Google+

oleh: love2cook Puding Susu Coklat UHT

060520091310

Bagi sifu2 kat MYR, puding nih simple aje ;). Love cuba2 buat ikut sukatan sendiri. Jadi gak...


Created on : 06-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi love2cook




Bahan-bahan ( Untuk sekeluarga... )

  • 10gm serbuk agar2
  • 350ml air
  • 650ml susu perisa coklat UHT
  • 100gm gula pasir
  • secubit garam
  • 3/4 sk coklat emulco
  • Susu cair Ideal

Cara-cara

  1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan gula. Kacau hingga larut.
  2. Tuangkan susu coklat UHT. Masukkan garam dan coklat emulco.
  3. Kacau selalu hingga didih sedikit. Padamkan api.
  4. Tuangkan ke dlm acuan pilihan sendiri. Biar suam dulu dan masukkan ke dlm peti sejuk. Biar betul2 sejuk.
  5. Curahkan susu cair ke atas puding sebelum disajikan. Selamat mencuba! ;)
  6. Kalau nak buat puding susu strawberry, gantikan aje susu perisa coklat ngan perisa strawberry dan tambah strawberry emulco.

Laporan Masakan Bergambar (6)

Agaragar
07-05-2009
wat 2 perisa.. coklat dan stroberi. Senang dan sodap
Laporan oleh: yani

Amboi, comelnye puding yani nih! Tks for trying ye yani. ;)

P5070718
07-05-2009
simple, seang, sedap!!!!... sukaaaaa... hehehe... 10Q
Laporan oleh: waheedeana

Wow, cutenye puding deana nih! Kalau deana suka, Love happy! Tks ye krn sudi try ;)

Puding_susu_uht_3
09-05-2009
yg ni lak versi strawberi
Laporan oleh: nor_67

Anggunnye kak nor!

Puding_susu_uht_2
09-05-2009
yg ni versi coklat
Laporan oleh: nor_67

Memang class lah puding kak nor nih!

Puding_susu_uht_1
09-05-2009
yg ni dilayerkan.. sori la love, k.nor hantar 3 report ni... :)
Laporan oleh: nor_67

Kak Nor, cantik skali puding layer nih! Tks ye kak krn sudi mencuba resipi Love nih!

Puding_susu_uht1
09-05-2009
Haa..yg nih bentuk buah2an plak..yg interprem tu buah tmbikai..sedap puding nih..sori,kite pepandai tmbh serbuk koko utk lebih rasa coklat n warna lg pekat..yummy2..thanks ye love2cook! :)
Laporan oleh: HaSue

Whoa! Memang bes tgk puding kak Hasue nih. Terima kasih banyak2 krn sudi cuba resipi dari Love, newbie kat sini. ;)



Komen (21)

06-05-2009, Ayang_Anje komen :

satu lagi resepi puding..rajin sungguh love ni! anje cops puding yang tengah,bentuk bunga tu ye!!!! sungguh menawan sekali...mesti sedap ni.....:)..nyammmm


06-05-2009, love2cook komen :

Anje dah chop bunga ros tu eh? Tapi anak Love dah kasi licin kesemua puding tuh sebaik je Love ambik pic. Selebihnye Love masuk loyang aje. Masih kat peti sejuk. ;)


06-05-2009, ash23 komen :

sedap nye!! mcm nak wat je


06-05-2009, ash23 komen :

coklat emulco tuh ape eyk?? sory br blaja


06-05-2009, love2cook komen :

Hi Ash23, coklat emulco merupakan sejenis liquid pekat 2in1. Perisa dan pewarna. Contohnya terdpt dlm glossary kat MYR. Boleh juga didapati dlm perisa strawberry, kopi dll. Selamat mencuba ye.


06-05-2009, duja komen :

ni mesti guna sebuk ke agar-agar tu?Kalau yg biasa tu macam mana?tak jumpa la serbuk agar-agar tu?


06-05-2009, love2cook komen :

Duja, ye tuk puding ni Love guna serbuk agar-agar. Tak pasti sukatannye tuk agar-agar strip pulak. Mungkin Duja boleh check sukatan air yang tertera kat pek agar-agar strip tu dan adjust ikut resipi nih. Love harap Sifu2 kat MYR boleh tolong advise.


07-05-2009, suhailee76 komen :

duja.. ari tu saya guna agar2 biasa yg harga RM2.50 (harga ttulis kat luar plastik agar2 tu) 2 bgks = 1 pek serbuk agar2.


07-05-2009, love2cook komen :

Hi Suhailee, tks eh krn sudi bagi info. Boleh Love tau berapa gm sebungkus agar-agar strip yang Suhailee beli tuh? Sbb serbuk agar-agar ni, kalau tak silap Love, terdpt dlm 10gm-13gm jugak sebungkus.


07-05-2009, echah komen :

walaweh.. nape nampak sedap sgt ni.. xtertahan dikalbu.. nanti nak try buat la...


07-05-2009, love2cook komen :

Echah, nampak pun sedap...makan pun sedap gak. Love kena buat lagi esok atas permintaan anak. Cuba buat ye. ;) Hope u all minat jugak.


07-05-2009, echah komen :

mmg nak kena buat.. tekak ni mcm dah terase je puding tu.. mane bleh tahan kombinasi coklat ngan susu.. besh nye..


07-05-2009, love2cook komen :

Echah, selamat mencuba ye. Jgn lupa hantar pic ye. ;-)


10-05-2009, love2cook komen :

Thanks alot to sifu2 yang sudi try puding susu uht Love ---> Kak Yani, Deana, Kak Nor dan Kak Hasue. Memang seronok tengok kelainan dan kreativiti akak semua. Selamat Hari Ibu!


10-05-2009, zila66 komen :

love akak pun dh wat..besttt...sorry kamera x ada..tq ya..oh ya smt hari Ibu juga...


10-05-2009, love2cook komen :

Kak Zila, dah buat ye? Tks for trying ye kak. Happy Mummy's Day to U too!


10-05-2009, duja komen :

kalau guna geletin boleh tak?


10-05-2009, love2cook komen :

Sorry Duja, Love pun orang baru buat puding semua nih. Tak tahu plak abt gelatin, sbb tak pernah guna. ;)


24-06-2009, azatie komen :

emm..nk tnya ckit choc emulco blh gnti nga srbuk koko x?brp byk ek?


24-06-2009, love2cook komen :

Azatie...choc emulco tuk resipi nih hanya tuk menghebatkan lg rasa coklatnye... Klu nak guna serbuk koko...boleh letak 1/2 sudu kecil, kacau ngan sedikit air panas dulu. Boleh letak lebih pun tapi s.koko ini pahit kan, so kena lebihkan gula pulak. Selamat mencuba...;)


03-07-2009, s_79 komen :

coklat emulco tu aper? bolah tak bagi sukatan gune sudu?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd