Google+

oleh: rokayah Apam Senyum

Apam_senyum

resepi simple


Created on : 16-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rokayah




Bahan-bahan ( 30 biji )

  • 3 biji telur
  • 1 1/4 cawan gula
  • 1 sudu makan ovallete
  • 1 cawan air aiskrim soda
  • 3 cawan tepung gandum

Cara-cara

  1. Pukul telur, gula dan ovallete sehingga kembang/gebu.
  2. Masukkan air aiskrim soda, dan pukul lagi.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Dan pukul rata.
  4. Masukkan ke dalam paper cup dan kukus dalam 10 -15 minit.









Laporan Masakan Bergambar (19)

Dsc02090
22-04-2009

Laporan oleh: arielree
200904161660
05-05-2009
senang dan sedap! tersenyum lebar jer...!
Laporan oleh: rossitamz
Apam
05-05-2009
mmg mudah & sedap & lembut jer........tq
Laporan oleh: miafarhan
100_5140
26-05-2009
sedapnya, tp saya punya banyak yg mcm sombong, tak senyum langsung, yang mcm kerang pun ada, yg senyum 2,3 ketul je, anyway yg penting sedap dimakan dan senang membuatnya.
Laporan oleh: syari
Image1189
28-05-2009
semuanya tersenyum..hehe..wat utk jamuan sek anak pg td..sedap & senang dpt pujian lg dr cikgu die..bangga jap..hehe..nway thanks pd tuan nya resepi..lenkali wat lg.! :)
Laporan oleh: aa_iezah
Apamku
12-06-2009
ini laaa apamku yg tersenyum manja,guna acuan lompang ajeer.. my dauter said eee ibu wat kek flower!!! hu hu hu, cgu lulus x? tima kasih
Laporan oleh: aqeela
100_5226
24-06-2009
saya buat lagi dan kali ni hasilnya memuaskan hati, semua apam senyum lebar, bujang kecik saya yg suka mkn apam ni sampai dah tak larat mkn sebab mak dia kemaruk buat apam.
Laporan oleh: syari
Dscn1587
24-06-2009
dah lama buat tp br berkesempatan hantar lapuran.anywhare tq coz apam ni sedap.
Laporan oleh: jann
Apamsenyum
24-06-2009
memang senang dibuat ..rasa lembut dan sedap..dan yg penting takde bau hanyir telur pun..thanks rokayah.. :)
Laporan oleh: HaSue
Dsc00507
13-07-2009
Salam Rokayah, buat petang tadi untuk menunaikan hasrat anak perempuanku yang suruh membeli sewaktu menghantarnya ke tadika. Makan puas-puas sayang mama.
Laporan oleh: Sharm1969
Apam_senyum
27-08-2010
Dah lama buat tapi baru nak hantar laporan. Selalu buat memang menjadi. Thanks for the recipe.
Laporan oleh: mus_lina
Image011
23-02-2011
thank utk resepi ni, smlm dah cuba buat n ni lah hasilnya....menjadi gitu..
Laporan oleh: irene baun
225996_10150178450404718_708819717_6589414_1960683_n
09-05-2011
thanks for the recipe. first time buat terus jadi. memang senang cara nak membuatnye. sedap plak tu.
Laporan oleh: najwah78
Dsc_4489
15-05-2011
Kuih ini memang favorite saya sejak azali. Pertama kali buat, cantik senyumannya dan sedap rasanya. Sungguh menggembirakan. Terima kasih atas resepi.
Laporan oleh: gigi
Cimg3786
11-10-2011
ni lah hasilnya....seronok sngt tengok semuanya senyum n lembut plak tu....hehehe......
Laporan oleh: reeznakhan
Cimg3786
11-10-2011
tqvm....sedap,lembut..cantik senyumannya.....hehehe...
Laporan oleh: reezna_khan@yahoo.com
16102011221
16-10-2011
cantik..sedap..gebu..tapi xnak senyum daaaa jual mahal
Laporan oleh: cikgu ina
Photogrid_1384596320109
19-11-2013
tq for resipi ni.bt trs mjadi.sedap n gebu...
Laporan oleh: noorlyda
Photogrid_1384596320109
19-11-2013
tq for resipi ni.bt trs mjadi.sedap n gebu...
Laporan oleh: noorlyda

Komen (43)

16-04-2009, suzzlyn komen :

Salam Rokayah, ehehe..mmmg betui2 senyum r apam awak tu...nak tanya skit...mmg xletak pewarna ya? nampak awak nye nampak kuning...ke sebab telur tu?


16-04-2009, cekyah komen :

hai rkyah...ini bukan lagi senyum tapi dah tersengeh...mesra alam nampknya...aiskrm soda boleh k di tukr dg 7 up


16-04-2009, zalieda77 komen :

salam rokayah...betul laa..ni bukan takat sunyum tapi dah sengeh dah....cantiknya gebu jer...ada letak pewarna ke?cantik kaler dia..


16-04-2009, rokayah komen :

waalaikumsalam..... a'ah.... apam saya tu dah terlebih senyum dah.. lupa nak bagi tau, masa buat tu saya letak kaler kuning sikit, saja nak menceriakan suasana... apa apa pun terima kasih atas komen kalian, selamat mencuba..


16-04-2009, wifemuda komen :

askum.. nampak gebu apam ni....klu nak letak warna lain leh ke... waktu bila nak masukkan.......baru nak berjinak - jinak nak buat apam..... kurang mahir sikit......hehehehe


16-04-2009, rokayah komen :

Rasanya boleh kot tukar aiskrim soda dgn 7up..... tak pernah cuba pulak.. boleh masukkan warna tu last sekali..... boleh bahagikan kpd 2 bhgn kalau nak letak 2 warna.....


16-04-2009, cik combie komen :

minta maaf kalau nak tanya... kita nie baru nak belajar... apa benda OVALLETE tuu.. Minta diterangkan yer... tq :)


17-04-2009, suzzlyn komen :

Cik Combie, setahu saya, Ovalette tu yg warna kuning, rupa dia cam jem... sori rokayah...tolong jawabkan


17-04-2009, jann komen :

ovallete tu pemantap kek.sama dgn stablizer fungsinya.sbb tu kuih tu jadi gebu.


20-04-2009, miafarhan komen :

semalam sy dah cuba buat apam....sedap (camner nak upload gambar)


21-04-2009, rokayah komen :

suzzlyn n jann, tq sbb tlg jawab kan... miafarhan, klu nak upload gambar, masukkan dalam tulis laporan...... thanks kerana mencuba.


22-04-2009, jann komen :

smlm dah buat tp tak sempat nak upload gambar.ada stgh senyum ada stgh tak senyum.camne nak bg semua senyum.dpt la 52 biji.half dah habis mlm tadi.


23-04-2009, arielree komen :

apam senyum saya buat tu ader yg mcm kerang...astro pon ader... yg paling last jer senyum nyer cantik..tak tahu la cam mana nak bg apam ni senyum semua...


23-04-2009, suzzlyn komen :

Ehehe...masa buat apam ni kena senyum sokmo kot... baru r apam2 sekalian ikut skali mood tu huhuhu...


05-05-2009, MissCoffee komen :

sis rokayah miss tolong jwbkan utk jann yer.Mengikut apa yg diajar dr resepi apam dlm MYR.kalau nk apam tersenyum lebar tutup loyang kukus dgn towel atau kain kasa.utk mengelakkan wap air masuk kdlm apam.miss pun ikut petua nih.so far mmg semuanyer tersenyum.Yg mkn ni pun tersenyum gak :)


05-05-2009, bdadarey komen :

saya nak cuba buat gak apam nie..tapi nak tnya lepas buh dlm paper cup masa nak kukus kena buh dlm holder dia tak (yg bekas tin) ka susun ja dlm pengukus tu....hehehe...sori yer tnys soklan budak2...x pndai...


15-05-2009, mamapika komen :

dah buat apam ni. tapi tak senyum sume pun. ada yang senyum ada yang tak.camner ek nak wat dia senyum sume....... tak cantik la tapi apa pun apam ni simple dan best.


15-05-2009, merpati_lurve komen :

time bile nk letak pewarna? xda terangkn pOwn..


21-05-2009, NorPrima komen :

saya buat lagi malam tadi, ini kali kedua saya buat untuk anak bwk ke sekolah jamuan hari guru...anak2 mmg suka....gebus....


27-05-2009, yasminhumaira komen :

sy dah 3,4 kali jugak buat apam ni.. anak bujang kecik mmg suka... buat warna putih... kecik2 comel gitu... minggu lps sy buat... mmg byk yg tak tak senyum... mcm kerang aje senyum nye.. padehal tutup jugak ngan kain... cuma beza nye sy terus letak kat pengukus.. nak cepat siap... mungkin sbb tu kut.. hihihi... saya tak letak lam loyang dulu.. seblm2 ni letak lam loyang... seme senyum lebarrr.....


18-06-2009, along Lina komen :

salam....along dah cuba buat td ni....senyum memang la senyum...tapi apsal x berapa nak gebus yer...rasa lak mcm tepung x brp nak masak...kenape yer..leh tolong jawabkan x?? k...tq


18-06-2009, along Lina komen :

kena tunggu dia naik dulu ker baru dikukus???atau terus jer kukus selepas diadun?


22-06-2009, geezxst komen :

salam semua..... Hari jumaat lepas saya dh buat apam ni tp lgsg semua xsenyum. Xnaik lgsg. Sy dh ikut resepi ni. Apa masalah ye? Bleh x kawan2 bantu.... aiskrim soda tu saya guna F&N punya. Bleh ke?


23-11-2010, NorOrchid komen :

salam, tuan empunya resepi mtk halal ye resepi ni saya ada erima tempahan ...tq


23-11-2010, NorOrchid komen :

geezxst, mungkin tak betul2 kembang kot telur, gula n ovelette tu..seeloknya guna mixer....sya pun guna F&N jgk...Alhamdulillah jd...cuba lg ye....


06-01-2011, emily87 komen :

satu cawan bersama berepa gram ???


19-01-2011, fetty komen :

salam.first try buat elok lembutnya. semua senyum, tp buat second time keras pulak x jadi tp senyum juga. masa masukkan tepung tu sy putar guna mixer agak lama sebab tepung x sebati, sebab ni ke apam x jadi..........putar lama sangat


26-01-2011, NorOrchid komen :

salam,Rokayah....saya mtk halal ye apam ni saya dah buat bisnes.tak sangka blh buat bisnes plak.ramai yg suka......tq sekali lg...


05-02-2011, bariahsabariah komen :

norOrchid ceritalah sat mcm mana leh senyum.nak jugak buat bisnes kat sini ha.dah bnyak x buat tak senyum-senyum.memang ikut resepi pun.putar telur dan gula 15 minit sampai putih.masuk tepung selang dgn air & 7up dan gaul dgn senduk.bila kukus lembut dan sedap tp tak senyum.tolongla.


14-02-2011, NorOrchid komen :

slm...bariah...guna mixer tak...mmg kena putar telur gula n ovelette tu sampai btl kembang putihgebu...guna max putar....mana ada ltk air..tu ais cream soda F&n la.putar guna mixer sampai akhir...br blh kukus.cuba lg jgn pts asa....


02-03-2011, suhainiey komen :

salam..saya try wat ikut smue bahan2 tp mix gna tgn je sb xde mixer tp kenapa ek apamnye jd cm keras saja,n xsenyum..hehehee :) Mmg nk gaul kena gna mixer ker?


02-03-2011, CheqSueCommot komen :

pengalaman buat apam senyum ni, dah try 2 3 resepi...kalau apam tu senyum mekar2 semangkuk kemain berbunga-bunga dalam hati. tapi kalau apam tu menyombong, senyum kerang.... eeeeeeeeeeeee geramnya!!! :)


10-03-2011, mama1010 komen :

nak tanya cik rokayah....nak senyumkan apam nie x payah, belah sikit atas dia ke?.....(mcm buat apam mekar tu....)


28-04-2011, lindasham komen :

kalau guna blendar boleh x?hehehee x ada mixerlah ...


09-05-2011, adrya syazreen komen :

nape sy wat paper cup 2 jd turun..sy dah ltak dlm loyang dan apam 2 x nak naik langsung..msuk dlm loyang trus ok plak...tolng sesape yg mnjd 2 tunjuk ajarkn..plizz..


03-06-2011, faraain komen :

wah...teeth punye clour nmpk cntik..nmpk gebu.msti sedap kn...sye panggel apam ni,,apam manis.tp,resipinye sme gak...


19-06-2011, umiesara komen :

saya dah cuba resepi ni...mmg berbaloi senyum memanjang....tqvm kepa tuan punya resepi...


22-06-2011, Cik Ros komen :

Saya buat semalam tak senyum langsung......pasal apa yea sedihhh hu hu hu :(


26-06-2011, fiena133 komen :

msh xphm ngn cara nk tutup kukusan tu lah..emmm sesape leh tlg?..slpas msukkan apam tu dlm loyang pastu tutup kukusan then bru ltak kain ke mcm mane?..atau lps ltak apam then ltak kain atas apam(tp xkena la apam tu) then bru tutup ngn tudung kukusan tu..xpandai..bru nk buat..comel tgk apam snyum ni..tlg2...sape leh tlg jwb nie..hhe


26-06-2011, DatinLulu komen :

maaf.. sy tlg jwbkn, fiena113: tutup kukusan tu.. U balut penutup periuk kukus dgn tuala @ aluminium foil pun ok supaya air wap x menitis atas apam tu, TQ ;)


11-10-2011, reeznakhan komen :

dah 2 x buat smuanya menjadi lembut plak tu...tq vm rokayah coz sudi share resipi ni....nasib baik dia mau senyum....senang hati saya.....hehehe....


16-10-2011, cikgu ina komen :

cantik dah cantik...gebu pun dah gebu...apasal xnak senyum yer..masa kukus dah balut penutup periuk ngn kain...camana nk bg denyum yer??


26-12-2011, nurulharyati komen :

Saya dah buat apam ni, mmg sedap dan lembut. Dari pengamatan saya, apam takkan senyum kalau kukusan tak cukup panas.. Atau ada heat yg bocor / keluar melalui tudung kukusan. Saya guna pengukus tupperware, mmg puas hati.. Semua senyum je..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd