Google+

oleh: kak fida ♥Sayur Lodeh - Kuah Lontong™

Sayur_lodeh

Lontong biasa dimkn ketika sarapan juga menjadi hidangan pd hari raya dan rumah terbuka.


Created on : 09-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • Bahan yg dikisar halus * :-
  • *10 tangkai cili kering
  • *2 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 jari kunyit hidup
  • *1 hiris halia
  • *2 sudu udang kering
  • *2 sudu ikan bilis
  • *sedikit belacan - jika suka
  • *2 sk jintan kasar - sangar
  • 2 batang serai - dititik
  • 4 helai daun salam
  • 1/2 jari lengkuas - diketuk
  • 200 g udang hidup yg dikupas kulit
  • Bahan sayur di potong kecil ikut cara masing2 :-
  • 1/2 biji kobis
  • 8 batang kacang panjang
  • 1 batang lobak merah
  • 1 biji sengkuang kecil
  • 1 biji terung panjang
  • 1 keping tahu kering - rendam
  • 4 biji kentang
  • 4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
  • 4 keping tempe - dipotong dan digoreng
  • 2 ikat su'un - direndam
  • lada merah dan hijau - dipotong serong
  • 2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,daun salam,lengkuas dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.
  3. Lontong_batang
    Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.

Tag

sayur

Laporan Masakan Bergambar (16)

Img_5394
19-09-2008
menu bbuka arinih..nasi impit ngan sayur lodeh nih,sambal tumis n serunding...mmg bestt la kak fida! trima kasih! :)
Laporan oleh: hana6877

waaah...hana...komplit...ngan nasi impit, sambal dan serunding...tu yg buat lodeh jadik bestt...lodeh tu cume kuah lemak biase je...tq hana krane sudi mencube...lodeh...mak lodeh...ewaaahh...hehehe...:D

78_003
13-11-2008
Kali ni buat kuah lodeh versi Kak Fida plak..emm...sedap...thank akak :D
Laporan oleh: Mummy7857

trima kasih jugak utk Mummy krane sudi mencube... :)

Pict0038
08-12-2008
sedapp...tp budak2 mkn syur n kuah je, ktupat ditinggalkan..sbbnya diaorang x biasa makan ketupat nasi sbaliknya ktupat pulut.Apapun puas ht la.
Laporan oleh: maksu om

trima kasih maksu krane mencube....lodeh ni mkn ngan ape pon sdp ikut selera....khas buat ttpn maksu,akak dh sertakan gmbr lontong batang tuu... slmt aidiladha.... :)

Sayur_lodeh
09-12-2008
Hidangan di pagi raya Aidilhadha.Yang colour merah tu kuah sambal kacang...
Laporan oleh: Nenie

slmt Aidil Adha Nenie,trima kasih krane mencube..... :)

Dsc03769
04-02-2010
lontong yang enak dimakan saya uat mkn tengahari coz xlalu mkn nasi....mmg best
Laporan oleh: kaksu84

mkn lontong pon mengenyangkn...lebihkn mkn sayur klau tk selere mkn nasik..smoge kaksu siht sntiase...amiiinn.. dn mekasih krane mncube.. :)

Img_0451
20-02-2010
Tq kak fida, saya buat mkn tghari tadi, first time masak sayur lodeh n menjadi :0
Laporan oleh: ayang99

alhamdulillah krane 1st time buat dh mnjadi..dh bolehlh wat slalu yer..heee..mekasih ayang krane dh mncube... :)

P1020440
18-08-2010
slm,mkn ngan smbl dan ikan masin..sdp kak..lupa jap diet..
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm ucu..mkn2 jgn tk mkn..lps mkn leh diet..xcercise ikut rentk lodeh mk lodeh taww...ekheheee... :D

Lodeh
21-09-2010
slm kk fida,1st time msk lodeh boh jintan dan daun salam..memang sdp sangat2,masak utk juadah pagi raya dn akan msk lagi utk open house raya minggu ini,rasa2nya akan lekat dgn rcp ini saja...thanks kk fida
Laporan oleh: ctmas

w'slm ct,mekaseh krane dh mncube..sronok dgr nk wat open house...smoge slmt semuanye... :)

P3250094
29-11-2010
Sedap, saya jamu keluarga di Terengganu
Laporan oleh: inadirah

dh smpai t'ganu dh lodeh ni yer...heee...mekaseh inadirah krane mncube... :)

Dsc03148
11-01-2011
slm,dh try buat lontong versi kakfida ari ahd lps,mmg best mkn n smbl bilis....tq share recipe yea,nti nk buat lg,hehe
Laporan oleh: chenta

w'slm chenta..mekaseh krane mencube..klau wat lagi,ingat2 akak yer..heee... :)

036
08-09-2011
Hidangan utk kwn2 yg dtg beraya ari nie d umah sy. Mmg sedap....(mereka yg ckp, siap mntk resepi lg)hihihi. Terima kasih kak fida....
Laporan oleh: eyma azzemah

Alhamdulillah...penoh semangkok lontong tu,mesti mengenyangkn...heheee...mekaseh eyma krane sudi mncube... :)

Iphone_028
29-05-2012
salam kakfida...masak utk family gathering ari tu...mmg sedap kuah lontong mcm ni...semua suka... :)
Laporan oleh: kh267tm

w'salam kaklong..amboiii sronoknye brgeder2 ngan famili yer..msti bnyk lagi hidngn lain yg sdp2 yer..heee...mekaseh kaklong krane sudi mncube lauk lodeh ni yer... :)

Dsc01655
25-07-2012
salam fida,nie pun buat sebelu puasa,buat minum pagi mkn ngn nasi impit seedap! berkali2 tmbh... timekacihhh...
Laporan oleh: k.zila66

salam zila..mmm..nmpk sdp tu..boleh ler ulang lagi buln pose dn raye nnti yer...heee...mekaseh zila krane rajen mncube... :)

Dsc02935_resizes_400px
12-06-2013
Salam. Sy cuba resepi ni semlm.Teringin sgt nk mkn tp kat KB mmg xde jual so kna masak sndiri.Alhamdulillah sesuai ngan selera sy. Thnx kakfida utk resepi ni.... mmg sedap sgt2...
Laporan oleh: k_honey

salam honey...amboii...menyelrekn skali lihat lontong org KB ni...nyuumm...alhamdulillah menepati citerase..mekaseh honey krane sudi mncube... :)

Imej0752
24-08-2013
Salam k.fida, saya dah try resipi ni mmg sedap sgt2 dgn tekak saya. Suami pun puji. Nanti nak buat lagi. T.ksh dgn resipi yg ikhlas ni.
Laporan oleh: riaputih@yahoo.com

Salam riaputih..alhamdulillah rcp menepati citerase ria dn en. suami... mekaseh krane sudi mncube dn slmt mncube lagi yer.. :)

Dsc01213
19-10-2013
pertama kali buat lontong untuk raya haji
Laporan oleh: 123456


Komen (67)

10-09-2008, leyazakwan komen :

Kak Fida jintan kasar tu jintan apa yek? Yang saya tahu jintan putih dan manis je tapikan saya tak pernah masak kuah lodeh letak jintan, lengkuas dan daun salam macam Kak Fida punya resepi ni. Lagi sedap ke rasanya?


10-09-2008, Dea komen :

Lebih kurang macam resepi saya gakss cuma saya tak letak udang basah..lebih suker guna udang kering semata..my feberet! Every raya mesti adaa.....TQ!


10-09-2008, zhiela_85 komen :

rsnyer kn ape2 mskn yg zhiela pnah buat sblm ni kalu ltak lengkuas ke,daun salam ke tu utk mewangikan mskn n mnambah aroma tiap mskn kita...mestila sdap...hikhikhik...sedap nih..


10-09-2008, leyazakwan komen :

Ia la zhiela awak dah biasa masak dgn menggunakan bhn2 tu jadi tak jadi masalah. Macam saya ni tak biasa mestilah tertanya2 macam manalah rasanya nanti. Tapi awak kata sedap betul la tu.


10-09-2008, kak fida komen :

leyazakwan,jintan kasar ialah jintan manis...betul kate zhiela tu...daun salam jugak sedap klau di bubuh dlm lauk rendang,sambal goreng,opor nangka dah ape saje jenis lauk lemak...tq dan slmt mencube..tq jugak buat zhiela....


10-09-2008, kak fida komen :

salam buat Dea,mmng betul tu ..setiap raye lauk ni mesti ade...utk makan famili sendiri dan tetamu,bubuh udang basah tk jadi masaalah,lebih menyelerakan...tapi klau utk meniaga, memadailah dgn rencah yg kering aje...


10-09-2008, leyazakwan komen :

Kak Fida org Jawa ke? Mak mertua saya org jawa jadi bila dia masak memang selalu menggunakkan ketumbar, jintan, cekur dll dlm masakan seperti ayam ungkep tapi memang best la rasanya berlainan dgn mak saya org melayu sbb tu masakannya berlainan sikit.


10-09-2008, zaijulha komen :

salam kak fida,sedapnya kuah lontong ni..terliur tgk...nanti leh try resepi kak fida ni..hehe..


10-09-2008, kak fida komen :

salam jugak buat zai,try jgn tk try...nnti asyik terliur aje...hehehe...


10-09-2008, kak fida komen :

leya,akak orang melayu jati.,mcm mak leya lah..tapi oleh kerana ipar-duai dan sedare-mare akak golongan internasional..hehehe...ade jawa,bawean,bugis,banjar dan peranakan...jadi cara mskan pon dh bercmpur-aduk...begitu lah al-kisahnye....hehehe...


24-09-2008, ahhami komen :

ehm.. nak try raye nanti.. tp banyaknye bahan erk.. xpe la.. try.. insyaAllah, jadi juadah di pagi Syawal nnti..


03-10-2008, shaheera komen :

Kak fida, 2 liter santan tu untuk kedua2 santan cair n pekat, atau dua liter utk setiap satu?


03-10-2008, kak fida komen :

slmt hari raye ahhami...sori lah akak termiss komen ahhami...mudh2an dh msk lh lauk lodeh tu ye...bhn2 utk lodeh tu biase aje...susunannye satu-persatu yg nampak ianye jadi bnyk...wlau ape pon,trima kasih lah ye...klau tk raye pon lodeh sedap dimkn bila2 mase...tq....


03-10-2008, kak fida komen :

slmt hari raye shaheera...betul tu,santan 2 ltr utk kedua2 pekat dan cair....atau shaheera boleh jugak siapkan santan pekat dan cair secukupnye utk menenggelamkan sayur2an yg banyak tu...klau masak lodeh tk berkuah tk puas rasenye...slmt mencube ye...tq...


10-10-2008, puteri_sk komen :

salam kak fida..nak tanya sikit, tau tak jintan hitam tu sama ke dengan adas yang biasanya dijual di kedai india? atau kalau sapa2 tau tlgla btau.tq slamat hr raya sume.


10-10-2008, kak fida komen :

salam jugak buat puteri_sk...mintak ma'af lah bbnyk...tang rmph2 tu akak tk perna humur gunekan,jadik akak tk dpt lah nk bezakan...jgn mara ye puteri...klau ade sape2 yg tau boleh lah tolong jwb ye...puteri nk msk ape dgn rmph2 tu? slmt hari raye...tq... :)


14-10-2008, puteri_sk komen :

kak fida..saya cuma nak tau je...sebab jintan hitam ni byk khasiatnya..susahla nak cari..kt pasaraya slalunya saya jumpa jintan putih dan jintan manis sja..xpelah.tq..


14-10-2008, kak fida komen :

salam puteri-sk, knape tk cube cari dkdai2 yg bynk menjual rmph-ratus sprti kdai mamak atau di psr bsh yg menjual rmph kari...cube lah..ye...tq...


05-12-2008, maksu om komen :

maksu kat changlun ni makan ni dgn sambal kacang tanah,bestt..raya haji ni mmag bercdg nak buat lontong,nak ajak org kg mkn lntong sbab d sini lontong masih agak asing lg..maksu pun biasa sbb prnh mnetap kat jhor.


05-12-2008, kak fida komen :

salam maksu,mmng sedap mkn ngan smbl kacang,lontong dll....tapi maksu...changlun tu pt mane ye?...akak ketinggalan lah,tk tau kt mane tu? klau johor tu jgn ckp lah mmng tau...hehe..salam Aidil Adha....


05-12-2008, maksu om komen :

salam fida, syok sgt fida intrsted nak tau mana cglun, kat utara tnh air sblm sampai bukit kayu hitam. la ni maksu dok rebus bras dlm plstik buat ns hmpit. try rbus 1 bgks dulu bmbang x jd sbb dah lm x buat. bmbg jg esk ry kuah ldeh jd tp ns x jd plak. td dah kluar beli fucuk,suun dan bhan2 kering nak kuah lodeh, bahan bsah ahad nanti ...tq resepi fida jd panduan maksu..


05-12-2008, maksu om komen :

lupa plak nak ty kmuskilan maksu ni... sbnarnya maksu cnfius la lodeh tu apa, lontong tu apa, nasi hmpit mcm mna, ketupat plak mcm mana? slama ni maksu sbut ikut fhaman maksu sndri je.ha.. tlg jelaskan ye kak fida, spy nanti maksu x diketawakan ,skejap lodeh skejab lntong.tq.


06-12-2008, kak fida komen :

hai maksu,setau akak klau orng johor atau biase mntp di johor mesti tk asing dgn lontong,lodeh,ketupat dan nasi himpit....tu yg sedang buat nasi himpit sebungkus tu dh jadi agaknye ye...klau lodeh tu,yg gmbr2 kt atas tu lah sama seperti sayur msk lemakatau org panggil kuah lontong...klau lontong dan ketupat nnti akak bubuh gmbr je lah sng...nnti maksu tengok lah yer...tapi nk tunggu leps aidilahdha lah yer....slmt Aidil Adha maksu om.....tq....


26-12-2008, mamakita komen :

dah buat smlm ikut resepi yg akak bg..fuh!!!hingga menjilat jari..suami dan ank pon suke..tq kak fida..


26-12-2008, kak fida komen :

salam mmakita....trima kasih krane dh mencube...klau famili dh suke,len kali klau nk mkn,mama msti lah rajin2 wat sndiri yer...klau beli kt luar tk kan dpt rase yg same seperti yg mama dh buat nih....tq skali lagi mama... :D


13-04-2009, arnie komen :

dah try buat weekend lepas utk makan2 birthday anak. first time buat terus menjadi. Saya memang gamble jer tapi kalau resepi kak fida, memang confirm sedap dan menjadi. hehhe tq, kak fida.


14-04-2009, kak fida komen :

tq arnie krane dh mencube... :) resipi lauk yg mudh jer,klau buat mesti jadik...heheee... :)


03-08-2009, eiyna komen :

teringinnk makan lontong....nk taye kak fida.xyah pakai santan ke???mula2 ingat mcm msk sayur lemak bese.just isi tempe, tauhu.....


03-08-2009, eiyna komen :

oppss sori kak!!!sah2 pasni kena pakai sepek pulak.dr td dok usar br la nie terperasan ada kelapa kat bwh skali.apa daaa...hik3!!!!da lama dok usar resepi lontong.ingat nk try buat...


03-08-2009, kak fida komen :

hai eiyna....heheee...seb baik sendirik tanye sendirik jawab...heeee...klau tk mcm lagu kak nita pulak lodeh mk lodeh...heheee...slmt melontong yer...tq... :D


18-09-2009, isha_wazzup@yahoo.com komen :

salam..sy tak knl sngt daun salam..dah tngk kat wiki...tp x knl gak..hihi.kalau x letak sdp jer kn....???? nak bt tuk raya nihhh...hihi


03-10-2009, afzan_ida komen :

sama lah nak tanyer kalu tak buat pakai daun salam ader beza tk?


08-09-2010, ctmas komen :

insyaAllah rcp lodeh ni menjadi lauk dipagi raya....bahan2 semua dh ada.


12-10-2010, nolilapan komen :

tq k.fida. sy dh cuba resepi ni ms buat open house. sume tetamu yg datang kata sedap.


24-12-2010, alexis komen :

daun salam tu apa.. mana nak dptknya kat kl ni?


26-12-2010, kak fida komen :

nolilapan..trima kaseh krane dh mncube... :)


26-12-2010, kak fida komen :

w'slm isha_wazzup,afzan_ida dan jugak alexis ...daun salam atau juga disebut bay leaf boleh dibeli di pasar...ianya menambhkn lagi aroma dlm masakn,kalau tk bubuh pon tk apa,boleh lebihkan serai jika suka...tq dn ma'af krane lmbt jwb komen... :)


27-01-2011, ezralovescook komen :

pergh...mmg best n ngancam btol resepi nie..thanx kak fida..mabeles btol..nnt kite tmpek gmbar kt cni ye..


27-01-2011, aka_adams komen :

lum cbe lg tp skali tgk dh tau ni msti sdp gler!


27-01-2011, kak fida komen :

ezralovescook...mungkin dh mencube dn mekaseh...nnti leh ler akak liht hasilnye... :)


27-01-2011, kak fida komen :

aka_adams...leh lh cube nnti leh rase sdpnye insyaAllh..tapi tk ler smpai gler...ekheheee...lawak jer tuuu... :D


15-02-2011, ms_aziea komen :

waaa.... dah jumpe resepi yg menepati seleraku...boleh cuba la ni, tgh mengidam anak sulung ni, thanks ye kak fida


16-02-2011, kak fida komen :

ms_aziea..slmt mncube yer..mudh2an sntiase sihat hndknye...tq... :)


10-04-2011, anne sahira komen :

mak saya gemar mkn masak lodeh dgn nasi impit...nanti nk trylah resepi nih..terima kasih k fida..


10-04-2011, kak fida komen :

anne sahira...klau dh mkn ngan nasik impit,ade smbal dn serunding...haaa...lontong ler tu namenye...heee...cpt2 cube,cpt juge maknye dpt merase yer....slmt mncube anne...mekaseh... :)


24-07-2011, makcik87 komen :

terima kasih ye sudi kongsi resepi ni... nk cuba buat lah.. hehe =))


24-07-2011, kak fida komen :

makcik87..slmt mncube yer..semuge menepati citerase makcik... :)


02-08-2011, MRSEZRA komen :

br 1st time nk try masak lodeh nie.


02-08-2011, kak fida komen :

MRSEZRA...slmt mencube yer...semuge menepati citerase... :)


21-08-2011, aneem hashim komen :

nampak menarik!!menu nie my febret..selalu request kat my mom mintak dia buatkan..skg nk praktis sndri jer la..tq sis..=)


24-08-2011, kak fida komen :

aneem hashim...slmt mencube...semuge dpt momnye rase mskkn air tngn aneem pulak yer.. :)


30-08-2011, eja escobart komen :

kak fida, dah selamat pun jadi juadah pagi raya ni.. en suami pun suka.. sedap katanya.. cuma rasa ralat sikit pasal daun salam tak jumpa.terima kasih berkongsi resepi.. gambar tak sempat nak amik..


03-09-2011, kak fida komen :

eja escobart...slmt hari raya...alhamdulillah...mekaseh krane dh mncube yer... :)


04-09-2011, long ju'a komen :

daun salam tu ada nama lain tak? mcm daun kesum di kedah n perlis sebut daun 'cenehom'


04-09-2011, kak fida komen :

long ju'a...klau name lain dlm bahase melayu akak tk pasti tapi daun ni jugak dikenali dgn name bay leaf mudah didapati di pasaraya tetapi dh dikeringkn dn dijual dlm botol2 kecil.. :)


06-09-2011, cikguprasekolah komen :

tqvm..... dah cuba buat sempena majlis jamuan hari raya aidilfitri..... kelas kami... memang sedap....


06-09-2011, farahj komen :

hi kk fida...ini lah resipi lodeh yang paling seeedappp sekali.saya bnyk terima pujian dari ipar duai yg mkn lodeh dari resipi kk fida..terima kaseh lah kk fida dari saya org singapura.....


06-09-2011, kak fida komen :

cikguprasekolah...alhamdulillah...mekaseh yer cikgu sudi mncube... :)


06-09-2011, kak fida komen :

farahj....mekaseh krane sudi mncube rcp lodeh ni..dpt pujian lagi...alhamdulillah... :)


08-09-2011, orix komen :

kak fida 1 jari kunyit tu byk mana ye?


09-09-2011, kak fida komen :

orix..klau ikut jari masing2 mesti ler kunyit tu besar...heee...boleh agak2 jer besar mane kunyit tu..1 atau 2 inc pon dh ok setakat memberi warne dlm masakan lodeh tu... :)


09-09-2011, Snur komen :

salam akak,ada rspi smbl tumis ni?


09-09-2011, kak fida komen :

w'salam Snur...dh ade bnyk rcp smbl tumis kt Myr ni...bolehlh Snur cube dn gandingkn dgn kuah lontong ni yer... :)


03-11-2011, roses 1977 komen :

salam,kak fida tgk gmbar je dah tau mmg best ni..biasanya buat lodeh x pernah letak daun salam..biasa lah saya org kelate buat lodeh ikut stail kelate..tp nak cuba le plak stail kak fida..


04-11-2011, kak fida komen :

salam roses1977...slmt mencube yer...bleh ler wat stail akak pulak dn rase perbezaannye...cewaaahhh...heheeee... :D..slmt menyambut Aidil Adha... :)


04-11-2011, asy_ralf komen :

salam...wah, cm sedap jer...nk try la, tgok jer da lapar...tumpang amik resepi yer...trimas2


06-11-2011, kak fida komen :

w'salam asy_ralf...silekn amek rcp tapi mesti try tau...heee...Salam Aidil Adha... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd