Google+

oleh: junjs11 Nasi Ayam spesel

Picture_502

resepi ni dari majalah wanita simpanan mak jun..dah lama laa


Created on : 15-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • Untuk rebus
  • -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
  • - 2 ulas bawang putih
  • - 2sm halia yg diketuk
  • Untuk perap
  • >1 sudu besar kicap pekat
  • >1 sudu besar sos tiram
  • >1cm halia
  • >2 ulas bawang putih
  • >sedikit kicap cair
  • Untuk nasi
  • - 5cwn beras
  • - 3 sudu besar butter
  • - 1cm halia- ditumbuk
  • - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
  • - air rebusan ayam tadi secukupnya
  • - sedikit garam.
  • Bahan sos
  • > 5biji cili merah
  • > 5 ulas bawang putih
  • > 2cm halia
  • > 1 sudu teh cuka, garam, gula
  • > 1/2 cawan air
  • Untuk sup
  • @lebihan air rebusan ayam
  • @1 biji bawang besar kisar
  • @rempah sup
  • @garam
  • @daun sup yg dihiris.

Cara-cara

  1. Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
  2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
  3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
  4. Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
  5. Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.








Laporan Masakan Bergambar (38)

Nasiayam
21-12-2006
menu hari ni.. tq ;)
Laporan oleh: yani

sedap la plak nampak yani wat...menarik gambo tu, hehe

22122006_002_
22-12-2006
i letak madu sket kat ayamnye. heheee~
Laporan oleh: zara_klate

lg sedap ek, letak madu...

Nasi_ayam
26-12-2006
menu semalam... hari ni baru boleh dapat upload gambar...
Laporan oleh: umi_e

dah abih la nasik ayam tu, tgk gambo lak umi..

Dsc00641
19-01-2007
cobaan pertama..rasanya menjadi hehehe anak2 & hubby suka..AYAMnya BEST!! Yani thks for ur assist! ;-)
Laporan oleh: umida

cantiknyer..sos dlm tomato ek..

Img_0263
07-02-2007
punye lar nak cube spi timun n tomato lupe beli
Laporan oleh: imanazyan

x per iman..nasi ayam gak..

Dscn0809
08-04-2007
lunch semlm..sedap dan mudah, ank2 memang suka nasi ayam lain kali blh buat lagi..TQ Jun..
Laporan oleh: miza

u r welcome..

Dscn2034
05-05-2007
nasi ayam penyakit 'M'...xde salad n tomato..tp teringin nak mkn nasi ayam..so buat je la tghari td..
Laporan oleh: qirah75

jadi gak nasi ayam..hehe

Dsc00791
19-07-2007
1st time buat.. lama x mkn, anak ngan hb suke sgt.. tq!
Laporan oleh: ieyra
Img_2014
22-07-2007
Sedap sgt2.....terima kasih utk resepi ni..
Laporan oleh: Natto
P1010147
25-07-2007
dah cuba,memang sedap,menu buka puasa ari ni=) tq
Laporan oleh: noore
Nasiayam_
16-08-2007
Dinner semalam. sedap, nasinya lembut dan wangi. ayam pon sedap. tq jun!!
Laporan oleh: cindaibiru
Nasi_ayam
03-09-2007
ni lah hasilnyer, yummy!!!
Laporan oleh: noorazl25590
Img_4865
11-11-2007
Nasi ayam versi Dublin...sedap2...students pun boleh buat!
Laporan oleh: elevano_11
Nasi_ayam1
23-01-2008
Ini pula laporan masakan nasi ayam kita..thanks :)
Laporan oleh: marshmallow
Img_2059
22-03-2008
dah 2x buat,br nk report.mudah,sedap.
Laporan oleh: hunny
P1040271
27-08-2008
lunch tgh hari tadi ;-) mmg sedap.. da byk kali buat sbnrnyerr ayam ajer adjust2 sikit eheheh... tenkiu kak jun.. :D
Laporan oleh: Natto 1
Dscf3752i
06-09-2008
TQ kak jun,my hubby kata mcm high class nya nasi ayam,sedap sgt!tp sy bakar ayam instead of goreng :-)
Laporan oleh: lemongrass
Pb070708
16-11-2008
resipi yg mudah.. senang nak buat.. thanks utk empunya resepi...
Laporan oleh: nazra86
Dsc00529
24-11-2008
memang sedapla..lagi sedap dari resipi yang biasa buat. nasi tu campur butter, halia dan bwg putih sedapp sgt, lembut..perap ayam tu pun sedapp..mmm, thanks jun. nanti boleh saya action masak nasi ayam utk orang lain pula. saya test masak utk diri sendiri tghari tadi.
Laporan oleh: halfjean
Nasi_aym
26-04-2009
da try da resipi ni, jadi je. 1st time masak, cume nasi tu tak bape jd sgt.. tp still ok. tq..
Laporan oleh: RoS4liNd4
Dsc_6722
04-08-2009
emm...sedap.
Laporan oleh: zaina
Nasi_ayam_spesel
23-08-2009
buat last mont, buat tapau anak gi sekolah. Sng dibuat tp mmg sedap...tp ayam kita bakar dlm oven...kurangkan penggunaan minyak...jg kesihatan konon. Btw...tq 4 the resepi...anak dah request 4 berbuka ari ni...
Laporan oleh: mas9540
Rice
31-01-2010
Try wat nasi ayam versi Jun ni. sedap.... anak2 suh buat lagi. tq jun
Laporan oleh: rosiemy
24102010167
24-10-2010
Inilah hasilnye...memang mudah resepi ni dan sedap. Nasi lembut je..suke..suke sangat..
Laporan oleh: reginarhea73
P1040841
31-03-2011
thanks for d recipe... bahan pun x susah nak carik... sedap sangat! dah 3 kali buat dah within 2 weeks... :p
Laporan oleh: kak_rose
P1010639
29-04-2011
sedap.. mekacih share resepi ni.. byk kali dah buat tp br nak ltk gambar (siap buat utk open house lg u..)
Laporan oleh: ogy_alif
Dsc04889
09-05-2011
Lunch weekend lps...sgt2 sedap, 1st time wat ni.. lps ni mmg i guna resepi ni je utk nasi ayam, sgt sedapppp, nasi lembut & wangi, ayam mabeles! & sup sedap dihirup sj..licin seperiuk...hehhe
Laporan oleh: mammaolyn2010
Photo-0141a
06-06-2011
sedap..sedap..dpt 90% dr hubby..huhu
Laporan oleh: risz
Dsc07117
06-07-2011
salam jun, suke resepi ni sedap sgt2...kite ltk sket madu kt ayamnyer heheee... thanks^_^
Laporan oleh: k.zila66
Dsc03968
04-08-2011
wat lagi mmg best sgt2.....maceh jun :)
Laporan oleh: k.zila66
Photo0466
05-01-2012
Sedap...("_")
Laporan oleh: k.yong
Nasi_ayam
01-02-2012
Alhamdulillah... Sedap... Terima kasih Jun ^^,
Laporan oleh: MielaMonT
Nasi_ayam
01-02-2012
Alhamdulillah... Sedap... Terima kasih Jun ^^,
Laporan oleh: MielaMonT
Dsc02374
09-02-2012
yess!!!mmg sodap suami puji n siap nak bukak cafe g...heee thanks cik jun
Laporan oleh: mama echa
Nasi_ayam
17-04-2012
enak hingga diminta masakkan 2 hari berturut2x...terima kasih kerana berkongsi.
Laporan oleh: Ummu Ezzul
580113_4051580845798_1087351031_n
22-06-2012
Berjaya jugak masak nasi ayam ni. Kalau biasanya ayam ni goreng kunyit jer. kali ni memang marvellous.
Laporan oleh: jdanial
Dsc04993
27-12-2013
Assalam jun.. menu lunch ...anak2 suka klu maknya buatkan nasi ayam, pasti laju dia org mkn..layan lh cuti2 seklh ni haha... tq jun :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc04423
17-03-2014
sedap dn mudah disediakan! mekasih jun :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (48)

16-12-2006, admin komen :

utk resipi ini admin edit sikit susunan bahan-bahannya.. supaya kelihatan lebih kemas.. junjs11 boleh check semula.. mana tahu ada bahan-bahan yang tertinggal.. btw, thanks kerana sudi berkongsi resipi di sini.


16-12-2006, junjs11 komen :

tq admin..mmg better pun, hehe..


18-01-2007, umida komen :

kali pertama mencuba...rasa mcm menjadi!! hehehe ayam dia sedap la....hubby & anak2 suka!! TQ junjs11 salam dari singapura ;-)


25-02-2007, noni komen :

nampak memang sedap. nak cuba ari nie. Thanks.


05-07-2007, khamine komen :

kalau sedap,leh try buka kedai...nie pun tak cukup.sedap sgt


27-08-2007, lilleby komen :

sy dah try resepi nie..mmg sedap n hubby pon puji


30-08-2007, noorazl25590 komen :

nak try wat nasik ayam esok...:)


03-09-2007, noorazl25590 komen :

dah try dah pd 31 ogos. memang best!!tak dapat nak download gambar, bila nak download mesti problem...sayangnyer:(


11-09-2008, azareena komen :

sedap nye nasi ayam ni. dah buat utk buka sabtu aritu tapi tak sempat snap gambar sbb rushing nak berbuka. selama ni tak letak bawang putih n butter dlm nasi. aroma bawang putih & butter tu yg buat dia special & extra ummphh. tq for sharing the recipe! :-)


24-10-2008, zila66 komen :

bestlh..junjs...wat semalam..tapi sy tambah sikit madu...anak2 suka sgt tq...


07-12-2008, myzura81 komen :

saya nak try untuk raya aji ni, jun...i'll report back on the "HASIL"....


25-01-2009, lavender komen :

first time wat nasi ayam tadi..fuh,mmg best resepi ni.hubby makan banyak n suh wat lagi ;) thnks 4 the resepi :)


13-03-2009, zila66 komen :

salam junjs...wat lg smua suka sgt..tq ya...


15-06-2009, norasakri komen :

first time wat nasi ayam..hubby puji n suh wat lagi..time kasih tuan punyer resepi


22-06-2009, norlisa komen :

erm,camne nak msk jd rse eh nasi ayam die eh..kalo gune air rebusan ayam saje,xpakai pati ayam?.bape byk nisbah ayam dgn air eh cukup utk wt nasik n sup die.sbb sllau wt cm rse twr je...xpandai r nak agak garam letak byk mane..


11-11-2009, k.zila66 komen :

salam jun..kte wat lagi..bestt.tq ya..


24-10-2010, reginarhea73 komen :

Best resepi ni, mudah dan senang diikut.


03-12-2010, cik anne komen :

dah try nasi ayam ni td. mmg sedap! tp sos tu sy tmbh sos cili sket sbb saya tak letak cuka. balance perap ayam tu plak sy buat sos kicap.


24-12-2010, aramyra komen :

alhamdulillah.. baru test nie. mmg sedap sagt.. ayam masih dlm oven tapi dah rasa dengan sup dan sambalnya. mmg sedap. saya buat nasik jer. y lelain tu ikut resepi sendiri. ayam, sup dan sambalnye....


15-02-2011, anny bunny komen :

tgh cube nk wat..tp xtaula jd ke x..tp klu ikot resipi simple je..=)


17-02-2011, watitweety komen :

tgk pd komen sume puji.. nnt sy try.. hrp2 mjd....


21-02-2011, ORKID HARUM komen :

salam semua... orkid ni ahli baru..sajer2 tengok resepi nasi ayam-terbekenan la pulak dengan resepi ni.. kalau sekor ayam utk 6 org, maknanya 30 org, dlm 5-6 ekor la yer..orkid cadang nak wat makan2 dengan jiran.. tapi nak experimen ngan hubby and raha dulu.. hehehe


08-03-2011, ana.shazana komen :

sy 1st time masak nasi ayam.....terima kasih kerana resepi ni buat sy dipuji suami


08-03-2011, naazneen komen :

saya pon first time buat nasi ayam...alhamdulillah berjaya...mmg sedap la resepi ni...thx so much!


30-03-2011, asriena komen :

sy br nak try klu sedap mesti suami puji,biar sy cuba dulu..tq..


11-04-2011, ROSALITA komen :

mcm best jek resepi ni, nak try gak 1 day,tq


28-04-2011, fiza_myazarra komen :

mak ai...ramainya yg cuda resepi ni...


02-05-2011, cnoor_tweety@yahoo.com.my komen :

tq junjs11...resepi ni cukup bagus...i dah cuber...sekarang i siap buat untuk jualan sarapan pagi & tgh hari...alhamdlh...trime kasih banyak2 resepi ni...semoga Allah memberkati diri mu...Amin..


29-05-2011, farisha3 komen :

memang sodap sehinggo menjilat jari....he....he....he


12-06-2011, suelily komen :

sedapnyer...x sbr nak blk kje...nak msk nsi ayam jgk nie...huhuhu..hrp2 jd la...


21-06-2011, eila aleesya komen :

esok nak cubalah...anak suka mkn nasi ayam...


26-06-2011, cikadda komen :

mak saya nk test masakan nasi ayam saya for raya this year.. first time in my life nk masak nasi ayam.. hehe.. hope menjadi


17-07-2011, ikan bawal komen :

Saya dah try masak nasi ayam ni mmg terbaik la, siap ada yg suruh buka kedai, berbanyak2 terima kasih kerana kongsi resepi n ajar mcm mana nak buat, hanya Allah sahaja dpt membalasnya...terima kasih sekali lagi:)))))))


17-07-2011, ikan bawal komen :

Semoga kak jum n sekeluarga dimurahkan rezeki dah dilimpahi rahmat OlehNya amin


18-07-2011, iqies komen :

na men cube2 dlu.klo sedap bole try wat untuk hubby.hubby ade next week:) lalala


02-08-2011, norhays komen :

nak try utk berbuka hari ni...harap2 menjadi mcm tuan empunya resepi...minta izin yea...


08-08-2011, ina_lyna komen :

dah buat...mabeles...tq


02-09-2011, kaknaty komen :

terima kasih tuan punya web site ni sudi share ilmu yang allah kurniakan . memang sedap nasi ayam ni especially ayam and sos nya, testnya macam makan kat restoran. anak2 hairan bila uminya pandai buat nasi ayam yang sedap.


03-10-2011, hamlau komen :

x leh jadi cam ni. kena try gak...ramai komen sedap ni :)


04-10-2011, suzyy komen :

kalau mentega ganti mnyk sapi sdp ke?


06-10-2011, zuraimie komen :

esok nak masak nasi ayam ni untuk budak2 kt sek......hrp2 menjadi....


18-10-2011, vanila komen :

Sedap.terimakasih, cik junjs


23-12-2011, non_dayah komen :

Dah try buat resepi ni, memang sedap! Saya di California pun tiada masalah untuk cari bahan2 untuk memasak nasi ayam ni, simple dan sangat sedap. Nasi dia lembut dan lazat. Terima kasih Cik Junjs :)


28-01-2012, hayati2011 komen :

slm, thanks for the recipe.. sgt sedap =D


09-02-2012, mama echa komen :

memang sodap...saya da buat!!! hubby kata boleh bukak cafe ni...saya ada pic tapi xtau mcmaner nak upload kat cni biar cik junjs tengok!!!! camaner erk:s


22-02-2012, reena84 komen :

sedap rasanye...tp tuler cili dier kurang upmhh sket....


14-03-2012, azrahanani komen :

rasa mcm nk cuba la.... komen yg best2 je kt atas 2.... hope mnjadi la ye.... utk ank2 mama....


05-04-2012, Liza Qistina komen :

rempah sup tu guna sup bunjut boleh jugak kan.sapa2 tolong jwbkan..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu