Google+

oleh: umi_e Tiramisu simple

Tiramisu

Modified dari kek oren buat hari tu...


Created on : 21-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )

  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. 1tiramisu_satukan_bahan
    Satukan gula, cheese dan cream
  3. 2tiramisu_pukul_sampai_kembang
    Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. 3tiramisu_potong3bahagian
    Potong kek pada 3 bahagian
  5. 4tiramisu_susun_dlm_bekas
    Susun 1 bahagian dalam bekas
  6. 5tiramisu_curah_air
    Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
  7. 6tiramisu_sapu_adunan_atas_kek
    Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
  8. 7tiramisu_ulang_sampai_habis
    Susun lagi bahagian yang selebihnya
  9. 8tiramisu_simpan_dlm_fridge
    Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  10. 8tiramisu_decorated
    Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (40)

Image016
29-07-2007
tet tenett...ni wat smlm..hb kate mcm beli punye..hihihiii..tq umi_e..
Laporan oleh: mrsdayat

wow.... rupanya memang cam beli kat kedai lah...

Photo-00277
08-06-2008
1st time deco kek n wat tiramisu nih...cedapnyaa..pueh ati dpt mkn byk2...nk bli mahal....hihi..tQ k.umie!
Laporan oleh: hana6877
Cimg4204
11-06-2008
sangat sedap and senng nak buat:-)) .tq for the recipe
Laporan oleh: nkf
Dsc03482
11-06-2008
sedap sangat .. tQ umie
Laporan oleh: yatiezaini
Tr
28-10-2008
buat lagi... hehehe.. thnx kak E!
Laporan oleh: hana6877
Img_1502
10-02-2009
Buat lepas blk keje td..cake agak kering jd mcm roti jer..tp krim ok la..cume topping cream xcantekk sbb xpandai nk tempek2 pd cake..overall, ok la..ade la rase..tp bole improve lg...Thanks Umi :-)
Laporan oleh: Readikara
004
15-02-2009
Inilah hasilnya...walaupun tak cantik sgt tapi sedap kali...tq umi
Laporan oleh: kaknita
Img_3064
14-01-2010
best sgt hasilnya! sedap n simple! membe2 sume puji sedap sgt n ade yg buat tempahan lg! thanks umie sbb recipe yg berguna ni..=)
Laporan oleh: emon300885
Kek2
23-02-2010
tima kasih banyak kak.e! kiter dh buat byk kali.... hihihi
Laporan oleh: hana6877
Image002
21-12-2010
I buat Ahad lepas tuk bday hubby n my mum. They loved it and sehari aje dah licin mangkuk. Berebut nak makan. Siap order lagi for xmas he he. Thanks Umie for the wonderful recipe. Next nak cuba buat mcm kek pulak instead dlm mangkuk.
Laporan oleh: Adriena
Image003
27-12-2010
Buat lagi for bday anak buah...semua org suka kata sedap. MIL suruh buat lagi he he he
Laporan oleh: Adriena
Dsc_0665
11-01-2011
ermm..sedap!~ ganti kek ngan biskut mery jer.. time kasih kak e .. ^_^
Laporan oleh: nOOrsha
P1170329
18-01-2011
Alhamdulillah.. sedap.. saya terkurang cream dan terlebih gula.. so rasanyer agak manis sket dan krim terkurang.. tapi kawan2 kata sedap.. so blh buat lg la.. note: saya guna biskut tiramisu..
Laporan oleh: nisnim
Tiramisu
18-01-2011
Guna kek lapis. nescafe tukar dgn milo. Sedap.
Laporan oleh: aidanie
P1150437
16-02-2011
dah 2 x buat ... ikut noorsha.. guna biskut merie.. sedap sgt..
Laporan oleh: zana08
183463_191113967586704_100000643072250_532384_4449491_n_-_copy
20-02-2011
askum...erm...hasil air tgn sy...alhamdulillah...m'jd!!!best.... :))
Laporan oleh: asnieyda
Tiramisu
21-02-2011
Guna kek span oren. Resipi yg simple tapi sgt sedap. TQ
Laporan oleh: Za_n_Sa
Dscn2866
01-03-2011
First time try...mula2 tak pandai nak makan, tapi makin lama suap makin tak boleh berhenti...heheheheh...TQ Umie_e..Ni saya guna Biskut Meri, pastu cream tak mau gebu (mesin rosak), Alhamdullilah menjadi...^_^ nyum..nyummm....!
Laporan oleh: sue_ginola
Img02384-20110301-0521
02-03-2011
Sedap dan puas ati.. Tq for the recipe.
Laporan oleh: ainezar
Dsc01863
07-03-2011
memang sedap n senang dibuat.. thank untuk umi bagi resepi yang senang ni...nyamiiii
Laporan oleh: nurin batrisyia
20012011020_1_
08-03-2011
guna sponge cake cappuchino dari giant.. hehe
Laporan oleh: maizura rahman
Sam_0441
10-03-2011
Mmg cepat , sedap dan mudah . Semua suka . Nnt boleh buat lagi . terima kasih Umi .
Laporan oleh: finas74
Picture_1018
22-03-2011
Dear, kenapa i punya x boleh stand yea ? sebab rendah sangat ke ? i guna finger biskut instead of span cake....
Laporan oleh: msarena
Dscn0867
22-03-2011
sy guna kek coklat...sedap!!! thanx ya,,,
Laporan oleh: skinifet
Image001tiramisu_kek
14-04-2011
serabut ckit..tkpe nk buat lg..n nice
Laporan oleh: hanan87
Image018oren_kek
19-04-2011
try oren kek + nescafe..yg sblum ni coklat kek + milo..dua2 sedap
Laporan oleh: hanan87
Dsc_0219try
08-05-2011
thanks share resipe ni kak..sedap tiramisu ni
Laporan oleh: ibuAqil09
Ok3
01-06-2011
first time buat tuk aniversary smlm.deco comot sikit sbb tak pandai..sedap..tq kepada empunya resepi..
Laporan oleh: kekrizalina
05-19-11_0529
25-06-2011
Buat lg , kali ni pakai biskut lady finger..
Laporan oleh: kaknita
Tiramisu_yg_dah_nak_abis_dimakan
25-10-2011
yum yum memang best tiramisu nie, kesukaan hubby, pasni nak buat lg, anyway thanks 4 the recepi :)
Laporan oleh: nananina
Dscn3908
25-10-2011
Jadi la juga biarpun xberapa kemas lagi rasa mcm creamnya tu terlalu cair. Lepas study dan baca few cooking blogs baru tahu, sekiranya kita guna whip cream jenis UHT, tak boleh pukul lama. Maka kalau guna UHT agaknya boleh juga di pukul secara berasingan then baru campurkan secara kaupbalik. Apa2 pun terima kasih umi atas resepi mudah ni. :)
Laporan oleh: meklin
Tiramisu
12-11-2011
sedap! dh laa senang. mmg nyesal x buat awal2..
Laporan oleh: tun_telani
03112011727
18-11-2011
Terima kasih Umie, memang sedap...resepi inilah duk cari....ini kali kedua buat dihias utk bw balik kg hari raya haji hari tu....memang tak cukup...
Laporan oleh: kasma30
Chis_cake
10-12-2011
mmm.. sedap...!
Laporan oleh: norri
Atiramisu3
15-06-2012
Dah berkali-kali buat. Saya guna kek span coklat. Thanks empunya resepi.
Laporan oleh: azida
Acupcake
15-06-2012
Tiramisu cupcakes
Laporan oleh: azida
Tiramisu
07-07-2012
~ 1st tym buat sendri tiramisu.. sedap. siap buat utk niece punya birthday tym 1/7 ri2.. then bawak p opis satu tupperware pun depa ckp sedap.. mekaceh yea umi..~
Laporan oleh: lisanurliza
Dsc_0417
08-01-2013
terima kasih utk resepi ini...dah 3-4kali buat dah..sedap sgt.....
Laporan oleh: wanmaziah
Image
13-07-2013
Dah buat 2 kali! Sedap sangat! Saya tambah chocolate chips, best!
Laporan oleh: noorainiarsad
Dsc05282
23-07-2013
buat utk berbuka..sedap!! letak dlm bekas kecik senang nk mkn...mekasih umie.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (94)

21-12-2006, Lilydvalley komen :

I biasa jugak makan tiramisu kat secret Recipe, but can't tell the taste. hehehe... teruk betul! Mkn aje tau! Recently my bro ask me if i know how to make tiramisu. I said no. Dia dah bagi resepi kat wife dia, tapi tak buat. Itu yg dia tanya kakak dia pulak. may be i can try this recepi. nampak mcm senang.


21-12-2006, Lilydvalley komen :

Umi, nak tanya... naper u potong 2 lapisan kek tu? naper u susun cam tu?


21-12-2006, umi_e komen :

lily... I modified dari kek oren jun yang I buat hari tu... sebenarnya resepi tiramisu guba sponge fingers (tak tau nak beli kat mana di sana) Memang tiramisu dia layered camtu... selang seli sponge fingers dan cream-cheese Ini yang simple sebab I ada juga resepi yang pakai ricota dan mascorpane cheese and letak telor...


21-12-2006, Mat Gebu komen :

umie... keju krim pun ok ye.. setau mat tiramisu pakai "keju mascapone" (tak pernah jumpa, apa lagi rasa). Lily, mat sendiri tak pernah rasa tiramisu. sedap ke? Bukan apa some of my family member tak suka laa cheese pulak2 kalau ada whipping cream (walhal dalam peti sejuk mat still ada satu kotak whipping cream lagi) tu lah masalahnya. tak pe nanti nak try buat... buat sikitttt je dalam bekas kecil just for me hehehehe........


21-12-2006, umi_e komen :

ikutkan resepi tiramisu memang guna ricotta n mascorpone cheese tu... dahtu pakai sponge fingers... yang ni umie guna whipped cream n cream cheese sebab dah nak expired hehehehe my kids suka camni and my hb kata ada ala2 cheese cake sebab guna cream cheese tu kot... anyway habis juga cik mat hehehehe


21-12-2006, Mat Gebu komen :

ye ke umie... boleh lah cuba nanti.. dlm fridge tu ada lagi seketul cream cheese. hmm leh cuba nanti....


21-12-2006, Mat Gebu komen :

umie lupa pulak nak tanya..... dah suruh ke sis u gi tgk acuan tat sampan tu... suruh cepat takut habis.. heheh takut mat yg gi beli nanti.....


21-12-2006, umi_e komen :

dah cik mat... TQ but weekdays dia keje... balik dah petang... tunggu weekends kot...


22-12-2006, Lilydvalley komen :

Mat, i pun tak leh nak bagitau camana rasa tiramisu ni. Sedap la kot, kalo tak sure tak abis I makan. hehehe...


22-12-2006, Lilydvalley komen :

Sebenarnya i dah surf pasal tiramisu ni, mmg ada sebut guna ricotta & mascorpone. Apa 2 benda ni Umi? Rasanya tak penah nampak kat Giant tu. So u guna whip cream & cream cheese la ya... kat fridge tu ada 3 ketul cream cheese, whip cream yg tak de.


22-12-2006, Lilydvalley komen :

Mat, kalo ur family tak suka, bagila i test ur tiramisu ni... u duduk kat mana Mat, kalo area2 PJ, S Alam, Kelang, boleh le i sampai! hahaha


22-12-2006, Lilydvalley komen :

Umi...nak tanya lagi, 1/2 cawan gula halus ni, bila nak guna? Tak nampak pulak u letak kat mana. Minta maaf la ya...


22-12-2006, alma komen :

Mat, mascarpone cheese tu jauh lebih mahel dr philadelphia crm cheese. Alma beli kt cni rege dia 250g = RM15.90. alma biasa wat tiramisu guna mas + saviordi fingers, xpenah guna jenis lain. tgk resipi umie ni, nk try le plak guna cream cheese + whipped cream (ada stok kt umah hehe)...tp mgkn nk guna saviordi fingers sbb ada belen lg tu...


22-12-2006, Lilydvalley komen :

alma, saviordi fingers tu apa? Jenis2 kek atau roti? rasanya kat mesia ada tak?


22-12-2006, umi_e komen :

lily... campur semua bahan tu gula+cream+cheese... cam dlm gambo tu... sorry tak explain in detail...


22-12-2006, alma komen :

lily, saviordi fingers tu biskut (sstgh org pggl dia biskut tiramisu). Celup dlm air nescafe then baru susun dlm bekas. Resipi triamisu alma lain sket dr u_mie ni, guna mascarpone cheese + whipping cream... Ada juai ler kt mesia ni. Lyli dok maner? Alma kt bbbangi, Alma slalu beli kt kedai bakery Yummie (blakang warta).


22-12-2006, umi_e komen :

alma... dok BBB... umah umie pun kat BBB gak tau...


24-12-2006, haXira komen :

umi_e.......whipped cream ke whipping cream nie??...kalau whipped cream tu ertinye yg quite stiff tu laa kan?


24-12-2006, umi_e komen :

haXira... umi beli whipped cream.. tak taulah kalau dua benda tu berbeza...


24-12-2006, alma komen :

ye ke umie hihihi,,,kut2 slalu tersrempak mn2 tp xcam muker jer! sek brp? alma di bangi perdana.


26-12-2006, Lilydvalley komen :

Umi, tadi i buat lawatan sambil belajar ke Bagus, nak cari mascapone. Jumpa la... 500gm, RM20. Mak oi! I guna resepi u ajela, cream cheese + whipped cream. Jauh lebih murah.


11-02-2007, fizsha komen :

umie,kalo resipi ni nk gune mascarpone,kuantiti die same je ke ngan cream cheese?


11-02-2007, umi_e komen :

fizsha... sama je... kalau ada mascarpone lagi sedap + dgn cream cheese (tak payah pakai whipping cream)


12-02-2007, fizsha komen :

oh ye?????means mascarpone 200g+cram cheese250g eh akak????


12-02-2007, umi_e komen :

a'a fizsha... nanti rasa dia lagi cheesy! akak pernah buat tiramisu guna mascarpone + ricotta cheese >>> so buat je lah mana2 sebab tiramisu ni simple sungguh...


12-02-2007, fizsha komen :

wow sgt teruja la..okla cmtu,saya xkn guna whipped cream la...tiramisu simple tp da bt hrtu fail,frust sgt,creamnye x jd cream pn,jd cm air je...time tu bt gune telur tp,pukul2 tlur putih tu,x kmbg2 sakit hati btl*sob3*


20-02-2007, juliea komen :

saye pun buat..kek nie..tau tak..husband saye..gelak.tak jadik...tah..dia nye cream tak naik..frust..


20-02-2007, umi_e komen :

sorry juliea... sedih juga bila buat rasa tak menjadi kan... umie faham sebab umie pun ada masanya buat tak menjadi juga... cuma umie nak tanya, juliea pukul cream tu dalam bekas yang kering ke? juliea pukul dgn tangan atau dengan mixer? errmmmm umie pun tak faham kenapa creamnya tak naik... cuma yang pastinya cream ni kalau dipukul akan kembang... cuma satu hal... tiramisu ni kalau cream dia cair sikit pun tak apa sebab bila letak dalam fridge akan sebati dengan lapisan kek...


18-11-2007, qurra komen :

kalu nak wat taruk perisa resberry cam ne?


17-02-2008, che'iza komen :

Sedapnya tiramisu......yum...yumm.... Satu2nya yang boleh beat cheese cake nilah tiramisu, rasanya tak leh nak bayang. Bayangkan yang sedap, lembut dan berkrim itulah tiramisu (ikut tekak sayalah). Kena buat ni sebab murah n macam senang tapi selalu saya buat pakai biskut fingers kalau pakai kek sponge ni, tak lembik ker nanti?


16-07-2008, okid komen :

umi nape i bt die xjdi smooth ekstur nya mcm x bsatu, xgebu??


17-10-2008, Khayatee komen :

wow...best gak ni...boleh lah cuba nanti....kalu yang simple..mmglah suka sangat nak cuba...nanti dah cuba Tee bagi tau umi k


23-11-2008, takshesuai komen :

sedappp! dan dah buat banyak kali, both sponge kek menjadi tiramisu


31-12-2008, eda yatim komen :

umi_e...cream cheese tu mcmane yeak...sng x nk dpt kat supermarket? Lg 1..kalu milo @ serbuk koko bleh ganti nescafe x...txs


31-12-2008, eda yatim komen :

cling film 2 aper yeak...?


22-01-2009, ayuhanani komen :

eda yatim..sori ya tolong jwbkan..cream cheese tu klu beli kat supermarket ada 2 jenis..satu dlm bentuk bar brand Philadelphia dlm kotak, satu lg dlm bentuk ponjot je brand Tatura..dua2 ni ok klu nk guna wat tiramisu or others cheese cake..mcm kat tmpt saya (seremban) ada sebuah kedai bhn2 kek, dia mmg jual dlm kilo samada 2kg @ 1 kg..tp sy x nah beli sbb kwn sy bisnes kuih so dia ada beli la..


22-01-2009, ayuhanani komen :

eda..sy nk tmbh lg, Philadelphia crm cheese tu rm10@rm11 perpack@250g, Tatura tu lak murah sket around rm7@rm8. Tp yg beli kilo tu mmg murah lg around rm6 per250g...so, up to you mana nk pilih..


03-02-2009, dehya komen :

sy xcited sgt nk wt tiramisu ni, ari 2 g market cari bahan n jmpe philadelphia cream cheese.. tp sy musykil 'bout kehalalannyerla. ada sesape leh cnfirmkn whether leh gune or x.lg, whip cream tu gune y manis or xmanis?. hpe dptle solvekan pblem sy ni, sian hubby sy dh teringin sgt nk mkn.


13-02-2009, babybunny komen :

dehya..philadelphia cheese tu product kraft..product kraft sume halal..sy penah bace kat website..xigt link..dehya try carik...


10-04-2009, nanayap komen :

umi..tnye sket..camne nak bahagikan kek 2 ek??nak potong 2 camne??1st time nk buat ni..tq


10-05-2009, flikka komen :

memang sedap kek tiramisu ni..semlm i buat dua biji untuk my mum n aunt celebrate mothers day memang gempak my cousin makan sampai tak ingat orang lain..thanx umi..


12-06-2009, faiza1010 komen :

aik..nana pun selalu kat sini. Anyway, saya pernah try dua2 resepi tiramisu pakai mascarpone dan philadelphia. Rasanya lebih kurang aje. Resepi mascarpone tu saya pakai jugak kuning telur sikit. Sponge finger tu macam biskut balak tu aje. Roti/kek tapi dah keras. Tapi mungkin sebab ada butter kot jadi dia lebih sedap. Kat hypermarket dah banyak sekarang ni. Saya ingat dulu saya beli di cold storage.


03-01-2010, didie80 komen :

bila baca pasai whipped cream yang jadi air ni, smlm saya ada pengalaman yang sama. dok pukul whipped cream tu dkt 5 minit tak naik2..jadi berketul + air susu pulak tu, smpei saya risau. dlm ati pikir nk buang dah. tapi try jgk pukul lagi kot2 la kan.. skali tu dlm 10 minit pukul lagi ..skali dia kembang daaa... selamaatttt...


03-02-2010, ayangku komen :

kalau nak buat cupcake tiramisu camna pulak tu?


28-02-2010, ziera_eddy komen :

salam..nak tanye la..ape makne cling film 2 yea?


08-04-2010, jamilah_dorni komen :

sy dah buat tapi sy ganti kek dgn biskut marie di celup ngan air nescafe..sedap gak..sy selang seli kan dgn adunan cream+cheese..


30-10-2010, sakuradsahara komen :

Nak cuba la..peberet ni..


21-12-2010, Adriena komen :

Mcm mana nak buat fresh cream yg berwarna putih tu for topping atas/tepi kek tu?


21-12-2010, mylla komen :

x payah bakar ker? nk wat tapi cm konfius lak...


23-12-2010, angah_nany komen :

dah try resepi nie ..mudah tak payah bakar..sedap..disukai ramai..tapi buat dalam bekas..ada sapa2 boleh tolong tak sebab angah teringin nak buat macam gambar2 kekawan kat atas tu..ala2 kek leh hias


03-01-2011, deera_83 komen :

salam..nak tnye..tak pahit ke letak hiasan guna koko?..=)


14-01-2011, nanied komen :

haa. mcmne nak hias kek mcm kek kekawan lain.....


17-01-2011, Lia_Khayatee komen :

Yummmmy....bestnya tiramisu ni. sejukkan dia dulu baru potong.... My febret ni...kalau nak jdkan truffle kat setiap layer tu letakan fresh berry atau can peach yg di hiris....


18-01-2011, adk_ain komen :

Sponge kek ni kalu nk beli ada x jual kt kedai @ kena bt sendri???


09-02-2011, reezlynn_63 komen :

tq so much umi_e for your recepi, i dah try mmy superb & senang nak buat...i guna ladyfingers...dulu i never try or tasted tiramisu walaupun my office dekat ngan Secret Recipe sbb sepotong je dah RM6-7, so now dah pandai & menjadi pulak tu...anak2 & family semua suka...tq so much


23-02-2011, liza je komen :

sya nak try la....


23-02-2011, ainimazlina81 komen :

da buat tiramisu,mmg sedap n best.sng lak tu.buat gune ladyfingers..nnti nk try buat gune kek lak..


23-02-2011, makita komen :

Saya pernah ke SR di Cameron Highland several year ago dan tanya dengan kaunter boy SR tu yang mana kek yang boleh saya makan. the boy just pointed to a few type of cakes BUT not tiramisu. Selalunya ada Kahlua dlm ingredients. (slps saya check dlm a few recipe books). So, buatlah sendiri. Thanks Umie.


26-02-2011, melurputih komen :

salam u mie..kalu guna kek chiffon bley tak?


26-02-2011, melurputih komen :

satu lg nk tanyer kalu nk pukul whip n cream cheese tu cam ner? bley pukul dlm bekas kering atau aper? hope umie dpt tolong melur ye..teringin sgt nk buat nie...siap termimpi2 lg...


04-03-2011, nurin batrisyia komen :

umie nak tanya... cling firm tu ape??


10-03-2011, mrsanuwar komen :

kalo simpan jer dlam peti ais dan x tutup dgn cling film 2,still jd ker?speed tuk putar bahan2 ni brapa ya?sy wat jd air..sedih sgt..sob3


10-03-2011, mrsanuwar komen :

cream cheese 2 mesti disimpan d freezer ker?kalo mo pakai boleh trus dputar bsama cream cheese@mesti di ltk kat suhu bilik dulu?


10-03-2011, mrsanuwar komen :

knpa tiramisu ku cream cheese nya berbiji2??x sebati la ngan whiping cream


14-03-2011, solahadi komen :

makita,nak tau la..Kahlua tu ape ye?


14-03-2011, apple1980 komen :

ape yg sy tau kahlua tu coffee liquer...ada alcohol dlm tu..lbh kurang cam arak..klu ikut resepi asal tiramisu mmg gune kahlua yg menyebabkan kbykan tiramisu dijual non-halal...mmg kena hati2 klu nk bli tiramisu....


19-03-2011, melurputih komen :

umie..naper melur nyer cream jd cam air..sedih sgt2...huk..huk..huk..tak jd la tiramisu melur...kat mana silap melur? rs dia dah sedap tak dia tak kembang2 pn...


22-03-2011, cikmar komen :

mcm mana nk hilangkan rasa muak bila mkn tiramisu ni ye...


13-04-2011, hanan87 komen :

yes..jadi pun 1st time buat..sedap ganti ngan milo jgk..tq yer..


15-04-2011, esmi komen :

biskut tiramisu tu mcmane????sy xtau r...ley x pkai biskut lain yg senang nk cari kt kdai2 runcit???help me....nk try wt..


15-04-2011, nOOrsha komen :

biskut tiramisu dikenali juge sbg lady finger..ade di jual kat kedai bhn2 kek...klo x de juge blh ganti ngan kek span @ biskut merry


18-04-2011, esmi komen :

trimas, noorsha...


19-04-2011, rohaisha komen :

salam,klu tabur serbuk koko banyak2, tak pahit ke?


23-04-2011, annyss sophillea komen :

macam best jer..mesti buat nie..simple jer resepi ^_^....


06-05-2011, syilaniaz komen :

salam.. sy dh wat. ganti kek dgn biskut marie. layer yg tgh ganti dgn milo O.. so, kurang la rs nescafe.. lg sedap..


18-05-2011, solahadi komen :

salam, nak tanya kpd sesiapa yg buat bentuk bulat macam kek yg di kedai tu, tepi2 kek tu ltk krim ape?krim dr creamcheese yg ltk atas kek/biskut tu jgk ke?lepas tu, macam mane nak cantikkan keadaan kek biar cntik je..


22-05-2011, lindakt komen :

erm...nak tny je......cheese taratura tu halal ke.........


24-05-2011, cheezywages komen :

nk tnye la..kat mane nk dptkan sponge kek yg da siap ek..biase yg kat kedai 2 de lubang tgh..


25-06-2011, iedaoshin komen :

kak umi sy pernah buat ikut resepi ni tp masalah nya krim dan cheese tu jd cair cm air putar brape lme dan speed brapeb tlg la sy tingin nk wat resepi lain susah sgt xreti


29-06-2011, 553800 komen :

kalau sy guna kek ciffon yg jual kt spmarket blh tak.


09-09-2011, betong@yahoo.com komen :

salam betong memb bru kat cni , first time..buat tiramisu umi nyh...siap ambek gmbar lg...tp nx buat lporan kpla mengong ....tlg!!!!!!!!!!


09-09-2011, betong@yahoo.com komen :

salam betong memb bru kat cni , first time..buat tiramisu umi nyh...siap ambek gmbar lg...tp nx buat lporan kpla mengong ....tlg!!!!!!!!!!


15-09-2011, humaizah komen :

leh gak wat tuk my hubby...tingat lak time dolu2 time dating2 makan tiramisu mahainya...la ni chek wat tuk abg na...hehe...tq for rcpe...


28-09-2011, nananina komen :

umi_e, saya budak baru belajar nak tanya, saya dah beli cream cheese phila tapi yg regular punya boleh ke pakai buat tiramisu nie


25-10-2011, meklin komen :

iedaoshin: saya pun memula mengalami masalah mcm u juga. Tapi lepas study sikit.. memang ada jenis whip cream yang xboleh dipukul lama. Makin dipukul, makin cair atau akan jd separated. kalau dah guna cream jenis ni (UHT punya selalunya) .. u pukul cream chiz + sebahagian gula dalam bekas lain, then dalam bekas lain pukul uht whip cream ni + balance gula dalam bekas lain secara perlahan sekejap jer.. kalau nk teksturnya membeku sket boleh pukul atas air ais + ais batu .. Then campur kedua2nya, jgn guna mesin, kaup2 jer.. then boleh teruskan dengan step seterusnya ..


28-10-2011, ladyz komen :

kalau pukul guna tangan adunan kek tiramisu ni boleh je kan?


18-11-2011, suhayu_najib komen :

wah.. dah jumpa yg simple! lama dah nk buat.. nak cuba yg ni lah! tq umi_e :)


30-11-2011, affeeffa komen :

da try 2x tp x sempat nk amek gambo, da abis. hehehe ... mmg sgt mudah dan sedap. tq yaa ...


18-12-2011, shiemawannor komen :

salam...ni 1st time saya try wat kek ni..nk kt x de rs lsg..@ x sdp tu..x la jgk..tp..mmg best la..cuma..yg bab whipping cream tu..x sure nk beli yg mn..sbb ade 2 jns.....last2 beli yg dlm kotak..time buat tu..konpius jgk..sbb nye cair skt...pukul2 nye pukul..x naik2...biar je la...pas tu...kek ni..saya guna swiss roll n bis marie...sbb nye x th nk cr lady finger tu....next time nk wat lg... - blh x umi bgtau nk pki whipping cream jenis yg mcm mn...?? - blh bgtau x biskut lady fingers brandname dia ape..??


20-12-2011, niniecakeshouse komen :

saya dah try buat, rasenyer komen saya ade yg same dgn sebilangan komen di atas.. kenapa bila pukul cream cheese ngan whipping cream tu jadi berbiji and berair. cume nk tau, whipping cream yg mana patut gune. Saya gune whipping cream yang brand Achor, yang biasa digunakan utk buat choc ganache tu.. Minta jasa baik empunya resipi untuk guide saya.


21-12-2011, shiemawannor komen :

hah ah..saya pn mcm tu..dia jd bbiji n bair je...sy pn gn brand yg sm ngan ninie....tu la...mtk tlg ngan ummi komen skt..sbb kat atas tu saya pn dh tanye..nk tunggu jwpn dr ummi je...


12-02-2012, wanmaziah komen :

saya dah buat tadi....memang sedap resepi nie,anak2 pun suka...terima kasih umi e kerana share resepi...nanti nk buat lagi....


08-10-2012, chomell76 komen :

tqvm....sedap kek ni, hubby & ank2 suka sgt. 1st time buat x cukup. ni dh kali ke-2 buat.


26-03-2013, dmax komen :

o senang jer nk buat rupanya


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu