan tepung pancake,hb suka sgt sampai mintak buat lg.
Laporan oleh: ctie_ris

ade jugak org yg teruja nak mencuba resepi saye nih.. tqvm.. resepi nih mmg senang, org tak pandai masak pon, insyaallah akan menjadi kek pisang ni!

___002
23-07-2009
sedap wlp simple jer nk buat kek ni...tq empunya resepi!!
Laporan oleh: are3646

tq sbb try this recipe!



Komen (8)

11-01-2007, miza komen :

tepung pancake tu mcm mane ek?kalu letak tpg gandum je tak boleh ke


14-01-2007, minami133 komen :

tepung pancake tu tepung yg dah dicampur dgn bahan2 lain dah...kalo cari kat supermarket besar2 macam jusco,giant ader kot. ntahlah.. bese buat camnih ajer.. kalo nak gune tepung gandum ajer, better tgk resepi kek pisang yg dah ader dlm website nih. sorry yer..


20-11-2007, manisnyermawar komen :

minami, saya nak try la resepi nih.. tp guna kukus...


31-01-2008, roshidah komen :

pisang apa yg selalu minami guna untuk buat kek pisang ni? boleh sebarang pisang ke?


17-06-2009, faiz.atuff komen :

tq utk rcp yg betu2 menjadi...dah bnyk kali try rcp kat sni...yg ni memang ok..tqvm minami....


29-12-2009, minami133 komen :

faiz.ayuff ->> tq mencuba... yeker, resipi mana yg ok lg? nak jugak try version lain...


06-01-2010, inaria-487@yahoo.com.my komen :

Saya dah cuba beberapa kali resepi ni tapi ada ubah sikit le.... saya guna tepung gandum je. Alhamdulillah...menjadi jugak! Thanks.......


01-01-2012, zie bakri komen :

hari ini baru nak cuba resepi ni nampak macam sedap doakan muda mudahan menjadi keknya ...mau p pasar dulu cari pisang...chow....:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd