Google+

oleh: hanis Kueh teow kung fu

Dsc04100

dulu biasa makan kat bangi. tapi gambar tu tak menjadi sangat. tersilap bajet. :p


Created on : 01-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hanis




Bahan-bahan ( 1 orang )

  • kueh teow
  • 2 biji telur
  • lada hitam / lada putih
  • mix seafood
  • lobak
  • 1~1setengah sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan air
  • sayur-sayur lain (optional) (sayur2 kat rumah dah abis la pulak)
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
  • sos tiram

Cara-cara

  1. Dsc04094
    pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
  2. Dsc04095
    masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)
  3. Dsc04096
    tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.
  4. Dsc04097
    balikkan supaya kedua-dua belah masak.
  5. Dsc04098
    masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.
  6. [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
  7. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
  8. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.
  9. Dsc04099
    biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)









Laporan Masakan Bergambar (33)

Photo-0029
12-07-2007
thanks hanis. hilang kempunan 2 tahun tak makan kuew-tiow kung fu. mudah dan sedap bangat.
Laporan oleh: ina
Kuey_teow_kung_fu
20-11-2007
mmg mengancam sungguh ....
Laporan oleh: syahmi
Img_0445
16-05-2008
tada...................dah siap..................maceh bebyk!!!!!!!!!!!!!arigato hanis...............
Laporan oleh: terrorrizz
Dscn3564
14-07-2008
special breakfast 4 my hubby...
Laporan oleh: afapai
Dsc01133
24-11-2008
dh wat mlm td...kejapjer..licin!!!thanks...
Laporan oleh: nadiya80
Pb290757
01-12-2008
hanis....bessstttt..
Laporan oleh: waheedeana
Img_1852
03-12-2008
tQ sharing dis recipe!
Laporan oleh: hana6877
Image_863_
11-12-2008
^.^ thnks share resepi..! lps ni, bole laa jimat duit...
Laporan oleh: eira87
Img_3405
12-12-2008
sedapp.. TQ kongsi rspi
Laporan oleh: zana08
Img_3391
07-01-2009
gantikan kuey teow dgn sizling mee.tp kuah mmg ikut resipi ni.tq...
Laporan oleh: sofieza
Photo0972
02-07-2009
haahaa..ni wt mlm td..n da tau cmne nk upload..haha..sedap tau resepi ni..mule2 xske kueh teow lpas wt trus ske..husbnd pn minat.,tQ
Laporan oleh: ayumuda
Keow_teow_kung_fu
02-07-2009
erm...mmg sdpppp sgt...sy pun dah cuba buat...tq tuan punya rcp...
Laporan oleh: lina2010
Koew_tiew
09-07-2009
sedap la.. suka sangat makan..
Laporan oleh: juwitajamaludin
Kue_teow_kungfu
10-07-2009
ermm..mmg sedaapp!!!tq hanis..jemput makan.. :)
Laporan oleh: HaSue
Kue_teow_kung_fu__1_
09-04-2010
sedap hanis...byk kali dah buat...my sis fav
Laporan oleh: ati_hayat
Mee_kungfu
13-04-2010
best2...cume sy tambah sket,gune ikan bilis....mmg sedap..hehe...dh x rase nak order kt kedai mkn....thnx ya..
Laporan oleh: emannumyra
28082010
30-09-2010
ni cubaan pertama utk msk kueteow nie..xcantik mn sbb kuah sikit je..pasni kena lebihkan kuah laa..heheh
Laporan oleh: mama_haris
Imag0673
31-12-2010
salam..kalo kat kedai suka sangat order kueh teow kung fu..rasanya mmg sama kat kedai...tq ya
Laporan oleh: rosaliza
Img00606-20110506-1120
12-05-2011
thanks akak.. sedap hehe... 1st time wat terus jadi hehe.....
Laporan oleh: scopio84
Imgp4946
21-05-2011
hajat nak buat koteaw kung fu tp mee yg ada.. sedapppp...:-)
Laporan oleh: sygmama
2011-05-21_19
21-05-2011
simply sedap, thanks!!
Laporan oleh: fara82
Dsc04945
02-06-2011
tq hanis, sedap sgt, guna spaggheti je, kenyang sungguh & sedapppp:)
Laporan oleh: mammaolyn2010
Ktkungfu
12-08-2011
sodap!!
Laporan oleh: rieyzana
Dscn3817_1_
03-02-2012
2 nd time wat atas permintaan hubby...thumbs up 4 owner..
Laporan oleh: ietabeepee
Dsc04928
05-03-2012
suka sangat kuetiaw kungfu ni..sedappp sangat..
Laporan oleh: mass80
Kuet
10-03-2012
tq hanis atas resepinya..:)
Laporan oleh: quinnie
Dsc09606
20-03-2012
sedappp!!..terima kasih ya :)
Laporan oleh: k.zila66
20120405_085059
05-04-2012
tq hanis...meman sedap kueyteow kungfu ni...menjadi pujaan hati akak & hubby...dah selalu buat tapi tak sempat posing dah abis kena ngap...pagi ni kena posing dulu baru boleh makan...
Laporan oleh: rohaya1710
Dsc09611
11-04-2012
simple..sedap..thanks
Laporan oleh: k.zila66
Imag0375
13-08-2012
first attemp,,success!
Laporan oleh: 14slamdunk
Dsc03513
06-05-2013
best!.. kali ni guna mee...wat num ptg ..tq hanis.
Laporan oleh: k.zila66
Img_20130602_201759
11-06-2013
sedap nyerr
Laporan oleh: alia_elina
294691_2210979806682_334493535_n
23-07-2013
Salam.. Resepi paling best. kalau buat pasti licin! yg ni gambar tahun lalu, puasa baru2 ni buat lagi utk berbuka, memang dah slalu buat. Thanks a lot sis Hanis! ;-)
Laporan oleh: cma.shipta

Komen (53)

01-12-2006, hanis komen :

yang saya buat ni terlebih kueh teow, dia jadi besar sket. patutnya kuah tu tutup kueh teow dan telur.


01-12-2006, yani komen :

hanis.. kueh teow tu nak beli kat mana?..


01-12-2006, akak noor komen :

nampak mudah dan istimewa....ni nak kena cuba... balik keja nanti nak buat la......eee...tak sabarnya


01-12-2006, hanis komen :

ari tu beli kat ueno. tapi dia kecik sikit la. tak sebesar yg kat malaysia tu. lebar sket dari mihun.


02-12-2006, sangkelodan86 komen :

hehe.. x sbo nie nak cuba.. mntk2 jadila...;)


04-12-2006, fida komen :

memang kueh teow tu kena bancuh ngan telur ek, if just goreng cam at telur hancur leh x? cz rase cm murtabak telur lak if wat cam tu. n cantonese keoh teow same ke ngan kueh teow kung fu?


08-12-2006, inaz komen :

menarik & Simple tertarik nk cuba mmg favourite..... kueh teow


08-12-2006, irose komen :

memang menarik. tp kalau rajin, cuba celupkan seurat kueh teow tu dlm bancuhan telur (mcm buat goreng pisang - satu per satu) and then goreng. lagi menarik!! tapi kena rajin la...


10-12-2006, hanis komen :

@fida : haah. mmg bancuh dgn telur. nanti dia akan sebati mee dan telur. rasa lain kot dr rasa murtabak. cantonese kueh teow, kalau tak silap dia takde bancuh dengan telur dan kuah dia lebih pekat dari yg ni. kalau xsilap la.. :D


01-01-2007, asmadaginez komen :

Macam mana kalau guna meehun? nak kena rendam dulu ker? lebih suka meehun kung fu


11-01-2007, draxter komen :

Apa beza kuew teow kungfu dgn hong kong?


23-07-2007, nur ainin sofea komen :

kite pun nak cuba gak... nampak sedap je...kalau you all ada resepi baru forward lah sebab sekarang ni kite balik kerja je kita masak utk suami tercinta :-)


17-09-2007, deanain komen :

selama ni dok pk mcm mana me/kue teow bole jadi cam tu. skrg baru tau.kang balik nak masak bagi suami makan.tq.


26-10-2007, anilza komen :

setahu saye mee ni digoreng dlu dgn skit kicap cair lps tue dibungkus dgn telur, mcm pataya tue..tp xtau lah betul atau x...:-)


26-10-2007, alin84 komen :

memang TERANGKAT rasa dia.selalu tgk menu kt kdai x brani nk try tkut x sdap.bila jmpa resepi ni trus cba mmg best rasa dia


01-11-2007, shitah komen :

hmm memang selalu order kuew teow ni klu makan kat gerai bangi ni, la ni leh le buat sendiri, tq ye


18-11-2007, redcool komen :

fuih... baguih2.. lps ni bleh sy msk kat umah...


25-01-2008, cekmekmolek komen :

my feveret..nasib baik ade resepi ni..nanti leh try la


30-01-2008, Fabuloussygirly komen :

dulu pernah makan,sedap....Makan kat bangsar


05-03-2008, sangkura komen :

thanx .. sedap sgt. tp masak guna spagheti, kt UK xde mee kuning .. lupe kt mn simpan pic. nnt load kendin yer .. spagheti kungfu


22-04-2008, nurin_ku komen :

sy dh test dah..mmg sedap!


16-05-2008, terrorrizz komen :

tadaaaaaaaaaaa


13-07-2008, afapai komen :

saya dah buat...alhamdulillah,sedap.hubby suka.emmmm...camne nak masukkan laporan bergambar?


16-07-2008, fizaamran komen :

sedap dan cepat..tapi x letak tepung jagung pun bole kan?? coz rasa nya mcm dah pekat letak putih telur ajer 2 biji


12-09-2008, elin12 komen :

Saya pun memang suka sgt kuey teow kungfu ni..tapi x tau nak buat..nasib baik jumpa resepi ni.Besok gak nak try..thanks.


03-12-2008, eira_ komen :

^.^ em.. febret ni! kak hanis, ni mmg takde letak bahan lain slain garam dgn sos tiram ye..??


31-01-2009, dadih komen :

tq..dah try dah resepi ni..mmg class gitu..sy bubuh byk sayur..sodap tp xsempat snap pic la. lapar sgt baru balik keje..buat dua org mkn kejap je habis. slalu pegi gerai mmg slalu pesan ni..skang ni leh buat sendiri..anak siap ckp x yah beli lg dah..


28-04-2009, coklat_gurlz komen :

hehhe lame dah cok cr resepi nie coz nk kate kn ary2 mkn kungfu nie dah jd kungfu dah cok. heheh ley save barjet skg nieeeee. wahh bestnye ary nie nk try wat la. tp klu nk wt utk 4 owg mkn kene wat satu2 ker ley wat trs utk 4 owg mkn?


27-05-2009, Adedanja komen :

apa seafood yang nak dimix tu?..udang/sotong/kerang/??????


23-06-2009, noor_aza komen :

saya dah buat dah sedapppp tak hingat! tak reti nak upload gambar lagi. tak yah lah kut,.. dh ramai dah yang promosi. Terubat rindu nak makan kueh teow kung fu uhuhuhu


02-07-2009, ayumuda komen :

eemm..cmne nk wt laporan masak kn ek?sy bru lg ni join sini...mintk tnjuk ajr..


02-07-2009, nor_67 komen :

ayumuda, klik kat tulis laporan kat bawah gambar resipi tu, pastu ikut arahan admin seterusnya.. moga berjaya ya..


16-08-2009, nik03 komen :

emm.. bestnya kue tiow kung fu.. i like it.. sampai owner cafe 2 dah panggil sy n kung fu.. kalau makan j mesti tempah k.t.kung fu.. skrg, bleh la beljar buat sendr.. thanks hanis..


18-11-2009, honey myra komen :

wah , i bru try td , sumpa sedapp ow :D tahnx fer da recipy okey .


23-02-2010, rosiedah komen :

esok nak buat..macam sedap je


16-03-2010, maslina88@yahoo.com komen :

eeee, nak try buat la;)


28-03-2010, mas80 komen :

k.tiaw kung fu ni memang kegemaran saya,saya guna 1biji telur je,pas tu guna stok ayam,memang sedap..


27-10-2010, razama komen :

saya pun nak try jugak


29-11-2010, cik izati komen :

woww...semua yang buat berhasil la..nampak pun da meleleh air liur..hehe...NAK CUBA..!!!!!


11-01-2011, fana_2506 komen :

terliur.. :)


02-02-2011, aliadib komen :

menariknya...nk cuba nnti....thx 4 the resepi.....


07-02-2011, ieta5011 komen :

nk try ah. nmpk sedap. cme nk tnyer, kue teow 2 agk2 bnyak mane ek?


15-02-2011, tinunie komen :

sedap..tapi terlebih garam la pulak..neway thans yer..tak payah beli lagi, buat sendiri jer


22-02-2011, secret girl komen :

hmm....nampak mcm menjadi je.nnt cuti sem ni nak try wat gak.harap2 menjadi.


28-02-2011, norainiza komen :

sangat teruja melihat resepi ini...n decide nk bt utk dinner mlm nie...hopefully menjadi la kn...hik3


04-03-2011, zulnisz0606 komen :

da cuba resepi nie.. sdp sgt.. my hubby pun suka.. tq hanis!


30-07-2011, anneshah2005 komen :

saya dah cuba..thanks for sharing the recipe. sedap...especially kalau makan panas2


31-07-2011, CENCURUT komen :

manyaknya komen. mesti sedap tak ingat kuew tiaw dia nie kan, nt bulan pose nak try wat r. mkn kt kedai mahal. pastu ciput jek. anyway,thanks 4 sharing. sharing is caring.....


19-08-2011, rieyzana komen :

mmg sedap... last week buat... ingat sok nak wat lagi sbb adik nak dtg rumah...


10-10-2011, gee80 komen :

sgt sedap...baru je wat..& selesai dh mam nye...tq pd tuan resepi ini..:)


17-11-2011, Safarin komen :

Kalau ganti ngn mi kuning sedap x?


27-11-2011, Mfaiz Faizi komen :

pg td try wat kuew teow kungfu.... sgt sedap. thanks 4 d resipi


30-11-2012, HANAPIAH komen :

tq hanis.. resepi ni lama dah akak cari.. akak cuba skali jer...senang nak buat..hsbd pun suka sgt mkn..tq sgt2 ye..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd