Google+

oleh: kak fida ♥Kobis Masak Lemak Putih™

Kobis_lemak_putih

Masakan harian yg mudah.


Created on : 24-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 1/2 biji kobis - hiris ikut suka
  • 1 labu bawang besar - hiris halus
  • 2 ulas bawang putih - hiris halus
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 batang lada merah - hiris serong
  • 1 batang lada hijau - dihiris serong
  • 200 g udang hidup - dikupas kulit
  • secukup santan
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan2 kecuali kobis di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan kobis dan gaul hingga rata.Tambah santan jika perlu dan masak hingga kobis lembut.Siap untuk dihidangkan.








Laporan Masakan Bergambar (12)

Kobis_masak_lemak
05-02-2009
Kak Fida....Saya dah cuba...memang sedapppppp....sebelum ni kalau masak lemak saya masak bawang ngan air dulu sampai mendidih, then baru tambah santan dan sayur...Ternyata cara ni lagi membangkitkan selera...Thanks for the resipi
Laporan oleh: Nenie

salam Nenie..kkdng lauk yg msk lebor tu lah yg sedaaap....orng kate msk cmpk2 jer...heheee...tq Nenie krane mencube... :)

Imag0015
26-05-2009
salam kak fida, senang je kan msk sayur ni main potong2 n campak je. mkn dgn ikan kerisi goreng n tempe, besttt. tq kak fida
Laporan oleh: rosaliza

mmng besttt tuh ngan lauk2 sampingannye...tapi mana sambal blacan nyaaaa...hehehee...tq rosaliza krane mencube.... :)

Imag0005
02-07-2009
salam kak fida, bila dh suka sayur kangkung pun msk lemak putih gak. sedap lgpun anak2 mkn sayur ni. tq kak fida atas resepi yg simple ni,
Laporan oleh: rosaliza

w'slm rosaliza...waaa..suke ngan sayur kangkong yer??...lps mkn jln lenggang kangkong tk???..heheee...tq krane rajin mencube... :D

Cimg0110
10-08-2009
salam k.fida, masak lemak kobis.. makan dengan ayam goreng & sambal belacan.. pergh.. sedap tak henggat..thanks k.fida.
Laporan oleh: aludra

w'salam aludra...1 set lauk yg simple tapi sdp...yumm3...mkn tk hingat dunia tk per, jgn tk hingat kk fida udah lh yer...heheee...tq aludra krane mncube... :D

P1020199
28-03-2010
salam,sya mmg jarang msk lomak,hb x brapa suka,jd sya mkn dgn ank2 je la.tp mmg sdp.mgkin rncahnya lain kot..
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm..mskn mudh jer ni, rnch d iris2 jer,tapi klau dh pekene smbl blcn bleh brtmbh2 mkn..brtmbh lh lomk kt bdn...heheee...tq Mariani krane mncube... :)

Dsc07943
25-08-2011
dh selalu wat baru ada kesempatan amik gmbr..nilh rupanyer mkn ngn smbl belacan dn ikan masin perghhh!!! ...puasa..puasa...hehe...maceh2
Laporan oleh: k.zila66

klau dh kene dgn lauk smpingnye tk kire pose,mesti sdppp,mesti mnambh2...heheee...mekaseh zila krane sering mncube... :)

Dsc01045
11-06-2012
salam fida,wat lgi,lunch smlm best!..lauk kegemaran anak..mekasih ya!
Laporan oleh: k.zila66

salam zila...alhamdulillah..mesti maseh kenyang smpai hari ni...heheee...mekaseh yer krane mncube.. :)

Dsc02805
26-11-2012
siaran ulangan...wat lunch..tq fida :)
Laporan oleh: k.zila66

gandingkn dgn ikan goreng/kering dan smbl belacn dh cukop yer zila..hrp2 tkde siaran tergendala yer..mekaseh krane rajen mncube... :)

130111_lemak_putih
11-01-2013
salam k. fida. sedap sungguh lauk simple cmni ek. lama dh x mkn. xde kobis, guna petola n carrot je. hehe. lada pn xde. goreng ikan kerisi dgn ikan masin, cicah sambal belacan. bertambah2 mkn. tq :)
Laporan oleh: moonbug

salam moon..alhamdulillah..mcm brjanji kita harini, akak msk lmk toge dgn tahu,ikan crmin goreng,ikan kring dan smbl blacn..huhuuu..mmng menyelerakn...mekaseh moon krane sudi mncube lauk simple ni... :)

Image
12-01-2013
Salam, thank you for sharing recipe yang sedap and senang ni! Resipi ni kena dengan macam-macam sayur pun sedap! Terima kasih! <3
Laporan oleh: Irda81

salam Irda81..alhamdulillah..mekaseh jugak krane sudi mncube.. btol tu mmng sesuai dgn ape je jenis sayur yg kita suka... :)

Img_2620
23-04-2014
kak fida! thank you!!.. simple dan sedap!!
Laporan oleh: black1205e

black!! pekena smbl blcn dn ikan goreng atau kering, mkn dh tk noleh2 dh...hahaaa...mekaseh yer sudi mncube... :)

2013-02-02_01
26-04-2014
salam kf, tgk black wat, telan2 air liur plak moon dok tringat kuah lemak ni dgn sambal belacan. terus wat mkn tghri ni wpn xde udang. ganti ikan bilis. ohoiii mkn dgn ayam goreng n sambal blcn perah limau lebih, licinnn. skrg kuyu2 mata sng ati. heheehee. kf dh mkn ke tuuu??? ;D
Laporan oleh: moonbug

salam moon, heheee.. lauk simple yg memanggil2 yer..ohooohoooiii (mcm daud kilau lah)... :D...alhamdulillah..akak dh pon mkn..msk ringkas je, asam pds ikan merah tarok daun kari..rcp arwh mak... mekaseh yer moon krane mncube... :)


Komen (18)

01-02-2009, zila66 komen :

salam fida...masak ari ni..(tingat dulu2 klu wat kenduri lauk ni mesti ada) mkn dgn sambal belacan hana,ikan masin...sodapp nyerr...jemput lh makan hehehee..tq..


01-02-2009, kak fida komen :

salam zila...jmput makaaan...akak pon klau msk lauk ni msti nk ade smbl blacn,ikan goreng atau ikan kering...kire dh complete lah tu...klau kenduri hidangan nasi putih,mmng ni lah lauk yg paling mudh dan sedap....mmmm.... :-)


04-05-2009, ckedot komen :

dititik tu mcmne?


05-05-2009, kak fida komen :

hai ckedot...dititik tu diketuk ler... :)


18-05-2009, sayangdirimu komen :

hai....sy pun selalu kalu duk kg..masak lauk nih...mmg naik selera..tp biasanyer sy letak udang kering jer...hehehe..sedap gak.


06-06-2009, zila66 komen :

lunch smlm..mkn dgn sambal blacan dan ikan sepat masin...bestttt...bertambah2 hee..m'kasihhh..


06-06-2009, kak fida komen :

mekasih jugak zila krane mencube lagik...sdp tu mkn ngan ikn krg dn smbl blcn....mmmm.... :)


30-03-2010, Mariani(KT) komen :

slm kak.sya ni mmg nak tmbhkan brat bdn kak,krus sngt.mkn bnyk pon cengitu je.xjdi dging.


31-03-2010, kak fida komen :

w'slm Mariani(KT)...klau boleh biarlh maintain kurus...tapi biar kurus asal sihat,klau nk menmbh brt bdn,mkn makann yg sesuai jgn asyik yg brlemak...nnti bukn brtmbh brt bdn tapi bertmbh lmk kt bdn...ngeee...nnti kelang kabut nk carik ubt kuruskn bdn pulak...heee...ppon hrp Mariani akn sntiase siht dn jgn pulak dh tk nk msk lauk akak...heheee... :)


27-12-2010, saffyah najla komen :

slm kak fida,saffyah bru nk try this resepi,,, harap2 sedap la kn,,, mk masak tu snang tp yg pnting pada rase tu kn,,,, btol x kak fida?


27-12-2010, kak fida komen :

*


27-12-2010, kak fida komen :

w'slm saffyah najla..slmt mncube rcp yg mudh sgt2 nih...insyaallah sdp klau bubuh garam secukup rasa dan klau boleh santan mendidih jgn sampai pecah minyak...tq.. :)


14-04-2011, Bob Malay komen :

mak saya letak isi ikan yg drebus dan siat2. best gak...


14-04-2011, kak fida komen :

Bob Malay...mmng sdp tuh...mesti brtmbh2 selere Bob mkn mskn maknye yer... :)


10-07-2011, narowal komen :

kak fida, nak kena cuba nie, kat pakistan kami tak jumpa santan kalau nak ganti dengan susu agak2 ok ker? takut jadi lain pula..


11-07-2011, kak fida komen :

narowal...oh ye ker susah nk jumpe santan di pakistan?...kalau ade buah kelape yg segar lebih elok klau parut sendiri dn perah santannye...tapi klau tk ade jugak mmng boleh klau nk gune susu sbb skrang mmng ade ramai org yg msk gune susu gnti santan demi utk mnjage kesihatan...narowal cubelah msk dgn quantiti yg sedikit dulu yer..cube,try,test..heeee...slmt mencube yer..mekaseh... :)


10-10-2011, roszita_kaur komen :

thanks kak fida atas resipi..sedap..cume x letak udang je..hehe


10-10-2011, kak fida komen :

roszita_kaur...mekaseh yer krane mncube...lenkali leh cube dgn udang pulak yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu