Google+

oleh: ctjuliez Kuah sate

No picture

resipi ni dpt dpd mak mentua yang telah diubah mengikut selera


Created on : 31-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ctjuliez




Bahan-bahan ( 4 org )

  • 500 gm daging yg telah dipotong kecil
  • 200 gm kacang tanah (kulit dibuang)
  • 1 mangkuk kecil air asam jawa
  • 5 sudu kecil gula
  • 2 sudu kecil garam (mengikut selera)
  • 1 peket santan (kalau boleh, guna santan asli)
  • bahan2 dikisar:
  • 10 biji cili kering
  • 4 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 batang serai
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan
  • 2 cm belacan

Cara-cara

  1. bahan2 dikisar , ditumis sehingga mengeluarkan minyak sendiri.
  2. kemudian, masukkan daging sehingga masak.
  3. selepas itu, masukkan kacang dan santan. gaulkan dgn menggunakan api yang perlahan.
  4. kemudian, masukkan air asam jawa, gula dan garam. gaulkan campuran tersebut selama 5-7 minit @ sehingga kuah bertukar menjadi warna coklat muda.









Laporan Masakan Bergambar (1)

Picture_001
15-01-2007
raya ari tu makan daging masak sate at my adopt sis open house...so aku pun kepingin untuk pandai masak bila nampak this recipe...yesterday tried...sama lah rasa dia...happy nya aku dah pandai...ahaha
Laporan oleh: gohmimie

hapy i dgr u buat sodap! tp,actually i nak modified resipi ni.thks for the pics.i lupe nk amik gbr that day.:)


Komen (6)

19-01-2008, topal komen :

kalu guna daging ayam leh ker...?masak kuah sate ni memang tak guna lengkuas ke..?


09-09-2009, kamelia16 komen :

x rebus dulu ke daging tu ek? bukan nnt air daging akan keluar dgn byk ke klu x rebus dulu??


21-11-2009, SALASAH komen :

Daging kuah satay ni memang tradisi keluarga kami, cuma yang lainnya ialah ketumbak dan jintan disangai dan kisar. Dan juga resipi kami ada gunakan daun limau purut dan serai lengkuas diketuk.


07-01-2010, mc ni komen :

guna santan jugak ke nak wat kuah satay, kalu org kelate tak guna rasanya santan, cuma ianya akan pekat dengan kacang tu je lah...tp resepi lain2 kan...


06-06-2011, jaafaridah komen :

Wow....pastinya sedap ni sbb selalunya saya nampak utk kuah sate banyak menggunakan kacang je tapi yg ni ada campurandaging sekali ......nak cuba la.....tk


29-08-2011, sherry_yusof@yahoo.com. komen :

Dalam resepi mak saya pun tak pakai santan.Dah lemak pun dgn adanya kacang lagi pun akan cepat basi kalau adabye santan tu.Pakai gula merah lebih sedap.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd