Google+

oleh: tulip77 potato wedges

Potato_wedges

mudah jek nk buat ;)


Created on : 31-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tulip77




Bahan-bahan ( 2 biji )

  • 2 biji kentang - saiz besar
  • 5 sb tepung gandum
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit serbuk lada putih
  • sedikit gula
  • sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. Kupas kentang potong bentuk belahan epal rebus 10minit atau hingga separuh masak. Dah siap toskan.
  2. Campurkan bhn2 lain & campur air sedikit mcm nak buat bancuhan goreng pisang. Salutkan kentang tadi dalam tepung.
  3. Goreng dalam minyak panas hingga kekuningan. Sedap makan dgn mayonis/sos cili.

Laporan Masakan Bergambar (16)

Dsc02266
31-07-2008
dah habis dah budak2 ngap...sedap...
Laporan oleh: Kak Ton

wahahaha..lajunya kak ton..ni wedges naik bullet train ;) tq k.ton

Dsc00142
11-08-2008
jadikkk.... nak buat cheezy tu tak reti..aku amik slices cheese tu.. kerat kerat.. letak masa panas... laju je abis...
Laporan oleh: shalaku

tak kisah ler wat camna pun..janji sedap :)

Img_3209
22-08-2008
mmg sonang bebeno wat nyer yer! tk ponah terpk pon nak wat sendri...lagi pueh ati! tQ pn.tulip!
Laporan oleh: hana6877

hana...mmg sonang bobonar nak membueknyo :)

Dsc00190
26-08-2008
nilah dia wedgesnya.. x berapa nak jadik..jadik cam pisang goreng...wakaakaa.. tapi sedap gak.. makan smpai abis tuu..xyah dinner
Laporan oleh: memmetlenggeng

wedges version pisang goreng lar nih :)

P9010951
04-01-2009
Teringin nak 'munch' so try resepi ni pada 2.1.2009. Sedap.
Laporan oleh: jue64
Kentangjuns
21-10-2009
best wedges ni...gebu je bila makan...sekeluarga suka...dah byk kali jugak buat...tq ye kak tulip
Laporan oleh: quinnie
Imag0002
23-10-2009
salam, sedap sangat.anak2 suma suka n minta buat lg..tq
Laporan oleh: rosaliza
Wedges
27-10-2009
Saya pun dah cuba 2 x. Memang sedap dicicah dgn mayonis. Anak2 pun suka. Saya tambah serbuk kari sikit... sedap
Laporan oleh: AyuBon
102_0064
10-12-2010
Dah cuba...senang dan sedap. Lawan dengan homemade cheese dip dan sos cili thai.. Lepas ni tak bayag tabung kat KFC lagi... TQ
Laporan oleh: CheqSueCommot
Sam_1256
10-12-2010
sgt sedappp....u all should try......mudah je buatnye...thanks tulip 4 de recipe:)
Laporan oleh: achik_0910
Wedges
08-03-2011
potato wedges dh siap..... best dn rangup.... thanks tuan punye r
Laporan oleh: Miss Ayue's
Image0189
08-03-2011
Rangup dan senang untuk disediakan...anak2 pun suka
Laporan oleh: surinah
P1014020
06-04-2011
Terima kasih tulip...sedap :) sesuai buat sarapan & minum petang.
Laporan oleh: mrs_noor
21042011227
22-04-2011
anak2 suka sgt...cicah ngan sos + mayonis...trhnks tuan pya resepi..sedappppp...
Laporan oleh: kay730601
246704_2108904401505_1212435090_2675448_7932566_n
23-05-2011

Laporan oleh: ShamsiahLaL
Dscn4368_1_
03-04-2012
wat pg tdi...tapau bwk gi keje, mln ramai2 ngan officemate...alhamdullilah simple n mengenyangkan..jimat wang n masa...tq Tulip 4 d rcp...
Laporan oleh: ietabeepee


Komen (31)

31-07-2008, Kak Ton komen :

Ish mak yong ni... dlm tak larat pun leh keluar 2 resepi... tabik la... Nak try kejap lagik buar supper... anak2 suka ni...klu yg beli kat KFC la.. Nanti kak ton buat laporan ye...


31-07-2008, tulip77 komen :

try la k.ton...actually kita pun dah lupa rasa wedges kat KFC...hahaha punya la lama tak mkn KFC m'sia


31-07-2008, animed07 komen :

Kulit kena buang x tulip?Sebab selalu tgk wedges macam x buang kulit ja.Nak try buat.Lama dah x mkan wedges ni


31-07-2008, yatiezaini komen :

wah!!!! ton.... cepat nyer masak .. fantastic...booombastic ... kekeke ... cantik wedges ton .. kaler oren2 skit .. ada letak apa2 lagi ker / mmg goreng biar garing lebih .. anak2 kat rumah nih mmg suka .. kat peti eis tu ada 2kg lagi yg ready made .. kang kalau dah habis stok bole try wedges home made pulak .. x gitu tulip ... ;-)


31-07-2008, nor_67 komen :

ton dah makin mengganaz skrg ya...


31-07-2008, tulip77 komen :

animed : a'a buang kulit...ada gak yg tak buang kulit...klu yg tak buang kulit tu mmg kentang jenis lembut :)


31-07-2008, tulip77 komen :

k.yatie br tau ari nih...kat m'sia ada wedges ready made.....kekeke... klu abis stok leh try test yg nih ;) k.nor : k.ton mmg semakin mengganaszzzz :)


01-08-2008, hunny komen :

wah..hebat tuh...hari ni kuar resepi, hari ni jugak dah ada yg yg try resepi...hebat kak ton...


01-08-2008, minah cun komen :

tahniah kak ton....kerana menjadi orang pertama mencuba resepi ini...nanti kolo ade resepi baru...minah nak buat dulu....:-)


09-08-2008, Kak Ton komen :

kebetulan... kak ton dok tengok MyR... nampak sedap pulak wedges tulip tu.. kentang pulak ada...resepi simple je... terus la buat... dah 3 kali buat...


11-08-2008, dania76 komen :

tulip...tau tak camne nak wat cheezy tuh? klu kat kfc curah cheese tuh kan? camne yek nk buatnya? ada sesapa tau yang bleh kongsi??


11-08-2008, tulip77 komen :

dania...alamak tak tau ler...


22-08-2008, memmetlenggeng komen :

nnt met nak try gak..rasenya sok kut.. nampak cam sedap lak.. berkenan met..


22-08-2008, zila66 komen :

wat minum ptg..tq tulip.bestt...


23-08-2008, rekha08 komen :

sedap dan senang...sesape yg mls nk msk nsi msk je wedges ni....kenyng gak


31-08-2008, zhiela_85 komen :

hari tu dah buat tulip,dah siap amik gamba nak anta repot...tp tdlete dr laptop...ingat nak anta laporan...tp xpe...nanti leh buat n anta laporan lagi k...slamat bepose...


19-12-2008, atchah komen :

dh lame teringin nak buat wedges sendiri.. ingat susah sangat.. xpe.. nak gi cube buat ni.. terima kasih ye! <3


09-05-2009, twe_eyna komen :

dania,yg cheezy tu thousand island tu.. wedges + mayonis + thousand island = Cheezy Wedges


09-05-2009, zira96 komen :

slm wat tulip. nmpak sedapp... nanti nk watlah minum ptg esok..


10-05-2009, mrsdayat komen :

yg kat kfc tu diorang gune jalapeno cheese kalo xsilap. (k ana!!!!tlg jawab bg kompem..ehehehhe)


05-11-2009, k.zila66 komen :

slm tulip...selalu gak wat nih...mmg mudah & senang heee...tq ya!..


10-12-2010, achik_0910 komen :

sgt sedapppp....mesti cube...tenkiu tulip 4 da recipe....sume ank2 sedara suke...thanks again...


07-02-2011, azasy komen :

mmg bestt adik bradik sukaa...n kita mmg gila kentang..heh


20-02-2011, elfyza komen :

ermmm....sdp nye mm fav ank2 nie kene try nie


08-03-2011, ~ Almaas ~ komen :

waa..sdpnyek!!nk try la jap gi..mst hubby suke..huhuhu..


08-03-2011, mrsmadir komen :

kawan2 tlg bantu saya.. sy mencari jalapeno chees..


23-03-2011, azhana83 komen :

Cheesy wedges yg kt kfc tu mmg guna jalapeno cheese..mmg susah nk cr kt kdai


25-04-2011, afiey89 komen :

saya dah cuba yang ni..rasa mcm keledek goreng je..^^


05-05-2011, ara idah komen :

nak tanye laa kalo lk serbuk kari sdp x agk nye?


13-12-2011, ariefa faten komen :

kalau gena serbuk kari dia akan rasa pedas2 sikit.. n bg yg nk mkn ngn sos keju ala2 kfc ni cara dia 2 1/2 sudu mentega,2 1/2 sudu tepung gandum,1 lter susu segar,4 sudu kecil garam,2 sudu besar serbuk cili,2 sudu kecil serbuk lada putih,10 keping cheedar cheese,sedikit pewarna kuning nk cantikkan warna.. caranya..cairkan butter 2,msukkn tepung gandum jgn bg berketul..msukkn susu,serbuk cili n serbul lada pth..last msk keju..sampai pekat yg kita nk..msukkn pewarna kuning untk naikkkn seri..


23-11-2012, khuzaimah.abdullah@yahoo.com komen :

slm. nak tanyalah, kalau kita nak wat frozen potato wedges tu camne eh? pernahlah buat konon2 senang time anak2 mtak terus goreng je, tapi syg sungguh, wedges tu melekat2 . bila digoreng nampak x cantik. huhu huh huh


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd