Google+

oleh: kak fida ♥Puding Dadih Buah-Buahan Segera™

Puding_dadih_segera

Idea resipi datang spontan dan telah diubah-suai ketika melayan budak2...mudah membuatnya dan sedap di makan sejuk.


Created on : 20-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1 peket serbuk dadih buah-buahan (perasa ikut pilihan)
  • 1500 ml air
  • 200 ml susu sejat
  • 50 g gula halus
  • loyang atau acuan puding kecil2 secukupnya

Cara-cara

  1. Serbuk_dadih_buah2an_segera
    Dalam sebuah periuk,masak air,susu dan gula hingga mendidih.Kecilkan api dan masukkan serbuk dadih dan kacau rata.Masukkan pula gula buah2an(sedia ada dlm peket berisi serbuk dadih=2 gm) dan terus kacau.Matikan api.Disebelah adalah gambar serbuk dadih buah2an..
  2. Puding_dadih_segera_d_acuan_kcl
    Tuang adunan puding ke dalam acuan2 kecil hingga habis dan sejukkan.
  3. Puding_dadih_segera_d__loyang
    Adunan puding boleh dibubuh ke dalam loyang jika suka.
  4. Puding_dadih_segera_ready_2_eat
    Setelah puding sejuk pada suhu bilik,simpan di dalam peti sejuk dan siap untuk disajikan.Jika suka,hias puding dgn buah segar yg dipotong kecil atau buah koktel.
  5. **Gambar puding dlm step 2 dan 3 kelihatan pucat sebab puding baru di tuang dan belum keras lagi.









Laporan Masakan Bergambar (11)

Img1419a
21-12-2008
dh siap, cume dayang x campurkan agar2. tp rasanya ttp sedap n anak2 suke bangat. tq k.fida.
Laporan oleh: dayang_jack

ishk2... cptnye...mmng mudh utk menyediakannye..trimakasih dayang krane mencube...:) tapi dlm resipi akak tu mmng tk de agar2... hiiii...

Puding_dadih
30-12-2008
kak fida, ni hasil tangan anak dara nor (12yrs old)..
Laporan oleh: nor_67

resipi ni mmng mudh sngt,sesuai untuk anak2 yg ingin mula mmsk....tq nor n d geng krane sudi mencube.... :D

Img_1603
31-12-2008
dah try..sedap sgt..sy masukan buah dlm dadih 2..lg sedap..lg terasa..tq 4 resipi..
Laporan oleh: missayu

trima kasih missayu krane dh try resipi ni...mmng lah lagik sedap klau cmpur buah dlm dadih tuuuu....kaler nye ijo lah...heee.. :D

Fruit_pudding
31-12-2008
Our dessert for tonight dinner. Senang sekali.
Laporan oleh: hazila

waaah... hazila...lps dinner tunggu count down gak nye yer....happy new year!!....trima kasih krane mencube.... :D

21012009562
21-01-2009
senang & cepat & sedap. rajin2 layan anak, nnti blh keluar resepi best2 lagi.
Laporan oleh: baya74

baya...dh bnyk tu resipi2,yg mudh2 lagik...tk best ker? cube lah yer,kene rajin layan anak2...layaaaannnnzz..... :)

Jelly
26-02-2009
Saya beli perisa laici dan letak buah laici. Layer ke-dua letak pewarna je. Express puding le katakan. hehe best..
Laporan oleh: shen

alahai..shen,cntik lah puding tu...mcm nk wat hantaran pulak...wlupon xpress puding...heheee...tq shen krane mencube.... :)

Puding_dadih
25-01-2010
k.fida.. mmg mudah dn sedap nih..
Laporan oleh: nor_67

molek jer warne ijau tuu..tq nor... :)

Dsc02132
07-05-2010
inilah hasilnya wahai ibu guru.baru je siap.cuace panas memang sesuai...jap lg bila dah sejuk,sure tinggal bekas kosong kt sinki!...
Laporan oleh: feeda1965

mekaseh feeda krane mncube..haaa...klau dh boh kt sinki,cpt2 cuci boleh wat lagik...heheee... :D

P3171153
16-03-2011
buat sempena hari jadi anak buah..terus letak dalam bekas kecil senang nak makan..simpan dalam peti ais lagi sedap menikmatinya..
Laporan oleh: cheq da

nmpk bersusun puding tuh...heee..mmng ape jer jenis puding sdp dimkn dingin..mekaseh cheq da krane mencube... :)

P6200073
20-06-2011
Terus Masuk bekas... untuk jamuan..hehe..
Laporan oleh: zilahalmi

Alhamdulillah...sronok ler tetamu yg menikmatinye yer...mekaseh zilahalmi krane mncube... :)

Cymera_20130622_012355
29-06-2013
dah banyak kali sgt buat utk majlis harijadi... anak suke sgt.. thanks kak fida...
Laporan oleh: deaniza

Komen (23)

21-12-2008, dayang_jack komen :

memang nampak sedap, nanti leh cuba...ala, lupe beli susu sejat le plak...xpe, nanti beli..thanks 4 the idea, k.fida.


21-12-2008, dadih komen :

susu sejat tu susu cair kan?


21-12-2008, kak fida komen :

salam dadih...susu sejat tu mmng susu cair...susu yg dlm tin tuu...harap dadih sudi mencube ye dan slmt mencube jugak buat dayang....tq... :)


21-12-2008, dadih komen :

ok..time kasih kak fida.


21-12-2008, shafea komen :

salam. k.fida.. ni selalu buat siap jual lagi masuk dlm cup cawan.. kat KL ramai yg jual di pasar2 tani.. dan psr mlm..mjls kenduri pun ada yb buat utk pencuci mulut... sedap ada bebagai2 perasa.....Cantik dadih akak....


21-12-2008, kak fida komen :

ye shafea...tapi yg itu seperti cecair yg dibuat minum tapi ini akak ubah mnjadi puding,boleh dipotong atau dimkn dgn menggunekan sudu....haaa...bubuh potongan buah atasnye tk tenggelam tapi klau dadih yg cair bubuh buah...temasok kt dlm...hehee.... :)


21-12-2008, Lady80 komen :

salam kak fida buat hati, jantung pisang :D paket dadih tu mcm takde jual kat brunei je? camne tu? boleh tak pakai jenama lain kak (yg ada bjual kat cni)?


21-12-2008, Lady80 komen :

alamak, mcm lah akak tau apa yg ada o takde jual kat cni hehehe


21-12-2008, dayang_jack komen :

salam k.fida...sori td x perasan. dayang tgk resepi akak sekali imbas je...pas tu terus buat n x tgk sukatannya...hehe...trasa ade je agar2 dlm resepi tu....agaknya dayang dh pening sikit ni kot. sb td tgk byk sgt resepi agar2...heheh..


21-12-2008, sunkist komen :

sekali imbas pun jadik jugak tu dayang.. hebat betul la... caya la!


21-12-2008, kak fida komen :

salam Lady80,rase akak klau menggunekan jename lain dan tertulis serbuk dadih di luar bungkusanye,mesti boleh...sebenarnye akak ikut peraturan yg tertera di luar bungkusan dadih tu,cume sukatan air,susu dan gula diubah menjadi 1/2 bahagian aje...tu yg dadih menjadi puding....slmt mencube ye...tq...


21-12-2008, kak fida komen :

salam dayang....haiii...dayang ni rajin sangat...jenguk jer MyR...trus buat...tk kisah lah tu,tk perasan tapi ttp jadik...skali lagi trima kasih dayang krane dh cube... :)


21-12-2008, dayang_jack komen :

tq k.fida....hehe...


21-12-2008, quinnie komen :

kak fida saya pun suka pakai dadih segera cap happy grass ni....kat rumah berpaket2 simpan...kot2 ada sedara mara nak dtg..ke nak buat jamuan mengejut ke....dah siap ada stok kat rumah...nanti boleh cuba...buat jadik puding pulak...kalau buat jagung best ni:)


21-12-2008, kak fida komen :

salam quinnie...makanan segera klau kite ade simpan lebih2 kt umah mmng memudahkan keje kite...mcm serbuk dadih ni lah...boleh buat awal2...klau quinnie nk buat puding jagung,gunelah serbuk dadih yg berperisa jagung lah...mudh jer....tapi klau nk bubuh jagung cream,sukatan airnye mesti di kurangkan..brabe banyak jagung cream yg dibubuh banyak tu jugak air dlm resipi yg ade dikurangkan ye....slmt mencube yer...tq...


21-10-2009, sah_rie75 komen :

salam fida...ehhh sapa lagi tua ekk;)) fida..akak sekarang jual dadih tau..gunakan jenama HAPPY GRASS lah ni...memang sedap,mudah,dan segar..akak x kan guna jenama lain untuk jual dadih akak ni...lagi satu fida..kita boleh buat dadih ni dengan jelly;))sedap tau..kalau dadih mango..gunalah jelly mango..kalau tembikai susu..guna jelly tembikai susu..masa puasa akak jual..berbaloi2 fida..dekat 1000rm dapat untung..hehehe...jual dadih je tu..sekarang pun masih jual dadih happy grass ni...akak x kan jual brand lain selain happy grass..mcm x sedap arr jenama selain happy grass...


07-06-2010, zasyah komen :

salam k fida, hasilnya nanti lembut mcm dadih atau keras mcm agar2? zasyah ingat nak buat bekal piknik jadi nak yg keras boleh potong mcm agar2..


13-07-2010, kak fida komen :

w'salam zasyah..hasilnye jadi keras mcm agar2..seperti dlm step 2,boleh di isi dlm acuan kecil2 dn boleh dipotong klau dibubuh dlm loyang..boleh dikurangkn jumlah air kpd 1200-1300ml utk mndapatkn hasil puding yg lebih keras...slmt mncube dn ma'af krane lmbt jwb komen... :)


27-11-2010, syaiful_dadih komen :

Assalamualaikum kak fida, sye bru nk mencube buat dadih ney. So, sye nk tanyelah akak gune satu peket abis atau setengah jer?? lagi satu, bahan yang keempat tu gula aper?? yang dh sedia dlm pek atau macam mane?? Saya x faham.. Almaklumlah budak baru belajar.. Di samping cite2 saye nk jd chef.. haha,, plez akak bgtau...


24-05-2011, ibu_umairah komen :

salam kak fida...dh buat mlm td..hasilnya ckup sedaappp...alhamdulillah...:)


27-05-2011, kak fida komen :

wa'alaikumsalam syaiful_dadih....ma'af akak lmbt bls komen... guna 1 peket seperti yg akak catet dlm bhn2 dn bhn ke4 guna gula halus/pasir...gula yg dh sedia ade, nk guna boleh tk gune pon boleh ikut suke... :)


27-05-2011, kak fida komen :

w'salam ibu_umairah...alhamdulillah...mekaseh krane dh mencube yer... :)


20-06-2011, zilahalmi komen :

kak..thanxx for da resepi..dah try... cemerlang..menjadi... suka sangat..!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd