Google+

oleh: Alia Breadcrumbs

Breadcrumbs

Jom buat sendiri breadcrumbs atau serbuk roti dari roti yang tak habis.


Created on : 15-05-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Alia




Bahan-bahan ( - )

  • roti keping

Cara-cara

  1. Masukkan roti ke dalam oven toster. Panaskan roti sampai garing.
  2. Kemudian kisar dengan pengisar yang kering.
  3. Kalau nak lagi kering. Lepas kisar tu bolehlah dimasukkan semula ke dalam oven toster dan panaskan lagi dalam 1-2 minit.

Tag

roti









Laporan Masakan Bergambar (4)

Breadcrumbhomemade
02-05-2009
pestaim wat breadcrumbs sendrik sbb malas nk kuar g bli! hihihi... mekasih yer alia!
Laporan oleh: hana6877
Breadcrumbs
15-07-2009
mmng slalu buat breadcrumbs cenggini ...slamenye tk pernh beli...jimaaat...tq alia... :)
Laporan oleh: kak fida
P1020754
05-12-2010
prtma kli wat.sng ghupanya.jimatla pas ni.tq tuan pnya rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)
C360_2013-12-07-15-46-06
27-01-2014
guna wholemeal bread , keringkan guna nonstick pan then blend guna food processor . simpan dlm esbox dlm airtight container bile nak guna just panaskan dlm microwave . thanks ya :)
Laporan oleh: nenei

Komen (37)

16-05-2006, rozy komen :

cara-cara membuatnya


16-05-2006, rozy komen :

cara-cara membuatnya


19-09-2006, ici komen :

yea!!! dapat pun carik how to make quick breadcrumbs. tq! nak buat sotong goreng bertepung. Unfortunately, takde tepung kfc


06-11-2006, merpati66 komen :

ooooooooooo mcm nie ya...thanks dpt idea lee roti2 yang melambak dlm petiais tu....


22-12-2006, nasuha1523 komen :

kalu guna microwave oven grill bo ?


25-01-2007, faizal komen :

saya nak tau lah cik/puan alia, apa kegunaan serbuk roti.


28-04-2007, eleven komen :

faizal...kegunaannya untuk salutkan dengan makanan........


30-04-2007, eleven komen :

em.......sedap


30-04-2007, syahmi komen :

serbuk roti ni boleh campur ngan kelapa kering + gula halus/perang + sikit garam + mentega. Gaul2 dan tekan dalam petitin..trus bakar . keluarkan dari petitin...jadilah ia sejenis cookie...


22-08-2007, zilanurin komen :

kalo xde oven camne?? bleh ker roti tuh digoreng??


22-02-2008, mrsperfect komen :

emmm takyah lg susah2 beli bread crumb camni


29-05-2008, normb komen :

kalau takde oven, goreng dalam non stick pan atau kuali. cumanye kena pandai jaga api takut garing tak rata.


19-06-2008, cahya_purpink komen :

yes! yes! dah reti buat sendiri!


27-06-2008, Jeffry Mama komen :

ooooo...senangnya.Baik buat sendiri kan juga roti yang x habis.


08-08-2008, happy girl komen :

kacang gler... =p


07-10-2008, memmetlenggeng komen :

beli mahal oo... dahlah mahal, banyak yang tak tentu halal pulak


30-11-2008, jeezy komen :

pakai breadcrumbs ni buat cheese base cake lagilah sedapnyer! perhhh...


04-01-2009, siha komen :

senangnya nak buat.. kalo tau,buka site ni awal2 lagi..


19-08-2009, unggu komen :

Nak tanye, warnenye memang cam tu ke?yang beli kat kedai tu cam oren2 je.ke kene letak pewarne kuning ea??


17-01-2010, mommyD komen :

thanx for the recipe.. br ler tau cmner nak bwat sendiri


16-03-2010, kaseh ardini komen :

pe kgunaan breadcrumb ni


10-05-2010, mila34 komen :

bredcrum ni selalunya digunakan untuk ape,salut biskut coklat leh tak


06-12-2010, anizafiqa komen :

TQ Alia for sharing. If ada lebihan breadcrumps yg dah diguna ni, kalau nak simpan, mcm maner yer? simpan dlm peti ais bole ker.. or simpan dlm bkas brtutup dlm suhu bilik je? pls comment Alia ..


24-12-2010, sha ridha komen :

saya pun nak tanya soalan yang sama cam anizafiqa...harap ada sape2 yang blh tolong...


02-01-2011, yatiabas komen :

untuk berkongsi...breadcrumbs ni boleh diguna untuk buat nugget ayam...so lepas ni tak yah bli nugget segera kat kedai..buat sendri lagi terjamin halal..


16-03-2011, mamafitri komen :

senangny...camni leh la trus wat,lgpn byk roti 2,tq


23-04-2011, fiza_myazarra komen :

kite buat tak jadi pun


27-04-2011, razinarazak komen :

Serbuk roti tu jadi macam yang beli kat kedai ke? Bila dah mesin bukan jadi macam tepung ke? tak try buat la lagi.


27-04-2011, zachoes komen :

anizafiqa n yatiabas: simpan dalam peti sejuk bhgn bawah pun ok. sy selalu buat bread crumbs dari roti homemade. tahan berbulan jugalah kalau simpan dlm bekas bertutup. nak guna cuma bakarkn sekejap dlm oven bg kering balik.


27-04-2011, zachoes komen :

fiza_myazzarra: tak jd macam mana ek? dia jd serbuk halus (umpama tepung ke) atau kasar sgt? kalau jd serbuk halus mgkn roti terlalu garing, sgt jd bila blend roti terus hancur, tak jd sisa2 besar. kalau kasar sgt mungkin roti masih lembab, tu yg bila blend dia bergumpal2. sy biasa buat guna roti yg dh dekat nk expired, bakar kejap 1minit nk keringkan moisture pastu blend guna spice blender. insyaAllah jadi


27-04-2011, zachoes komen :

tang warna saya tak brp pasti tp rasanya jenis roti pun leh pengaruhi warna. klau guna roti putih (buang bhgn kulit) bread crumb lbh putih. nk warna oren guna bhgn luar (kulit roti). Wallahu 'alam


16-06-2011, humaizah komen :

rase breadcrumb kunin n putih same je ke rasenyer...kalau sape2 ade resepi breadcrumb kunin,kongsi2 le....nak wat biskut salut coklat n breadcrum kunin(resepi biskut ni pon tgh cari) hehe...


26-06-2011, darissa komen :

mmm..senangnyer.. klu x dah membazir beli kat kedai..


06-08-2011, umnha komen :

insya Allah boleh cuba x pernah buat ni


27-09-2011, Fazdliatul komen :

erm sesuatu resepi y mnaraik...tq alia, x sia2 sy join my resepi..:)


29-10-2011, Hani Moon komen :

wah..sy pun tertanya2 cam mana nak buat serbuk roti.terima kasih...


14-11-2011, jue64 komen :

thanks alia 4 the rcp x yah beli breadcrumbs lg.. saya guna rcp breadcrumbs ni untuk sosej rolls


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu