Google+

oleh: as75 Sup Tulang Merah (Bone Steak)

Sup_merah__bone_steak_

Sedap di makan dengan Roti putih gardenia @ roti perancis...rasanya masam2 manis..


Created on : 19-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi as75




Bahan-bahan ( 5-6 orang makan )

  • 1kg tulang kambing @ tulang lembu
  • 1 senduk cili kering/ cili boh
  • *5 Biji Bawang besar
  • *4 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • 1/2 tin tomato pure (440gm)
  • 1/2 botol sos tomato (435gm)
  • 2 Biji telur- di kocok guna garfu pun ok
  • 2 sdb tepung gandum
  • 2 sup bunjut tulang Adabi
  • Garam secukup rasa
  • 3 sudu gula (kemanisan ikut suka)
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Bahan2 utk hiasan: Hirisan kobis, carrot, lada hijau & bawang goreng

Cara-cara

  1. Tulang dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan
  2. Tumiskan bahan2 yang dikisar,cili kering,setelah naik minyak masukkan tomato pure garam dan gula
  3. Masukkan tulang yang telah direbus dan air rebusan tadi, biarkan mendidih
  4. Masukkan bancuhan tepung gandum anggaran 1/2 cawan, kacau rata..
  5. Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yang telah dikocok tadi..
  6. Ketika menghidang bolehlah taburkan hirisan cili hijau, kobis, dan bawang goreng..
  7. ::Selamat Mecuba::

Laporan Masakan Bergambar (12)

Dsc04926_resize
20-01-2009
salam ..dah try buat. dgn ayam ,mmg bebaloi rasanya...semua bhan resepi ikut yg mcm as bg tahu dan masukkan pati ayam sekali... TQ cicah gan roti..buat mkn mlm ni :-)
Laporan oleh: shafea

salam shafea, tahniah! as suka betul ngan semangat suka mencuba shafea ni..terima kasih ya kerana sudi mencuba..lepasni as pun nak gak la try guna ayam pulak..ada belen x shafea nak sikit..kuah pun x pe!! hu..hu!! nampak menyelerakan betul tu..

Bone_stk_as
21-01-2009
akak gune tulang rusuk yg dipotong kecik2 jer...sedap, wlupon tk beremph.....akak tengok jer org mkn sbb tk de gigi atas sebaris....heheee....tq as... :D
Laporan oleh: kak fida

salam kak fida.. alahai..terharunya bila shafea,kak fida dan yg lain2 sudi cuba resipi as..tq..lebiu! nak cikit boleh?? (he..he.. x abis2 ngecek org punya!)

Sup_merah
21-01-2009
kita ada je as.. duk tengah angau ni.. angau kt kupang hehe.. tapi biasa la dh merata carikk tapi tak de.. sup ni kita guna ayam.. nk msk tulang kena gi berguru dgn bakal mak mertua dulu hehe.. sedap la.. simple tapi kenyang! kena buat lg ni nampaknye.. :) oh ya.. nk tanya.. kalau kak fida as panggil kekanda.. kita lak nk panggil kak fida apa yer? ;) jwb as... jgn tak jwb hehehe ;)
Laporan oleh: sunkist

salam sunkist sedapnya..1st nak ucap terima kasih sbb sudi mencuba resipi ni..2nd kalau x sesuai dipanggil bonda, boleh juga dipanggil kekanda juga..mungkin boleh jd kekanda ipar ke?? atau sepupu,2 pupu ..kupu2.. ok juga!!

Dsc_1692
23-01-2009
salam as.....i buat guna tulang rusa,sedap bangat.....
Laporan oleh: zaina

Salam zaina.. sedapnya tulang rusa.. terima kasih kerana sudi mencuba..he..he.. bilalah nak dapat makan rusa ni!! terliur plk ni..

Ribs
03-02-2009
as..! saya dah buat.. walla!! mmg best...
Laporan oleh: azwalissa

salam azwalissa..memang nampak sedap tu..lagi sedap kalau bagi as sikit.. terima kasih ya azwa kerana sudi mencuba..tulang yg dpn skali tu as punya tau...:)

Bonesteak
12-02-2009
walaaaaaaaaaa as!! kok enak banget tho! lepas kepinginanku wes mangan supmu iki! hehehe.. mekasih yo!
Laporan oleh: hana6877

Salam Hana.. podo2 Hana! walaaaa melas kambek kue.. nek cepak wes as keie.. dak opolah kue pande masak jugak..memang ketok enak banget kuie!! makasih yo hana sudi cubak resipi supku iki.. anak penak eh.. kerungu kue wes ngawe!!

Bonesteak
15-02-2009
sesuai untuk org yg takde selera nk mkn... thanks kak as.. idea dtg nk msk ni masa chat kt ym td.. :) & sorry comot skit.. keje org malas hehe
Laporan oleh: sunkist

Salam Sunkist.. nape sampai x selera nak makan nih!! selera x ada tapi rajin tetap ada.. untungnya bakal..bakal..tutt!! Mana ada comot buat kak as terliur ada la.. thanks sunkist kerana sudi mencuba utk kali ke2.. nak cikit..

Dsc05693
20-02-2009
salam as , tang ini n tulang temulang bagi kat anak2 n en.hb .. tang kuah akak cicah ngan roti .. yummy .. tks ye as .. INA jom tukar2 pinggan .. hehe
Laporan oleh: yatiezaini

salam kak yatie.. sama2 kasih.. tu dia sup org kuantan... ha..tang gambo plk boleh tukar ngan tuan empunya resipi.. ekekek..memang nampak terliur!! ina.. je ke?? kami2 kat MyR ni camner?? terima ksih kerana sudi mencuba ya kak yatie..

___014
01-05-2009
tq as75...rasa masam+manis yg buat sup ni sedap!!
Laporan oleh: are3646

sama2 kasih are3646, alhamdulillah menepati citarasa. Terima kasih juga kerana sudi mencuba...;) nampak sedap tu ada belen utk as x? ngheee ;)

Img0894a
24-08-2010
perghhh...menjilat jari...terima kasih share resepi..mmg meletoppss..
Laporan oleh: ezzilin
Bone_steak
25-11-2010
sgt2 sedap kak as...mkn berulang2..sgt2 sesuai wat cicah roti..sedappp thanks kak as..muah muah muah
Laporan oleh: Aziemas
Stew_tulang
02-05-2011
Sedap dan mudah, terima kasih kerana berkongsi resepi
Laporan oleh: juliesamani


Komen (63)

19-01-2009, bunga.matahari komen :

eh macam resepi kak fida!


19-01-2009, as75 komen :

salam bunga.matahari, ya ke sama?? ooo.. mungkin juga ya..tapi as x guna ketumbar,jintan.. mungkin ada sedikit kelainan.. resipi dari kawan dan as ubah suai..


19-01-2009, as75 komen :

buat kak fida, maaf ya.. x ada niat nak tiru @ ubah2.. resipi ni juga dari kawan yg asal dari s'pore dan kami di JB sebut sup tulang merah.. as baru perasan akak dah add resipi ni.. as dah lama simpan dan berniat nak kongsikan..


19-01-2009, dayang_jack komen :

as, xpe...perbanyakkan lg resepi sup tulang ni...mmg sedap. psl resepi ni sama ngn resepi k.fida @ sesape je tu small matter la. kalau sama pun, it's just a coincidence. tu tandanya citarasa kte sama...


19-01-2009, azwalissa komen :

mana ada sama cik bunga.. lain rasanya.. resepi as ada pakai ciliboh & tomato puree.. resepi kak fidah takde.. saya dah cuba resepi kak fidah mmg sedap. insyallah saya akan cuba resepi as pulak. as punya resepi nih nampak macam stew sikit. mesti sedap nih! :)


19-01-2009, shafea komen :

salam , hai as, ye betul kata Azwalissa tu npk mcm srew , dah npk menyelerakan.. bahan2 resepi ni pun mudah jeee...insyaAllah ada time saya try yeee .Tq


19-01-2009, as75 komen :

salam dayang, tq atas komen dayang.. insyaAllah sama2 lah kita kongsikan resipi di MyR ni..


19-01-2009, as75 komen :

salam azwalissa, bijak..bijak.. memang bila caompare btl2 bahannya agak berlainan.. bagi yg minat rasa yg agak berempah sikit boleh lah cuba resipi kak fida.. as pun baru perasan dan ingin nak cuba.. selamat mencuba ya azwalissa..


19-01-2009, as75 komen :

salam shafea.. mesti kak kita tersedak2 hari ni asyik duk sebut2 nama kak fida ku iteww... macam stew ya.. cuba jgn x cuba.. sedap gak makan ngan roti arab dan puri kentang...:)


19-01-2009, hana6877 komen :

tuh diaa...dh kuar bone steak dier! lain skit dr kakfida.. mcm stew yer as? tapi dua2 nmpk sedap! nnti la kene order tulang melulang dulu baru leh buat! hehehehe....


19-01-2009, shafea komen :

salam, buat jgn x buat hana oooo...kat tpt sejuk, mkn mknan cam ni sdt panas kan bdn heeee :-)


19-01-2009, as75 komen :

salam hana, alahai masuk dlm senarai ke berapa lah ni.. rajin sungguh hana.. shafea dok mana ya??


19-01-2009, kak fida komen :

salam as...ape lak nk mintk2 ma'af,perkarae kecik jer tuuu....mintk lah ampon...heheheee....btol seperti kate dayang...tq dayaaang....name resipi same tapi bhn2 kan tk same...kt MyR ni pon byk resipi2 yg same contoh kek choc. kukus,choc. chip..dll...akak baru teringat nk antr resipi Sakura Cheese cake tapi bile belek2,dh ade,same bhn2 cume namenye beza oleh alma....ppon trima kasih pd sume2 yg kt atas yg sebut2 name akak jer....nk smbong tersedak ni....ahask...ahask.... :O


19-01-2009, shafea komen :

salam as75 kt dok KL jeeee u pun apa kurg nya pandai msk ....salam pekenalan


20-01-2009, nurul_isb komen :

nurul kat jb ni selalu gak masuk singapore mkn sup tulang merah mamak deen. Sedap...! Tapi yg tak boleh dilupakan, pewarna merah dia melekat kat tapak tgn. Siapa tahu pewarna apa agaknya yg dia gunakan ye?


20-01-2009, as75 komen :

salam kak fida..ampon!! time kasih lah ya.. kita sebut2 nama akak bukan ape.. dah sinonim sgt nama akak kat MyR ni.. dah.. jgn tesedak2 lagi minum sket air ya....:-)


20-01-2009, as75 komen :

salam kenal juga buat shafea... ooOoo (tutup mulut jap) org KL rupenya.. selamat mencuba ya! as pun masih perlu banyak belajar masak2 ni.....:D


20-01-2009, as75 komen :

salam nurul.. penggemar sup tulang merah juga ya.. biasanya yg buat merah tu tomato puree..tapi mamak tu nak bagi lagi power merahnya di letak pewarna lah tu kot.. tapi kalau merah sgt sampai lekat kat tangan tu rasa cam guna pewarna yg berlebihan plk ya...


20-01-2009, shafea komen :

salam. as75. lupa nak tnya kalau pakai ayam pun boleh jugak Ke? ambik bahagian yg betulang seperti kat rusuk atau peha cuma rasanya je belainlah sikit kot......Terima Kasih :-)


20-01-2009, as75 komen :

salam shafea, as memang belum pernah cuba guna tulang ayam.. kalau shafea nak cuba boleh la kongsikan hasilnya ya.. cantik gak idea shafea ni..mungkin rasanya tu agak berlainan sket..dan x perlu rebus lama kan safea?? dan rasanya kena letak sikit kiub ayam kot..tapi kuah ni memang sedap makan ngan pasta & spagethi..


20-01-2009, jann komen :

klu tulang ayam x gerek seh.tak dpt sedut sum2nya cam sedut tulang lembu or kambing.my kids siap pki straw nak sedut sum2nya.


20-01-2009, shafea komen :

salam tq bg jwb yg bernas.. bukan apa saja nak tanya kot2 sdp, boleh jugak try...sbb ada yg x boleh mkn daging dlm rmh saya ni...paham2 jelah org byak penyakit kenalah jg mkn heeeee,,, thank's


20-01-2009, as75 komen :

ermm.. iya lah jann.. kalau dapat di sedut sum2nya tu memang gerek! my kids pun siap berebut nak sedut..tapi kdg2 x ada pulak sum2nya.. derang masukan supnya then sedut...he..he........:P


20-01-2009, as75 komen :

salam shafea, ape salahnya cuba..pastu kongsikan..sedap ke x? mana tau sedap..lps ni bole buat sup ayam merah plk...sekurang2nya yg x sihat pun boleh rasa sama.Selamat mencuba ya shafea..............:)


21-01-2009, shafea komen :

salam ..selera negok k.fida pya..sy x leh mkn daging merah tu yg masalah nya, tukar gan ayam,....x de gigi pun leh nyap jugak heeeee..


21-01-2009, as75 komen :

salam kak fida, tulang rusuk pun ok...belasah je..kalau nak tunggu gear box ke auto gear ke ntah bila ya..itu camner nak makan tu gigi atas x ada.. di nyonyot je le.. yg tulang bagi as..akak cicih roti ngan kuah ya....ekekek..


21-01-2009, kak fida komen :

hahaaa.....as dan shafea...mkn ttp mkn...kemam kemam jer lah...strw pon ade tk de masaalah...sedut jer...mcm sedut fresh orange sunkist....heheeee... :D


21-01-2009, shafea komen :

heee lucu k.fida ni... tesengih sy sorg2 kat sini..


21-01-2009, as75 komen :

shafea..kak fida ni memang lucu tapi pandai masak..tu yg as suka nyakat dia.. ish!! mana sunkist dah lama menghilang?? rindu ngan resipi terbarunya....bzy agaknya dia....:(


21-01-2009, shafea komen :

yelah dah lama x try resepi dari sunkist & Hasue.. hana yg jauh tu apa krg nya..


21-01-2009, as75 komen :

shafea, as baru balik dari rmh hana.. terliur ngan karipapnya itewW!! ....;b....


21-01-2009, shafea komen :

yelah terliur je karipap keledek hana..cantik je ropol klim yg hana buat,,kt nak klim pun terkial2 heeee.. dah rasa ke ke kripap haha tuuuuu..


21-01-2009, hana6877 komen :

patut la asyik tersedak2 tgh makan karipap nih... namaku dsebut2 rupernyer d sini! meh meh semuaaa jemput makan! dtg umah sepuloh pinggan hana idangkan! klu tak cukup jugak, 10 dulang hana buatkan! boleh juling kelim karipap dbuatnyer! heeeeeee........


21-01-2009, as75 komen :

Terima Kasih hana..nanti x menang tangan nak ngelim karipap.. semua member2 MyR serbu ke Jepang!!..lps tu meh ramai2 dtg NZ makan Sup Tulang Merah pulak.......;D


21-01-2009, as75 komen :

Salam Sunkist dlm kite dok rindu2 kat dia..muncul plk..sempat dia kejar ayam dan siap cuba resipi kite..Sunkist! dah lulus sgt tu..org S'pore pebret makan Sup ni tau!! Kak Fida tu x sesuai di panggil kekanda ehem..ehem tu..mana tau boleh jd kekanda ipar @ sepupu..


21-01-2009, kak fida komen :

salam as...ni mknn pebret oghang S'pore tapi satu dunia dh jangkit...heheee...as..akak nk cpt2 psng gigi lah,nnti ade oghang ingat akak ni dh tua sngt...nk psng yg emas punyer lah...jadi nmpk mude tk boleh panggil bonde,lagi 1,nnti mkn bone steak dgn bone2 dier akak kunyah...heheeee....psstt...sunkist tu sbnrnye nga angau nk cari kupng ke carik mertua?...hihiiii....tuuu gmbr sup sunkist bwh mangkuk roti ke lutut...heee...peace (ade2 jer kk fida yer...) hahaaa....


21-01-2009, as75 komen :

Salam kak fida..ha cepat2 pasang gigi atas tu.. kalau dah pasang gigi emas jangan kunyah bone tu nanti sompek.. sunkist dah brp kali tanya tu..alhamdulillah nampak dah bersedia dia..carikan lah kak fida! nape dah pukul 2.20am x tido kak? as kat NZ ni dah 7.20am..dah mulakan hidup baru.. baby bread pudding dlm oven..


21-01-2009, kak fida komen :

slmt pagi as,nga buat puding,rajin as...akak blom boleh tido lagik...nga dok kire nk psng gigi emas brape btng...duitnye brape dolar...heheee...sebenarnye as,akak nga tunggu kek buah kukus 4 jm siap,lagi 1 jm jer...takut terkering pulak air kukusan klau tk jage...siang hari tk dpt ngadap com. sbb bbudak bnyk buat keje skola....ini nga sambil2 kacau orang yg sdng tido...heee... :D


21-01-2009, as75 komen :

slmt pagi kak, wa..resipi baru ya.. ke ada yg tempah? sedapnya kek buah kukus.. as kat sini kukus guna kuali je kak.. tapi alhamdulillah.. merasa juga menu2 kukus.. selalu temenung, teringat alat2 memasak as kat JB tu.. alhamdulillah sejak jatuh cinta ngan MyR ni.. suka cuba mcm2 masakan..jatuh cinta pandang pertama la kata kan....;-)


22-01-2009, shafea komen :

salam slmt pg cpt lapur kek buah kukus tu org KL x sbr nak try ni... heeee..muahhhh :-)


22-01-2009, kak fida komen :

gud moning shafea...haaa...kek buah ni org punye...tk boleh potong...klau shafea nk resipinye,dh ade kt dapur kak fida....heee... :)


22-01-2009, shafea komen :

salam ohhh ic...oriet...nak g jeguk lah ni tok tok buka pintu...


23-01-2009, jann komen :

k fida jgn le pki gigi emas nanti kena rompak sapa yg susah,sy jagak.


23-01-2009, kak fida komen :

salam shafea...nape ketuk pintu dapur as....carilah akak kt pintu dapur akak, barulah jumpe resipi kek kukus tuuu....heeee...:) Jann...alaaa...mas celup jer tuuu..tk de sape nk...hahaaa...:D


24-01-2009, shafea komen :

salam k.fida..dah ketuk pintu dpur akk... teruja gila negok...rambang mata heeee


12-02-2009, hana6877 komen :

as... mmg tak boleh tahan! selagi tk dpt siang malam asyik tingatkan sup as niH! bila dh dapat buat, alahaiii alhamdulillah! wes penak! hehehee...


18-02-2009, azarlieyza komen :

wah.dh lame cari rsepi sup tlg merah...akhirnya kini pasti ku merasai...he2..cayok2


19-02-2009, as75 komen :

waduh ina.. syukur lah..dah dapat makan jugak sup merah..sampai terbayang2 siang malam ni.. bohoyo!!.. masa makan usap2 sket perut tu ina.....:)


19-02-2009, as75 komen :

azarlieyza.. alhamdulillah dah jumpa resipi ya..cuba tau jgn x cuba!! cayok2..


20-02-2009, yatiezaini komen :

salam as.. tolg2x .. x fhm tang tomato puri .. 1/2 tin dr 440gm .. sama gak ngan kes sos tomato tuh .. tlg ye as .. means 220gm aje ker yg pakai atau 1/2 tin = 440gm .. yg mana satu nih .. tks


20-02-2009, as75 komen :

salam yatie.. compius ya.. betul la tu.. 220gm utk tomato puree... 217gm utk tomato sos.. he..he.. maaf kalau as buat yatie compius ya.. nanti as edit balik.. tq yatie.. selamat mecuba! kalau yati terus beli size 440gm tomato puree & 445gm sos tomato..boleh buat 2 kali.. keh3...lelebey plak as ni...selamat mencuba ya..


20-02-2009, hana6877 komen :

k.yatie...jom jom kita tuko pinggan!! kalau ade tulang yg cruttt cruttt tuh kita nak! ekekekekekeke....


20-02-2009, as75 komen :

kak yatie.. as pun nak juga..tulang kasik ina..sbb dia dah banyak daging... daging & kuah bak kasi as nak tutup tulang2 as ni.. hu..hu.. ina lps makan tulang tu jgn baling2 nanti kena kepala kak as plk...ekekekek....


20-02-2009, as75 komen :

sori kak yatie.. alahai.. kuantan lak.. Sup Tulang Merah org kemaman.. gannu kite.. mesti dekat2 ngan Cik Sunkist kite!! Sunkist!! mana dia.. rindu lak ngan Sunkist..... :)


20-02-2009, sunkist komen :

lewat tdo... rindu ym je.. heheh.. ;)


20-02-2009, yatiezaini komen :

dah mkn dgn jaya nyer ekekek, meh2 semua tlg basuh piyok ... ;) , as akak pnh dok kat tmn bkt indah 17/1,kat showhouse .. tp dolu2 ler .. skg kat TBI dah sibuk giler sejak gedabak jusco buka .. ;) ..


21-02-2009, as75 komen :

Ha.. ina meh sengseng lengan tolong cuci piyok kak yatie.. x sangka lak kenal kak yatie kat MyR.. masa duk B.Indah x pernah lak jumpa.. ntah2 masa jogging kat Park dah gesel2 bahu.. he..he.. alahai show house area tu selalu lalu.. ari2 antar anak skool..


05-03-2009, avaadore_ny komen :

ohh... kak as75 org jb rupenye....duk penah duk kat bukit indah juga....ha dah dekat2 la tu...


27-06-2009, as75 komen :

avaadore-ny, maaf x perasa.. ya kak as org JB.. avaadore kat mana gaknya ya..


05-08-2009, ana_shoter komen :

ana buat tak jadi la....bf tak suka makan ummy dan waleed pun tak suka ...rasa semacam je..apa ya yang kurang...?


06-08-2009, as75 komen :

ana, alahai x jadi ke? jangan putus asa ya.. cuba lagi.. maaf jika x kena ngan citarasa.. kak as pun x tau nak komen mana yg kurang sbb kak as x rasa yg ana masak.. tapi bf,ummy & waleed pun kata x suke ya.. cuba buat rcp kak fida pulak mungkin kena ngan taste mereka pula..cuba refer kat sini ya http://www.myresipi.com/top/detail/5216 (rcp bone steak kak fida) ada sedikit berempah.. selamat mencuba .. :) akak mmng selalu buat Bone Steak kat NZ ni..dan alhamdulillah semua suke.. Org2 NZ pun suka sbb rasa masam manisnya..


08-12-2010, suhana_arip komen :

Salam. da lame cari resipi ni. memang dah mengidam lame nak wt sndri, tq bebanyak, dah meleleh air liur ni.


31-03-2011, waheefa lim komen :

senang je nak buat .. nak rasa gak mcm mana sup tulang merah singapura ni.. nak habiskan stok tomato puree hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd