Google+

oleh: umi_e Roti John Mudah

Roti_john

Tak payah beratur kat pasar malam... boleh buat sarapan atau minuman petang...


Created on : 19-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 250gm daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • sedikit garam
  • 3 biji telor
  • sedikit butter
  • 6 keping roti 'finger rolls' (yang pandai buat roti boleh buat sendiri... umi_e tak pandailah...)
  • sos dan mayonis (jika suka)

Cara-cara

  1. Blend bawang dan bawang putih
  2. Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari
  3. 1masak_daging_cincang
    Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
  4. 4belah_2_roti_jgn_putus
    Belah dua roti jangan sampai putus
  5. 2masukkan_telor
    Masukkan telor dalam daging cincang
  6. 3telo_disatukan_dgn_daging_cincang
    Pukul sebentar telor+daging
  7. 5panaskan_butter
    Panaskan butter dlm kuali
  8. 6letak_adunan_atas_roti
    Sapukan aduna daging+telor atas roti
  9. 7telangkupkan_dlm_kuali
    Terlangkupkan atas kuali
  10. 8terbalikkan_setelah_telor_masak
    Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
  11. 9angkat_roti
    Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
  12. 10hiaskan_dgn_letak_sos_dan_mayonis
    Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka

Tag

roti









Laporan Masakan Bergambar (18)

Rotijohn
17-01-2007
tadaa... yummy3X..
Laporan oleh: yani

cantiknya roti yani... mesti roti buat sendiri kan... bilalah umie nak mula buat roti ni...

Sunp02811
18-03-2007
baru buat hari nie utk minom petang.. mudah n best..
Laporan oleh: zara_klate

ermmmm bestnya makan panas2 kan zara...

Img_0263
18-03-2007
Buat utk breakfast hari nie. Tq Umi
Laporan oleh: Noreen

cantiklah roti john noreen... panjang... slim cam tuan dia eekkkk :D

Dsc03720
17-09-2007
mmg simple dan rasanye sedap mcm kt psr mlm =)
Laporan oleh: miss_farah
Dsc00556
10-07-2008
bwk bekal hari ni. tp sy pakai roti keping je... sedap!!!!! n sy pakai daging ayam burger tu blend.roti sandwitch sy potong 2. pastu susun 2 atas telur dlm kuali. baru lipat.. suka sgt!!
Laporan oleh: Jay Anne
Photo-john1
14-07-2008
mmg simple! tp sedap! tQ k.umie....
Laporan oleh: hana6877
Dsc02107
18-07-2008
sedap....dan simple...
Laporan oleh: Kak Ton
Roti_john
25-10-2008
Ehe lapo..tak tau nak masak aper, ailong cuba lah..aha simple n sedap..tq for the resepi
Laporan oleh: ailong
Photo1066
08-07-2009
Dh byk kali buat, sedap & mudah.
Laporan oleh: nora_kai
Food_074
12-07-2009
Sedapnyer...x sangka leh teror masak roti john.. saya buh sos cili padi Agromas.. pedas terangkat..memang sedap..thanks k.umie..
Laporan oleh: wafa
Img00813-20100131-1015
31-01-2010
senang, cepat and sedap!! everytime nak makan, buat je..tak yah beli..thanks k umi..
Laporan oleh: gigimanis
1
16-01-2011
guna roti gardenia..itu yang ada kt umah. makan panas² sedap.
Laporan oleh: emoticorn
Img00527-20120316-1609
19-03-2012
memang sedap & yg penting simple.
Laporan oleh: ainezar
Photo__10_
13-07-2012
masa buat tak konfiden je boleh jadi. siap pikir lg boleh ke daging ni lekang kat roti sebelum telangkup kat kuali. tapi betul la, mmg dia lekat. suka sangat bila menjadi. kurang sikit craving nak makan makanan malaysia.
Laporan oleh: sevenoctober
Dsc04892
30-05-2013
Assalam umi, wat num ptg..wat byk2..bila nk mkn cuma pecahkn telur jer,mmg best dh byk kali buat..tq ya :)
Laporan oleh: k.zila66
Life_117
23-09-2013
tks umi..;)
Laporan oleh: mlrjasmine83
Dsc05671
27-10-2013
wat minum ptg..anak2 yg buat..ibunyer hanya buat inti... senang, siapa lapar g buat haha...mekasih umi :)
Laporan oleh: k.zila66
Roti_john_myr_03
21-11-2013
Bersarapan pagi dengan roti john.. sedap! Terima kasih untuk resipi ni Kak E!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (31)

19-12-2006, skyblue komen :

Resepi ini akan orang curi juga... sebab ada daging. hahaha...


20-12-2006, umi_e komen :

sky :P hehehehhe


20-12-2006, mitbuj komen :

aiseymen, mcm bes je..nak cuba la pasni..


20-12-2006, hzasabrina komen :

umi sedappnyeee..nk wat utk breakfast this weeknd la..mesti my daughter suke..nti i upload gmbr k...


20-12-2006, hzasabrina komen :

kak e nak tau x kt m'sia roti john ni dijual dgn harga rm4-5..mahal la..x berani nk beli..baik buat sendiri..xde bezanya pun sama je bhn2nye..nk try salut w kulit popia then goreng..tp minyak mesti banyak serap kt roti..x sihat tuuu..kolestrol..nti gemuk hbby bising...


21-12-2006, Mat Gebu komen :

Sedapkan umie roti john. Popular tu kalau kat singapura.....(kat m'sia pun). Hmmm bila sebut singapura teringat murtabak kat restorant Zam Zam. kan umie.... leh nampak Masjid Sultan bila kita makan kat tingkat atas.... besntnya!!!!


21-12-2006, zara_klate komen :

cam sedap la roti john nie. pena uat tapi tk pena letak serbuk kari. nnt nk try la. pastu tempek gmba kat sni k. mat gebu, sdap ke murtabak kat restoran tu? nk gi try la. =)


21-12-2006, umi_e komen :

cik mat... jangan le sebut Masjid Sultan :(( teringat kay my dad... dia suka gi kat sana beli makanan utk anak dia ni bila anak dia balik cuti... :(


21-12-2006, Mat Gebu komen :

ye ke umie.. alah hai maaf ye.. mat pun ada juga sedara kat singapura.. mak long mat asal org pontian but married and berhijrah ke s'pore, tapi dah meninggal, 60 tahun duduk singapura. Satu mat bangga dgn dia (arwah) even dah berusia tapi cakap melayu selit bahasa inggeris.... kagum.. hidup dia kan umie berdisiplin. memasak tak yah cakap pandai siap buat jualan lagi hmmm itu dulu lah masa dia ada dan sehat...... :-(


22-12-2006, nasuha1523 komen :

wah, macam best. nilah favourite I masa d malaysia. best ni bt supper atau hi tea d london


22-12-2006, zara_klate komen :

umie_e nie asalnye org mane?


22-12-2006, umi_e komen :

zara... umie dilahir dan dibesarkan di Spore ;)


22-12-2006, umi_e komen :

nasuha... London kat mana? Leh le kenal2... tak jauh pun kita;)


22-12-2006, zara_klate komen :

ohh.. umie org spore ye. zara permanent resident kat spore je. tapi asal org kelantan. heheee. =)


22-12-2006, umi_e komen :

zara kawin ngan sporean ke? If so... terbalik lah kita coz umi kawin ngan ore klate hehehehe


22-12-2006, zara_klate komen :

heheee.. a'ah.. kawin dgn org spore.. terbalik la kite yer!!


12-01-2007, mirza_izz komen :

memang sodap..dah try dah.. tp guna roti potong jer.. hehe.. x jumpa roti finger rolls tu.. tapi jadik jugak.. my husband puji.. n my son pun suka makan.. tak yah beli kat psr malam dah... buat sendiri ler lain kali... best n puas hati...


13-01-2007, umi_e komen :

mirza... you boleh guna apa2 jenis roti pun... yang penting buat sendiri... puas hati kan... dan jimat sikit duit kalau keluarga besar... teruk gak nak beli kat pasar malam...


05-02-2007, Ayu61279 komen :

uuwwwaaa...awat la byk resepi yg sedap2 ni.gemuk la ayu camni.la ni tgh galak diet.almaklumla baru abis pantang


06-02-2007, umi_e komen :

ayu... tahniah sebab baru dapat anak... baru lepas pantang kira Ok lah... jangan dlm pantang je ;)


14-02-2007, nrul_zul komen :

thanks umie... i dah try wat roti john ni. family i mkn sampai nak lagi. i wat ckit sgt kata diorg sampai berebut. anyway thanks fot the recipe...


01-03-2007, Che Awe komen :

kalau mai Bintulu...cuba lah Ajax Roti John. Sure lentok nyeerr... murah je. RM 2.50/each. The best in Btu! Kalu Che Awe balik kpg kang Che Awe try tangkapkan gambar k.


29-03-2008, syafiqah komen :

emm.sedapnya...bahan2 tak bnyak . selalu bli kat gerai ja RM 2.50 each..sedap jugak..yummy..


29-03-2008, syafiqah komen :

tinggal di Aus,bukan senang nk makan. baik buat sndiri.


09-04-2009, zuracyber komen :

saya dah 2 kali try..mmg sedap..saya tambah serbuk lada hitam skit..perghh..sedap..


23-08-2009, Jenon komen :

Terima kasih byk2 kerana resipi ini i bole buat jualan kecil2lan di depan rumah.. well it works!


01-02-2010, ezralovescook komen :

wah..wah..wah..alamatnye bgkus la org yg brjual kt psar mlm..xde org nk beli roti john diaorg..semua buat resepi yg umi bg je..hihi..anyway,thanx,mmg nmpk sedap..mst cube nih! klo buat sndiri blh mkn byk2,klo bli 1 pon xcukup..hehe


10-12-2010, mz ayin komen :

umi leh la buat bisnes ni..mana tau rezeki besar..tapi cek segan la nak meniaga


08-04-2011, dayat69 komen :

thanx..kngsi idea ngn smua..


20-04-2011, bunny_zie komen :

roti john nie tak yah letak sayur-sayuran yang macam dalam burger tu ker?


23-07-2013, cutie_winkle komen :

salam perkenalan umi_e..saya dh erkali2 buat guna resepi ni. selalunya saya guna sardin dan roti gardenia jek. makcik saya panggil roti john sedap! baru buat semalam atas permintaan makcik, masa buat asyik ingatkn diri sendiri amek gmr tp bila dh siap lupa amek gmbr.. huhu. maka xde la laporan masakkan nya. sob3,sedih la plak. apa2 pun trima kasih kak umi_e atas perkongsian resepi yg best ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd