Google+

oleh: aludra Aneka PopCorn Buat Sendiri

Snv32179

Snack mudah dan cepat.. boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing... tak payah beli lagi..;)


Created on : 16-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi aludra




Bahan-bahan ( Ikut suka.. )

  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya
  • garam secukup rasa
  • Tambah Karamel [Optional]
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
  • Tambah Coklat [Optional]
  • 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Cara-cara

  1. Snv32180
    Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
  2. Snv32176
    Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
  3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
  4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
  5. Snv32181
    Ni rupa jagung kering tu..
  6. Untuk Karamel [Optional]
  7. Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.
  8. Untuk Coklat [Optional]
  9. Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Tag

snack








Laporan Masakan Bergambar (46)

Snv32195
17-05-2009
Ni pop corn karamel buat smlm. Lebih rangup lepas di karamel kan.. hmm.. yummie..
Laporan oleh: aludra
Popcorn
18-05-2009
berjaya jugak akhirnya wat popcorn sendri! wat perisa karamel.. tQ sudi berkongsi resepi!
Laporan oleh: hana6877

Cantiknyer popcorn hana... macam pi tengok wayang plak.. dalam cup cantik gitu.. nak skit! Tq cuba resepi ni hana.. ;)

Popcorn3
23-05-2009
buat perisa karamel....teruja tol dengar bunyi popcorn ni pecah....tak sangke pas masak penuh seperiuk...hihihi...hubby suke sgt.... tq aludra....
Laporan oleh: nOOrsha

Haah.. lupa nak bgitau boleh dapat satu periuk. Tp kitorang biasanya sekejap jer abis, kengkadang x cukup...hihihi. Ni nOOrsha pun buat utk tgk wyang yek.. very artistic la.. siap gambar tumpah lagi. Tq nOOrsha sbb sudi cuba resepi ni.

Dsc08262
25-05-2009
meletop2.. sonok nengok penoh periuk..kui3..
Laporan oleh: Terataiungu

Saya pun sonok tgk popcorn tu hah.. nak cikit buleh... kui3..tima kasih krn mencube..:)

Picture_053
08-06-2009
TQ utk kudapan yg mudah ini... seronok dpt buat sndr.. mkn 1 loyang dgn anak2 sedara :-)
Laporan oleh: rizalia

Seronok kan.. semenjak sy join MyResepi ni, saya pun macam2 belajar and seronok bila dpt buat sendiri.. nampak sedap la popcorn tu.. saya pun nak buat jugaklah lagi. Tahniah pd rizalia sbb berjaya and tq sbb mencuba. :)

Cimg5797
08-06-2009
Tak sangka popcorn bley buat sendiri.. padehal slalu tgk matsaleh kat tv microwave. Kalo x sbb resepi ni mmg smpai bebila x reti. Thanks!
Laporan oleh: cik com

Bestkan dpt buat sendiri.. dulu saya pun tak terfikir nak buat sendiri.. beli jer kat pasar mlm :) Senang jer rupanyer kan.. tahniah cik com & tq sbb mencuba..:)

Image014
11-06-2009
Tq... Lia buat lagi.. semangkuk kecil je utk My Lovely Dad kunyah2 sambil tgk bola... hehehe... benda mudah... cepat je le buat kan... TQ
Laporan oleh: rizalia

Rajin la lia nih, anak yg baik... mesti bangga ayah. Tq lia :)

Snv32314
11-06-2009
Saya pun buat skali lagi atas permintaan my son.. satu mangkok besar abis sambil tgk Kung Fu Panda smlm.
Laporan oleh: aludra

Hehe.. meh la k.fida datang sini makan popcorn ngan kitorang... :)

Popcorn
12-06-2009
dah boleh buat sendiri lepas ni tak pandang dah hak kedai tu hihihhi tq aludra senang aje nak buatnye kan
Laporan oleh: imim

Haah kan, senang ajer buatnyer sebenarnya.. saya pun dulu tak tau, ni pun hubby yg ajar.. kekeke.. tahniah imim sbb berjaya buat sendiri & tq sbb mencuba.

Popcorn
22-06-2009
Macam pop corn kat GSC tu lah. Sedap sangat. Pasni bolehlah buat slalu. Skejap ke habis. Hubby suka sgt. Terima kasih byk krane kongsi resipi ni.
Laporan oleh: shen

Dulu kalau pi GSC memang mesti la beli popcorn caramel dia.. masuk jer GSC dah bau popcorn eik.. nasib baik pi wayang tak boleh bawak popcorn sendiri kan.. kekeke...tq shen sbb cuba resepi popcorn nih.. :)

Image025
29-06-2009
Buat lagi... Utk ayah dan saya sama2 tgk Tennis wemble :-)
Laporan oleh: rizalia

Bagus la rizalia nih, meh la dok sebelah rumah.. nanti kita boleh makan sesama sambil tgk tv..:)

Myr
22-07-2009
Senang dan sedappp.. rasa macam tak percaya boleh buat popcorn sendiri.. Feedback dari gang MYR buat saya teruja untuk mencuba.. suami terkejut bila saya letak semangkuk besar popcorn karamel kat atas meja.. seronoknya dapat pujian.. hehehehehe.. Aludra, terima kasih share resipi ni..
Laporan oleh: Lynn Sham

Terima kasih kembali pd Lynn sbb mencuba. Saya pun seronok bila kengkawan dpt pujian.. :) Hmm... sedap nampak popcorn tuh Lynn..

Pop_corn_aludra
23-07-2009
niii...popcorn yg semangkok tuuu...tapi dh abis dh...heheeee...sdp,rangup brkaramel...tq aludra... :D
Laporan oleh: kak fida

Tq.. tq.. tq.. sifu sbb sudi mencuba buat popcorn sambil tgk clip kat utube dgn doter... ni la mama cool namanyer.. kekeke... cayang kak fida *muaks*

Popcorn_home_made
27-07-2009
salam aludra, ntah dah brp kali buat gaknya.. kalini as wat karamel warna ijau & merah..anak2 suke sgt..bwk gi picnic smlm.. tq aludra!
Laporan oleh: as75

Alaaa... bestnyer, kaler ijau merah yerk... mesti bebudak suka kaler2 gitu yek.. as bawak gi picnic... wah.. best la idea tuh, tak pernah terfikir la.. selalu bawak sandwich jer..best! best! tq jugak kat as sbb mencuba. :)

Popcorn
27-07-2009
beli popcorn 9posen je..dapat 1 bekas beso ni.. puas ati tul.. yg blm dikaramelkan pun sedap..masin2 giteww..
Laporan oleh: as75

Haah kan, memang puas ati.. nak business popcorn pun buleh dah lepas ni as.. hehe..org rumah ni mmg suka yg plain tanpa karamel.. nak diet katanya, bg aludra senang kerja.. ;) tq skali lagi as...

Pop3
01-08-2009
first time buat pop corn sendiri.. gembira sgt kerana menjadi.. thanks a lot for sharing the recipe dear! ;)
Laporan oleh: sunkist

thanks a lot for trying the recipe ida..bestkan dpt buat sendiri.. lain kali kalau tak makan.. ajak la aludra, kita boleh makan sesama.. hehehe (kita jengok blog ida tadi.. ) tq again ida..:)

Popcorn2
07-09-2009
tambah perisa jagung..heheee...meriah jer kalernya n sedap jer dimakan sambil tgk tv malam tadi..memang semua kembang x satu pun yg masih bijik...thanks aludra :)
Laporan oleh: HaSue

Wah HaSue.. tambah perisa jagung yerk.. bagus seh dia tu..nanti lain kali pun nak cuba gak ler.. tq hasue krn sudi mencuba.. :)

Dsc02101
13-09-2009
nilah popcorn yang dah berjaya di buat. Sebelum ni guna resepi lain tapi tak jadi.
Laporan oleh: Hanan8179

Salam hanan8179, tahniah yea sbb menjadi...& tq sbb cuba resepi nih.. nampak sedap jer popcorn tuh! :)

Img_7259_2_
02-11-2009
Terima kasih kerana berkongsi resipi. Memang mudah nak buat. Anak-anak dan suami suka.. Tengahari nanti nak pergi beli jagung kering lagi.. hehe. Belum puas makan..
Laporan oleh: sue_ella

salam sue_ella, mmg puas hati kan kalau anak2 & suami suka.. saya pun tumpang gembira. Skarang boleh la buat selalu...Terima kasih sue_ella kerana mencuba. :)

Img_2656
24-12-2009
mudah rupenyer buat popcorn ni yer..tenkiu share resepi..srnk dgr pop..pop tu..hihi jom mkn
Laporan oleh: sakura>emi

Sama-sama sakura>emi. Thanks juga sbb mencuba. :)

Dsc_1299
12-01-2010
tak sangka dah boleh buat pop corn sendirik,best dengar bunyi 'pop' 'pop' tu,yang pasti lebih rasa karamel dari beli di kedai.
Laporan oleh: zaina

tu yg best bila buat sendiri kan.. boleh ubah ikut citarasa kita..:) tq zaina sbb mencuba resepi nih.

Snv30256
23-01-2010
Dah lama tak buat, ni my son minta nak makan plak ari ni.. :)
Laporan oleh: aludra
Popcorn17
04-02-2010
haa dah menjadi popcorn sy...dah 4x buat...memula x manis, pastu hangit, kali ke 3 4 baru menjadi, best!!!senang je nih :) tq puan pemberi resepi...
Laporan oleh: inabu

Tima kasih juga pada inabu yg rajin mencuba dan berkali2 buat hingga menjadi...tabik spring utk inabu. :)

Img_0986
27-04-2010
pop.. pop.. plopoppp.. pop... xcited masa bunyik meletop tu... hehehe... thanks yaaaa.... 2 thumbs!
Laporan oleh: waheedeana

Salam waheedeana, tq and two thumbs up juga la sbb mencuba! :)

27-04-10_1003
28-04-2010
Dulu ada jiran ajar..tp tak jd tang karamel tu.Jumpa dr dapur Aludra..try buat dan dgn yakinnya kata mesti jadi sbb ramai yg buat jadi. Tu dia..dapat satu tupperware besar. Gambar ni buat kelmarin..td buat lg. TQ Aludra.
Laporan oleh: yanidungun

Salam yanidungun, alhamdulillah la menjadik.. tu buat kaler2 ker tu? Menariks nampak pop corn tu, nak skit.. hehehe.. tq yea sbb sudi mencuba. :)

Popcorn
03-05-2010
Bestnya dapat buat popcorn sendiri.. Letak caramel ala2 je, so rasanya manis masin sedap.. TQ Aludra
Laporan oleh: okeed

Terima kasih okeed sbb sudi mencuba. Banyak tu dapatnyer kan..

Popcrn1
08-05-2010
tersangat sedap, tersangat senang..tak sangka yeh popcorn bleh buat sendiri dlm periuk! trimekasih byk kerna berkongsi resepi
Laporan oleh: mokwo

Tima kasih mokwo sbb mencuba dan berjaya mencuba buat sendiri dalam periuk.. :)

Pop_corn_24-05-10
06-06-2010
Tada..kali ni buat 3 warna. Buat utk snek anak 8 years kunyah2 sambil baca buku & buat latihan utk mid year exam. Bestnya makan popcorn Aludra ni..
Laporan oleh: yanidungun

Wah yani, cantiknyer 3 kaler gituh yea.. yani dah boleh meniaga popcorn dah camni. Congrats! :) Thanks juga sbb rajin mencuba...

100_3747
02-01-2011
Dah berkali-kali buat. Mula-mula tu x popcorn x kembang sgt maybe terlalu banyak jagung. lepas tu buat sikit2 terus mengancam jadinya... bila nak letak gula, saya cuma gaul dengan gula castor, masuk dalam kuali dan goreng sekejap... jadik juga...wallah..
Laporan oleh: CheqSueCommot

Salam CheqSueCommot, terima kasih krn mencuba. Resepi yg senang dan jimat mmg patut buat berkali kali.. tahniah kerana tak serik mencuba. :)

Img_1827
13-01-2011
karamel popcorn, letak pewarna kuning sikit, nak bagi nampak mcm kat GSC...dah byk kali buat. sedap sangat. thanks for the recipe..
Laporan oleh: ctzai

TQ ctzai sbb mencuba, nampak cantik jer pop corn tuh!

Pa0_0007
14-02-2011
dlm seminggu dh 4x buat..senang n sedap! tq for da recipe : D
Laporan oleh: stalkrose

Terima kasih stalkrose sbb mencuba, mmg kalau satu plastik tu dapat buat byk kali kan... makan tak leh berhenti :)

P2201045
27-02-2011
ni lah hasilnya...hanya harga seringgit lebih jagung kering dapat 2 bekas ni...tq
Laporan oleh: cheq da

Satu ringgit, 2 bekas.. puas hati kan cheq da :) Tq sbb mencuba yea..

P1030442
06-03-2011
slm,sng ghupanya wat popcn ni..tp de gak yg x mau mltup....kna wat sllu ni bio mkin pndi...tq tuan nyer rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)

salam Mariani, tima kasih sbb mencuba. Mungkin byk sgt kot masa buat tu.. so ada yg tak kena minyak. Tu yg meletup tu.. harap tak serik yea.

104_0193
09-03-2011
buat kemarin dulu. yang ni memang perfect lah sebab dapat salut caramel. sy nak kongsi dgn kengkawan cara saya buat... gula + marjerin dicairkan dalam kuali yang berasingan dgn api kecik, pastu bila dah cair masukkan popcorn terus dlm tu dan kacau sebati. bila semua dah bercampur ttp api, dan tuang atas dulang. masa ni cepat2 pisahkan popcorn tu dengan senduk... :) mahap ye tuan resepi... just to share... (*_*)
Laporan oleh: CheqSueCommot

salam CheqSueComot, terima kasih mencuba dan berkongsi cara.. tak marah suke..:)

P3141138
16-03-2011
persembahan untuk kali kedua..kali siap ajar kakak lagi camana prosesnya..
Laporan oleh: cheq da

Alhamdullilah la.. ilmu mmg baik dikongsi.. :) Terima kasih sbb mencublagi dan rajin upload gambar. :)

Aneka_popcorn_a_27-06-11
29-06-2011
Buat kelmarin dulu sbb puteri2 cuti sempena sukan sekolah. Kali ni ada 5 warna..merah, hijau, kuning, oren dan biru..guna 3/4 cawan jagung..dpt 3 bekas tu..
Laporan oleh: yanidungun
Dsc00444
20-12-2011
Mmg sedap. Cepat & mudah. Tks.
Laporan oleh: AMEERAH_ANEEZ
Popcorne001
29-03-2012
trma ksh aludra.. tgok gmbr je la popcorn dh hbis. tgok byk penuh priuk tp bla dh mkn tak ingat 1 priuk dh habis hehe..
Laporan oleh: Norriyah
Foto0475e001e001
02-04-2012
salam aldura.. kali ke 2 bt ats pmintaan ank usia 3thn, dia tgok stok jgg kring trus minta bt popcorn.. tau pula dia kgunaan jgg kring wlpn hr tu ptma kali cuba.
Laporan oleh: Norriyah
Dsc00141
28-04-2012
yes!...berjaya jgk..w'pon pd mulanya takut2 nk cuba...alhamdulilah...best! mekasih ya aludra..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00165
03-05-2012
buat lagi atas request anak2..sedap! kali nih bagi kaler warna kuning hihi...tq2..
Laporan oleh: k.zila66
Iftar_ramadhan_2012_010
24-10-2012
sedap n menjadi,
Laporan oleh: rosaliza
Pop_corn_oren___merah
30-11-2012
Buat 1/2 cwn jagung utk snek cuti sekolah..oren & merah..
Laporan oleh: yanidungun
Dsc04430
10-04-2013
buat lagi...sedapp...smbil mkn2 tgk tb he2... timekacih aludra ;
Laporan oleh: k.zila66
Image
17-04-2013
Sedap...my hubby n kiddos suka.....family time smbil mkn popcorn....tgk DVD citer pirate Caribbean....Thnk u.....sedap sgt2
Laporan oleh: onepiece78
Dsc01359
27-01-2014
salam aludra :) nie semangkuk popcorn caramel utk tuan umah ;) thanks for recepi aludra . love it so much ! :)
Laporan oleh: nenei

Komen (64)

16-05-2009, izatti komen :

aludra...maknanya jagung tu sama paras dng butter dan minyak ke?api pula cam na...nak guna api perlahan ke kuat?saya tak pernah buat...tapi teringin nak buat...THANKS


16-05-2009, hana6877 komen :

aludra... klu nk yg ltk caramel tuh camne erk?


16-05-2009, syidamustafa komen :

hana6877...nak buat karamelnya..panaskan gula dalam 5 sudu bersama 1sudu merjerin...kacau.. jagn sampai hangit..agak2 dah jadi kaler karamel tu, terus tutup api n masukkkanlah popocon yg dah siap tadi tur...dan gaul....emmm sodap..


16-05-2009, hana6877 komen :

tQ for sharing syida!


16-05-2009, aludra komen :

Hi Izatti, yea, jagung tu sama paras dgn butter dgn minyak supaya semua jagung tu akan terbuka. Klaua tak ada yg terbuka ada yang tidak. Api tupulak memula panas, nak cairkan butter, lepas tu kecikan sikit dan masukkan jagung kena cepat2 skit. Tutup dan few seconds lepas tu boleh la dengar jagung tu pecah.


16-05-2009, aludra komen :

Hi syidamustafa.. tq tolong jawabkan soalan hana. Lagi satu, kalau nak tambah warna2 pun boleh, cuma tambah sedikit pewarna, pastu nanti dapat la kaler2 kalau suka. Kami sekeluarga suka yg masin jer.. tu yg tambah garam jer.


16-05-2009, mamapika komen :

mana nak carik jagung kering tuh... ada jual ker.. sori tanya sebab tak penah jumpa.


16-05-2009, Pogy Alle komen :

yelah mana nk cari jagung kering?dlm pek camner?


16-05-2009, McE komen :

maaf ye..kita tlg jwb..jagung kering tu ada kat mana2 supermarket..kt tesco pun ada yg dlm bungkusan dh siap..kt bahagian bhn2 kering atau rempah..macam bentuk jagung..tp keras skit teksturnya...


16-05-2009, aludra komen :

Terima kasih bebanyak la McE tolong jawabkan... betul kata McE tu, kat supermarket2 besar macam tesco dan carrefour boleh jumpa. Tu kat cara2 resepi, saya dah update gambar jagung kering tuh. Harap ni dapat membantu..:)


18-05-2009, nanayap komen :

salam..nak tnye..kalo nk wat perise coklat 2 camne ek??sbb adik suke sgt flavor coklat..thanks


19-05-2009, aludra komen :

Salam nana.. yang saya pernah cuba, popcorn karamel bersalut coklat.. kalau pop corn coklat saje, saya tak pernah cuba lagi.. tu saya dah update resepi untuk karamel-coklat popcorn. Mungkin ada kawan2 lain yg ada cara lain untuk buat popcorn coklat..


09-06-2009, aiminajmi komen :

hmm...sedapnye...n boleh cuba n.smlm dah cube kek coklat aludra,hari n boleh cube popcorn plak.harapa-harap jadik la saya buat.hehehehe.


09-06-2009, wan_illiyana komen :

salam.. i bce resepi u sepintas lalu jer..balik trus buat... dpt la 1 tupperware besar..kbetulan sepupu2 yg kecik2 ade di rumah.. sekelip mata jer abes.. smp my huby bising mntk buat lg.. die xsmpt mkn.. pasni i nk try letak coklat lak..later i upload gambr


09-06-2009, aludra komen :

hi aiminajmi... tq cuba kek aludra semalam.. insyallah menjadi popcorn tu. Cubalah... nanti bagitau camana yerk.


09-06-2009, aludra komen :

salam wan_illiyana, i pulak yg excited baca your comment.. mmg best makan popcorn reramai.. lebih2 lagi ngan bebudak.. kalau kat umah ni, my huby & my son pun berebut2.. best makan sambil tgk tv.. cam tgk wayang plak.. kui2.. bagusla kalau family suka.. and tahniah sbb berjaya buat popcorn sendiri...:)


10-06-2009, aiminajmi komen :

hai aludra..hmm..sy dah buat popcorn n ikut resepi u n.mmg best dgr bunyi letupan popcorn tue spaikan hubby pun teringin nk wat gak.hehehe..sy wat perisa karamel.buat byk2 simpan dalam tupperware.sambil tgk tv blh mkn.tahnks yer..


10-06-2009, aludra komen :

hi aiminajmi.. bestkan dengar bunyi popcorn meletup2. saya kalau buat dgn my 2year son, suka dok depan periuk sambil dengar bunyi pop corn meletup.. kekeke.. congrats aiminajmi sbb berjaya buat popcorn sendiri & tq sbb mencuba resepi ni..:)


22-07-2009, kak fida komen :

salam aludra..akak nga dok mkn pop corn caramel dgn doter akak nih smbil tengok utube 'cute girl sing Anuar Zain song' sronok smpai tk sadar 1 mangkok pop corn nk abis...heheeee....mari join skali.....heeee... :D


23-07-2009, aludra komen :

salam k.fida.. rindu la kak fida.. 2 minggu saya tak masuk MyR.. ooo.. makan popcorn yea.. tgk utube yea.. dgn doter yea... pst.. next year.. mungkin kita boleh berjiran la kak fida.. kalau tak pun.. saya berjiran dgn as... ;)


23-07-2009, kak fida komen :

w'salam aludra...oooOOO....next year mungkin brjirn ngan akak atau pon as yer...tu yg 2 minggu tk masok MyR yer...gi carik umah baru yer..ekheheee... :D.. miss u 2... :o


24-07-2009, as75 komen :

salam aludra, patot la dari tadi dok tersedak2..rupanya namaku disebut2 .. mananye menghilang.. lama x dtg teratak as ya.. ke jd silen reader je?? patot la lama x post rcp baru.. nak cite sket pasal pop corn ni (jgn gelak tau..sengih x pe) dah buat bnyk kali la aludra, tapi asyik fail je nak anto repot..sbbnya..he..he.. x nyempat nak posing..pirana2 & anak2 ayam dah tunggu! ekekekkk.. sedap sgt pop corn ni..nanti as buat lagi as lapor diri ya.. meh ler kita berjiran.. nanti as selalu dpt makan pop corn aludra ni.. paling best berjiran ngan kak fida la.. sampai skrg dia bnyk bg alasan tu.. nak jmpa kat Changi Airport pun siap bagi alasan x ada gigi la.. mcm2 dia ya.. makan pop corn ada gigi la pulak.. gigi sape la dia pinjam tu.. ampon kak!!


24-07-2009, aludra komen :

w'salam as, hehehe... menghilang sbb sibuk pi settle next year posting.. kekeke... tu yg ckp ngan k.fida, mungkin rezeki kita berjiran tak lama lagi. k.fida ni pemalu kot as, tu yg tak nak jumpa sesapa tuh.. anyway, tq yer as sbb buat pop corn tuh.. mmg arg rumah ni pun kalau buat popcorn kengkadang tu tak sempat dikaremelkan, dah selamat tinggal mangkok.. kekeke..


24-07-2009, kak fida komen :

alooo as ,aludra...mmng pon masih malu nih...mkn popcorn pon tk kunyah lh,blom boleh lagi...isap2 jer karamel tuuu...ekkekeee...sape pulak yg nk kasi pinjm gigi...klau ade pon akak tk nk...eeeheee... :)


08-09-2009, Hanan8179 komen :

smlm sy dh try, teruja sgt sbb menjadi. sbm ni buat dgn resepi lain tp x mjd pn. tq tuan punya resepi


03-11-2009, aludra komen :

Terima kasih Hanan kerana mencuba :)


25-12-2009, emiza komen :

2 hari lpas try buat popcorn,maklum la dah lm cari biji jagung br jmp.ms buat popcorn jd n dgn bangganya tnjuk dkt suami tp bila buat karamel masuk popcorn mkan rs pahit.rsnya gula 2 terlampau masak smpai hangit.apa pun nnt nak try buat lg smpai jd.trm kasih utk resipi


18-01-2010, aludra komen :

salam emiza, maaf la yea lambat balas, dah lama tak masur Myr ni...dan tak perasan message emiza. Haah, rasanya kalau pahit tu macam terhangit tu. Masa masak gula tu.. sampai coklat cair jer kalernyer.. pastu dah boleh masukkan popcorn tu dan jgn lupa matikan api masa gaul karamel supaya tak hangit. Jangan serik yea dan cuba lagi. Moga berjaya next time.


04-02-2010, NorPrima komen :

Salam, dah cuba last week.Pertama terhangit sbb biarkan dlm periuk lama. Yg ke2 ok ..hehehe seronok sgt dpt buat popcorn....anak2 cam tak caya mama dia org pandai...hehe


04-02-2010, ezralovescook komen :

wah3x..mst cube nih..xprnh plak mkn popcorn ade taruk coklat..biasa yg warna warni n karamel je..


22-02-2010, aludra komen :

salam NorPrima, tq sbb cuba resepi ni dan tak serik walaupun kali pertama terhangit..:) mmg seronok buat popocorn ni.. lagi2 bila anak2 suka :) tahniah sbb berjaya!


22-02-2010, aludra komen :

salam ezralovescook, popcorn ni boleh di pelbagaikan ikut suka.. boleh letak warna warni atau ikut suka perasa jagong, pandan, karamel, coklat...etc.. selamat mencuba :)


28-04-2010, askona75 komen :

aludra...tumpang tanya. kalau masak pakai periuk vision yg kaca tu menjadi tak?


29-04-2010, ipen komen :

jagung kering tu, jagung yg wat 'corn in cup' tu ke? @ guna jagung makanan ayam tu?? (den ni x reti masak, tp mcm best mkn pop corn sambil layan movie kt umah).


29-04-2010, aludra komen :

salam askona75, saya tak der periuk kaca la, so tak pernah la plak try guna periuk kaca, lagi pun kalau guna kaca, kena guna micro. Saya pernah guna micro tapi tak berapa suka sgt sbb tak rangup pada pendapat saya.


29-04-2010, aludra komen :

salam ipen, guna yg jagung makanan ayam tu.. yg murah tu.. :) selamat mencuba yea dan enjoy makan popcorn sambil tgk movie kat umah!


29-04-2010, yanidungun komen :

Salam Aludra. Salam Askona75. Saya buat guna periuk pengukus tu je..sbb dulu jiran ajar suruh guna periuk pengukus..kononnya senang dia nak meletup..coz tudungnya tinggi. Tp, tang karamel tak jd..jumpa resepi dr Aludra..br puas hati mkn. Tu ada lg baki jagung..nak buat lg ni..tp anak2 nak colour merah dgn hijau lak. Jd nak kena beli pewarna hijau dulu..nanti blh guna buat Bahulu Soda Pandan Wangi (Kak Fida) sekali.


29-04-2010, aludra komen :

Salam yanidungun, bagus gak idea guna periuk pengukus tu yea kalau tak de periuk steel. Terima kasih yani.. harap askona75 dapat mencuba la nanti yea..


03-05-2010, mas75 komen :

klu kat sabah mn nk cari jagung tu ye?dia kat dlm frezer ke atau kat ne.teringin la nk cuba..seronok baca komen yg bunyi pop pop tu..


03-05-2010, mas75 komen :

dah wat tp x jd..sikit je yg meletup,yg lain buang dlm tong sampah hangit nk tunggu dia meletup..knp erk,kat mn silapnya..uwaaa


09-05-2010, nna80 komen :

salam..Aludra. i dah cuba but popcorn ni. guna api slow. tp lambat sgt nak meletup. dok adjust2 api, lastly ada yg hangit n x kembang. yg kembang pun x cantik sgt. ala2 segan je nak kembang. nape ek? jagung kering ni ada saiz juga ke? kecik je jd bertih jgung i. huhu..


12-05-2010, mas75 komen :

helo helo!!anybody help me..sapa2 yg blh tlg jawabkan?duk bc komen semua ok je membuat popcorn ni..minyak banyak mn and corn tu banyak mn erk..da cuba ikut resepi x jd la..


12-05-2010, yanidungun komen :

Salam mas75. Ikut resepi 2 sudu besar minyak masak & 1 sudu besar mentega..saya biasa buat guna minyak & planta je..jagungnya dlm 1/4 cwn. Sblm masukkan jagung..kecikkan api sekecik2nya. Masukkan jagung & kacau cepat2 biar semua kena minyak & planta tu..pastu, pastikan dia mcm tenggelamlah dgn minyak & planta tu. Kalau mcm saya guna periuk pengukus..lps kacau2 tu..ltk semua jagung tu keliling kat tepi periuk sbb kat tepi dlm dan bertakung dgn minyak & planta. Tp, buat cepat2 dan tutup periuk..dal beberapa saat..dia akan meletup. Harap dpt membantu.. Maaf Aludra...tlg jawabkan.


22-05-2010, nazlina76 komen :

dh bykk kali buat...mmg ngetop resepi u....cuma klu nk coloring, color2 tu time bila nk letak yek?.... pastu nk upload gmbr camna?...tlg jwbkn....


24-05-2010, mas75 komen :

yanidungun thanks tlg jawabkan,tp mas da cuba wat tp x jd gak la..guna periuk pengukus gak..lepas da tenggelam dlm minyak jagung tu bw kat tepi periuk,jd jagung tu x kena minyak lg la kan..dungun kat mn


24-05-2010, mas75 komen :

lg 1 soalan,brp lm nk tunggu dia msk ya..


25-05-2010, aludra komen :

salam mas75 dan nna80, maaf yea sebab lambat jawab sbb dah lama tak masuk MyR. Terima kasih bebanyak la yanidungun sbb tolong jawabkan soalan mas75 tu. Saya tak pernah guna periuk pengukus lagi, cuma guna periuk biasa. Yang penting masa buat popcorn ni, minyak kena cukup atau betul2 panas sebelum masukkan biji popcorn tu. Yg kedua, kalau boleh buat sikit jer dulu, biar popcorn tu satu lapisan jer kat dalam periuk, maknanya semua ketulan kena pada minyak dan tak der yg bertindih. Sepatutnya tak payah lama tunggu, dalam beberapa saat dia dah meletup. Jangan serik mencuba yea, insyallah pasti berjaya. :)


25-05-2010, aludra komen :

salam nazlina76, alhamdullilah la dah berjaya dan dah byk kali buat yea. Kalau nak bagi warna2 tu, masukkan perwarna tu pada minyak dan mentega yg dah cair, lepas tu kacau. Masukkan pewarna sebelum masukkan ketulan jagung tu yea. Kalau nak upload gambar, klik kat atas sebelah/bawah gambar link 'Tulis Lapuran'. Lepas tu boleh upload gambar dan letak komen kat situ. Terima kasih krn mencuba.


06-06-2010, yanidungun komen :

Mas75, maksud saya..bila semua dah kena minyak & planta tu..ltk kat tepi periuk sbb kat tepi dlm & bertakung dgn minyak..jd semua jagung tu tenggelam dgn minyak. Mcm kata sifu aludra..buat sikit dulu..dan pastikan jagung tak bertindih & tenggelam dlm minyak. Mas duk kat dungun ke? Saya asal dungun..la ni di SP Kedah..raya balik dungun..dungun kat Sura Gate dkt2 pej pos. Sifu Aludra, saya pula ltk colour masa buat karamel..bila planta dah cair sblm semua gula cair..


30-12-2010, kucing@meowmeow komen :

salam..nk tye cket..agk2 jagung kering tu ade x jual kt kdai2 runcit biase?? hihihih.. teringin gak nk wat popcorn ni..nmpk sodap!!


31-12-2010, ctzai komen :

kali ketiga mencuba baru menjadi pagi ni. tak sempat nak buat karamel pun, tabur gula je, dah habis satu periuk dibedal anak2. petang ni nak buat lagi utk hubby, nak cuba buat karamel pula. puas hati betul. dua kali buat, ingatkan beli jagung popcorn tak betul rupanya tak pandai buat. selama ni asyik beli popcorn masin je kat padang pasir ni. terima kasih byk2 aludra...


03-01-2011, haflaiwisy komen :

best wat nie..first time ari tu wat ngn hubby...kelakar jg..nnti blh try buat yg karamel pula..tq aludra..


06-01-2011, jazzhakimi komen :

sedap.cume caramel terlebih skit masak.rase hangit2 skit.overall,mmg sedap =)


28-01-2011, anom98 komen :

thumbs up...besh sgt..Thanx aludra 4 da recipe..heee xyah bli popcorn ag..homemade much better.


28-01-2011, aludra komen :

salam kucing@meowmeow, maaf lambat balas... jagung kering tu mmg boleh jumpa kat supermarket.. cuba cari kat bahagian kacang2/bijian...selamat jumpa dan mencuba.


28-01-2011, aludra komen :

Terima kasih ctzai, haflaiwisy, jazzhakimi dan anom98 sbb sudi mencuba dan berjaya wat popcorn sendiri... yup homemade is much better... :)


20-02-2011, cheq da komen :

dah cuba buat semalam...sangat teruja coz hasilnya amat memuaskan hati...thanks


28-02-2011, musyuknye komen :

Macih..br buat td...mmg menjadi..igt nak buat utk hubby yg tgh buat keje last2 sendri yg mkn berie2 hahaha...papepon resepinye menjadi.tq aludra


02-03-2011, jey5156 komen :

nak cuba jugaklah, harap menjadi...tq aludra!


08-03-2011, ernie89 komen :

nk try nnti..xsabar2 rasenyer..


01-04-2011, ladyG komen :

Pop Corn penyelamat !! dah takmakan coklat dah masa tgk TV..popcorn je dah puas hati sweet tooth....tapi kita cuba masukkan serbuk kayu manis....perghh..sedap tak hengat!! something different!!


21-04-2011, aludra komen :

salam cheq da, musyuknye sbb sudi mencuba. Jey5156 dan ernie89 cuba yea.. jgn tak cuba.. pasti seronok lepas menjadi.. :)


21-04-2011, aludra komen :

salam ladyG, bagus la idea letak serbuk kayu manis.. cinnamon kan.. nanti saya pun nak cuba gak la. Lady G kalau nak makan coklat gak.. salut jer popocorn tu ngan coklat, jadi 2 dalam satu hehehe.. terima kasih sbb mencuba. :)


09-11-2011, honeyziq komen :

Alhamdulillah, bahan2 yg simple dan cara yg mudah. Saya dah cuba dan memang jadi...hubby and kids suka! Terima kasih


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu