Google+

oleh: kak fida ♥Biskut Suji™

Biskut_suji_raye

Biskut suji yg tidak menggunakan tepung suji.Resipi utk dikongsi bersama.Seandainya 1 adunan terlalu banyak, cubalah 1/3 adunan dahulu.Biskut suji ini garing dan kosong dlmnya setelah dibakar.


Created on : 19-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( + - 350 kpg kecil2 )

  • 600 - 800 g tepung gandum - ayak
  • 500 g gula serbuk/icing - ayak
  • 500 g minyak sapi - yang berkualiti
  • 1/2 sk serbuk vanilli
  • 1 sk bicarbonate of soda - ayak
  • 3 biji kuning telur

Cara-cara

  1. Biskut_suji_001
    Gula dan minyak sapi digaul hingga rata.
  2. Biskut_suji_002
    Masukkan kuning telur dan gaul lagi dan masukkan juga vanilli dan b. soda dan gaul lagi hingga sebati.
  3. Biskut_suji_004
    Masukkan tepung sedikit2 sambil diuli hingga boleh dibulat2kan.
  4. Biskut_suji_007
    Bulat2kan adunan sebesar guli2 kecil dan atur di atas dulang pembakar dan jarak2kan sedikit kerana suji akan mengembang.
  5. Biskut_suji_009
    Bakar pd. suhu 150C. selama 10-12 min. atau hingga masak mengikut kepanasan oven masing2.
  6. Biarkan biskut sejuk di atas dulang pembakar dan simpan di dlm bekas yg kedap udara setelah biskut sejuk.
  7. Acuan_suji
    **Utk pengetahuan bersama...Adunan suji ini cepat kering jika terlau lama terdedah dan berderai...saya menggunakan sudu penyukat yg bulat dan kecil (size 1/2 tsp) atau pengorek buah dan dialas dgn plastik yg nipis sebagai acuan.

Tag

cookies








Laporan Masakan Bergambar (7)

Img_1457
11-09-2008
ni lh hasilnya.... aru dpt tepekn pic nya....
Laporan oleh: embunsyg62

trima kasih embun krane sudi mencube dan berhasil pulak...comel nmpknye...

Biskut_suji
27-09-2008
buat untuk raye pulak....
Laporan oleh: kak fida
Suji
29-04-2009
Salam k.fida..lynne baru buat suji tadik..recipe mama lynne sama ngan recipe k.fida..so tepek gambar kat sini je lah ye. Dah mcm hari raya pulak..ahaks
Laporan oleh: Lynne

alahai Lynne...nk tunggu raye lmbt lagik...sdp buat cemil2an jugak suji nih....klau ade 2 botol...nk jugak mintk sebotol...hihiiii... :D

Me_012
02-09-2010
kak fida, terima kasih byk2 sbb bg bkongsi resepi...sgt2 sedap...tahun ni sy x pyh beli biskut suji lg :)
Laporan oleh: inabu

waaahh inabu..sronoknye tengok,siap 2 balang..tu yg nmpok..hehee..mekaseh ina krane dh mncube...dh tkyh nk beli2 lagi yer... :)

Coolpix_002
08-09-2011
simple je membuatnya.....kegemaran hubby..
Laporan oleh: kuzie

mmng simple tapi yg penting sodap..heee...mekaseh kuzie krane mncube... :)

Img_1854myresipi
22-08-2012
my favourite ni!mule2 konon laa nk buat jd ala2 marble (violet + kuning) tp sudahnya..campur2 jd kaler oren cair..haha..tp still sedap!buat utk raye tahun ni..hihi~ thanks kak fida.. ^^
Laporan oleh: yuchimaro
Image
24-07-2014
taadaa!! cantik tk? black ikut resepi kak fida.. tepung tu black guna 600g & minyak sapi 400g. anak suka betul mummy dia buat suji.. terima kasih kak fida sbb share resepi best2. mudah2an kak fida sekeluarga dimurahkn rezeki. selamat hari raya! :)
Laporan oleh: black1205e

Komen (49)

20-08-2008, nora ahmad komen :

tq 4 ur resepi haven't try yet bila I da cuba I mail u ok


20-08-2008, dewi64 komen :

dah lama cari biskut suji,yg sedap.kenaper fida tulis tepung tu 600-800?tak ader sukatan yg tepat ke?


20-08-2008, zaina komen :

nampak sedap,ptg ni nak cuba


20-08-2008, kak fida komen :

Selamat mencube nora ahmad...akak tunggu hasilnye...ye tq...


20-08-2008, kak fida komen :

dewi64, sebenarnye resipi asal menggunakan hanya 600g tepung gandum tapi adunannye lembik sangat...jadi ketika menguli tambahan 200g tepung jgn dihabiskan...tmbh sedikit2 hingga boleh di kepal aje...


20-08-2008, kak fida komen :

cube zaina...jgn tk cube...belum cube belum tau...hehe...tq...


21-08-2008, nora ahmad komen :

Tq kak fida saya telah buat suji ini dgn anak prempuan saya sbb suji tu favourite dia bkn main hpi lgi dia juga mendapat pujian dari suami dan ahli kluarga tq kak fida tpg yg digunakan hanya 600 gm saja I trust & look up 4 next resepi


21-08-2008, kak fida komen :

Tq jugak buat nora ahmad kerna dh mencube resipi akak dan menjadi....bolehlh buat lebih2 nnti utk raye ye...ni akak ngah dok pikir nk send resipi ape pulak...sbb belum ade samplenye lagi....tq sekali lagi buat nora....


22-08-2008, Rahmawati komen :

bole terangkan serbuk vanilli tu ape....kalau guna esen vanila, bole ke.....


22-08-2008, kak fida komen :

Rahmawati, serbuk vanilli tu seperti jugak esen vanilla....menambahkan aroma pd kek atau biskut...klau nk gunekan esen vanilla boleh jugak...kalau tak bubuh pon tk ape...


10-09-2008, embunsyg62 komen :

salam, k.fida.... sya sempat cuba buat biskut suji k.fida.... alhamdulilah menjadi.... tq


10-09-2008, kak fida komen :

salam buat embun,alhamdulillah klau baru cube dh menjadi...nnti utk lebaran boleh lah bikin lebih2 ye...tq krane tlh mencube...


15-09-2008, ninazsyafinaz komen :

naz buat biskut nih ari jumaat...mmg x sangka dgn result dia.gebu dan lembut.sbb percubaan pertama buat satu adunan jer..Hasil nya semua biskut tuh dah habis dimakan ank sedara masa dtg berbuka kat rumah ahad semalam..kena adun lagi mlm nih..:)) thanks untuk resepi nih


15-09-2008, kak fida komen :

salam buat naz...trima kasih krane sudi mncube dan menjadi dan dh abis pulak tu...hehe...tk ape ...buat sesuatu yg digemari ramai lebih2 lagi famili sndiri,tentu menyeronokkan ye...nnti boleh lah buat lebih2 lagi ye naz....slmt buat naz dan tq...


19-09-2008, nuza za komen :

akum kak fida, sy pernah cuba nak buat biskut ni dan dgn kecewanya tlh ditipu,rugi masa sungguh.kali ni mesti cuba.anak2 sy bln posa ni xmau mkn nasi jd biskut2 prepair nak raya dibedal.harap2 kali ni berjaya.tq


19-09-2008, kak fida komen :

salam buat nuza...mudah2an bila ikut resipi akak...menjadi ye...seperti komen2 kwn2 di atas,alhamdulillah... tk mengecewakan...slmt mencube ye nuza dan tq...harap2 tk tertipu...mcm tipah tertipu...hehehe...


05-12-2008, maksu om komen :

maksu x nah rase bskut suji, dgr nama jer...sedap ke..?nmpak putih je mcm x sdp..ada ati jg nak try


05-12-2008, kak fida komen :

alahaii maksu...biskut suji ni kan kuih lame seangkatan dgn kuih tat nenas...tapi tk pe..maksu cube lah buat sikit dulu...nnti baru tau sedap ke tk....slmt mencube...tq....


30-04-2009, nishinihonjin09 komen :

klu buat biskut suji pki tepung jagung bolr tak


30-04-2009, kak fida komen :

nishinihonjin09...tk sesuai lah klau tpg jagung digunekan utk biskut suji ni...nnti keras bedentummm.... :)


07-05-2009, acek komen :

salam k.fida, sy selama ni tukang pemerhati aje semua resipi dan komen2 masakan dr akak. saya dah cuba buat resipi biskut suji ni, hasilnya memang menjadi. nampak gayanya raya tahun ni tak payahlah beli kuih raya lg. buat sendiri lagi terjamin,betul tak?


08-05-2009, kak fida komen :

salam jugak buat acek...trima kasih krane telah mencube...klau boleh jgn lah jadi pemerhati jer..kene lah mncube jadi klau ade kemusykilan tentang resipi2 dr akak,boleh lah bersoal jwb yer..heee...tq... :)


13-07-2009, dahliadahlan komen :

..Beskot ni memang akak punye feberet...Nanti nak cuba yg Fida punyalah..nampak senang nak buat...Terima kasih Fida..akak ucapkan dan berharap Fida tak jemu menepek resepi2 Fida yg sedap2 kat sini...Bolehlah kami semua membuatnya sendiri...Ehek.


13-07-2009, kak fida komen :

hai dahliadahlan...klau biskut feveret,bolehlah cube2 dr skrng nih sblom pose...akak hrp2 kene dgn taste dahlia yer...slmt mencube...insya'Allah akak akan sumbang resipi2 lagi...selagi com. nih tk meragam... :)


20-08-2009, hanisam komen :

salam k.fida klu tak kasi bicarbonate jadi tak


20-08-2009, kak fida komen :

w'salam hanisam...klau tk kasi bicarbonate.....mmng jadi tapi jadi keras...dlm resipi ni,bicarbonate soda lh yg mmbuat biskut suji menjadi garing dn ringan dn terase benar2 biskut suji walaupon tk ade tpg suji dlm bhn2nye...trima kasih hanisam krane brtanye dn slmt berpuasa... :)


26-02-2010, 112277 komen :

Akum kak fida, em..baru tgk gambar dah terliuh, balik keja ne.. rasa macam nak buat terus. teringat pula kat rmh ada tepung suji dah ada tapi tak buat2 pun.. kalau saya gantikan tepung gandum pakai tepung suji agak2 sukatannya berapa ya... sama ke 600-800 g... :) terima kasih...


23-07-2010, izlyana24 komen :

Salam akak...sy bru nk try biskut suji akak ni...mcm sdp sgt...:) Tp sy x faham maksud akak yg no 7 tu...pening pale...acuan ape maksud akak?


24-07-2010, kak fida komen :

w'slm 112277...ma'aflh lmbt jawab komen...tepung suji jauh beza dgn tpg gandum jadi dlm rcp ni tk sesuai utk diubah sukatannye..rasenye 112277 kenelh cari rcp biskut suji yg btol2 gune tpg suji yer...mitk ma'af bnyk2 dn mekaseh yer...


24-07-2010, kak fida komen :

w'salam izlyana24...akak dh upload contoh gambr sudu yg dijadikn acuan biskut suji..hrp dpt mmbntu...seandainye izlyana tkde ape2 utk dijadikn acuan,adunan dibulat2kn aje seperti guli2 kecil...slmt mncube yer...tq.. :)


02-09-2010, miazahira komen :

Salam Kak Fida, Biskut suji ini juga kegemaran saya sejak berkurun lamanya tapi tak pernah saya buat bubuh telur apa fungsi telur tu kak ? Dikesempatan ini saya juga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada Kak Fida dan Member2 Myr yang lain yg senior sikit juns,nor67,hasue,dayangjack,en mat gebu dan yg lain2 tak ingat nama dan juga yang bru join tq


02-09-2010, kak fida komen :

w'slm miazahira...skali2 bolehlh cube biskut suji yg brtelor yer..seperti biase dlm kukis klau ade telor pon stkt 1,2 biji utk melemak,melmbut dlm pd tu kukis tetap garing...akak jugk ingin mengucapkn slmt menyambut Aidilfitri kpd mia dn semua rakan2 di Myr ni..hrp ma'af klau ade trslh kate,bahase dn gurauan yg kasar..dn buat mia,slmt mncube suji ni..tq.. :)


11-08-2011, amardihaty komen :

salam akak..dh lama sy cari resipi biskut suji ni cz mmg suka sgt mkn..yg beli mmg ada yg sedap tp x puas mkn..sy nk tya minyak sapi nk kena cairkan ke nk msuk terus cm tu je..kkalo sy wt biskut makmur sy cairkan..dkt2 nk raya nnt sy nk try la nmpk sedap je biskut akak ni.tq utk resipi ni


11-08-2011, kak fida komen :

w'salam amardihaty...mekaseh kembali..dh ade rcp ni leh ler cube yer..minyak sapi tk perlu dicairkn,ikut jer care2 yg ade yer...klau buat sndiri mmng muai,1 adunn rcp suji ni dpt bnyk,tapi klau agak2 jenuh nk menghabiskn 1 adunan,amardihaty boleh cube 1/3 adunan yer...slmt mncube ... :)


12-08-2011, faisura05 komen :

salam kak fida.. saya da cuba buat da kuih ni.. sebiji2 ikut sukatan akak dan cara akak.. memang menjadi..rasa minyak sapi pn tak keterlaluan..sedang2 sedap..1st time try wat biskut,terus menjadi..terima kasih kak fida sebab kongsi resipi ni..:)


12-08-2011, kak fida komen :

w'salam faisura05...alhamdulillah...percubaan prtame jer kukis dh mnjadi yer...mekaseh jugak yer krane sudi mncube...jage2...bskt suji ni klau dh masuk mulot tkleh stop...tau2 tinggal bekas jer...heheee... :)


13-08-2011, ieka.arts komen :

salam... kak fida.. malam tadi sya dh cuba resepi akak.. memang byk sgt dapat... hehehe... anyway resepi yg sgt2 sedap cuma manis sikit lah... next time nk buat lagi tapi kena kurang kan gula lah.. sya tambh cherry hijau diatas sebagai hiasan.. hehehe... boleh niaga lah... thank kak fida...


14-08-2011, kak fida komen :

w'salam ieka.arts...alhamdulillah..mmng sesuai sgt dijadikn mate pncarian sbb mudh dn muai,semuge brjaye yer,dh mencube dn dh merase boleh ler sesuaikn rase manisnye lenkali yer..mekaseh krane dh mncube ... :)


15-08-2011, Snur komen :

Salam kak fida..blh x saya nk tahu fungsi bicarbonate of soda & baking powder...br blajr wat biskut ni,ada rcp yg ltk kedua2nya,ada yg ltk slh 1 ant nya...hrp kak fida tlg bri penerangan...TQ..


15-08-2011, kak fida komen :

w'salam Snur...baking powder dan baking soda fungsinye lebih kurang same utk membuat kek atau atau kueh naik kembang atau gebu...klau ingin lebih jelas lagi boleh intai2 di sini yer...blog pakar masak Pn Noraini http://resipinoraini.blogspot.com/2008_06_01_archive.html


16-08-2011, Snur komen :

ok akak,thanks ats mklmt ilmu...tlh sy lyri blog tu...


21-08-2011, princess flower komen :

Salam kak fida...nampk sedap biskut sugi nie..saya x pernh buat...rasa bersemangt plak nk cuba..saya minta resepi nie ye...terima kasih kerana sudi berkongsi tips dan resepi di sini...terima kasih atas komen rakan2 yang lain...


24-08-2011, kak fida komen :

w'salam princess flower..same2 kaseh..slmt mncube yer...semuge berjaye .. :)


28-08-2011, nur_izzy komen :

kak fida, klau sy guna jgak tepung suji..jd camne..sb mak da bli.. takut x menjadi plak biskut rya ni.. klau nak ltak skit ke bnyak? anggaran?


03-09-2011, kak fida komen :

nur_izzy...harap ma'af sbb akak lmbt bls komen...utk rcp ni tk pndai akak nk agak2 cmpur tpg suji bimbng tk mnjadi...nur_izzy cube cari rcp biskut suji yg mmng menggunekn tpg suji dlm Myresipi ni yer... :)


20-10-2011, suria78 komen :

I follow the same.. but entah kenapa tak Jadi :'( ... suji yang sepatutnye bulat.. jadi lebur & leper.. :'(( sakit hati betul.. knape..ya?? I guna Miyak sapi Cow&calf -400g.


20-10-2011, kak fida komen :

suria78...dlm adunan minyak sapi 500g...klau gune 400g bermakne dh kurang 100g...klau suji yg menjadi leper bermakne doh tu lembik sebelom dibkr....mungkin utk permulaan suria sepatutnye cube 1/3 adunan dulu sbb 1 adunn terlalu bnyk..ppon mekaseh yer krane dh mncube... :)


18-07-2012, nazrila komen :

Kak fida...trima ksh byk kongsi resepi...alhamdulillah saya buat mlm td jd....nk wat utk raya lg..trima ksh...sebelum ni saya ada wat kek mentega cair dari kak fida...memang sdp...selamat menyambut ramadhan yg akan tiba wat kak fida sekeluarga...kak fida..leh x cadangkn lg biskut yg sdp...


19-07-2012, kak fida komen :

nazrila...mekaseh krane dh pon mncube rcp suji dan kek dr dapur akak dn alhamdulillah hasilnye memuaskn yer...nazrila klau nk biskut yg sdp akak cadangkn dulu nazrila masuk ler dulu dapur kak fida, sbb dh bnyk jugak rcp2 biskut akak post tahun lps dn tahun sebelomnye,kebnykknnye mudah utk dicube...boleh ler semak2 dulu yer..insyaAllah klau tkde masaalah dn ade kesemptn akak cube post lagi rcp biskut yer..selamat menyambut Ramadhan dan slmt mnjlnkn ibadah puasa wat nazrila dn keluarga... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu