Google+

oleh: zhiela_85 Kek lapis cheese

Kek_lapis_cheese

Resepi dr ibundaku...Nanti sy upload gamba...sowi...


Created on : 17-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zhiela_85




Bahan-bahan ( Acuan 8x8inci )

  • 10 biji kuning telur
  • 6 biji putih telur
  • 280 gm gula kastor
  • 250 gm topflour(wheat flour)
  • 1 sudu makan ovelette
  • 100 gm air ais(air sejuk)
  • 250 gm krim keju(nak letak xtra keju parut pun lagi sodap..)
  • 4 sudu makan susu pekat
  • 400 gm mentega

Cara-cara

  1. Pukul telur,gula dan ovelette hingga kembang.
  2. Masukkan tepung sedikit2 diiringi dgn air ais hingga habis.Ketepikan dahulu.
  3. Di dalam bekas lain,pukul mentega dan susu hingga kembang.
  4. Satukan kedua2 adunan tadi dan gaul sebati.
  5. Masukkan pula keju dan gaul lagi hingga rata.
  6. Bakar berlapis2 hingga masak...
  7. Guna api bhgn atas sehingga lapisan habis.Bila siap semua lapisan brla bakar mgunakan api atas n bawah lebih kurang dlm 10-15 minit.
  8. Siap...

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (2)

Dsc04356
19-12-2010
hai ziela, akak dah try resepi ni...mmg SEDAP tapi akak buh prune ..laporan selanjutnya bole tengok sini http://dapur-digital.blogspot.com/2010/12/kek-lapis-cheese-prune.html?utm_source=BP_recent
Laporan oleh: NoorMasri

thx akak sbb try..suke tgk kek akak...tq sbb try...

Kek_lapis_cheese
06-04-2011
Saya buat ½ adunan jer. Keknyer lemak2 rs cheese. Sy tambah holick sket utk lapisan putihnye. Anyway sedap. Tqtqtq...
Laporan oleh: dapurnanie

Komen (19)

17-10-2008, cdah komen :

TQ zhiela sebab sudi share resepi nie.lama dah cari resepi kek lapis cheese nie.saya mesti cuba buat.thanks a lot.


17-10-2008, shafea komen :

salam zhiela, kalau ada gbr lagi nmpak menarik,, boleh tgok camne rupa kek ni.. dgr dari name pun dah sedap heee


17-10-2008, maryam81 komen :

thanx zhiela.. dah saip ..lak mek anta laporan.. heheheheh.


17-10-2008, zhiela_85 komen :

*Sama2 cdah...bila dah buat nanti jgn lupe anta laporan ek... *salam shafea,tunggu...nanti sy tarok gambanyer...bkn takat nm je sdap tp rsnyer mmg sdap...cubelah... *sm2 kak yam...jgn lupak anta laporan lak...kmk lom da ms nak molah lok..


18-10-2008, kak fida komen :

salam zhiela...ma'af akak nk tanye...dlm step 5, krim keju tu tk yh pukul dulu ke? masukkan trus ke dlm adunn kesemua 250 g atau sikit2..? tq...


19-10-2008, zhiela_85 komen :

Salam kak fida,spjg zhiela wat kek ni,zhiela wat cr2 yg snang je..krim keju tu xyah pukul..masukkn je trus ke dlm adunan.tp...kalu pukul dulu krim keju tu pun ok jugak...x salah kalu kak fida nak try cr br...nanti kalu dah buat anta laporan ok...mekaseh.


20-10-2008, iezamel78 komen :

salam ziela, klu baca resepi nye pun dah rasa sedapnye... nak tanya, air ais tu klu dlm sukata ml brape ye?


21-10-2008, zhiela_85 komen :

salam iezamel78,kek ni mmg sedap...xtaula brape...sbb sy salu buat pakai gm...tp kalu time sy mls nak sukat,sy main taruk je air ais tuh...hehhehehe...


21-10-2008, nor_67 komen :

zhiela, tak ada gambar ke?


23-10-2008, cik ariana komen :

sedap ker kek


23-10-2008, cik ariana komen :

saya nak cuba kek cheese..........la gerenti sedapla


03-12-2008, alyasuraya komen :

sudu makan tu sama dgn sudu teh ke sudu utk senduk nasi tu


17-12-2008, zhiela_85 komen :

kak nor,ade ms nanti sy tarok gamba kek ni k..cik ariana,sbb kek ni sdap le sy kongsi kt cni n kek ni mmg sodap. alyasuraya,sudu mkn tu sudu yg slalu kita kalu mkn kt luar...mcm ne nak ckp ek..yg slalu dgn garfu tu..kalu sudu teh tu kcik,yg sdu mkn ni die besa ckit dr sudu teh.harap maklum.


09-04-2010, dayang85 komen :

zhiela..bkn tepung di masukkan selepas adunan telur n mentega di campur sekali ke???...first time tgk resipi tepung masuk dahulu baru adunan mentega...nak comfirm balik...


20-10-2010, nurizatti komen :

klu kukus ok x? Raya ari 2 g umah sedara belah suami. Hsbd akak 2 org sarawak. Dpt la mkn kek lapis cheese, versi kukus.. mmg sdp. 2 yg nk tnya, resepi ni leh kukus ke x?


27-01-2011, zhiela_85 komen :

dayang85:zhiela dpt resepi ni dr jiran..jd ikut je la...tp yg penting,kek ni mmg sedap.. nurizatti:x penah pulak try kukus..tp kalau nak try,bole gak..nanti bgtau ok ke x..k...


06-04-2011, zuliha komen :

kalau guna dapur oven yg pakai gas tu camana yer


23-04-2011, laila93 komen :

top flour ni..tepung ape ye? maaf la..sy org baru nk blajar buat kek. klo guna tepung biase blh x?


01-06-2012, rachaelchen komen :

Saya dah try kek ni. Sedap dan lemak. Try upload gambar tapi tak tau macam mana tak dapat. Thank for the resipe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd