Google+

oleh: yani Creamy coleslaw

Coleslaw

sedap dimakan dgn roti. sesuai untuk sarapan pagi


Created on : 27-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1/4 biji kubis
  • 1/2 biji lobak merah
  • 4 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar sour cream
  • 2 sudu kecil gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar fresh lemon juice
  • sedikit serbuk lada hitam
  • 1/4 biji bawang besar

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk kecuali kubis, lobak merah dan bawang besar. Gaul biar rata.
  2. Bersih kubis dan lobak merah. Potong halus.
  3. Kupas bawang besar. Bersihkan. Kemudian cincang. Gaulkan dengan kubis dan lobak merah tadi.
  4. Kemudian masukkan no.3 ke dalam no.1 tadi. Gaul sebati. Simpan dalam peti ais sebelum dimakan.
  5. Bahancoleslaw
    Sebahagian dari bahan-bahan yang digunakan untuk resipi ini

Laporan Masakan Bergambar (5)

Pc010145
01-12-2007
sedap22.... tapi teletak banyak sour cream.. macam sikit.. tapi sedap.. lalallala. thakzx 4 d resepi
Laporan oleh: adiezx

ur welcome!

P1010211
29-01-2008
Yasmin (anak) terperanjat mama dia leh wat sayur yang sama cam kat KFC tu...hehehe...thanks Kak Yani..
Laporan oleh: MamaInaz

pasni mesti Yasmin minta mama dia buat lagi dan lagi.. takyah nak pi KFC dah... ehehe..

080427_211940
28-04-2008
tq yani...saya tambah mix vege..dpt mgubat rindu kt kfc..
Laporan oleh: ayu80
Clow
28-07-2008
gune yogurt cream...tQ k.yani!
Laporan oleh: hana6877
Coleslaw
21-05-2009
best sangat rasa nya.. dah banyak kali buat dah...
Laporan oleh: juwitajamaludin


Komen (23)

27-11-2006, heldamelissa komen :

coleslaw mmg sedap makan dgn roti..heheeh..enak rasanya...


27-11-2006, fymein komen :

kubis yg mana sesuai utk buat coleslaw ni ek? tunjuk gambo,bole tak?


27-11-2006, kak as komen :

yani..kalau sour cream ganti ngan plain yogurt leh tak...?


28-11-2006, alma komen :

Yani..nk tanya neh. Sour Cream kalo kat super/hyper mkt kat mesia ni, cmner ke rupa benda Allah tu...dh try carik kedai bakery di BBBangi tp xder katernye. Pastu, plain yoghurt tu = tak ngan brand pe yer..mmm...yg tulih kt luar dia Fresh Yoghurt tu.... tlg jawap yer...btw, alma dh try jeli karamel yani tu (lama dah) tp gambo still dlm hp hsbn, xdan2 nk trnsfr ke laptop :( ... sedapppp & senang wat, jap je dh siap! leh wat masa jamuan pe2 kt umah nnt. tq!


28-11-2006, dayangkusyarina komen :

sama saya nak tanya pasal sour cream tu bole di dapati dimana..macam mana nak cari


29-11-2006, azalian komen :

saya pun tak tau sour cream tu macam mana dan brand apa senang nak cari


29-11-2006, azalian komen :

boleh tak kalau bahan-bahan yang pelik-pelik tu tulis dengan detail kerana kami orang kampung tak tahu sangat benda allah yang pelik tu


29-11-2006, yani komen :

@kak as.. kalau plain yogurt tak sure lah.. tapi fresh cream boleh .. cuma kena tambah lebih sket fresh lemon juice <br/> @fymein .. i guna kubis bulat <br/> @alma,dayangkusyarina , azalian.. saya tak pasti kat msia apa brand sour cream ni.. try tengok kat c4, kalau tak silap maya_zakry pernah nampak sour cream ni kat sana... <br/> calling...calling... maya where are u... tolong citer kat mana boleh dpt sour cream ni.. dan apa brandnye..


29-11-2006, alma komen :

Yani, mlm td dah skodeng tul2 bhg sejuk kat Tesco kajang, mmg xder lah sour cream tuh...atau mata alma ni xnmpk ke pe / stok abih wallahu'alam lah...kalau tul ada kt c4, akn ku golekkan tyr kete ku ke sana :-)


29-11-2006, haXira komen :

tak silap saye la....dkt tesco ampang ada sour cream and plain yogurt. dkt cold storage klcc pun ader jugak. tp terlupe ape name brand dier.


09-12-2006, alma komen :

haXira thnx yer, 4 d info. bakery kt bbbangi ni ckp mmg xbyk store ada sour cream sbb expiry datenye cpt so kedai2 xmo rugi kalau xterjual.


13-12-2006, junjs11 komen :

dah wat last week mkn dengan chicken chop..memang best..dah jumpe sour cream tapi expired la plak..ganti ngan plain yogurt..but still nice, i tell u...


13-12-2006, yani komen :

bagus ni junjs11.. nanti i nak try dgn plain yogurt pulak.. so sape yg tak de sour cream tu bolehlah try style junjs11 ni...


14-12-2006, alma komen :

juns11, awak guna plain yoghurt brand pe eh?


14-08-2007, izzyuna komen :

memang sedap lg lau gna sour cream, berbeza rsa die...tp boleh juga guna terus LADY'S CHOICE Coleslaw Dressing ...memang best...tp x ada di semua supermarket


14-08-2007, izzyuna komen :

lada hitam lau malas tumbuk bleh jga gnti dgn lada sulah sbnrnye..he3


03-09-2007, ikanpatin komen :

i dah buat.. cuma tak taruk lemon jek... sebab tak mau masam sangat.. but memang best (thumb up)


06-09-2007, meowmeow komen :

kat tesco ada jual sour cream...brand Sunglo. Dia kat bhgn antara susu segar sejuk ngan cheese... harga dlm RM4 ++ je..


30-11-2007, adiezx komen :

gne emulco lemon le x?? da terbeli lerzx.. huhu


25-07-2008, sheekin komen :

susah2 jew carik sour cream 2, gune mayonis pon boley... cdp jgk rasenye....


07-10-2008, shikin3693 komen :

semalam wat coleslaw...huhu...termasam la...maybe lemon jus & sour cream tu lebih....sob sob.... sour cream bleh cari kat bahagian tenusu (frozen area) kat tesco.melilau gak cari semalam sour cream, akhirnya jumpa....


26-12-2008, zainab hussain komen :

thank u you all sumer. Akaq ni baru terkial2 nak buat bbq kat umah. sekurang2 komen kengkawan boleh membantu. Nengok korang sumer beriya2 membuatnya terus teransang... he he he


27-05-2009, maklongruzi komen :

Yani, resepi Yani hampir serupa mcam yang Maklong biasa buat cuma Maklong guna double cream instead of sour cream. Kurang sikit masamnye kerana dah ada lemon juice dan dalam mayonis pun ada asid jugak. (http://maklongskitchen.wordpress.com/2008/10/16/fried-chicken-fingers-with-baked-potato-wedges-and-the-best-homemade-coleslaw/)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd