Google+

oleh: kak fida ♥Pau Goreng / Kukus (2 in 1)™

Pau

Doh yg mudah dibuat...tk perlu di perap dan sesuai di jadikan kuih pau segera.Pau yg tlh digoreng atau kukus tetap lembut walaupun telah sejuk. Tk perlu guna pelembut kuih.


Created on : 01-08-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 50-55 biji - kecil2 )

  • 1 kg tepung gandum
  • 120 g gula halus
  • 1 sk rata garam halus
  • 140 ml minyak sayur/makan
  • 5 sk rata instant yeast * (cth - Mauripan dll.)
  • 450 ml air paip *
  • (satukan bahan *)

Cara-cara

  1. Masukkan tepung, gula dan garam ke dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  2. Kemudian masukkan minyak sedikit2 dan gaul lagi hingga rata.
  3. Akhir sekali masukkan air yeast sedikit2 dan uli hingga lembut dan tk melekit. Jika masih melekit, tambah sedikit tepung.
  4. Doh yg sudah siap diuli, tidak perlu diperap. Boleh segera di buat pau.
  5. Bulat2kan doh dan isi inti kesukaan masing2.
  6. Goreng pau 1/2 msk dan simpan dlm freezer jika ingin membuat pau goreng instant. Atau kukus pau dan simpan dlm freezer utk pau kukus instant.
  7. Inti pau pilihan seperti sambal tumis, kacang merah, kaya, kelapa manis, choc. dan lain2.
  8. Adunan akan lebih lembut jika menggunakan food mixer.
  9. ***Untuk mendapatkan resipi inti sambal dan inti kacang merah sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/5874

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (13)

Resized_-_auto_correct_image_pau_goreng
04-09-2008
salam kak fida, ni first time man wat pau goreng. agak terkial jugak tapi hasilnya alhamdulilah. pau masih lembut walaupun dah sejuk. man bubuh inti kari kentang. makasih kak fida!
Laporan oleh: rahman bestari

waaah man,buat pau utk berbuka agaknye ye...inti kari kentang memang favourite famili akak jugak...tq man,krane mencuba...

Pau_goreng_ku
02-11-2008
buat utk sarapan famili...
Laporan oleh: kak fida
2_011
06-11-2008
Rupa tak cantik, tembam mcm tuan yang membuatnyer..tp rasa tetap best, tetap lembut walaupun dh sejuk..thanks kak fida :)
Laporan oleh: Mummy7857

sambil menaip ni akak sdng byngkan mcm mane tmbmnye Mummy..hehe...trima kasih Mummy krane rajin mencube ye... *_^

Dsc01718
25-11-2008
Inilah hasilnya..pau goreng..at last sempat gak upload..
Laporan oleh: surayu

banyak pau yg dh siap tuu,yg goreng dan yg kukus kt bawah tuuu...habis semua agaknye ye...hehe...trima kasih surayu krane mencube... :)

Dsc01719
25-11-2008
Ni plak yg kukus..buat dua2, anak suka yang goreng,hubby suka yg kukus.
Laporan oleh: surayu

mmng seronok buat pau 2 in 1 ni,boleh di instant kan dan tk bimbang terlajak bangun pagi..hehehe...buat skali yg goreng dan kukus utk famili,masing2 dpt bhgian...tk pyh gaduh2...hehe...trima kasih skali lagi surayu,krane rajin mencube... :D

Snv30700
25-11-2008
First time buat pau, lembut cuma next time kena improve inti la... dan saya punya pau nipis sangat kot.. merekah. Sedih la tak secantik pau kak fida.. next time try yg goreng pulak.
Laporan oleh: aludra

jgnlah sedih aludra...nnti nk mkn sedap...jadik tk sedap pulak...trima kasih krane mencube....nnti boleh cube lagi yer.... :)

Pau
08-02-2010
buat pau goreng inti kacang merah....sedap,lembut walau dh keluar masok peti ais...tq kak fida... :p
Laporan oleh: ctmas

tq ctmas krane dh mncube... :)

P1020335
07-06-2010
slm kak..ank2 yg uli..ucu ltk ti klp...
Laporan oleh: Mariani(KT)

rajen anak2 ucu..slh 1 aktiviti cuti skola ker?? heee...mekaseh krane mncube... :)

Pict0016
24-12-2010
salam..terima kasih utk resepi..da banyak kali buat..inti je yg ubah2..ptg esk nak wat lagi..
Laporan oleh: luve

mekaseh luve krane rajen mncube dgn pelbagai inti..mesti sdppp... :)

Snc00776
01-04-2011
Kak fida..TK. permintaan anak yg dok diasrama..buatlah pau yg ada sambal kat dlm.. my youngest son kata burger kecik !!
Laporan oleh: woodybuzz65

trimakaseh kembali woodybuzz65 krane dh mencube...sronok klau buat dn anak2 suka mkn yer... :)

Snc00790
01-04-2011
kak fida..yg ni versi kukus..2-2 pun mudah sangat as 1.2.3... TK
Laporan oleh: woodybuzz65

alang buat pow 2 dlm 1 boleh rase kedua2 versi yer...mekaseh skali lagi woodybuzz65... :)

1000372_4434827767198_818518027_n-1
02-07-2013
salam k.fida. teringin nk makan pau sambal tp belii kt gerai kdg2 tk memuaskan. jadi saya cuba buat sendiri. boleh letak sambal & ikan bilis byk2! Alhamdullillah..menjadi. terima kasih k.fida for the resipi!
Laporan oleh: black1205e

salam black1205e...alhamdulillah..nmpk gebu pau tuu..mmng bebaloi klau buat sndiri yer...mekaseh yer krane sudi mncube... :)

Roti
03-07-2013
kak fida! tengok! kita buat lagi ni.. maceh kak fida for the wonderful resipi. moga2 kak fida dimurahkan rezeki. :)
Laporan oleh: black1205e

klau boleh capai akak capai, tknk tengok je...heee...alhamdulillah..mekaseh atas do'anye,semuge black jugak sntiase siht dan murah rezeki utk trus mncube rcp2 di Myr ni ye...mekaseh krane rajen mncube... :)


Komen (45)

19-08-2008, tal354 komen :

thanks nanti kita cuba buat minumpetang untuk anak2


30-08-2008, ebertna komen :

berapa lama nak kukus ? nak bt untuk anak murid yang bakal duduk upsr tahun ni...


05-09-2008, kak fida komen :

Mintak ma'af lah banyak2 ye tal354 dan ebertna....akak baru perasan hari ini komen2 anda berdua...sampai dah masuk bulan puasa dah...ebertna,klau nk mengukus, selama 10-12 min dah ok,jgn terlalu lama sangat nnti pau mengecut tk molek ye...selamat mencube ye ebertna dan tal354...tq...


09-10-2008, surayu komen :

thank you so much kak fida utk resepi yg x yah perap ni..blh buat utk breakfast anak2..dah buat pagi tadi..tapi x sempat amik gambar dah abiss..hehe..takpe,esok nk buat lagi..nk simpan jadi pau segera..senang kalau terlajak bgn pagi..


09-10-2008, kak fida komen :

salam buat surayu dan trima kasih krane dh mencube...klau nk jadikan pau segera bolehlah buat lebih2 ye...setelah step no. 6,pau segera tk defrost pon tk ape...boleh terus goreng atau kukus semula walau pon masih beku...tapi goreng dlm minyak yg sederhana panas ye....tq... :)


29-10-2008, Rahmawati komen :

Sory..tak brp faham...5 sk instant yeast tu maksudnye... 5 kali sudu kecil ke.....


29-10-2008, kak fida komen :

salam Rahmawati,betul tu...5 sk =5 x sudu kecil instant yeast...


03-11-2008, baya74 komen :

assalamualaikum. yeast tu nk sukat berbukit assalamualaikum. yeast tu nk sukat berbukit@ paras je?


03-11-2008, ds_saniah komen :

askum. nak tnya utk pau ni. boleh guna minyak masak aje kan?


03-11-2008, Minahkg komen :

askum k.fida...k fida kite nk tanya ckit...air yeast tu apa maksudnya...air yang dicampur ngan yeast ke atau air & yeast...?


03-11-2008, kak fida komen :

Waalaikumsalam baya...yeast tu di sukat 5 sk RATA aje ye...tq...(akak dh taip semula di dlm bahan2nye)


03-11-2008, kak fida komen :

salam buat ds_saniah,minyak sayur/makan tu memanglah minyak masak tapi jangan gune minyak masak yg berbijan pulak nnti tk sedap...


03-11-2008, kak fida komen :

salam Minahkg,air yeast yg akak taip tu ialah campuran 5 sk rata instant yeast* + 450 ml air paip* (seperti di dlm bahan2)...harap dpt paham ye...tq...


25-11-2008, aludra komen :

Kak fida, boleh tak goreng pau yang dah dikukus.. sajer nak tahu...


26-11-2008, kak fida komen :

salam aludra,pau yg dh di kukus mmng boleh digoreng dgn api yg sedang aje tapi jgn lame2 nnti masuk minyak....dibalik2kan,agak2 berubah warna kekuningan aje terus angkat ye...utk membuat pau kelihatan bentuk yg same semua,timbang doh pau seberat 30g sebelum di isi inti(klau nk besar sikit,timbang 40g)....mudh2an aludra tk berputus ase ye...cube lagi...tq...


19-02-2009, zila66 komen :

salam fida..nk wat pau ayam tp tk jumpa lg tepung h.kong jadi...wat yg ni pkai tepung gandum..buat 1/2 adunan je.. kukus bestt..mkn panas2 tq ya....


19-02-2009, kak fida komen :

salam zila...trima kasih krane dh mencube...klau mmbuat inti ayam/bbq boleh jugak menggunekan resipi pau ini...lagi mudh tk perlu carik tpg hong kong....zila, penghujung bulan ini akak akan ke melaka..dr 26/2 - 1/3 akak berade di sane...krane 28/2 ade jamuan sikit...nnti zila dtg yer....mudh carik,depan masjid jamik,sebelah rumh besau skali tapi di sbelah nye jerr..yg rumh besau tu ipar pd kakak akak yg punyer...guru pencen dr s'pore...tapi rumah kakak akak di tepi pagau nye aje...dtg jgn tk dtg yer...tmpt, zila dh tau kan? akak tunggu tau....:D


19-02-2009, zila66 komen :

salam fida...eeii,sukanyee...dpt jemputan dr fida gembira ada malu pun ada(mcm nk jumpa pak we lak) malu lh nk jumpa sifu lg pun zila ni bukan murid yg rajin sgt..apa2 pun rasa tharu jglh..insyallah zila cuba...nk tnnya bos dulu hihih...hubby zilalh.klu nk kmne dia yg bwa zila tahu dduk jer...apa2 nnti zila bg tahu ya bye..tq sekli lg.....


19-02-2009, kak fida komen :

salam zila...alaaa...bukan nye suroh dtg rewang buat kuih...awak pon...ajak skali sape2 yg ade kt umah zila...akak tk kesah...jmpot ikhlas ni...klau ari juma'at pagi nnti, insya'Allah kene pegi pasar Melaka,belanje lah...nk jumpe Mk Cik yg duduk jual kuih..nnti dia jerit "nasik lmk dek!! epok2 dek!! kuih dekkkk!!"...heee....:)..nnti bagi tau yer...akak nk sambung wat kuih lah,mlm online lagik....daaa....:D


19-02-2009, Hoora-perantau komen :

askum.k.fida nk dtg jg bleh tak...tp apa nk buat ,saya dtg melalui hati je la,klu la saya kat msia dpt jg le kut2 brtmu dgn kwn2 MYR ni...eratkan lg silaturahim dr alam cyber ke alam nyata..


19-02-2009, kak fida komen :

w'salam Hoora-perantau...boleh silekan...bagi mmudhkn utk berjumpe...akak tunggu kt Mk Cik yg duduk jual kuih kt pasar melake tu...ps tu akak tolong pekik pulak...jadi mudh kenal..hihiii... :o...


19-02-2009, Hoora-perantau komen :

k.fida ku sayang,klu bleh nk sngat saya jumpa dgn akak,tp saya skrang bkn duk kat msia....insyaallah jika diizinkan Allah ada masa nti kita psti berjumpa.....


20-02-2009, zila66 komen :

salam fida..maaf lambat replay sbb hubby x dduk ngan zila ni main tepon je..itu pun kena mlm siang sibuk dlm sblun ada tiga kli balik ari yg fida ckp tu..x kena cuti dia..x dpt lh zila gi...sedih gak rasa dhati mukin allah blum pkenan kita bjumpa..oh ya fida kata jumaat pagi gi pasar? jmpa m.cik jual kuih agak2 kul brapa tu.. mna tahu kut2 tjumpa dsana. biasa klu hubby blk dia gi pasar(ada peluang ni) mna tahu.. sbut fasal m.cik jual kuih buat zila tsenyum..masih fida ingat pd m.cik tu ya!....


20-02-2009, kak fida komen :

salam zila...alahaaiii...tk de jodoh gak nye...heheee...akak klau nk gi psr...kene lah tunggu ape kate tuan rumh yg nk blanje pasar....mesti lah pagi tapi kol brape tk pasti...klau smpai psr bukn akak nk jumpe mk cik tu..heee..saje suke lihat gelagt mk cik tu...hrp2 mk cik tu pon sihat lah dn dpt akak lihat lagi...klau kbtulan zila gi psr...jeling2 lah kt org yg pakai baju,tudung merah hitam...heeee.... :)


15-07-2009, dahliadahlan komen :

..Salam Fida..selalu jugak k Fida dtg Smnjung?...Pernah dtg tak k Terengganu..akak ni org sini...Kalau kebtulan dtg Tgg...bagitahulah ye..boleh jumpa...Nak kenal sangat dgn Chef berkebolehan ni...Semoga ada jodoh kita...L.U.


15-07-2009, kak fida komen :

w'salam dahliadahlan....akak tk slalu ke sane...klau ade kenduri-kendare baru akak pegi sbb ade sedare-mare jugak kt Smnjung dn S'wak jugak...tapi paling jauh akak gi Melake jer...klau T'ganu, tk tau bile nk smpai...heheee... :)


10-12-2010, marina24 komen :

as'kum , saya tertarik dgn resipi nie tapi blm cuba lagi cos baru jumpa .anak2 saya first jumpa resipi nie mereka semua tak sabar nak sruh saya buatkan tapi bila baca bahan2 yg diperlukan mereka semua terkejut dgn satu bahan tu & terus mereka kata habis kita semua nanti kalu makan kuih nie nanti kita semua akan sakit perutlah......fida rasa bahan ape yg anak2 saya maksudkan tu ?


01-01-2011, Sal Mohamed Amin komen :

Salam... Kak Fida sal da try buat tapi tepung jadi pdat tak gebu nape ya...tlg bg jwpn ya... terima kasih


01-01-2011, kak fida komen :

w'slm marina24..klau ade bhn dlm rcp pau ni yg boleh buat sakit perot,mungkin rcp2 pau yg lain2 dlm MyR jugak boleh buat sakit perot sbb bhn2 dlm pau sumenye lebih kurng same jer...sblom marina dn anak2 sakit perot akak rase mesti kwn2 yg kt atas yg dh mencube dn hantar laporn mskn lebih dulu sakit perot...akak tk pasti bhn ape yg marina maksudkn... :(


01-01-2011, kak fida komen :

w'salam Sal Mohamed Amin...bhn utama yg menggebukan pau adelah yis..klau yis yg elok maka pau pon akan jadi elok gebu...klau boleh guna yis yg maseh baru dn belom luput tarikhnye...ppon mekaseh krane dh mncube dn hrp tk putus asa utk mncube lagi... :)


04-03-2011, HAIDA IMAN komen :

kak fida, brape lama tahan letak dlm freezer?


05-03-2011, kak fida komen :

HAIDA AIMAN...selagi dlm freezer....kalau tk dikeluarkn akan thn sampai hndk digunakan... :)


02-04-2011, ayu s komen :

tak pe kak fida ayu tolong jawabkn soalan marina24 tu....jawapannya air paip la...la marina....kan nanti dimasak,jadi tak de la sakit perot...:)


02-04-2011, nuni komen :

rasanya boleh guna air masak biasa kalau nk elak air paip yg x masak tu.nuni mm guna iar masak je.450ml tu x banyak mana pon utk sekilo tpg.


02-04-2011, tasriffyra komen :

kak,kalo nk kukus sllnye bape lama..tq


02-04-2011, kak fida komen :

ayu s dn CGnuni...mekaseh dh beri pndpt masing2...tkde masaalah sebenarnye dgn air paip...nntikan dikukus atau digoreng pau tu..bukan nk dimkn mentah2...heee...klau dlm rcp setakat tulis air jer,nnti ade pulak yg tanye air ape? heee... :)


02-04-2011, kak fida komen :

tasriffyra...kukus dgn api kuat selama 8-10 min... slmt mncube...tq.. :)


03-04-2011, ctey komen :

i mmang suka dgn resipi kak fida bb mudah dan senang dpelajari


05-04-2011, zuma komen :

Semalam dah try. tq kak fida mmg senang tak yah uli lama pun dah ok.....


05-04-2011, kak fida komen :

ctey...mekaseh yer...akak pon suke kongsi rcp2 yg mudah, jugak dgn care2 yg mudah,supaya mudah diikuti... :)


05-04-2011, kak fida komen :

zuma..mekaseh krane dh try yer...utk rcp pow ni mmng tk ambil mase yg lame...klau kite bubuh inti utk pow yg pertame dn sementare hndak mengisi inti pow yg ke 30 dn seterusnye smpai habis...yg pertame tadi dh kembang sekembang2nye...ekheheee.... :)


13-08-2011, freedom komen :

kak fida, klu nak gune resepi ni tuk buat donut sesuai tak?


14-08-2011, kak fida komen :

freedom..akak tk pernah cube lagi tapi klau doh dibentukkn seperti donut dn goreng mmng mnjadi tapi rasenye tk selemak seperti donut sbb kebnykkn rcp donut ade susu..freedom boleh cube rcp donut mudah yg ade di dapur kak fida 'Donat (Goreng/Bakar)' di http://myrsipi.com/top/detail/11560 atau boleh cube lain2 rcp donat di MyR ni yer... :)


14-08-2011, freedom komen :

muche gracias kak fida


16-01-2012, ummifarzana komen :

Sedap..! Kita dah cuba tau akak..cuma xsempat nak snap gmbr..licin... pastu kan yang magiknya goreng waktu pagi tapi bila mkn waktu ptg pun still lembut....emmmm.....sedapnyer....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu