Google+

oleh: kak fida ♥Kuih Layang2 Kulit Popiah™

Layang2_popiah

Kuih cemil2an sesuai utk hari raya juga... :)


Created on : 22-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( Banyak tk terkira )

  • Secukup kulit popiah
  • Minyak untuk menggoreng
  • Secukup gula kastor
  • Sedikit tepung gandum dicampur sedikit air utk dijadikan pelekat

Cara-cara

  1. Layang2_cara2_part_1
    Ambil sekeping kulit popiah dan gulung hingga kehujungnya. Ambil sedikit pelekat dan sapu hujungnya supaya tidak terbuka semula. Jangan gulung terlalu ketat kerana ia akan menyebabkan kuihnya keras.
  2. Layang2_cara_part_2
    Bagi memudahkan menggulung kulit popiah, ambil lidi satay,letak diatas kulit popiah dan gulung. Tarik keluar lidi setelah digulung. Buat sehingga kulit popiah habis digulung.
  3. Layang2_cara2_gunting
    Setelah itu gunting2 dlm bentuk serong kulit popiah yg sudah digulung.
  4. Goreng terendam dlm minyak sederhana panas hingga kuning keemasan. Sejukkan sedikit kemudian golekkan di atas gula kastor. Simpan di dlm bekas kedap udara.









Laporan Masakan Bergambar (30)

Dsc04192
27-08-2008
sedap & rangup sangat .. anak2 suka mkn .. x menang tangan ler nak mengorengnya .. ;-) .. tQ kakfida
Laporan oleh: yatiezaini

seronok mmbuat sesuatu lbih2 lagi klau anak2 yg suke mkn....nmpk berlapis2 tu dh tentu lah rangup...tq...tie...krane mencube resipi ni...

Layang_pedas
20-11-2008
versi sira pedas...refer instruction k fida kat komen tu...sedap...sekejap je buat da tinggal 1/2 balang. TQ kak... :)
Laporan oleh: nOOrsha

haaaiii...tengok nOOrsha dh buat,terase pulak nk kunyah yg pedas2...esok nk buat jugaklah :0....trima kasih nOOrsha krane dh mencube.... :D

Kuih_lyng2_kulit_popia-_laporan
21-11-2008
hahah...mcm nOOrsha buat jugak...klau nOOrsha punye tinggal 1/2 balang...akak punye tinggal gambar jer.... :O
Laporan oleh: kak fida
Pb243070
24-11-2008
rangup dan sedap!!lepas ni tak payah beli dah..terima kasih Kak Fida
Laporan oleh: zaliana

mmng betul tu zaliana...resipi yg mudah dgn bhn2 yg murah,klau kite beli jadik mhl....trima kasih zaliana krane mencube... :)

Image007
12-12-2008
Buat versi pedas. Goreng sebelum raya, hari raya ke-2 baru letak cili.
Laporan oleh: samsuria7943

trima kasih samsuria krane mencube...pssttt...tk raya pon boleh buat juge..hehee.. :D

Snv30971
13-12-2008
Terima kasih la bebanyak kak fida... sedap sangat resepi nih. Kami satu family tak pernah rasa dan sekarang suka sgt, hubby saya paling suka.. dia cakap terima kasih! Saaaaaaayang kak fida!
Laporan oleh: aludra

trima kasih juak buat aludra dan famili ..:D...haaa...klau ramai yg suke,aludra boleh lh buat slalu ye....caaayaaang jugak kt aludra....mmmuaahh.. :)

Dscn0756
14-12-2008
buat masa hari raya haji baru niii..tq k fida..mmg best!
Laporan oleh: kakfiza

tq jugak buat fiza krane mencube...haaa...klau buat yg tk manis mesti mak fiza boleh mkn ye...slm buat mak fiza,akak doakan beliau segera sembuh...amiiiin...

Dscn0759
14-12-2008
ni pula versi pedas..sira dgn cili dan tabur bijan..!
Laporan oleh: kakfiza

skali lagi trima kasih fiza...ape versi skali pon mudh2an berselera mkn hndknye ye fiza.... :)

Snv31014
21-12-2008
Hehehe.. buat sekali lagi, kali ni buat sbg buah tangan utk dinner esok. TQ k. fida.
Laporan oleh: aludra

semuga berselera dlm jamuan dinnernye ye aludra....tq aludra... :)

Dsc00055
02-03-2009
Sedap nyer snek ni... Mi, kosong pastu letak madu sikit utk lekat. Tapi laku betul.. anak2 suka.. Thanx for the recipe kak fida
Laporan oleh: jumishaz

snek ni wlaupon kosong...skali dh mengunyah mmng tk boleh stop...tau2 dh abiiis jer...heee...klau anak2 suke boleh lah wat slalu yer...tq jumi krane mencube... :)

Kulit_popia
05-04-2009
mmg best kak fida, makan x boleh berhenti. kali x 2 buat. terima kasih kak fida. muah3x
Laporan oleh: azanie

nk kene psng lampu merah baru leh brhnti...hihiiii...tq azanie krane mencube...muah10x...muahahaa... :O

Kulit_popia_goreng_edas
15-04-2009
wat versi sira pedas..krrup2x..mmg snek yg sedap. tq share resepi
Laporan oleh: sakura>emi

mmng sah garrriiiingg..kedengaran emi kunyah smpai kt umah akak...heheee...tq emi krane mencube... :)

Imag0050
05-07-2009
salam kak fida, x sempat msk balang, angkat je licin, best krupp krak je bunyinya. tq kak fida
Laporan oleh: rosaliza

w'slm rosaliza...testing2...cemiln utk raye...heheee....mmng krak krukkk...dgr smpai kt umh akak ni ha...heheeee....tq rosaliza krane mncube.... :)

Popiah_gunting
13-09-2009
1st time cuba buat... memang sedap & rangup. Sebelum ni dah buat satu balang, 3 hari je hubby dah mkn habis, x sempat tggu raya. So gambar ni percubaan saya kali ke-2, siap seal balang takut habis lagi sebelum raya. hahahaha...
Laporan oleh: F.Rosailin

heheee..gagah en. hubby Rosa..mekaseh krane dh mncube..lenkali leh wat lebey2 lagi yer...:)

Popialayang2
04-09-2010
dah puas buat cemil2,dapat juga buat utk raya..selamat menyambut Aidilfitri buat kk fida dn thanks atas sumbangan rcp2 yg banyak sekali..
Laporan oleh: ctmas

slmt ari raye ctmas..bnyk jugk rcp2 akak yg ct dh cube..mekaseh bnyk2 yer... :)

P1020541
20-10-2010
aduhai kak,wat lmbt,tp nak abis cpt lak,wat tuk jamuan rya ank kat sklh.ucu sira ngan gula je..
Laporan oleh: Mariani(KT)

biar lmbt asl slmt..heheee...mekaseh ucu krane mncube... :)

Kulit_popia
23-01-2011
senang rupanya nak buat benda ni...thanks kak fida!
Laporan oleh: ReaLife

btol tuuu..antare nk ngan tknk jer membuatnye...heee...mekaseh ReaLife krane mencube... :)

P1110650
13-04-2011
salam k.fida....best rangup, tp sira gula pedes dia tak pandai nak buat...
Laporan oleh: rosmazamri

w'salam rosmazamri..mekaseh yer krane dh mncube... :)

Dscn0542
24-05-2011
taraaaaa.... cun x ??
Laporan oleh: LOLYPOP23

cuunn...klau tk cun nnti tknk wat lagi pulak...heheee..mekaseh LOLYPOP krane mncube... :)

120720112333
12-07-2011
yahuu nah jadi KUIH LAYANG2 DUA VERSI, PEDAS & MANIS. tq Kkak Fida! jasamu amat dikenang, boleh mgembangkan bisnes saya..muaahh!
Laporan oleh: MamaDot

Alhamdulillah...mudh2n MamaDot maju dlm bisnesnye yer...amiiinn... :)

Kuih_layang2_kulit_popiah
05-08-2011
as'salam kak fida! dah try. senang & sedap. mintak izin letak resepi kat blog sy ye. sy dah letak link page ni sekali. terima kasih :)
Laporan oleh: kathyazfar

w'salam kathyazfar..alhamdulillah...nk ltk rcp dlm blog tntu boleh,mudh wat rujukkn akn dtg yer..mekaseh krane sudi mncube.. :)

Dsc00557
11-08-2011
Kak Fida, dah wat & tak sempat salut ngan gula/sira sambal dah nak habis...sedap sangat...kruk krak kruk krak depan tv...huhu...
Laporan oleh: misspid

misspid..heheee..dh jadi kue magic yer...lenkali leh wat lebey2 lagi yer..mekaseh krane mncube... :)

Dsc07798
25-08-2011
best sgt2 dpt msuk gmbr..mekasih fida nnti ada siaran ulangan lagi :)
Laporan oleh: k.zila66

alhamdulillah...mekaseh krane rajen mncube yer zila.. :)

Dscn1312
24-12-2011
Salam k. Fida..kite dah buat semalam lagi tapi tak sempat ambik gambo dah licin..Ari ni kite wat lagi..cara kebetulan pak sedara datang mengejut waktu kite tengah menggulung dgn anak2... maka dapatlah kite hidangkan sekali gitu... kalau tak ..kalut juga ..apa2 thanks for sharing recepi...kruk..krak..tgh dok mengunyah ni..he..he..
Laporan oleh: Resepi2011

salam CgRu..sebbaik pk sedare smpai kue dh siap..klau tk pk sedare kena tompang sekaki dok gulong popia...ekheheee..mekaseh yer sudi mncube.. :)

Kuih_layang2_kulit_popiah_01_
13-01-2012
tiap2 kli hari raya saya msti wt kuih ni. sdp sgt, kuih ni msti abis dlu...tpi lupa je nk anto laporan nasib baik ada simpan gambarnya. yang ni ada org tmpah. trma kasih ya k.fida... =)
Laporan oleh: Purple.T

mekaseh Purple.T krane mncube..alhamdulillah..siap berbalang2 lagi..mudh2n murah rezeki dn ramai lagi yg dtg menempah..amiiin.. :)

2012-01-14_17
14-01-2012
Resepi yg murah, senang & sedap. Tq kerana berkongsi
Laporan oleh: dina.ardina

btol3..heee..mekaseh dina.ardina krane mncube.. :)

2012-01-14_17
14-01-2012
Resepi yg murah, senang & sedap. Tq kerana berkongsi
Laporan oleh: dina.ardina

btol3..heee..mekaseh dina.ardina krane mncube.. :)

Dsc00081
10-07-2012
tq kongsi resepi dan tip-tipnya ............
Laporan oleh: jun75

mekaseh kembali dn mekaseh krane sudi mncube jun... :)

Iftar_ramadhan_edisi_3_2012_026
14-08-2012
Assalam kak fida, selamat berpuasa dan selamat hari raya, buat banyak2, tapi balang testing sekejap je licin, mekasih ya kak fida memang best
Laporan oleh: rosaliza

wa'alaikumussalam rosaliza...slmt jugak wat rosaliza..amboiii bebalang2 siap...rajen sungguh...mekaseh yer krane sudi mncube.. :)

Ni_skali_nak_order_gtau__harga_adik_beradik
29-06-2013
my hubby suke sgt.. kdg2 tak cukup kalau buat 2 balang pun... hehe thanks kak fida.. kuih raya wajib ade every year hehe
Laporan oleh: deaniza

alhamdulillah...sah2 ime raye kena wat lebey2 niii...heeeee....mekaseh deaniza krane rajen mncube... :)


Komen (79)

23-08-2008, Nenie komen :

Dam dim dum...bunyi mercun...Kita dah nak sambut raya ini tahun....He he he he...belum puasa dah ingat nak raya,tak patut betul...


23-08-2008, Nenie komen :

Kerepek-kerepek macam ni sebenarnya lebih laku kat meja hidangan nanti....Emmmm...Saya rasa macam nak sira pedas ngan bijan tu....Kak Fida tahu cara-caranya tak?...Jomlah kongsi ngan kitorang


23-08-2008, noraida komen :

hai kak fida skrg lagi msk tapi sempat curi ge kat comp.kuih layang2 ni kalau buat hari raya berbaloi.kalau aida suka sira sambal n letak ikan bilis n kacang.sampai penat mulut menguyah.k kak nak sambung msk jmp lagi


23-08-2008, kak fida komen :

Haaa...Nenie, bunyi mercun dh sampai kt umah akak lah....hati2 main mercun...kang tk sempat buat kuih raye...hehe....Tang care2 nk menyire pedas tu...sukatan tepat akak tk ade...tapi klau main agak2 tu mcm ni....kisar cili kring,bwg putih dan tumis smpai gariiing,pas tu bubuh gula lebih sikit dan air asam,sikit aje dan tumis sampai kering.Matikan api dan biar sejuuk barulah digaulkan kuih tu rate2...taburlah bijaaan...ha...nenie cubelah nnti kasi feedback...ok...tq...


23-08-2008, kak fida komen :

Hai aida, sambil menyelam minum air ye....


23-08-2008, Cik Has komen :

Haa.......... kuar dah pun resepi nie.......selalu gak buat bila ada masa petang2x...............kalu nak lagi sedap, selalunya saya kisarkan dengan sedikit nestum.........pas tu campurkan dengan gula kastor, baru masukkan kulit popiah yg dah di goreng tu.Lagi best.............tak cayo cubalah.............


23-08-2008, hanas_sara komen :

kalu nak lagi uummmpphh tambah susu tepung ....lemak berkrim dsukai ramai


23-08-2008, zaijulha komen :

sedap kuih nie,sambil2 nengok tv,krup krap mengunyah.kak fida ni rajin la...slalu ada aje resepi kat myr ni,smua sedap2..


23-08-2008, noraida komen :

kak fida ada resepi bangkit sagu tak?kemarin try mami asmah punya tak jadi bantat napa eh pls help mak tua da dua tahun request mantu tak buat2.


23-08-2008, kak fida komen :

Hai Cik Has dan hanas-sara terima kasihlah dgn idea tambahan masing2 ye...mknan simple pon klau kite pandai pelbagaikan mmng sedap....tq sekali lagi...


23-08-2008, kak fida komen :

tq zaijulha, minggu ini secare kebetulan kak fida buat utk kenduri tapi biasenye seminggu sekali akak buat utk menjamu kwn2 dlm klas...tu yg sering ade je resipi akak antar kt myr...setakat berkongsi resipi same2...klau tk cube resipi akak pon tk ape....bace je pon jadi lah..akak hepi...


24-08-2008, kak fida komen :

hai aida, akak mmng ade resipi bangkit sagu tapi akak dh lame tk buat...nnti akak cari ye...aida kt myr. pon ade resipi BISKUT BANGKIT NYONYA oleh lilidvalley...bhn2nye lebih kurang jugak...boleh lah cube jugak...


24-08-2008, kak fida komen :

hai aida, dh hilang ke penat smlm...mudh2an dh kembali segar hari ini...aida hari ini akak cube belek2 buku mami asma tapi yg ade cume bangkit mentega aje...akak ade buku yg pertama hingga ke4 aje yg kr5 dan ke6 tk ade,mungkin dlm buku ke5 dan 6 ye...lagi satu...aida ni jual nasi ayam penyet ke ? Klau di sini orang jual slalu gune sambal blacan biese ye aida...tk kick lah...klau akak sambalnye akak buat mcm ni....lada merah,lada padi,bwg putih,bwg merah,belacan semua digoreng hingga wangi kemudian tumbuk (kisar klau tk larat) pas tu perah air limau dan perasa...klau nk sedap lagi tomato di potong dadu kecil2 dan gaulkan dlm sambal tu....hmmm...mkn mesti terangkat....hehehe...aida cubelah...


26-08-2008, noraida komen :

hai kak fida da jumpa pun jadi besok nak try .bolehlah jamu org2 ngaji kat ruma.tq kak fida .hah kakak kita ada buka kelas memasak eh


26-08-2008, noraida komen :

salam kak fida kalau makan sambal tu terangkat takpe jangan merangkak pulak cari tandas terpaksalah aida letak tabung depan pintu he3x


27-08-2008, zhiela_85 komen :

trasa dah aura raya nih...x saba den nak myambut ramadhan n syawal kt johor ni..yela xde cuti nak balik kpg kt swk...


27-08-2008, kak fida komen :

zhiela,akak pon dh terikut2 pulak,dh terbayang2 sibuknye suasane ramadhan kt johor...tahun ni, larat ke sbrang ke tidak agak nye...hmmmm....


28-08-2008, Nenie komen :

Emmmm....thanks Kak fida...nanti wekend boleh bt xperimen (insyaallah).bijan tu nanti tak yah goreng dulu ya?terus mkan cam tu ja ya?


28-08-2008, Rahmawati komen :

Tak pernah pun terlintas dihati ni yg kulit popia ni bole dipelbagaikan. Biasanye kalau tak abis guna, kejung je dlm peti ais. Lepas ni bole cuba....TQVM


28-08-2008, kak fida komen :

Nenie...kt dlm resipi tu tk ade bijan...cume gula utk tabur pd kuih yg di goreng tu ...slamat mencube ye dan slamat menyambut bulan Ramadhan...


28-08-2008, kak fida komen :

Rahmawati, resipi ni dh jadi salah satu resipi kuih raye...ade org buat jualan pon...slamat mencube ye dan slamat menyambut bulan Ramadhan...tq...


28-08-2008, Nenie komen :

he he he....sebenarnya saya rujuk komen (komen ke-4 dlm ruangan komen tu) kak fida yang dalam ruangan komen tu... Pasal bijan sira pedas tuuuuuu....kih kih kih...sorry buat Kak Fida terkeliru....


28-08-2008, kak fida komen :

ooo... nenie akak tk prasan lah...klau ttng bijan tu elok lah disangar klau tk sangar rasenye mentah lah...akak tau nenie ni rajin mencube resipi2 di Myr...selamat mencube ye....tq...


29-08-2008, zaijulha komen :

mmg sedap,dah wat pun...siap ngan nestum kisar...mmg sedap..


29-08-2008, kak fida komen :

haa zai, mesti nga mengunyah..krup krap krup krap...kedengaran sampai kt umah akak...hehehe...


16-09-2008, zila66 komen :

salam fida. best sangat2.... dah byak kali wat and menjadi kegemaran keluarga... TQ SO MUCH


16-09-2008, kak fida komen :

salam jugak buat zila...rajin2lah buat klau utk famili tersyg ye...jgn buat utk nk raye je...memang sedap buat cemil2an hari2 biase jugak...tq..jugak buat zila krane rajin dan dh bnyk kali buat...


22-09-2008, eja1980 komen :

...


22-09-2008, eja1980 komen :

...


27-09-2008, eja1980 komen :

banyak resepi kak fida... nak cuba la...


27-09-2008, kak fida komen :

salam buat eja...klau kat MYR ni ade kwn2 MYR yg antar lebih bnyk lagi resipi2...rajin2 lah jenguk ke dapur2 kwn2 kite di MYR ni...klau akak masih rajin ni...akak antar lah resipi yg ade...mungkin satu hari nnti akak cume akan jadi pemerhati dan tukang komen pulak...slmt mencube resipi2 yg ade ye...tq...


27-09-2008, kak fida komen :

Buat eja1980 dan semua rakan2 akak diMYR,tk lupa buat admin...trima kasih dan SELAMAT MENYAMBUT AIDIL FITRI,MA'AF ZAHIR BATIN.... :)


21-11-2008, mizz89 komen :

Kalau nak sedapkan lagi versi yang bersira pedas+bijan tu, gaul dengan daun kari goreng yg rangup masa tabur bijan, x pun nak senang letak masa goreng kulit popia tu..ala,macam kita wt kuih siput tu...mesti wangi..lagi satu boleh try letak nam pla a.k.a sos/kicap ikan thai dalam cili tu..tp letak skit jer takut nanti masin sgt...fungsinya untuk menyedapkan...try lah..nie berdasarkan experience sy...;)


21-11-2008, alya_osman komen :

salam..untuk nOOrsha, camana nak buat versi sira pedas? kita tak tau ler..please help me... atau sapa2 yang kat my resepi ni tau caranyer.. sila lah jawab.. tima kasih!!


21-11-2008, alya_osman komen :

thanx.. dah dapat dah..petang ni jugak nak buat!!


21-11-2008, kak fida komen :

slmt mencube alya_osman..tq...


21-11-2008, nOOrsha komen :

alya_osman... saye follow instruction yg kak fida bagi kat komen² diatas...cubelah, terangkattt!~ ehehhe... waaah kak fida...nampak menyerlah merah kuih layang akak tuu....baru ingat nak mintak sket, rupenye da tinggal gamba je ekk...eheheh


19-12-2008, zila66 komen :

salam.dh selalu wat ..skarang ni klu ada lebih kulit popiah dh x mbazir lg daa..padang kulit popiah teringat kuih layang2...hehee...t.kasih pd fida smoga dmurah rezki dan dpanjang kan umur AMIIIN.....


19-12-2008, kak fida komen :

Amiiinnn,akak do'akan yg same utk zila...tapi jgn dh slalu buat nnti jemu pulak ye..hehee...trima kasih zila krane sntiase mendo'akan.... :D


30-01-2009, zsa_zsa komen :

wow kak fida ni famous la antara penyumbang terbanyak resepi best2 kat sini!!


30-01-2009, kak fida komen :

salam zsa_zsa,trima kasih lah yer...akak setakat sumbang resipi2 yg mudh jer...tu yg jadi bnyk tu...heheee....bukan ape...seronok, setakat nk share dgn kkwn...tapi kebanyakkan resipi2 yg ade akak buat ambil tempahan jugak...tk rugi berkongsi same...ini pon slagi sempt...takut2 esok com.tk bernyawa...haaa...tinggal name jer...heheee.... :D


08-04-2009, azatiesayang komen :

askm k.fida.Sy tringin nk buat/mkn kuih maruku.cari kt web ni tkde lak resepinya....tlg kak ya,kot2 ada terselit resepi ni kt akak.Kot2 member MYR ada gak,blh la share ya!


08-04-2009, inda77 komen :

haiii azatiesayang...awak tk jenguk habis kt dapur kak fida...belum sebulan kak fida antr respi maruku bijan atas permintaan kwn kt myr ni jugak...awak pulak mintk...cubelah jenguk2 betul2 yer....hehe...dan dh boleh terus mencube...


08-04-2009, kak fida komen :

w'salam azatiesayang...seperti kate inda...mmng dh ade resipi maruku...hari ni pon ade yg telah mencube..maruku bijan... :)


09-05-2009, zila66 komen :

salam fida dan slmt hari ibu dan juga pd yg bergelar IBUU..heheee...smlm buat lbih wat popiah...hehe...biasalh klu wat sikit x cukup..pagi ni wat lg(gi kedai) wat byk2 a'aa mkn puas2 ...krup krup krup...hehee..tq byk2 ya....


09-05-2009, kak fida komen :

slmt jugak buat zila...trima kasih krane mencube...semuga bahagia ketika menikmati kulit popia goreng nih..heheee... :)


30-08-2009, dahliadahlan komen :

...salam fida...akak pangil kuih2 cam ni... "Kuih Melangut" ....smbil melangut...smbil mulut mengunyah....sedao2 bekas kosong....hahaha....elok sangatlah buat dpd kulit tu keras kejung lam peti...simpan lama2pon wat semak peti aja..(akak kata kt diri sndiri..).....Ehek!...L.U.


30-08-2009, kak fida komen :

w'salam dahlia...oooo...'kuih melangut ' yerrr....kalau mcm tu ade jugak kuih melangut yg lain kt MyR nih yg diperbagaikn....heheee....lps abes mkn dok melangok pulak...ekheheee....peace!!


02-09-2009, dahliadahlan komen :

...salam fida...31.8 tadi buatla sikit kuih ni....lepas terawikh...melangutla kt depan tv...Ehek!...sodap kabo fida....kruk krak kruk krak....c bongsupon sibuk gak....hahahahaaaa...Fida, akak nk tanya....boleh x fida bagi resepi "Popia Basah" akak teringin banar nk makan...beli kat bazar lom tntu sedap.....Plz..skali ngan kuahnya okezzzzz...Love U Fida...


03-09-2009, kak fida komen :

w'salam dahlia...trima kasih krane dh mencube...mkn sambil menyambut mlm merdeka yer...heheee...tang popia basah,rcp yg sebenar akak tk de...kalau skali2 wat tu main agak2 jer...dn kulitnye akak beli yg instant aje...ape kate dahlia cube resipi 'Popia Basah Umie' oleh umie e,komplit dgn bhn2 kulit,inti,sos dn care2 brgmbar jugak ...nmpk menyelerakan,ramai yg dh mencube...hrp tk kecik hati yer dahlia...heee...peace...L u 2... :o


03-09-2009, dahliadahlan komen :

...salam fida...ooooo..ada jual kat kedai jugak k...nanti g kedai cuba2 cari...tapi nak g cari cik Umie dululah ada tk dia kat umah......hahahahaaa...Ehek!...thankzzzzzz zz zz..L.U.


03-09-2009, dahliadahlan komen :

...Thanks "bery march"..hehe...akak dh dapat resepi tu....boleh wat projek ujung minggu..kebtulan anak akak nk balik.....meriah sikit.....ermmmmmmm...Thankzzzz fida...L.U.......


04-09-2009, kak fida komen :

dahliadahlan...welkam3...heee...baguslh kalau dh jumpe cik Umie...heheeee....slmt memOpia ujung minggu brsame anak2 yer.... LU2... :D


13-09-2009, myzun komen :

Kak fida ni memang pandai masak la..saya orang baru kat sini dan dah try 2-3 resepi kak fida memang mengancam habis. Kak fida tak buat kelas ke?


13-09-2009, ctmas komen :

banyak resipi kak fida yg mudah2..yang ni mak ct dh nampak dn dh suroh ct wat jugak utk raya...


14-10-2009, ruza adip komen :

Salam k.fida dan semua pembaca, Bestnya resepi, dr sblm raya teringin nak buat tp x sempat lagi. tggula hujung minggu.Tq dgn resepi 2. K.fida ada x resepi popia simpul? atau sesiapa yang blh kongsi bersama.


21-10-2009, jeaymeliah komen :

camne nak buat sira pedas tu erkk...bagi ler resipe betul2....nampak cam sedap jer....tp kena wat kulit popia sendiri.....kat sini tak jual....waaaaa


22-10-2009, Nenie komen :

jeaymeliah...Kat resipi kerepek jagung pedas oleh Dayang jack (http://www.myresipi.com/top/detail/9125) may be membantu.Kat situ ada instruction untuk sira pedas...or mungkin boleh rujuk/cilok mana-mana resipi sira pedas kat MYR ni...Selamat mencuba...


27-01-2010, k.zila66 komen :

buat lg...lebihan buat popiah...mekasih fida..


01-09-2010, ctmas komen :

ct suka popia ni,kalau buat 1 pkt kulit popia yg besar pon x cukup,famili mesti mkn dulu,bahan2 dah ada,memang nk buat untuk raya..thanks kk fida..


02-09-2010, kak fida komen :

kpd ctmas..slmt mencube yer dn slmt menyambut Aidilfitri yg akan tibe... :)


05-09-2010, idzaereynee komen :

camna nak wat sira pedas tu?


05-09-2010, kak fida komen :

idzaereynee...slalu kak fida agak2 jer buat sira pds tk ade sukatan,slalu jugak sira pd krepek ubi..akak kisar cili kering dn bwg putih ditumis..tk bubuh bwg merah ,sbb boleh melemaukn krepek dn bubuh sedikiiiittt jer air asam dn lebihkn gula, dh betul2 sejuk baru masukkn popia goreng atau krepek...slmt mncube yer dn slmt menyambut Aidilfitri... :)


05-09-2010, kak fida komen :

idzaereynee...slalu kak fida agak2 jer buat sira pds tk ade sukatan,slalu jugak sira pd krepek ubi..akak kisar cili kering dn bwg putih ditumis,tmbh sedikiiittt jer air asam dn lebihkn gula, msk hingga kering..tk bubuh bwg merah ,sbb boleh melemaukn krepek, smbl dh betul2 sejuk baru masukkn popia goreng atau krepek,digaul rata...slmt mncube yer dn slmt menyambut Aidilfitri... :)


05-09-2010, kak fida komen :

idzaereynee..abaikn komen akak yg pertama..heee... :)


02-03-2011, fazsha29 komen :

tengah gulung kulit popiah ni. heehee


02-03-2011, kak fida komen :

fazsha29..slmt menggulong dn slmt menikmati popia lyg2 ni dn mekaseh krane mencube... :)


07-03-2011, d'jay komen :

dah wat semalam......adik order lagi...thank selaut....


07-03-2011, kak fida komen :

d'jay...mekaseh krane dh mncube..mudh2an ramai lagi yg akan mmbuat tmphan... :)


05-04-2011, zila84 komen :

salam...dah lama cari resepi ni...suka sgt mkn ni...nk beli mahal jgk..skang bleh wat sendiri la..bulih wat jual jgk ni...kena try ni


05-04-2011, kak fida komen :

w'salam zila84...boleh ler cube drp skrng dn rase dulu sebelum nk wat jual yer...slmt mncube... :)


29-04-2011, mama hafiz komen :

salam k.fida.....mama dah cuba..anak2 semuanya suka....dah jadi kudapan sekeluarga lak...time kasih utk resipi nie..mama cuma blend gula n nestum jer...sedap..nnt mama nak try sira pedas lak..


29-04-2011, kak fida komen :

w'salam mama hafiz....mmng sesuai skali popia ni wat kudpn harian...mekaseh krane dh mncube yer..slmt mncube lagi.. :)


12-07-2011, MamaDot komen :

kak fida saya nak cuba. malam nanti upload hahaha, kenapa dgelar kuih layang2, ada rupa layang2 putus tali? rasanya kat Sarawak panggil lain, nanti saya cek dengan mak @nenek heheh, nanti sy kongsi


12-07-2011, kak fida komen :

MamaDot..haaa...lom smpt akak jwb komen dh pon antr laporn brgmbr...mekaseh skali lagi krane dh mncube yer...tang name dia layang2 tu dr mane akak tk psti pulak...heee...mcm kuih badak berendam jugak tk nmpk mane badaknye...ekheheheee... :)


10-08-2011, arixxma komen :

boleh bg tak cara nak wak sira pedas ni....


10-08-2011, kak fida komen :

arixxma..ma'aflh akak tk ade suktn sira pedas yg tepat...boleh bace komen keempat di atas seperti akak jwb pd komen Nenie... :)


24-09-2011, ibu_amira_amirr komen :

terima kasih kak fida sharing resipi ini.. selalu saya beli kuih ni di pasar tamu.. kami 1 family mmg suka..lepas ni boleh try buat sendiri pula.. thanks again :)


25-09-2011, kak fida komen :

ibu_amira_amirr...rase2nye klau beli mhl jugak...dh ade rcp ni leh ler wat sndiri,muai leh dpt bnyk dn jimat...slmt mncube yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd