Google+

oleh: umi_e Butter icing

Butter_icing

Butter cream untuk apa jua jenis kek


Created on : 24-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( Boleh hias sebiji kek 1 kilo )

  • 250gm butter
  • 150gm shortening
  • 250gm icing sugar (diayak dulu)
  • 2 sudu besar susu segar
  • Pewarna ikut suka

Cara-cara

  1. Pukul_sampai_kembang
    Pukul kesemua bahan (kecuali susu segar) hingga kembang atau rupa berubah menjadi putih gebu...
  2. Setelah cream kembang, putih dan gebu (sekiranya nampak kurang lembut barulah masukkan susu cair tadi) jika cuaca panas mungkin cream tidak memerlukan susu kerana akan menajdi agak lembut
  3. Ambillah banyak mana cream yang diperlukan dan letak pewarna ikut suka. Kacau sehingga rata...









Laporan Masakan Bergambar (14)

Icing_ant
15-02-2007
i made the kek coklat simple and coverd with this icing. I made it for my auntie and she likes it so much. It is really soft and yummy! Try it!
Laporan oleh: CTNur

bravo!

Dsc04362
05-03-2007
tak kreatif. main buat je. saje2 suka2 je.
Laporan oleh: hanis

main2 buat je pun cantik juga! keep it up - memang ada bakat tau :)

Pict0313
10-01-2008
terima kasih beri resepi nih. memang sedap buttercream nih. tak manis sangat. nak melepa pun senang dan cantik. 1st time mendeco cake. seronok sangat!
Laporan oleh: azwalissa

terima kasih sebab mencuba... bolehlah deco2 lagi ya...

048
14-02-2008
tq.. resepi butter icing yg sng dan sedap.. ni anak-anak belajar buat... seronok sgt..
Laporan oleh: sfaizah7

cantiknya! colourful... anak2 sungguh creative :)

Cupcake__4_
22-04-2008
takde shortening, so guna butter jer. Cedap, tq for yr recipe :-)
Laporan oleh: aeeda78

pinky eekkkk - very sweet :)

Image004
20-05-2008
buat utk mothers day...
Laporan oleh: sfaizah7

cantiknya... mesti ibu sfaizah merasa bangga dan gembira :)

Image001
10-10-2008
buat untuk jamuan raye kat tmpat keje.semua org puji
Laporan oleh: zuzu282

kalau dah ada orang puji... tak lama adalah orang buat tempahan kat zuzu :) semoga boleh buat biz cuppies ;)

Cupcake__1_
22-10-2008
my cuppycakes
Laporan oleh: 14sept

cantiknya cuppies dia - nampak pro sungguhlah! Tahniah!

16022009878
16-02-2009
salam umie_e. buat utk birthday hb. lembut...senang nk melepa, rasa pun ok. terima kasih.
Laporan oleh: baya74

salam baya... tentu hb baya gembira dapat kek hasil kerja isteri tercintan :)

Sp_a0146
27-07-2009
kawan2 sgt suka kan butter cream nih.. sedap.. tq for sharing.
Laporan oleh: fubai
P1172093
17-01-2011
First time buat kek siap ngan icing ni...kekeke.... ok dah..lepas ni boleh mengorak langkah lebih berani.. thanks
Laporan oleh: zureyna
Icing
24-03-2011
1st time bt nih.. utk bday adik sok.. blom tulis nama lagik... thanks 4 d recipe
Laporan oleh: pisces^amie
Image0679
26-04-2011
Butter icing tg sedap! T.kasih pd tuan tanah gedaung utk resepi icing ni. Kalau beli kat kedai dah RM18/kg. Memang jimat sangat kalau buat sendiri...
Laporan oleh: Microtiny
Edrtfgybhjunl
18-05-2011
yeah...jadi..
Laporan oleh: shiha_87

Komen (41)

24-12-2006, Mat Gebu komen :

Umie, perisa dan pewarna bila nak letak dan tak rosak ke nanti tekstur dia....


24-12-2006, umi_e komen :

lupa nak beritau lah cik mat... pewarna tu kita letak masa cream dak betul2 kembang, putih dan gebu... amek lah banyak mana yang kita suka dan agak utk warna yg kita nak... selama umie buat cream... taklah pulak tekstur tu rosak sebab letak warna kan sikit je... dahtu memang caranya camtu je pun... (berdasarkan pengalaman belajar sendiri2 je...)


25-12-2006, oogy komen :

amboi kreatif betul la umie ni, kiut yg amat icing atas kek tu..nak hias camtu la nanti biler buat cupcakes...kalau umie ada resipi icing lain boleh la kongsi ngan kite orang lagi


26-12-2006, umi_e komen :

oogy cubalah... buat sama anak2 je tu... masa bawa gi umah kawan... budak2 makan icing dia je hehehehe pastu cupcakenya mak2 yang kena habiskan :D


26-12-2006, oogy komen :

hehehe.. tu yg leceh kalau buat kek yg ada icing,budak2 lebih suke icing,kek die orang tak makan.membazir je,terpakse la kite yg abiskan...ermm umie kalau saya nak buat icing tu jd wane coklat kene letak coklat masakan ke??? or just letak serbuk koko??


26-12-2006, umi_e komen :

letak serbuk koko je oogy sebab I tak pernah pulak letak cooking cokolat... tak taulah kalau ada orang lain yang try...


26-12-2006, minah komen :

butter icing ni cair boleh di colek ke?! Klu keras cam ne dia boleh keras?


09-01-2007, umi_e komen :

minah... sorry baru perasan je... icing ni taklah cair tapi lembut >>> maksudnya ktia boleh sapu atas cake dan boleh piping ikut suka rupa camna... kalau rasa nak staykan bentuknya... letaklah dlm tempat sejuk cam dlm fridge... kan kat kedai cake dia letak dalam bekas sejuk... hope dpt kasi gambaran pada minah...


27-02-2007, merin komen :

umi_e.... i dah cuba resepi butter icing u ni...sedap..anak2 i suka sangat.tempek je atas cup cake atau muffin..kejap je licin.tapi i tak berapa kreatif sgt nak membentuknya jd mcm2 cam u buat tu..u dah cuba kembangkempis punya icing? i blum lagi sebab nak cari benda krimwell tu tak dapat2 lagi..agak2 rasa dia sama tak


28-02-2007, umi_e komen :

merin... umie pun teringin nak cuba butter icing kembang kempis tapi macam merin juga... umie tak jumpa krimwell tu... cuma bagi umie guna butter lebih sedap sedap katanya krimwell tu sejenis shortening (orang meniaga biasanya akan guna sebab lebih murah daributter... Wallhualam...) Lain kali tempeklah gambor icing atas muffin atau cupcakes...


28-02-2007, Lilydvalley komen :

Umie & merin... i dah cuba butttercream kembangkempis tu... krimwell tu i rasa type of shortening. Sebab i tgk mcm shortening aje. Kembangkempis pun guna butter + krimwell. Since i dah beli krimwell tu, so all my buttercream guna krimwell + butter tu la... just the qty of ingredients yg kita boleh variatikan.


28-02-2007, umi_e komen :

errmmm kalau dah krimwell tu sama cam butter so mana2 pun bolehlah digunakan... cuma tak taulah rasanya camna... mungkin dengan menggunakan krimwell rasanya lebih sedap... Wallahualam... kena try dua2 baru tau kan....


09-05-2007, zuraina komen :

macam mane pulak kalau kiter nak try buat bunge mawar gunakan butter cream tu, boleh ke tunjukan macam maner nak buat bunge tu, step by step.. susoh beno rasenye, dah try banyak kali namun tetap hampe, keras beno jari ni.. tolong ler


30-05-2007, ferzly87 komen :

Maaf! Saya baru belajar.. Nak buat kek untuk hari jadi kawan.. SHORTENING tu apa? Kalau tak guna x pa ke?


30-05-2007, umi_e komen :

ferzly... tak guna pun tak apa... shortening tu lemak sayuran... harganya lebih murah dari butter. Kalau nak sedap tak payahlah guna shortening tu :) Biasanya guna shortening utk kurangkan kos je hehehehehehe SELAMAT MENCUBA :)


10-06-2007, Jue Hussin komen :

Assalamualaikum, krimwell tu ada jual kat Chung Yip Bakery, kat chow kit. Pun dekat ngan opis saya. RM3.50 for 1/2kg. Kat Bake With Yen Chow Kit, ada gak, but namanya bukan krimwell tp, Super Cream Margarine (kalau tak silap), RM4.50 for 1kg. Fungsinya sama je ngan krimwell. Ari tu saya dah try masa buat besday kek anaknda. :)


20-11-2007, mama_myvi komen :

uhkgdsazbnmportyup


27-12-2007, aeeda78 komen :

umi, ada tak resipi cam ner nak buat royal icing? Jenis icing yang boleh mengeras tuh? TQ


27-12-2007, shima_2210 komen :

nk tumpang tanya... klu tak guna shortening lari tak rasa icing nie?? or lebih sedap??


27-12-2007, arma komen :

umi_e, i dah try umi nyer icing nih..sedappp..n i guna moist cocolate cake Mat gebu pya resipi..dapat kek yg besau..i think more than 1kg..i tambah buah lam tin..just i nih x expert nak melepa kek..jd rupa pun cam tuannyer gak..(wat utk majlis titik inai my brother)..ihiksss..


27-12-2007, Lilydvalley komen :

shima, kalo u ganti shortening w butter, the taste is better, but w m'sian weather, icing u akan cepat melt. Butter x thn cuaca panas.


21-05-2008, shaena komen :

umi_e, kalau x letak shortening, amount butter kene tmbh jd 400 gm or sama je 250 gm ?


10-12-2008, ann5462 komen :

salam...umie nak tny..kalu sy nak wat coklat butter cream mcm mana..boleh ka letak atas muffin


04-03-2009, cik yah komen :

nak tanya cam na nak buat icing keras nak buat hantaran


17-04-2009, husna84 komen :

ada sapa2 tau x camna nak simpan cream yg guna x hbs tuh?


17-04-2009, az_bling09 komen :

cik yah, utk icing keras - 163g solid white vegetable shortening 1 tsp flavour ( I use wilton vanila flavour) 2 tbsp milk (use UHT) or water 454g icing sugar 1 tbsp Wilton Meringue powder (egg white powder) secubit garam Beat shortening, flavour, dan water/milk. Bila sebati, tambah icing sugar, meringue powder dan garam. Mix gunakan medium speed sempai sebati dan creamy. harap dpt membantut membantu


15-01-2010, ieda71 komen :

ada sesiapa yg pandai wat fresh cream x..? boleh tlg ajar saya..anak2 n hubby suka makan kek fresh cream la.. umi_e saya nak cuba gak buat butter icing ni bila wat cup cake nnt..


23-12-2010, dhiya_sidah komen :

boleh ajar mcm mana nak buat icing yg bleh keras n simple.....


23-12-2010, dhiya_sidah komen :

mcm mana nak buat icing yg bleh keras tapi simple je cara buat nye.... pleaseee...


27-01-2011, hieda komen :

saya buat butter cream guna creamwell n icing suger bila dh pukul knpe icing sy jadi terlalu lembik dah guna tak hancur, still berketul2


01-02-2011, siti sapna komen :

assalamualaikum..nk tnye..klau tkde shortening leh x..?


21-02-2011, nana_baby komen :

slm,nak tnye..shortening 2 ape ek?


24-03-2011, pisces^amie komen :

25hb.. xsedo dah kol 12... arini la bdaynyer...


18-05-2011, shiha_87 komen :

jadi2...terima kasih....hehe...


26-06-2011, nabielazamzuri komen :

nak tnya cket. terlebih masukkan perasa or pewarna boleh sebabkan icing jadi pahit ke?


29-11-2011, syakirahmdshah komen :

nk tnye ckit, shortenig tu kite xguna tp tuka an jadi butter bole x? mkne ny butter guna400gm. bole?


22-02-2012, pearlcoolblog komen :

siapa berminat nak beli pearl jelly mcm kt coolblog,contact 013-7150571


22-02-2012, pearlcoolblog komen :

siapa berminat nak beli pearl jelly mcm kt coolblog,contact 013-7150571


22-02-2012, pearlcoolblog komen :

siapa berminat nak beli pearl jelly mcm kt coolblog,contact 013-7150571


22-02-2012, pearlcoolblog komen :

siapa berminat nak beli pearl jelly mcm kt coolblog,contact 013-7150571


18-05-2012, shikin01 komen :

erm susu segar guna jenama ape?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd