Google+

oleh: mutiarazura Spaghetti Sihat

P1150011

Mudah dan fleksibel...rasa ala-ala fusion food (Italian Asian).


Created on : 06-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mutiarazura




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 500 gram spaghetti (sepeket)
  • 300 gram isi ayam, dipotong dadu (boleh tambah jika suka)
  • 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
  • 3 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 biji lada benggala (capsicum) merah - didadu
  • 1 batang carrot – didadu
  • ½ tin cendawan butang – dihiris ikut suka (boleh juga guna cendawan tiram)
  • 2 biji tomato segar – dipotong enam
  • 100 gram daun parsley segar – dihiris halus bahagian daun sahaja, macam buat kerabu
  • 2 sudu besar lada hitam serbuk (yang kasar-kasar)
  • ½ sudu teh herba oregano kering (jika suka)
  • Perahan ½ biji lemon atau 2 sudu besar cuka apel (cider vinegar)
  • 1 kiub stok ayam
  • 1 cawan minyak zaitun
  • Garam secukupnya

Cara-cara

  1. Rebus 2 liter air dalam periuk yang besar. Masukkan spaghetti apabila air mendidih dengan sedikit garam. Bila pasta lembut, angkat dan toskan.
  2. Dengan menggunakan api sedang, tumis bawang besar dan bawang putih dengan minyak zaitun. Jangan ditumis garing, cukup sekadar bawang layu.
  3. Masukkan daging ayam, kacau hingga nampak kesemua daging ayam telah masak.
  4. Masukkan capsicum, carrot dan cendawan dan tomato. Kacau rata.
  5. Masukkan lada hitam, daun parsley, herba oregano (jika suka), dan taburan kiub ayam. Kacau sebentar dan tutup api.
  6. Ambil spaghetti yang telah direbus tadi, masukkan dalam kuali yang dimasak ayam tadi (masih panas). Toskan hingga rata.
  7. Masukkan perahan lemon atau cider vinegar, dan toskan spaghetti lagi. Perasakan garamnya, jika kurang masin, taburkan sedikit garam dan toskan lagi. Jika suka pedas, boleh tambah chilli flakes atau lebihkan lada hitam.
  8. Mesti dihidang terus, panas-panas.
  9. Tips : Minyak zaitun yang digunakan agak banyak kerana ia menjadi base sauce yang menyalut spaghetti. Minyak ini menyihatkan kerana ianya monounsaturated, dan baunya juga lebih harum.









Laporan Masakan Bergambar (5)

Spaghetti_sihat_zeera
12-12-2006
delicious... hubby i suka sgt makan... ;)
Laporan oleh: zeera

zeera rajin mencuba..tentu hubby bertambah sayang :-D

Spaghetti
18-12-2006
malas nak tunggu ayam lembut..so ganti dgn udang.. sodapp.. boleh buat lagi ni.
Laporan oleh: yani

Cantik udang tu posing depan kamera :-) Menyelerakan!

Gambar_093
08-11-2007
wallaaaa...superb!!buat 1kg(2 paket) masa class party ari selasa baru ni...liicinnn...member2 kata sedap..siap kasik autograph suruh tulis resipi kat dia (^_^). yg pic ni buat today..aritu punya xsempat nak makan byk..rasa sikit ja..n pic pon lupa ambik. thanks mutiara!
Laporan oleh: qirah75

Tahniah! Dapnya nampak tu!

Subhanallah245
18-02-2010
Ni saya buat. Tapi bubuh hotdog. :)). Malas nak letak ayam sb kene tunggu lama sikit. Thanks for the recipe. Sedap dan mantap :)
Laporan oleh: farahabdullah
Dsc00191
26-04-2011
Ta daa..ni mlm semlm i try. berkuah skit cz i x suka kering. lemon tu kena perah skit je nnti terlalu masam sgt
Laporan oleh: syazaqira

Komen (30)

06-12-2006, mutiarazura komen :

Saya selalu masak resipi ini di kala emergency tetamu datang, kerana mudah dan rasanya lebih “keMelayuan”, sesuai untuk tetamu yang tak biasa/tak suka makan Western food.


06-12-2006, mutiarazura komen :

Anda juga boleh gantikan daging ayam dengan apa-apa jenis seafood (udang dan sotong paling sedap).


06-12-2006, heldamelissa komen :

hmmm...selalu gak buat macam nie...memang ringkas & mudah......


07-12-2006, zeera komen :

Mutiara, kalau guna minyak masak biasa tu bole tak?


08-12-2006, mutiarazura komen :

zeera, boleh tu memang boleh...tapi dah tak nama spaghetti sihat lagi :-) Lagipun, minyak masak biasa bau dia tak wangi cam minyak zaitun.


08-12-2006, zeera komen :

ok.. i dah beli minyak tu.. siap nanti i bagi laporan, k.. ;)


12-12-2006, zeera komen :

Masa cuti sekolah mcm ni aje rajin masak,.. esok2 dah mula keja balik, tapau ajer ler... hehehe


12-12-2006, mutiarazura komen :

oic... u mengajar ek? bestnya cuti panjang...patutla macam2 i tgk esipi u cuba :-) I keje fulltime, tapi dinner jela sempat masak...Weekend baru boleh cuba resipi yg adventurous sikit


19-12-2006, fashana komen :

agak-agak boleh lawan spageti kat pizza hut tak?


19-12-2006, mutiarazura komen :

fashana, boleh la kot...buat sendiri jimat kos hehe...tapi kat pizza hut tu takde lak I tgk spagetti style ni..yg ada bolognese, carbonara dan olio. So kira resipi ni ada kelainan sikit la :-)


19-12-2006, maksu_eja komen :

kalau x letak kiub ayam..terjejas tak rasanya?


19-12-2006, mutiarazura komen :

maksu, ok kala masuk pun tapi kena lebihkan garam, rasa dulu selepas gaul pasta untuk balancekan taste dia :-)


05-07-2007, khamine komen :

sedapnyer....lama x makan..


06-11-2007, pizzahut komen :

macam best jer bunyi nyeee


09-12-2007, lukmaniza komen :

anak saya memang suka makan speghetti ni.esok boleh buatlah.ayah dia bawak balik minyak zaitun 10 liter dari Qatar kat sana murah.


28-04-2008, klina08 komen :

ok i nak try recipe ni lak..ni mesti best...ada mcm sayur.


04-07-2008, SHAZAHIRAH komen :

saya suka buat spegetti nih.mudah,maklum la org bekerja,semua nak mudah ...hehe


09-07-2008, nickiee84 komen :

kalo tambah lite cheese mesti lagi best....gaul time nk hidang tu....mamamiya!!!


12-08-2008, kmyk_maniax komen :

sy dh cuba dh resepi ni.. tp sy pakai cendawan kering je.. lepas tu kiub ayam takde so sy ganti dgn sos tiram je.. hehe, guna je apa yg ada kat dapur.. yg kelakarnye, sy terlebih tuang lada hitam dalam kuali.. tak prasan pulak mulut bekas tu besar.. tp sedaaaaapppp.. terima kasih bg resepi ni.. almaklumla sy ni baru kawin n belajar lagi, so jarang masak.. ni first time masak spaghetti.. sesekali nak juga masak untuk suami.. suami sy suka sangat.. thanks again.. =).. lain kali nak cuba lagi la..


09-11-2008, masnydza69 komen :

saya suka mkn spagetti olio kat pizza hut. klu sesapa ada resepi tu tlg uploadkan yer... hari ni sy nak cuba buat spagetti sihat... mesti terangkat punya sbb ramai yg kata SODAP......


28-04-2009, ANA MUSLIMAH komen :

aslamkm dan salam sejahtera.... sy ingin bertanyakan adakah semua spaghetti (blum dimasak) yg dijual di pasaran adalah HALAL????? saya ade beli spaghetti bjenama " BARONIA" .... TP xde cop halal.... boleh x menggunakannye???? atau cari yg mpunyai tanda HALAL? hrap tuan/puan dpt mbantu.... terima kasih


28-06-2009, anaiza komen :

My son memang gemar spagetti. Lebih2 lagi yang berkuah banyak. Ana suka guna perencah sedia masak jenama maggie je... tak yah bubuh perencah cuma tambah ayam, cendawan, sotong dan carrot je.


13-07-2009, qied's mummy komen :

herm.. setahu saya baiklah kite cari yg ade tanda HALAL sebab nnti kalau was-was susah pulak kan.. sebab"kita adalah apa yg kita makan" tq ini pandangan dari saya..terpulanglah pd individu..


13-07-2009, qied's mummy komen :

herm.. setahu saya baiklah kite cari yg ade tanda HALAL sebab nnti kalau was-was susah pulak kan.. sebab"kita adalah apa yg kita makan" tq ini pandangan dari saya..terpulanglah pd individu..


24-12-2010, alongijan komen :

memang senang dan sedap resepi ni.....tq,,silalah cuba


24-02-2011, azlinsapri komen :

Salam mutiara.saya dah try resepi ni.memang sedap.esok pg pun nk wat lg,nk buat potluck kat opis.thanx u.


24-02-2011, azlinsapri komen :

Salam mutiara.saya dah try resepi ni.memang sedap.esok pg pun nk wat lg,nk buat potluck kat opis.thanx u.


20-04-2011, msarena komen :

minyak zaitun 1 cawan ke ? x oily ke ?


25-04-2011, syazaqira komen :

hmm..mcm sdp..nk try la


31-05-2013, mutiarazura komen :

salam semua...lamanya tak masuk sini maaf lah ya busy sangat lately.. msarena - minyak zaitun dah jadi ala2 sos dia macam pasta olio juga...it's a healthy oil :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd