Google+

oleh: nOOrsha Crispy Potato Wedges

Wedges

Wedges Berempah.Rangup diluar, lembut di dalam....


Created on : 23-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nOOrsha




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
  • 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 1 biji putih telur - dikocok
  • Tepung gandum secukupnya untuk salut
  • Garam

Cara-cara

  1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
  2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
  3. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
  4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
  5. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
  6. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.

Tag

kentang

Laporan Masakan Bergambar (29)

Img_2968
28-11-2008
sedap...terima kasih.
Laporan oleh: sofieza

tima kasih kak fiza cuba resepi ni... :)

Img_3467
20-01-2009
ke 2...kali ini kurangkan bhn2 rempahnya...lebih puas hati...
Laporan oleh: sofieza

masa saya buat ni pakai kentang saiz XL, maybe kentang kak fieza kecik, tu yg rasa terlebih rempah mase mula2 wat tu... takpe, jap saya edit ya... anyway tq krn tak putus asa mencuba.. :)

Crispy_potato_wedges
28-01-2009
noor, sedaaaaaaaaaapp! anak2 makan sampai menjilat abis mayo tuh.. dan pesan mak kena buat lagi.. thanks noor
Laporan oleh: nor_67

rajinnyer kak nor.... alhamdulillah sumer suka, air tangan ibu memang tak ade tandingannye kan?...tq kak....

Wedges
09-02-2009
wat lagi.......
Laporan oleh: nOOrsha
101_061
12-02-2009
Anak-anak suka sangat..sedap!.. thanks Sha!
Laporan oleh: Mummy7857

canteknyeeee wedges mummy possing....nampak sedap ngan mayonis tu...bagusla anak² suke.... saya pun tumpang hepi... :)...tq mummy coz sudi mencuba...

Img_4545
18-04-2009
sedappp..terima kasih noorsha...
Laporan oleh: zana08

same² kak zana n terima kasih krn mencuba .. :)

Potato_wedges
11-05-2009
da byk kali buat. sedap & yg penting, anak2 suke & boleh mengenyangkan. Ni buat byk utk bw g picnic. TQ resepi best.
Laporan oleh: dapurnanie

Tq nanie krn mencuba resipi ni....kentang ni memang berkhasiat n sesuai jadi snek utk kids...takdela diorg dok meratah jajan yg byk msg tu jer kan...

Snv32500
26-06-2009
salam Noorsha.... sedap sangat..tak cukup!!! Tq yea...
Laporan oleh: aludra

welkam aludra..lehla ilangkan wendoo kat kepci ye... :)

05072009573
11-07-2009
dh cuba lama dh br nk upload pic, goreng tergaring skit tp ttp sedap cicah ngn sos thousand island&cheese..best sngt! thanks 4 d recp.
Laporan oleh: aa_iezah

tang garing tu yg cedap kunyah...krup krap krup krap bunyik die....

Wedges1a
23-07-2009
kak...ni ros buat wedges resepi akak, tapi kentang tu ros tak rebus dulu, terus goreng je...sedap lah resepi ni...dah jadi feveret anak2 dah, thanks ya kak
Laporan oleh: onigiri

tq ros krn mencube...tp kalo rebus dulu kentang jadi lbih lembut taw... apepun care ros tu pun ok juge... :)

Wedges1
24-07-2009
watkan utk anakanda! campur ngan tpg goreng ayam n serbuk paprika coz tk mo pedas! tQ noorsha! cedapp!
Laporan oleh: hana6877

ltak tpung ayam goreng eks...musti lg sedap berperise nih... nanti nak try juge...tq kak...

Crispy_potato_wedges
27-07-2009
anak2 suke sgt, sedap mkn panas2.TQ ye
Laporan oleh: Lina_pg

memang sdap mkn time panas lina...nak2 kalu ujan kan... mintak satu..!~ eheh...

Image_504_
17-11-2009
thankz nOOr, best sgt....tp sya x letak serbuk cili tkot pedas, so ganti ngan serbuk pasti sedap knorr. Mmg best! Ni buat tok 2nd time, 1st time xsempat nak shoot dah abeh... hubby suka, anak pun suka...
Laporan oleh: ainzhoney

ainz....sama2.... kalo letak serbuk cili pon x rasa pedas sgt....tapi kalo org yg x kuat pedas, melesat jugak kot dibuatnye...hihih...thanx sudi try ye ainz..alhamdullillah tumpang hepi bile sume kuage suke..:)

Imag0007
06-12-2009
Salam nOOrsha, best la wedges ni, akak buat utk bf sekejap je licin, itu pun dh triple bhn2. tq ya nOOrsha
Laporan oleh: rosaliza

t kasih krn mencube k rosaliza....tumpang hepi dgr anak2 suke... :)

27122009182
15-01-2010
tengkiu kak noooorsha....dah buat 4 kali guna kentang mahal beli kat jusco sebab ia besar2...5minit pas masak..selesai.
Laporan oleh: hamzan

tq en hamzan sudi try resipi biase² saya ni....lebih sdap n lembut lg bile gune russet potato.. :)

Dsc01804
28-01-2010
buat snek makan malam..sedap..
Laporan oleh: lan_ieza

tq ieza coz mencube.. :)

Picture_046
20-02-2010
tq noorsha....abis makan, hehe
Laporan oleh: junjs11

same2 k jun...tq sbb sudi mncube yer....

Kntg1
05-03-2010
wat minum ptg..sedapp!thanks sha.. :)
Laporan oleh: HaSue

same² sue....tq ye sudi jga mncube resipi den ni...

Potatao_wedges
08-07-2010
salam nOOr,pekaba?sedap wedges nih mkn pns2,garing diluar,lembut di dlm,tapi ni dh lame buat baru dpt upload gmbr...tq nOOr...:)
Laporan oleh: kak fida

salam k fiza...sehat...hope akak pon sehat juge...tq ye kak sbb mencube....pertimbangkan pasal wat blog tu ye kak.. hihi

Wedges
06-05-2011
nyum! nyum! ni mkn sorang pun hbs nih..
Laporan oleh: tun_telani
Ayam_golek_005
10-08-2011
sedap wedges ni sha, tq
Laporan oleh: rosaliza
Resized-p5wwq
10-09-2011
hi..sy dah try tp modify pakai tepung goreng ayam. mmg sedap n jadi fav semua..
Laporan oleh: missbeyond
Dscn1440
12-01-2012
Salam nOOr..kite belum goreng lagi..nie baru salut ngan serbuk cili n lada hitam..nak buat bfest esok..Tunggu dan lihat esok kite anto laporan..
Laporan oleh: Resepi2011
Rscn1455
15-01-2012
Salam nOOrsha ni kite dah wat lagi ingat nak wat petang tak sempat..kepenatan..so pagi tadi wat bfest...kite ada gak cepi kentang wedges lain sikit pa2 kedua2 anak suka..kerna rasa yg berlainan..tq...utk bekal anak ni...elok n mengenyangkan..
Laporan oleh: Resepi2011
Wedges_myresepi
09-02-2012
best! thanks for the recipe! klu cicah cheese dip lagi best ni :)
Laporan oleh: haizumawati
P1050751
04-10-2012
slm..tgok tu..ank2 yg hias.penuh dgn sos..pe pe pon mmg sdp rspi ni..
Laporan oleh: Mariani(KT)
121118_crispy_potato_wedges
19-11-2012
mkn panas2 ptg smlm masa hujan sambil tgk tv. sedappp. xde serbuk cili, sy replaced dgn serbuk kari sket. ok jgk. tq :)
Laporan oleh: moonbug
Dsc01576
08-12-2012
tq sha...sedap! wat num ptg :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc06964
10-09-2014
yumm..yumm..yummmyyy.. :D tq
Laporan oleh: k.zila66


Komen (23)

23-11-2008, nor_67 komen :

noor, nampak cam ada step ke2 yg tertinggal tu..


23-11-2008, nOOrsha komen :

ehehe... tq kak nor....dah edit :)


24-11-2008, cahayer komen :

tumpang tanya cheezy kat kfc tu..sos ape tu.. mmg thousand island sos ke...?


24-11-2008, nOOrsha komen :

cahayer....tak pastilaa...cube jugak cari cheezy kfc yg ready made kart hypermarket...puas roud dari satu rak ke satu rak...memang takde yg jual....kawan i kate based memang thousand island, tp da ditambah dgn bahan² lain n of coz ada cheese.for home made wedges, i try thousand island jenama lady's choice... sedap jugak walopun takde rase cheese mcm kat kepci..... :)


14-12-2008, nemogurlz komen :

thank you..noorsha sebab sudi kongsi resepi ni..dah lama cari rsepi ni n da try pun..tp x sempat nak tempek gambar..memang sedap hingga menjilat gigi..hehe ;)


21-12-2008, nOOrsha komen :

nemogurlz... tq sudi mncube...lain kali kalo wat lg jgn luper amik gmbar ye....nak tgk jugak hasil tgn nemo... :)


11-02-2009, duja komen :

kulit nya tu ye ke tak payah buangg..makan dengan kulit ke?////


11-02-2009, nOOrsha komen :

duja...kulit kentang tu memang tak perlu buang... pastikan pilih kentang yg berkulit cantik, licin n bukan jenis yg sopak sana sini... kat kfc pun diorg tak buang kulit kentang tu... make sure sebelum merebus, kentang tu kkite bersihkan dulu ngan air suam.... sebenarnye banyak khasiat kentang ni termasuk ngan kulit² skali... pergi artikel ni -------->> http://dmoshimoshi.4.forumer.com/a/khasiat-kentang_post862.html


26-06-2009, aludra komen :

nOOrsha... anak saya makan semangkuk besar sorang.. memang sedap sgt.. berebut dgn papa dia.. tq NOOrsha.. nampaknyer.. selalu la buat lepas nih.. :)


26-06-2009, aa_iezah komen :

nk try lah..nmpk cam ala2 wedges kt kepc nih..


26-06-2009, aludra komen :

salam aa_iezah.. try.. memang sedap macam kat kepC tuh.. :)


27-06-2009, niena_sofea komen :

kak noorsha,kalu srbuk cili x de..nk d'gnti dgn pe ye?


11-07-2009, pisces^amie komen :

oooo kene rebus dulu yeak... slalu buat gaul garam kunyit terus goreng jer... sebab ler asyik tergigit ketul garam... :)


06-08-2009, nOOrsha komen :

<aludra>...yeker?? kalu camtu kenala aludra salu wat ni, tp jgn diorang jemu dahla yer...ehehe... <aa_iezah>....memang mcm kepci..tp xlah same, bulehla kalu nak cube wat sendiri sbb lg berbaloi.... :) nsnti da cube repot la kat cn yer... <niena sofeA>... Leh gNTI NGan serbuk kari or paprika cam kak hana wat tu...tp kalo sume tu takde, tak ltak pun takpe.. <pisces^amie>.... lehlaaa cube cara ni pasni ye.. :)


15-01-2010, mardiah_23 komen :

sedap memang sedap tak sempat nak amik gambar habis kena ngap


14-03-2010, aishaheer komen :

sedapp akak.. thank you so much


02-02-2011, peace_bella8587 komen :

hmmmm....memang sedapp.... thank nOOrsha...cz bg resepi ni...


12-02-2011, adikbonton komen :

sha.....pasal mayo chezzy memang payah nk jmpe....lg stu kos........mse sy kje dlu,chef ckp cmpur melting chees ngan mayo.......itu dah memadai


28-03-2011, anna lyana komen :

noorsha.nk tye kalo kte greng,tpung yg kte salut kt wedges tu akn jtuh ea dlm myak?


25-04-2011, afiey89 komen :

saya dah cuba yang ni..tp sy wat putih n kuning telur..minyak jadi hitam coz tepung jatuh..fail...


13-05-2011, tumini5267 komen :

sedapnyerrrrrrr....


20-12-2011, 890707 komen :

sy prnah buat dlu..tpi tak mnjdi...nanti sy try bat lgi...


14-01-2012, Resepi2011 komen :

Ala nOOrsa anak kite dah habiskan kite pun tak sempat nak rasa...berebut2..nanti ye kita wat lagi...sedih..tak dapat makan, anak kate sedap...tapi kite tak rasa lagi...Dah beli kentang ni...nak wat makan petang ni...tunggu ye...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd