Google+

oleh: joayee Inti Karipap Sedap

Dscf7279_copy

Simple & Sedap


Created on : 16-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 60 biji karipap )

  • 600gm potato - potong dadu
  • 150gm carrot - potong dadu ( kalau tak gantikan dgn potato lagi)
  • 500gm bawang besar- potong dadu
  • 3/4 cwn daging - potong halus
  • 3/4 cwn minyak
  • 3 sb rempah kari
  • 1 sb bawang putih kisar
  • 2 sb gula
  • 1 1/2 sb garam
  • 1 asam keping

Cara-cara

  1. dlm kuali , panaskan minyak. masukkan potato & carrot. masak sampai lembut , menggunakan sendok berlubang, tos minyak, angkat. ketepikan.
  2. kuali yg sama, dan minyak lebihan goreng potatato, masukkan bawang & bawang putih. masak sampai wangi & lembut. masukkan rempah kari. daun kari jika ada. dan masukkan daging. kacau kekejap. masukkan potato & carrot. kacau lagi.
  3. masukkan gula & garam & asam keping. bila dah rasa. tutup api. sejukkan

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (5)

Pa110393
17-10-2008
Alhamdulillah jadi....inti sodap.....tp pusingan karipap tuh...tak begitu berpusing2 kecuali kalau kita memusing2 kepala kita...ha ahaa ha....Tq bg risipi!
Laporan oleh: MARRA HELLO
21012009569
21-01-2009
buat utk minum petang td. sedap. cuma sy x letak carot sbb anak2 x suka.
Laporan oleh: baya74
Fp1
09-08-2009
Ni inti yang saya buat semalam.. saya guna ubi kentang je.. nak bagi perabis stok ubi kentang yang sedia ada. Itu pun ada 2 biji lagi.. saya lebihkan sikit gula sebab suka inti yang manis-manis sikit.. Joayee, terima kasih share resipi yang sedap ni..
Laporan oleh: Lynn Sham
Img00818-20101201-2012
01-12-2010
tq yer....sedap lah....suka sgt...
Laporan oleh: kunonit
Sdc12755
02-12-2010
TQ joayee..inti karipap sedap..karipap pun rangup..first time buat,terus menjadi..:-)
Laporan oleh: zzraida

Komen (14)

16-09-2008, zaijulha komen :

salam kak jo,wah cantiknya karipap pusing tu..


16-09-2008, ishikawa_ayumi komen :

cantiknye pusing2 dia tu kak.. mase 1st time wani buat dulu habis t'bukak2 die punye pusing.. rajin akk buat karipap pusing ni ye..


16-09-2008, joayee komen :

ZAI & WANI..nak makan punya pasal..mesti la rajin..utk kulit karipap pusing tu k.jo ikut resepi lynn..sedap ..menjadi..:)


17-09-2008, dania76 komen :

cantiknyer pusing karipap tuh kita penah buat tk jadi pun


17-09-2008, leezza komen :

mana ada orang buat inti karipap taruk asam keping


16-10-2008, MARRA HELLO komen :

Cantiknyer Pusingan Karipap awak!Nipis2 je eh...Aiihhh inti pun lawa.ader kaler oren-carrot..Bijak....Letak asam keping memang idea yg berjambul....mcm masak kari kan...ader msm2....Bravo!


16-10-2008, ameera airina komen :

sedapnye! ttbe trase lapa pulak tgk karipap nie. kne try buat nie. =))


25-11-2008, cik_ct1208 komen :

dah wat dah smlm.....sedap..


27-03-2009, cahayer komen :

smlm wat, tp dah jumpa dulu karipap pusing tu dlm bloq akak joayee yg cantik sgt tuh... inti ni mmg simple dan sedap..tapi kulit dia, doh minyak dia tak jadik... dia rangup jek tapi pusarnya tak berlapis2... tak pe.. wat lagik nnt... husben ketawakan kulit tak jadik tau.. geramnya...


10-07-2009, kecikcomel komen :

3 sd besar rempah kari ape...kari ikan ke daging..


05-04-2010, impian rosman enterprise komen :

kay nak cuba nanti. tq much!


18-03-2011, sweety78 komen :

nk cuba wat ni..nampak senang plak bhn2nya...


05-05-2011, kak naida komen :

selalu buat karipap pusing kulitnya menjadi tapi inti x berapa power.......akak buat inti selalunya ubi kentang campur ubi keledek......tapi resepi ni....letak carrot....rasa2 nak cubalah resepi ni.


09-12-2013, norhaznita komen :

Br buat kejap td....ikut resepi ni....memang best...tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu