Google+

oleh: firasyira Puding Karamel tanpa telur

Myresipi1

resipi dari kakak sepupu (^_^)..tapi xtaula mane dia dapat...tapi memang menjadi kegemaran family...


Created on : 27-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi firasyira




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • A) 2 senduk gula
  • B) 1 bungkus agar-agar serbuk
  • 4 cawan air
  • 2 1/2 senduk gula
  • C) 1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu vanilla
  • (Campur sebati semua bahan C)

Cara-cara

  1. hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..
  2. Dalam periuk didihkan bahan b. kecilkan api kemudian masukkan bahan c. kacau rata selama lebih kurang 3 minitn @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
  3. Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).
  4. contoh susu cair n agar2 paket..
  5. Gambar_senduk
    contoh gambar senduk

Tag

dessert

Laporan Masakan Bergambar (65)

Myresipi3
27-10-2008
kengkawan yg da cube letakla pic kat cni..tak rugi cube..resipi ni senang dan sedap...sesuai utk sesape yg suke puding karamel tapi x suke bau telur..yg ni baru buat jap tadi..sedia nak mamam dah...;p
Laporan oleh: firasyira
E7
04-11-2008
sori ek..terpakse post gambar sus n agar ni kat cni..dah berkali2 try post kat bhgn reaipi tu..tapi x kuar2 gak gambonyer..huhu..
Laporan oleh: firasyira
Caramel__2_
07-11-2008
Marbelesss~ TQ
Laporan oleh: 14sept

welcome...cumil n nampak gebu...mekasih sebab cube resipi nih....

Dsc09171
13-11-2008
sedap.. saya pakai cup tapai.. dapat dlm 20 cup seperti dalam gambar..
Laporan oleh: astaga_81

wah..wah...tomeynyer puding dier..sedap kan?mekasih sebab cube..

Image054
30-11-2008
semalam tak leh tido tak de pe nak buat bangun buat puding ni. Pagi ni dah boleh ngap dah..Mudah & nyummy
Laporan oleh: samsuria7943

em..nampak yummy..tgk puding sam ni terasa plak nk wat..hehe..

Puding_karamel_tanpa_telur
03-12-2008
Salam..akhirnya bjaya juga merajinkan diri wat puding ni..rase puding lembut(mcm puding agar2 sbb buat pun guna serbuk agar2 kn)..mr. hubby n kids like it..mmg yummy2!mesti wat lg..thanks firasyira.kimslm kat kakak sepupu tu ya!ehe :)
Laporan oleh: HaSue

welkom HaSue..hehe..waaaawww...gebunyerrrrrrrr puding die..;)

29112008_001_
03-12-2008
hanya haku jer yg prabis....hubby haku suka yg ade telur lagi.....
Laporan oleh: ainnfirr

huhu...xpe..neway TQ sebab try resipi nih...(^_^)

___477
03-12-2008
cepat & sedap...lain kali bleh wt lg!!
Laporan oleh: are3646

hehe..TQ

Puding_karamel_tanpa_telur_2
03-12-2008
heh heh..yg ni buat utk my niece yg alergik telo tuh..hope she like it.thanks again firasyira..e'eh,kbetulan my niece tu namanya fira gak ler.. :)
Laporan oleh: HaSue

hopefully dia suke ea...kim salam kat niece HaSue ea...

Img_1915
04-12-2008
nih la hasilnyer setelah buat itu buat ini, tambah itu tmbh ini.. hahaha... sory yerk firasyira.. heeee... ppon tQ kongsi resepi ni...
Laporan oleh: hana6877

hehe..tambah pe tu?kongsi ar kat cni..hehe..u r welcome..sy pon epi sebab ade yg try resipi ni...kongsi2...(^_^)

131220082040
16-12-2008
jd daaahh..1st time buat puding karamel.x sgke sng.10Q!10Q!
Laporan oleh: fizammar

hehe..senang kan..hmm...puding awk neh bentuk oval ea?

Picture_2297
07-01-2009
tq yer, akak dh jatuh chenta kt resepi ni..hehe
Laporan oleh: junjs11

welkom..mekasih sebab cube...hehe...parah juga tu..siap jatuh cintan cintun lagi..hahaha....

Puding_karamel_tanpa_telur
19-01-2009
sedap dan mudah.. tq share resipi ni..
Laporan oleh: as75

cumilnyer letak stroberi tu..hehe..

Puding_karamel_tanpa_telur
20-01-2009
anak2 suka.. buat lagi arini.. yumm..yumm..tq!
Laporan oleh: as75

hmmm..menarikla kaler puding..putih bersih..

Puding_keramel_tanpa_telur-1
20-01-2009
Dah lama wat br nak anto repot.Thxs for the mabeles resepi.
Laporan oleh: Lina_pg

welkem...TQ sebab cube resipi nih...

20090131-makan24
01-02-2009
enak dimakan sejuk2!!!!
Laporan oleh: rossitamz
Dsc00491
20-02-2009
mmg meletop...wat da 3 mgu tp br upload gmbar..
Laporan oleh: azlyanie_kiddynana
Crop_pic14
20-02-2009
baru buat td. tapi warna lain skit sebab guna serbuk agar2 warna merah..silap beli heheh..
Laporan oleh: lisafiq
Sayang_026
06-04-2009
sedap.. saya tambah cream cheese blender dengan susu cair...sedap sangat..sesuai untuk orang yg tak suka bau telur..tq share resepi ni ek..
Laporan oleh: lan_ieza
Fiza_1_090
12-06-2009
emm. sedap dah jadi fav family
Laporan oleh: HoneyDy
Pudding_caramel_wo_egg
16-06-2009
Saya kurangkan sukatan gula untuk puddingnya dan dihidangkan bersama fruit coctail....Sedap dimakan time sejuk2...Terima kasih untuk resipi ni...;-)
Laporan oleh: Nenie
Image0970
05-07-2009
hi kak firasyira...tq for so sweet recepies ni.
Laporan oleh: s_79
Dsc01531
06-07-2009
bru ja bt td..hehe menjadi thanks!!! cantik sangat
Laporan oleh: ninjarul
Pudingkaramel
16-07-2009
"rasa macam nak lagilah.." itu yg keluar dr mulut my kid lepas mkn puding ni.. so sedaplah tu..
Laporan oleh: yani
Pudingkeramel2a
11-08-2009
thanks ya atas resepi yang best ni, ros buat separuh adunan je...sedap sgt, sejuk anak tekak bila makan..arigatouu
Laporan oleh: onigiri
Pdg_caremel
11-11-2009
dah lme buat bru nk upload..sedap n sesuai bg yg xsuke bau telor..tq share rcp
Laporan oleh: sakura>emi
21112009_007_
22-11-2009
sedap...cuba pertama yang menjadi he..he
Laporan oleh: aisya maisara
Dsc00422
09-12-2009
salam..angah dah try puding nie..bagi yg tak gemar telur memang sesuai ngan resepi nie..ada kelainan rasa cam puding yg guna telur..dlm family ada yg suka dan ada yg lebih suka puding bertelur..tapi tetap sedap dimakan bersama buah koktail.kejap ajer selesai..tq
Laporan oleh: angah_nany
Karamel
01-01-2010
sukerr sgt ngan puding karamel nih..cz en.hb x sokerr puding karamel yg guna telor...aritu wat 2 adunan..dpt satu loyang..n ada lebih sket..dpt lerr versi lurve nih..he2...sedap mkn sejuk2..thanks ya..minta izin cnp resepi ekk..:-)
Laporan oleh: liana_pg
Dscn4198
04-01-2010
mmg sedap... tak rugi mencuba...
Laporan oleh: kak niza
Laporan_masak_002
05-01-2010
salam semua member MRC, nie lah hasil puding karamel tp guna acuan putri ayu ingat nak cantik tapi tak jadi sbb lupa nak campur sekali gula hangus bahan A tadi terpaksa siram gula hangus kemudian. Nie lah rupanya. maklum baru nak belajar..
Laporan oleh: cik kieah
Pding_karamel
10-01-2010
best sgt2..confirm buat slalu...
Laporan oleh: gigimanis
Ptanpa_telur
14-01-2010
alhamdulillah menjadik...ingat dah tak jadik dah....tq ye....byk jugak dptnya....:)
Laporan oleh: quinnie
Karamel
28-01-2010
terimakasih share resepi ni fara .. ibu letak 1 sudu serbuk kayu manis .. harum.. sedap sangat
Laporan oleh: ibumimi
Img_2134
27-12-2010
dah cuba buat sabtu lepas. menjadi tapi karamel terhangus dan pahit skit. tapi licin gak kena makan. nenek saya pun suka
Laporan oleh: rahazza
P1030186
02-02-2011
slm,sdp sesngt.mmg xsuka bau tlo.jmpa rspi ni terus je try...tq tuan pnya rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00715
21-02-2011
banyak kali dah buat, jadi kegemaran family.... best sangat... thanks ye kongsi resepi....
Laporan oleh: razisuzana
100_2322
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75
Caramel_pdg
27-03-2011
thanks untuk resipi ni, ini hasilnya :D
Laporan oleh: amieylea
Puding
19-04-2011
inilah resepi paling ringkas, sedap, takde kolestrol sgt, jimat gas, dan cepat...hehehe
Laporan oleh: sofeaJANE
23042011228
24-04-2011
sedap..mudah..
Laporan oleh: kay730601
Image0129
28-04-2011
1st time buat, terus jadik...suker sgt, nk buat lagi lah..:)
Laporan oleh: Lynda76
290420111713
02-05-2011
mmg sedap..thanks utk resipi yg best ni..
Laporan oleh: june eyda
019
12-05-2011
sedappp.. >_<
Laporan oleh: iezamel78
Dsc04877
09-06-2011
sedappp sgt puding karamel ni, sure buat lagi lps ni:).. tq empunya resepi:)
Laporan oleh: mammaolyn2010
Puding
11-06-2011
~ Taraaa..Ni puding dari LV..first time buat ney... hehehee suka nyer bile jadi.. thanks ye tuan punya resipi ^_6
Laporan oleh: Lavender_Violet
Da
18-06-2011
tadaa... bru je wat td..hehe... karamel x jd sgt,kurg 'tan'. anyway sedap.. sume pun suke.. thanx 4 da resepi..:)
Laporan oleh: dhila_ahmad
Laporan_p
19-06-2011
jeng3..lagi n lagi.. puding yg sedap.. erm..~ all like!^^
Laporan oleh: dhila_ahmad
261994_2215190419545_1241117860_32724508_4701468_n
22-06-2011
saya cuba buat
Laporan oleh: aizahana
270578_2215191219565_1241117860_32724509_5724905_n
22-06-2011
close up
Laporan oleh: aizahana
Img_3656
25-06-2011
rasa mcm agar2 la, bak kata kak HaSue. Kali ni buat separuh adunan je. Mungkin sukatan lari sikit kot sbb tak reti nk divide dh serbuk agar2 tu. pasni kene buat sebijik terus. tapi tetap sedap dimakan sejuk2 time kemarau mcm skrg ni..
Laporan oleh: nuni
Dsc01912
27-06-2011
puding karamel yang sedappppp......suka.....
Laporan oleh: mass80
28062011156
28-06-2011
tima kasih sebab kongsi resepi..sedap sangat lembut je cuma gula karamel kurang..hu3nnt wat lg..
Laporan oleh: Nik Norsyella Asyekin
Dsc_0041-3
17-08-2011
Cubaan pertama buat puding karamel tanpa telur... diserikan rasa dengan raisins... boleh tahan sedappp..
Laporan oleh: Chitra Liezza
Img_1362
23-08-2011
untuk iftar mlm ni
Laporan oleh: noormala75
293363_281206375244129_100000643072250_943196_937467148_n
02-11-2011
best sgt2...kpd yg x suke telor blh la try wt puding tanpa telor ni...x myesal m'cuba mmg best sgt2!!
Laporan oleh: asnieyda
Puding
17-11-2011
tq, puding mmg sedap!
Laporan oleh: pyxis
Image0475
18-11-2011
baru je try td ptg..skng dah masuk perot..sedap2x..mekasih pd empunyer resepi..
Laporan oleh: wasabi
07082011840
07-12-2011
dah 3 kali buat...memang sesuai utk yg tidak mkn telur
Laporan oleh: Teratai Desa
Dsc00416
12-01-2012
Salam...saya slalu buat puding ni sbb simple dan sedap!..tapi saya x suka pakai serbuk agar2...from nawal kedah with love
Laporan oleh: sofeaJANE
Pa101039
02-02-2012
sedap..bebas bau telur..tq:)
Laporan oleh: kak chah no.one
Imag0148-1-picsay
25-03-2012
Ni kali kedua buat, jumlah gula pada puding saya kurangkan kpd 1 setengah senduk. Memang sedap sy lebih suka ni dari puding telur.
Laporan oleh: shukri77
Puding_keramel5
06-11-2012
10Q Firasyira, sedap n lembut
Laporan oleh: aryza
Photo1
06-11-2012
Assalamualaikum :) Siap ada design buah lagi hehehee
Laporan oleh: Farisha1106
P_20140525_203150-1
25-05-2014
first time buat...part wat karamel tu yg mcbr,tpi finally dpt gk buat...smbil tgok badminton thomas cup msia vs jpan...yummy²...sedap...tq for simple n great recepi...
Laporan oleh: epent


Komen (84)

27-10-2008, dania76 komen :

satu tin susu ideal tuh berapa ml yer?


27-10-2008, suriany komen :

tak silap, 210ml kut....


27-10-2008, dania76 komen :

alamak mana satu ni..210 ke 400?


27-10-2008, firasyira komen :

hahaha..camni dania...biase saya ikut tin...satu tin tu saya guna sampai abis...susu cair yg mane pun bleh gune...sukatan 400g tu saya amik dari susu cair F&N..sebab kat rumah sekarang ni kehabisan stok susu IDEAL...


27-10-2008, ctamirhawa komen :

1 bungkus agar2 tu berapa gram?


27-10-2008, firasyira komen :

ctamirhawa , biasenyer 1 pek tu 7gm...


27-10-2008, sunkist komen :

bahan2 semua dh ada.. nnti sy cuba


28-10-2008, syahmi komen :

^-^


28-10-2008, syahmi komen :

400g tu ialah berat bersihnya (ikut label)....... kalu disukat isipadu/volume nya hanya 355ml sahaja......ini ujikaji yg syahmi buat le..... tp yg x fhm ni, apa beza sudu makan dgn sudu besar???


28-10-2008, firasyira komen :

hehe...syahmi, sori ek actually sy xtau nak gelar pe sukatan sudu besar tu..utk sudu besar tu saya guna senduk utk nasi @ lauk..bkn sudu makan tu..hehe...


28-10-2008, vok komen :

konfem tak jadik ni aku buat.... susu cair tu bukan 200ml ke 1 tin??


28-10-2008, anis1987 komen :

sebenarnya tak semestinya berat susu cair sama dengan sukatan ml nya...sebabnya ketumpatan cecair berbeza..kalau air ketumpatan nya ialah 1g/ml..so kalau 200ml 200 gram.. mungkin betul apa yang firasyira ni kasik..


28-10-2008, firasyira komen :

vok, awak try beli susu cair IDEAL atau F&N...gune jek 1 tin tu..insyaAllah jadi..Selamat mencuba..


28-10-2008, bakso_cedap komen :

vok, cam kenai jer nick ni ... Jes ke?


03-11-2008, mamacute komen :

mana nak beli agar-agar serbuk yg paket?


04-11-2008, firasyira komen :

bleh kat kedai2 biase pon ade mamacute...cube2la jengukk..:)


07-11-2008, safazlina komen :

saya dah buat puding ni dekat hari2 tau...ketagih nak mkn,tp baru2 karamel dia hangus,tp saya mkn gak,mkn slps mkn nasi jd hari2 la saya mkn ada dessert mcm mkn kat hotel la plak......hua3x, apa2pun tima kasih bagi resipi yg simple lg sedaap....


09-11-2008, firasyira komen :

hehe..sampai ketagih eh..haha..mmg simple n sedap kan....TQ sebab cube...


09-11-2008, sua_sue komen :

elok juga ade resepi nih...coz my daughter yg sore tu allergic to eggs...bole la dia bantai puding ni habis2... :)


09-11-2008, firasyira komen :

hahaha..pe lagi cepat2la try...sodappp...


13-11-2008, astaga_81 komen :

hi firasyira... saya dah try.. sedap... tengkiu for this resipi.. lepas ni boleh buat lagi..


13-11-2008, firasyira komen :

TQ astaga..comey puding awak tu...


18-11-2008, HaSue komen :

salam..nak kena cuba gak puding ni.anak buah yg sorg tu alergik telur..sian tgk dier xleh mkn kek or puding yg ade telur.tQ firasyira..nanti dah cukup bhn kite try. kalo guna loyang 8"x8" dpt tebal x?:)


19-11-2008, firasyira komen :

hye HaSue, cepat2la cube ye...x rugi cube..hehe...bahan murah buat pon mudah...kalau pakai 8"x8" puding tu jadi nipis cket..tapi kalau nak selamat n cantik wat 2 adunan..sebab puding ni cepat je abih..hehehe..selamat mencube...


28-11-2008, Safiza komen :

semalam saya ada buat puding karamel ni.x jadi.betul ke utk buat karamel 2 sudu besar gula je?saya hairan mcm mana astaga boleh dapat 20 bekas? : ( pas tu karamel tu bercampur dgn susu tu...sedihnya. :(


28-11-2008, nananis komen :

puding ni tk perlu di bakar atau di kukus ke? camne gula hangus tuh leh cair ye?


30-11-2008, firasyira komen :

safiza,2 sudu besar tu gune senduk utk lauk atau nasi..bukan sudu besar utk makan...puding awak keras x?sebab kalau campuran susu,kastad n agar-agar tu x cukup masak puding tu x akan keras dan akan bercampur dengan karamel tu...pastikan adunan tu da likat dan pekat sebelum awak campur dalam karamel tu..jgn putus asa,cuba lagi..(^_^)


30-11-2008, firasyira komen :

nananis, puding ni xyah bakar or kukus..sejukkan je da bleh keras sebab da ade kastad n agar-agar...utk cairkan gula hangus..nananis juz letak gula dalam luyang,pastu panaskan ngan api kecik..sesambil tu kacau2 gula tu sampai sume gula tu cair n jadi kuning keemasan..bile dah cair letak air cket then ketepikan..kadang-kadang gula tu keras balik tapi xpe sebab bile tuang adunan puding nanti gula tu akan cair semula..selamat mencuba..(^_^)


01-12-2008, Safiza komen :

sebelum baca reply dari firsyira..saya ada buat hari sabtu lepas....x jadi juga...karamel bercampur dgn bahagian susu tu.kalau kacau likat x jadi keras ke? x faham le :(


01-12-2008, firasyira komen :

ok..camni...likat tu xla sampai keras...tapi awak akan dapat rase beza adunan tu semakin lama semakin pekat...bile dah pekat baru tuang kat gula tu...x pon pas masuk bahan2 c tu kacau lam 3-5min..rasenye da likat da mase tu...atau mungkin mase safiza masukkan bahan c tu..agar-agar n gula tu lom cukup masak lagi...b4 masuk bahan c tu..cuba pastikan agar2 n gula da mendidih n da jadi pekat cket..xla masih cair sesgt cam air biase tu...klu awak dekat nak je ajak awak wat sesame..huhu..hrp2 leh la membantu komen ni...


03-12-2008, bunga.matahari komen :

firasyira.. i think kan, u better edit sudu besar tu dengan senduk. u gune senduk kan? sbb kalau i phm pun sudu besar ialah sudu besar sukatan@sudu mkn. sbb ramai dah keliru ngan sukatan ni. kesian buat sesiapa yang tak jadi tu...


03-12-2008, rabiatun komen :

mmm..i pun agree ngn matahari..sbb if org tak baca komen kat sini sure guna sudu makan (tbsp) untuk buat sukatan.I pun mula2 tadi ingatkan tbsp.Better u edit sikit sebab nanti ramai yang confius.tq


03-12-2008, firasyira komen :

mekasih matahari n rabiatun..minta maaf ea pada sumer..maklumla 1st tym share resipi..huhu...saya da tukar g senduk...so heharap sumer ok pasni...selamat mencube sume...


04-12-2008, pu3 komen :

Saya rasa lebih baik u post je gambar senduk yg u guna sebab senduk pun ada macam2 saiz. Saya pun nak cuba resepi ni tapi takut tersalah sukatan gula. Maklumlah my hubby ada diabetes.


04-12-2008, hana6877 komen :

firasyira.... nak tanya ni, betul ke satu pek serbuk agar2 tuh 7g? pas tuh cawan yang u gune nih cawan macamana ye? sbb saya tgh buat nih awat la cair sesangat! tak pekat2 pon! uwaaaaa... tak jadi ker nih??


04-12-2008, HaSue komen :

*tepuk2 bahu hana...bagi smangat.sabar2..jadi nanti kott..firasyira lum dpt reply tu,ngah posing kan senduk dier utk memenuhi pmintaan pu3 tu agaknya.hehee ;P


04-12-2008, hana6877 komen :

HaSue..u dh buat pon, u tk nk tolong i.. kesian i tau.. ppon dh selamat digodeh2kan oleh diriku yg konon2 terlebih pandai ni... hahahahahaa... apa2 jerk la... heeeeee....


04-12-2008, aidazana komen :

Mlm td xder keja.. kul 10.30 wat xsampai setengah jam dah siap.. pagi nie baru makan.. yg best sebab xder bau telur cam yg selalu mkn tu.. macih ekk firasyira.. sedap dan senang sangat wat..


04-12-2008, firasyira komen :

pu3 : nanti sy try postkan gambar senduk tu ea..skrg ni sy tgh kursus..klu ade sesape yg da cube resipi ni leh tolong x postkan gambar senduk tu..tolong ea..sian kawan2 kita...sy kursus lame gak ni..huhu.. hana6877 : cawan yang sy guna sukatan 250ml, agar2 tu mmg sy guna 7g,tapi ade gak peket yg berat 10g so kena tgk bebetul.. aidazana : sesame awak...pasni le la wat selalu...sebab mmg kejap je nk wat..(^_^)


05-12-2008, hana6877 komen :

oo patut la saya punyer cair.. sbb cwn saya gune sukatannya 270ml.. so kalau 4 cawan sudah lebih 80ml.. saya up kan skit tepung kastad tu n tmbh satu gram lagik serbuk agar2.. bukan apa, kat sini peket agar2 lain dr mesia... tuh pasal saya nak tau.. ppon trima kasih banyak resepi ni.. sedap juga.... :)


10-12-2008, pu3 komen :

saya dah buat puding ni. sedap.. tak sampai 1/2 jam dlm peti ais hubby & anak2 dah tak sabar nk mkn sekali hadap je dah habis tapi terkeras skit sbb saya beli serbuk agar2 yg 10gm tak jumpa yg 7gm. Pastu masa masak terlupa nak kurangkan skit.


07-01-2009, fairuz_zan komen :

saya dah buat minggu lepas..sedaap! saya suka karamel tanpa telur ni, anak2 pun suka..tak muak. Lepas ni takyah buat yg ada telur lagi..sebagai sgt sbg pencuci mulut utk family


07-01-2009, fairuz_zan komen :

ralat...'sesuai' sgt sbg pencuci mulut utk family (salah eja)


02-02-2009, azlyanie_kiddynana komen :

hai...semalam sy da buat...sedap sangat...lembut lak tu...nak tya senduk tu besar mane?kan byk kategori senduk...huhu..pastu air yg di tambah dlm gula hangus tu byk mane..smlm buat ade sedikit pahit laa....


04-02-2009, nadrahadli komen :

hi...tadi cuba resepi ni tapi tukar gula dalam puding kepada susu pekat, agar agar serbuk kepada 1\2 peket agar agar tali biasa n tambah sikit garam...hasilnya...enak bangat juga....tk.


23-02-2009, sua_sue komen :

sy buat smalam...jd..ingat nak bwk la pi rmh sedare....sy isi la dlm peti nak kasi sejuk...saya pon tdo...alkisahnya...sy bangun je tdo..bukak la peti ..kononnya nak packing la..tgk da tinggal suku je...maknenye sedap la tuh...tqvm ye...


23-02-2009, firasyira komen :

azlyanie_kiddynana...senduk tu saiz biasa yg gune utk cedok lauk pauk..sy nk post gambar tapi asyik failed..huhu...rase pahit tu mungkin sebab gula terlebih hangus..air tu bley letak sesuka hati..kalau nk karamel nyer cair lebihkan air cket..saya biasa letak 3-4 sudu makan je..harap membantu..


12-06-2009, leez1803 komen :

pudding caramel ni sama mcm akk amik dari blog mat gebu. mmng sedap.tak berbau hanyir telur. thanks firasyira n mat gebu. tapi nk tanye, 1 bungkus serbuk agar2 2 berapa gram?


13-06-2009, msdania komen :

ada sesiapa boleh bantu?kalo kita guna bekas tapai mcm astaga_81,ms kita masukkn gula hangus tu,cmne nk kasi bekas tu x cair ek?dulu try bekas tu melting la.ada sapa2 tau kaedah yg betol x?tq


20-06-2009, azilairam komen :

sukatan senduk tu agaknye besar mana senduk tu ye?


22-06-2009, nur aini komen :

salam,farasira..ramai dh kompius bab senduk ni..apa kata tukar ke gm je..snang kerja..sya pun nak cuba buat jga..tepung kastard tu guna sudu atau senduk?


24-06-2009, firasyira komen :

maaf ea..baru bukak myr nih..bz bebenor...LEEZ1803: agar2 tu sepeket 7gm...AZILAIRAM & NUR AINI : sy baru berjaya letak gambar senduk tu..harap2 dapat membantu..huhu...x sempat lagi nk xperimen tukar sukatan pegi gm...tepung kastad tu guna sudu besar @ sudu makan..cam yg sebelah senduk tu..all d best...(^_^)


03-07-2009, s_79 komen :

hai farisya.... tq for this recepie. semalam baru jer try buat... sedap ler... lpas ni hari2 ler buat.


14-12-2009, ifa206 komen :

i dh lame cari resepi puding tnpa telur.. tp xminat la guna agar2 serbuk.. klu guna agar2 biasa cne ek sukatan nye?


06-01-2010, yuha_yus komen :

mesti cuba ni.. yang penting tak payah dikukus... yess..


01-03-2010, suhacomey komen :

sedap...rasa cam dadih skit


21-02-2011, irfandarwish komen :

tq..tq...tq...baru selesai makan puding nih..sedap giler,senang,cepat,mudah N yg penting...sedap sesangat..........muuuwahhhh...


17-03-2011, ainimazlina81 komen :

da try buat puding ni mmg besh n jap je da siap..menjadi siap bg kt jiran dia ckp sedap..thanks ya!


19-04-2011, sofeaJANE komen :

dah buat dah mmg simple...less kolestrol...less time...less gas...


20-04-2011, nana76 komen :

pagi2 dh wat puding ni..tngah d,sejukkn..mntak2 m,jadi la hendaknya..


02-05-2011, rinmin komen :

bole x agar2 tu tukar kepada gelatin...agak2 brape sukatan yg perlu di ubah..tq


11-06-2011, Lavender_Violet komen :

mmg sedap...da buat da mlm td..hehehe


11-06-2011, Lavender_Violet komen :

cmner nak anta laporan masakan ea???


20-06-2011, zaizzat komen :

dh lama cari resepi ni...boleh la try lps ni....


20-06-2011, masnita irma komen :

mmm... nmpk sedap, nak try... selalu jumpa yg pakai telur... thanks...


20-06-2011, hasnida226 komen :

tpg kastad tu mmg 2 sd mkn ek? bkn senduk?


20-06-2011, hasnida226 komen :

ok tq..sudah maklum..tpg kastrd 2 sd mkn..


15-07-2011, saifulatiqah8288 komen :

kak fira: nak tnyer macam maner caranyer nak wat gula hangus tue yew..tak paham..hehehhe..tq kak


15-07-2011, syimma komen :

~ lavender_violet ... awk tgk kt bwh pic resipi tuh ada tulis lapOran ... klik kt situ nnt awk bOle la antar lapOran ... ^_^


15-07-2011, syimma komen :

~ saifulatiqah8288 ... masak gula dlm lOyang atas api yg perlahan ... bile dh bertukar warna baru msuk kn air perlahan2 ... harap dpt mbantu ... ^_^


15-07-2011, zieyan komen :

Bleh tanya sukatan air utk bahan B tu, mcm mana ya??


15-07-2011, nuurfida komen :

kalau letak sebijik telor ok ker?..kacau dengan susu sekejap baru letak tepung kastard pastu letak dlm serbuk agar2 yg dipanaskan..agak2 ok ker?


22-07-2011, aique84 komen :

dah banyak kali mencuba... thx fira syira.. x sempat nak ambil gambar dah kena ngap... thx


31-07-2011, umi-ita komen :

sorry ya nak tanya....serbuk agar2 yg berat berapa gram?


17-09-2011, feera82 komen :

assalamualaikum dah try buat semalam,abis hancuss x jadi.tapi,dah dapat kenal pasti kesilapan.saya tak campur sebati dulu bahan-bahan C tu,saya buat dah masak sebati bahan B,saya pon tuang susu cair,ok lagi.pastu masukkan tepung kastad,abis berketul-ketul tepung tu..huhu....tu la,semangat nak buat sampai tak baca langkah-langkah dengan betul.jap lagi nak buat lagi.arap2 menjadi.thnks kongsi resepi.


19-09-2011, Anie_JB komen :

dah lama cari resepi pudding caramel tanpa telur, akhirnya jumpa jugak. mesti cuba!!!


20-09-2011, syazmieda komen :

sy dh cuba sedap tau....senang jer buatnya....tima kasih sbb kongsi resepi ni..


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


19-12-2011, roszlin komen :

ala... sy buat jdk berketul kastad tu nape ye.. bile sy tuang dlm karamel.. satu bekas tu bercampur karamel dgn adunan. n satu lg x bercampur plk ngn karamel. help.. sape leh tlg sy..


20-02-2012, aimi88 komen :

hmm...xjadilah...gula jadi pahit... pastu rase puding ni payau2... sukatan air utk dicampurkan dlm gula hangus tu bape ml yea...??


18-03-2012, firasyira komen :

maaf kwn2..lame x tertgk page ni..huhu..tq kepada sesiapa yg da tlg jwb soalan2 d atas.. @roszlin :agaknye jadik camtu sebab kastad tu x sebati lg dgn susu..nk elak berketul tu leh pakai tapis...tapis b4 masuk lam campuran agar2..hrp dpt membantu..:) @aimi88 :gula jd pahit sebab dah terhangus sgt kot..cuba kecilkan api masa wat karamel tu..air tuk karamel tu cket je..lam 2-3sudu makan..klu pasal rasa payau tu sy xtaula nape jd camtu sebab so far sy buat alhamdulillah xde rasa payau..huhu..maaf klu x byk membantu..


06-11-2012, zanesha komen :

kalu nak kelainan ckit, bleh tambah 3 keping roti/ biskut yg diblend..


22-10-2013, hana_nasir komen :

salam,firasyira.sy dah buat puding ni smlm,jd ngn elok.hubby ngn kwn2 dia ckp sedap sgt.thanks bkongsi resipi di MYR ni...


25-05-2014, epent komen :

Baru wat tdi n first time wat,Alhamdulillah menjadi...yg bestny tk yh letak telur...hik..hik..hik..but, sorg jela mkn hubby tk brp gemar bab² desserts ni...:(


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd