Google+

oleh: gohmimie Ikan masak sambal

Ikan_masak_sambal

cepat! and senang!


Created on : 20-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi gohmimie




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 4 ekor ikan (ikan apa¬≤ pun boleh!)
  • 4 biji bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat
  • 2 biji limau kasturi (air asam pun boleh)
  • 1 cm belacan
  • 8 sudu makan cili boh (cili kering yang diblend) bagi yang mau le

Cara-cara

  1. Lumurkan ikan dengan garam and kunyit...perap selama 10 minit
  2. Then...goreng ikan hingga garing
  3. Bawang putih & merah dikisar
  4. Panaskan minyak...tumis bawang yang telah dikisar bersama cili boh...belacan dan bawang besar...tunggu sehingga garing and bawang besar layu
  5. Tunggu sehingga mendidih...masukkan gula...and chicken cube...kalau mau lebih masin boleh lah ditambah sedikit garam...then masukkan ikan tadi...gaul hingga sebati...masukkan perahan air limau...gaul sekali lagi... angkat dan hidangkan

Laporan Masakan Bergambar (15)

Img_0455
02-12-2006
dh siap, dh makan..sedap2..(^ ^)b
Laporan oleh: nure

sedap kan?

Ikansambal
03-12-2006
fuhh.. terpedas sgt.. pedas2 pun sedap..
Laporan oleh: erna

alamak! pedas sgt ke? so for those yang x thn pedas...pepandailah kurang kan cili ek?

07122006_001_
07-12-2006
menu utk lunch arinie. ikan masak sambal tapi i gune ikan tenggiri, mkn dgn sup sayur agi. very simple!!
Laporan oleh: zara_klate

waaa...mesti lebih sedap sebab ikan besar kan?

29012007
30-01-2007
buat ikan keli...sedap..alhamdulilah..
Laporan oleh: Miss_Fieqa88

waaa...mesti sedap...too bad...aku x pandai makan ikan keli

Kembung_kuali
10-06-2008
selalu dah buat...saje nk share gambar...
Laporan oleh: lizacomel

wah! rajin nya selalu buat...kalau mcm aku ni tunggu rajin baru masak adeh!

Laporan_1_ikan
25-06-2008
resepi yg mudah n simple..utk or yg bz cam saya bolelah try... best!!!!
Laporan oleh: Mama Adam

yups! sangat sesuai for those yang mahu cepat...

P1020794
18-12-2010
slm.rspi yg mudah.sya guna ikan keli je.sdp..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc05334
12-07-2011
dh lama buat...baru teringat nk antor tq ya:)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc06173
26-08-2011
menu yg mudah dn cpt..mekasih
Laporan oleh: k.zila66
Foto0693e001
22-04-2012
salam..mudah sgt n sdap.. kta bt krg pdas bg masam2 mnis2 skit..hb xmkn pdas.. gna ikn cencaru.. trma ksh kgsi rspi.
Laporan oleh: Norriyah
120918_ikan_masak_sambal
18-09-2012
masak utk dinner td guna ikan cencaru. sedap, senang & sekejap je.
Laporan oleh: moonbug
120922_ikan_masak_sambal
22-09-2012
abiskan stok ikan; wat camni confirm laku. x ltk kiub ayam pn. tq
Laporan oleh: moonbug
Dsc02642
02-10-2013
menu lunch..guna ikan talapia..cedap! tq :)
Laporan oleh: k.zila66
2013-11-08_19
12-11-2013
sambal ikan tongkol. mkn dgn nasi panas sdapnye. tq
Laporan oleh: moonbug
Dsc05867
07-03-2014
buat lagi dn lagii... tq2..
Laporan oleh: k.zila66


Komen (15)

20-11-2006, haniza komen :

hai kawan-kawan, nak minta tolong lah, ada tak sape-sape yanf pandai buat muffin, tolong bagi saya resepi muffin, saya ada resepi tapi tak jadi lah, muffin tu dah naik cantik tp rasanya kering tak lembut, tolonglah yek!!!


20-11-2006, ApEk`D komen :

HANIZA.... kat web nie ada banyak resepi muffin.... nak coklat ker...labu ker...pech ker..semua ada.... tapi kalau haniza nak tau..apek dah banyak kali buat muffin coklat ..hasil resepi yani... terutama ..muffin coklat bergambar yani..yg guna coklat masakan tu....errmmm...sedap tau....dan apek...dah buat...2000 muffin tu...semperna ..majlis kawen kawan apek..ramai yang suka...haniza kenalah..cuba resepi tu yer....


20-11-2006, maya_zakry komen :

psst haniza.. hang pi la guna search engine carian resipi kat atas tu.. nanti bukan stakat muffin kuwar.. bapak muffin mak muffin stepmother muffin sumer kuwar.. he he he


21-11-2006, babby245 komen :

helo semua!! cuba nak risik2 kalu ada sesiapa yang suka makan kat johnny steamboat? saya nak try masak sambal cicah johnny yang best sangat tu...tapi tak de idea nak mengilhamkannya. ada tak sesiapa yang boleh share cara masak sambal yang macam tu?? thank you....


21-11-2006, Noreen komen :

goh, belacan tu tak payah blend ngan bawang putih & bawang merah ke? just masukkan cam gitu?


21-11-2006, Noreen komen :

ada sapa2 yg pandai buat kuih seri muka tak?


24-11-2006, umi_e komen :

a'kum noreen.. e ada resepi tapi tak da ukuran sebab pakai cekup2 je camtu. Insyaallah sekali lagi e buat e akan cuba buat sukutan supaya dpat di kongsi bersama di sini. p/s: cuma satu... resepi e masuk dlm microwave saja sebab e jenis suka yang cepat mudah dan cepat TAPI tetap sedap hehehehe


27-11-2006, gohmimie komen :

Noreen...belacan tu x yah blend...tumis with bwg putih, merah & lada kering...


16-01-2007, ctjuliez komen :

mcne nak download gbr dlm komen? need help! thks.


16-01-2007, admin komen :

ctjuliez.. dlm komen tak boleh nak upload gambar. kalau nak letak gambar dilaporan masakan .. klik perkataan "Tulis laporan" sebelah gambar resipi.


17-01-2007, ctjuliez komen :

tq,admin.


13-04-2007, smoother_86 komen :

da try wat ni..sedap la..thanks gohmimi!!


12-10-2008, zsa_zsa komen :

kalau guna kiub bilis ok tak? atau kurang sedap? - kalau darurat takde apepe kiub, tak sedap ke? tq goh.


04-11-2008, reezkina komen :

sedapnyee.... esk compem wt tuk my hubby..


05-11-2008, marianie komen :

resepi sgt mudah, cepat & ringkas..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd