Google+

oleh: junjs11 Laksa Asam

Picture_507

very simple..resepi sendiri...


Created on : 21-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
  • 1 biji timun dihiris panjang2
  • 3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
  • 4 biji limau kasturi-potong 2
  • 1 bawang besar dimayang
  • Bahan-bahan untuk kuah:-*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
  • *8 keping asam keping
  • 2 tangkai daun kesum
  • 1/2 bunga kantan
  • Bahan kisar :-
  • 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
  • 2.5cm belacan
  • 1 biji bawang besar
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
  2. Isi ikan dikisar.
  3. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.
  5. Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).

Tag

laksa








Laporan Masakan Bergambar (11)

Laksaasam
09-01-2007
walalala.. jd juga laksa asam.. tq
Laporan oleh: yani

nampak menarik la tgk gambo yani..terasa nak mkn lak, hehe...

Img_0237
16-01-2007
walaupun simple tetap menambat rasa kan jun...
Laporan oleh: imanazyan

yup iman..sekali sekala ubah selera..tgk dlm mangkuk tu cam nak mkn jer..hehe

Lak
29-05-2007
makan laksa pulak
Laporan oleh: princessharyati
Gambar_006
08-11-2007
selalu buat....2,3 hari ulang makan laksa xmakan nasik pon ok......
Laporan oleh: qirah75
26052009_038
26-05-2009
thanks utk resipi ini.... sedap
Laporan oleh: rizalia
Img_1386
08-07-2009
hai jun...thanks utk resepi ni...dulu dh prnh buat tp kali ni teringin nk try resepi bru...yana minat resepi yg simple tp still rasenye sdp...yana tmbh belacan skit kat resepi nih...tp cili & belacan yana mskkn last skali sbb nk asingkn kuah yg xpedas utk anak & anak sedare...gmbr ni yana amik dlm bungkusan nk hntr ke rmh mak mertua & adik ipar...bestnye bile diorg puji...hehehe! lain kali blh buat lg...
Laporan oleh: pinkypearlyana
Laksa2
23-08-2009
menu 2nd day ramadhan! mekaceh k.jun cayunk!!
Laporan oleh: hana6877
27092009_001_
27-09-2009
Sedaplaa.. Nanti dah de hubby nak try watkan untuk tersayg!!! Thanx!!!
Laporan oleh: inawazrun
Laksa
07-09-2011
puas hati dapat melantak laksa nih..
Laporan oleh: ieyra
Dsc00439
02-06-2012
sedap!..tak mkn nasi..mkn ni berulang kali he2..thanks jun.
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07024
08-07-2014
menu berbuka yg dh lepas hehee... tq jun.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (40)

21-12-2006, akak noor komen :

ni laksa negeri mana ni..? penang?...kedah? perak? perlis?....atau laksa cina?..tapi kalau laksa akak....akak buh sikit air asam jawa..rasanya berbeza sikit...kalau raya rumah mak akak di kampung mmg jadi tumpuan.....depa..tidak mahu makanan lain


21-12-2006, akak noor komen :

lagi 1 ...kalu buh asam jawa ni.. ia leh hilangkan bau hanyir ikan...tapi warna kuah tak lawa tapi janji sodap.....


21-12-2006, junjs11 komen :

ala, laksa penang..tp very simple gitu..


21-12-2006, Mat Gebu komen :

laksa ... sodapnyaa pulak2 kalau time demam..... terus selera, kalau mat patah2 kan cili padi bior cepat berpeluh hehehe... kan kak noor...


26-12-2006, akak noor komen :

akak kalau buat laksa tak guna cili padi......tapi dalam kuah akak boh cabai asam yg akak import dari ...ipoh.....cabainya memang pedas......sampai meleleh air hidung...cabai payah nak dapat di tempat lain...sebenar nya itulah rahsia resipi emak akak di kg.....


19-01-2007, asrina_1212 komen :

mmg best...ditambah pulak dengan nanas...tak caye try...ala-ala laksa cina gitu


20-02-2007, aniey82 komen :

nanti saya try...mesti sodapkan thanks kak jun


24-02-2007, qirah75 komen :

aloo...kiter baru jooin cni..baru jumpa website ni!menarik giler!! byk resepiii.... nanti kite kasik resipe laksa asam podeh ek..yg kuah dier tumis punya..sedapp..wangi semerbak ja..ari ni cam xsempat lama2 kat cni..nak komeh bilik jap


24-04-2007, lisa_7080 komen :

kak nor, cabai asam tu aper? saya dok kat ipoh lama dulu masa study. Tak penag tau pun cabai asam..


23-05-2007, periuk belange komen :

yani i memang teruja dgn u...semua u try...gambor pun u menarik stg


23-05-2007, yani komen :

periuk belange.. i kat tempat org. nak merasa mkn msia terpaksa ler buat sendiri uhuhu..


03-07-2007, azkha komen :

nampak menarik lah laksa ni bg ' hantu laksa mcm saya ni..hehe..tp kl raya kt kg my mum suka wat laksa penang, campur sardin dlm tin tu, ulam2 dia ada nanas, bunga kantan, daun pudina, and bahan2 yg biasa tulah..ni way laksa is the best food in the world


05-09-2007, kiddielovers komen :

jun tau tak camna nak buat char koey tiaw stail penang?..mesti sedap kan..


05-09-2007, Lilydvalley komen :

kiddie, sila lihat resipi char kuew tiaw delilah di http://myresipi.com/top/detail/1925


30-10-2007, jylly komen :

Saya mmg hantu laksa, tp resipi diubah suai sikit bg memenuhi permintaan keluarga, ikan digantikn dgn ikan sardin tin and xletak belacan..sayur2 pon ditambah mcm nenas, pudina dan salad.sdap sgt2...


08-11-2007, azharmanns komen :

ok


23-11-2007, soccer mom komen :

senang dan mudah..klu nak kuah lagi power giler blender bunga kantan dan daun kesum sekali.....


24-02-2008, akma liza komen :

kalau takde bunga kantan boleh ganti dgn apa ye? daun kesum ada la ni isk isk


09-05-2008, nonoi komen :

laksa...np buang tulangnyer..asingkan je ngan isi n blend berasingan..tulang yg blend 2,tapis n masukkan sama ngan isi yg blend...klau buat g2, apa la rsnyer erk..


03-06-2008, pn_am komen :

nak lg sedap, bila wat kuah, pakai ikan selayang@ sadinpehhhhhhhhh...mmg sodap!


03-06-2008, pn_am komen :

nk bg bau rs nyum2 jgn lupa daun pudina.....xcaya try lh


01-07-2008, joyah@ komen :

suke makan laksa


21-07-2008, zurina_zie14 komen :

sy suke mkn laksa....laksa awak nampak mcm sedap ar..............ingat nak masak lah hujung minggu nie buat suami sy


30-10-2008, marianie komen :

nyum...nyum....lazat tul klu buat pedas2 wow...mmg terangkat habis...mesti cube jgn x cube..rugi tau..hehehe


25-02-2009, zaiyss komen :

huhu teruja...sejak masuk sini,makin rajin nak masak lak.....zai mmng suka makan laksa asam ni...isnin ni off day insyaallah boleh la buat untuk adik2


28-09-2009, Faridah68 komen :

Anak dara I nak ajak kawan2 sekolah dtg makan esok ptg so I nak suruh dia buat sendiri. Hopefully sedap.


02-08-2010, tulipbiru89 komen :

nonoi, betul tu, mak saye ajar pun cmtu jugak, isi dengan tulang di asingkan. blend berasingan gune air rebusan ikan. sedap.


31-10-2010, nivea komen :

mcm sedap je na cuba la saya tak mkn ikan kembong klu tukar ikan lain blh tak


20-02-2011, anim86 komen :

sedap sgt.. br buat td. tambah petis dalam kuah. mabelesss


03-03-2011, farra@idaman komen :

resipi ni sama cam saya slalu buat..cma saya tambah serai yg d titik dlm 2-3 btg..lg sedap..


06-03-2011, makanan komen :

sya bru tahu mcmna nk buat laksa asam,sb sya tk berapa suka mkn laksa,msalahnya,biasanya kt kdi tu rasanya tk bersihlah..skrg bolehlah sya cuba dgn cra sendiri,lagi pn biasalah klu brniaga mknan ni,kdg2 org suka oder yg tkde kt menu,so lps ni sya bolehlah tmbhkn menu kt kdi sya.nk cuba sampai berjaya.trima ksi.


11-03-2011, Ms Ogy komen :

1st time tgk resipi sesimple ini. Nk try sbg hidangan hujung minggu dgn family :)


26-03-2011, Mas Pound komen :

Esok macam nak masak laksa asam le plak...emmm.Kene beli bahan malam ni nampaknye.


25-07-2011, hj ismail hj hasan komen :

Bagi mereka yang tak berselera. laksa asam adalah "ubat" pembuka selera secara semula jadi!


16-09-2011, zuraida othman komen :

laksa ni ,tulang ikan kena belendar dan ambil airnya ,baru pior rasa kuah nya.cubalah.....


27-09-2011, Normah Habib komen :

ya... memang sedap laksa asam ni pertama kali saya buat, menjadi cuma saya tambah dengan perahan air tulang ikan yang direbus seperti yang disyorkan oleh puan zuraida othman, tq.


24-10-2011, cookingcincit komen :

cili kering tuh sblum di blend nak kene celur????? kuah rebusan ikan tuh nak diguna buat kuahnye ye???? laksa memang feberet tp bilew nak msak mcm was2 plak... takut karang kalu tulang ikan x blend hancur adew yg tercekik...hehe...


20-02-2012, husnafarisha komen :

nak try la kot2 my hubby suka


18-04-2012, maizatul.nadiya komen :

kak sory tnye,,klaw nk buat untuk 2 org mkn cmmne..sbb sy dok berdue jew..hehehehe


19-04-2012, Mama trisyia komen :

sy org bru dlm myr ni.sy dh wt laksa ni,mmg tsgt la sdap n tsgt sng nk wt,lbh2 lg sy ni hantu laksa.tp,cmner nk upload gmbr?byk kli sy cbe tp xblh,gna hset xleh ke?n tq pd empunya rspi.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu