Google+

oleh: coconutice Oreo Cheese Cake

T520060503090405449

Cheesecake dengan biskut oreo


Created on : 14-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi coconutice




Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat (diameter : 10 inci) )

  • :: BASE ::
    120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
  • 120 g mentega cair
  • :: FILLING ::
    (A)
    2 biji kuning telur
  • 120 g gula
  • 160 ml susu
  • (B)
    250 g cream cheese
  • 2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
  • 250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian diary products di supermarket]
  • 1/2 sudu besar jus limau (lemon)
  • Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE
  • 2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam)

Cara-cara

  1. Crust
    BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk untuk membiarkan basenya mengeras.
  2. Milk
    Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. [Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil - mcm dalam gambar]
  3. Blend
    Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan (A) yg telah di'double-boil'kan tadi
  4. Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam
  5. :: Variasi Satu ::
    kalau tanak gunakan Oreo, leh juga digantikan dengan biskut marie, tetapi gula perlu ditambah 20g
  6. :: Variasi Dua ::
    kalau nak buat Blueberry cheesecake, lepas tuangkan dalam base, masukkan 2-3 sudu besar blueberry pie filling dan kacau sedikit. Setelah kek keras, letak selebihnya di atas








Laporan Masakan Bergambar (21)

Oreo_cheese
12-12-2006
huhu....i made this for my eldest sis' bday today!!...huhu.tapi instead of gune loyang kek....haXira gune bekas pie...sedapppppp....recipe nie pun i alter a bit la.thanks coconutice!
Laporan oleh: haXira

guna bekas pie lagi senang sbb takyah nak tekan2 biskut tu kat dasar tin. Tapi mana nak dpt bekas pie yg dah ada crust ye kat KL/PJ area?

Dsc06145
10-05-2007
Ari ni buat kek cheese oreo ni utk birthday anak lisa. Inilah hasilnya.. tq coconutice
Laporan oleh: zalisa
Dsc01281
22-06-2007
huk3 cute dak cake sy..sy wat size kecik utk patner sy..ngee 1st time wat cake..hoho
Laporan oleh: wajihah.
Oreo_cheese
26-12-2007
ni yg I buat utk bday aunty semalam (25/12). Resipi u mmg ada kelas.. TQ so much!
Laporan oleh: aeeda78
Cheskek
01-06-2009
smlm buat utk husband birthday. ok.. sedap. terutama kat base.
Laporan oleh: cendawancun
Photo1136
01-02-2011
1st time buat.thanks.sedap :D
Laporan oleh: hanizahanan
25022011003
25-02-2011
haha..ni la hasilnyer buat malam tadi..tq coconutice share resepi..tak sabar asenye nak potong..tgu hubby balik..kek tenipis siket sbb loyang yg jenis blh bukak tepi ni ade saiz besar je yg jual..hehe..oreo pun tpaksa pakai 2 pek yg panjang tu bg tebal sket..dressing tiru haXira pyer style..hehe...
Laporan oleh: mamalis
25022011
25-02-2011
dan lagi...hehuuu
Laporan oleh: mamalis
Bbcc4
18-03-2011
thanks coconutice... resepi awak memang class...saya buat blueberry cheese cake... :)
Laporan oleh: lyne
Ciskek
04-04-2011
mmg sedap..tp xley nk bawak berjalan jauh...:)
Laporan oleh: miladelight
2011-04-25_22
25-04-2011
cake favourite anak2.setanding dng cheesecake secret recipe
Laporan oleh: wchom
P1020205
04-05-2011
trima kasih atas resepi yg diberikan..
Laporan oleh: ogy_alif
Img2137a
11-06-2011
. memang sedap . sekali adap da licin. .sy tak pakai loyang spring foam. .just pakai aluminium foil utk pai. .yummylicious!!=)
Laporan oleh: eydaloikecook
Ed
24-06-2011
Tq dear 4 dis recipe..1st time buat terus jd.Never tot kek sesedap ni sgt simple cara nk buatnye..husband suke sgt2.tp next time nk try letak unsalted butter sbb base ni masin sikit..neway thanx ya!
Laporan oleh: SugarWorks
My_cheese_cake
21-11-2011
hihi... 1st time buat oreo cheese cake, suka suki je kite letak hiasan camtu...
Laporan oleh: ain_is
Img_0815
17-12-2011
kek yang sangat sedap. makasih sebab berkongsi resepi yang mudah dibuat dan sangat sedap.......
Laporan oleh: reenna
Img_0815
17-12-2011
kek yang sangat sedap. makasih sebab berkongsi resepi yang mudah dibuat dan sangat sedap.......
Laporan oleh: reenna
Photo0127
21-09-2012
xde loyang.. guna tupperware jer..
Laporan oleh: dzahairi@yahoo.com
20130510_151314
10-05-2013
first time sy buat kek ni.. tecture dia menjadi la tp rasa dia mmg lite je... ke sy ada tertinggal ape2 step.. or teknik moxing sy ke tatau la.. kek mcm sgt padat tp ok la for d first time kn .. thanks ye tuan punye resipi
Laporan oleh: honeybee_lebahmadu
20130510_151951
10-05-2013
ni pulak rupe kek pas d potong.. hehe
Laporan oleh: honeybee_lebahmadu
20130521_221807
24-05-2013
ok.. buat lg... mmg sedap... thanks for d recipy
Laporan oleh: honeybee_lebahmadu

Komen (56)

14-11-2006, coconutice komen :

maaf gambar kek dah siap tak clear sebab guna hp sahaje. Selamat mencuba


14-11-2006, aniey82 komen :

BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk petikan atas tu maksud nyer"mentega tu kita cairkan dulu lepas cair baru kita campurkan dengan oreo dan tekan kan.."


14-11-2006, dinna komen :

i rase tk payah cairkan pon takpe. just ramas butter ngan biskut oreo yg dah hancur tu then tekan dlm baking tin.


14-11-2006, nure komen :

ermmm..sori menyebok skit..rsnyer kalo nk base tuh betul2 keras dan padat, eloklah cairkn mentega tuh dulu..lagipon lebih senang nk sebati ngan biskut...


14-11-2006, dinna komen :

hehe..mane2 pon bole..nure, cream cheese yg biase nure guna brand ape ek


14-11-2006, dinna komen :

ha dah confuse sape punye resepi nih..sebenarnye nk tanye coconutice hehe..sori nure...:D


14-11-2006, nure komen :

hehe..klaka gak..xpe2..jwb ek..kalo sy biase gune philedelphia cream cheese (^o^)P


14-11-2006, coconutice komen :

@aniey82<br> mentega tu dicairkan dulu, baru dicampur dengan oreo, baru ditekankan kat bawah tin.<br><BR> @dinna <br> betul kata nure. kalau ramas2 je, dier akan jadi berketul (lumpy) sikit. Oleh itu kena caikan mentega tu dulu.<br>coco biasa guna cream cheese philedelphia


09-12-2006, haXira komen :

pelik sikit laa coconutice...sbb carik kat internet, semua resepi gune byk cream cheese.....tp resepi ni gune 250g jer.....kurang rase cheese la eh nanti?


09-12-2006, yani komen :

tolong jwb jap soklan haXira.. bukan kurang rasa cheese tapi saiznya la.. kalau guna banyak cream cheese.. makin besarlah saiz kek yg dihasilkan.


12-12-2006, lindw komen :

cantik betul gambar kek haXira tuu.. seronok klu dpt kek arijd camnih..


14-03-2007, hana_hadriee komen :

sejukkan je ke?? takde acara bakar2 dalam oven ye????


11-05-2007, nashaziana komen :

tak paham la...bahan yang dah masak dengan double boiler tu buat apa pulak...


11-07-2007, coconutice komen :

hana_hadriee : Yer sejukkan je nashaziana : Campurkan bahan (A) dan bahan (B) dalam step ketiga SEBELUM masukkan dlm tin


30-03-2008, solitary18 komen :

nyaman usul nya eh..lapar pulang ku


10-04-2008, drnini komen :

kalau saye ader 200g cream cheese je?macam mane? kene ubah jugak ke amount2 yang lain tuh?


29-07-2008, anis1987 komen :

salam wbt..nak tanye..gelatin buleh digantikan dengan bahan lain tak..kat tempat saya susah nak dapatkan gelatin yang halal..


01-12-2008, lilysharizet komen :

salam, nak tanye kek ni mmg kena letak dlm peti sejuk memanjang ke? saya plan nak buat jumaat ni nk bw blk kampung esoknye (sabtu). Perjalanan dlm 2 - 2 setgh jam. kek tu tahan x kalu letak dlm kete mcm tu je selama 2 jam tu or kena letak dlm chiller @ kotak isi ais kering?


18-05-2009, firna1010 komen :

gelatin pun ape...hukhuk cream cheese tu senang x nak dapat..bli ktne yek..


16-08-2009, hajra komen :

kena masukkan bahan b dan a time panas2 ke?


18-09-2009, isha_wazzup@yahoo.com komen :

cream cheese tu camna ekk?? lain ker ngn cheese yg keras tu,ug kna parut dulu tu... sy beli ni yg jenama kraft cheddar....


18-09-2009, isha_wazzup@yahoo.com komen :

ooooo....xpe lah...dah tngk kat glossory cam na rpa cream cheese... ermmm klo x putar cream cheese ngn mesin tp guna senduk jer...jdi x?? xde msn pemutar..biasa lah hdp merantau...


16-10-2009, 26472 komen :

gelatin tu ape..kat mane bole beli..


19-02-2010, 208159 komen :

ermm..nampak sedap ..nanti mama nak cuba lah...tapi mama kena tunggu anak2 mama balek johor baru bleh buat lah...bukan apa ank2 tak de cam tak best nak makan sorang2 kan..


28-02-2010, Nor HK komen :

yummy...i like....oreo chest cake


16-03-2010, harteany komen :

pernah buat cheesecake tp blueberry cheese...caranye sama...letak gelatin...rasanye sedap ...tp perlu sejukkan selalu sbb kek ni mcm aiskrim..


11-04-2010, chewysh@yahoo.com komen :

kalau gelatin tu digantikan dengan serbuk agar2, menjadi tak??mcmane rupa gelatin tu...


31-10-2010, Qalesya Aishah komen :

ye...tolonglah jwb soalan chewysh@yahoo.com tu...selain gelatin boleh x ganti benda lain mcm serbuk agar2 tu...ssh nk cari gelatin yg halal skrg....


29-11-2010, qaisya komen :

nak tnya kat kengkawan yg expert wat kek ni,kalau whipping cream ada 200gm je jd x kek ni?


02-12-2010, qaisya komen :

da wat kek ni mmg best sdp..cuma dia x kerasla bila kuarkn dr pti ais nk cairla plak..lg satu biskut tu bila da blend halus n mix ngn butter x yah tekanla kan coz da already padat bila msukkn dlm acuan.hehe..ni first time wat cheese cke x reti sgt..yg da xpert tu bgla tips...


24-01-2011, cik QAQA komen :

nak tny , apa function jus lemon dlm cake ni ? wajib guna ke ? if tak guna nak ganti dgn apa ?


01-02-2011, hanizahanan komen :

lemon mmg kena ada kalau buat cheesecake.selain menghilangkan hanyir2 kuning telur,ia juga meneutralkan rasa masin2 cheese :D


01-02-2011, ezralovescook komen :

my fevret!!!!


25-02-2011, mamalis komen :

hehe..menjadikkkk!!! tengkiu coconutice! tpi taktaw le rasenyer..tak cube ag..tggu hubby balik keje petang ni..hehehehe...cowie..tiri haXira pnyer dressing..ekekeke


25-02-2011, mamalis komen :

canan nak post gambo yer?


01-03-2011, nur_qasseh75@yahoo.com komen :

first time nak menyampuk..he he...best ar ruang forum ni...jatuh hati terus.... tak pernah wat kek langsung...selalu ngaku tangan keras.... jatuh hati......


15-03-2011, mama daris komen :

saya dah try resepi ni, memang senang & sedap pulak tu..tq coconutice..


18-03-2011, silasham komen :

kalau nak tambah durian camna caranya yer...... boleh ke


20-03-2011, mas_johan komen :

hai...saya tengah bekukan kek..tak tau la jadi ke tak mcm dalam gambar tu..anyway tq


20-03-2011, mas_johan komen :

tak tau jadi ke tak sebab lemon lupa nak beli, ganti vanila esen...memandai je...pastu whip cream lupa nak pukul dulu..


29-03-2011, shazlianaz komen :

buley bg care sukat gune cup x?xde alat nk timbang bhnnye tu


12-04-2011, audrie komen :

FILLING B nak tau Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE nie apa?


20-04-2011, shilah komen :

nak tanya bahan A tu..guna susu apa ye susu pekat atau susu cair


27-04-2011, umie_damia komen :

kwn2... mana yg x kenal bahan2 tu, senang jer caranya. g kedai jual bahan2 buat kek/bhn2 org slalu beli time nak raya.. tanya je kat tauke tu. sume ada... kat supermarket nie susah sket nak pilih kalau x kenal brg... even kalau dh kenal pun still konfius gak sbb sume brg lain2 tmpt..


27-04-2011, umie_damia komen :

pastu.. kalu yg xde mixer tu.. saya suggest guna blander je. boleh gak. tp make sure blader u olls xde bau bawang+cili la yer..


03-05-2011, ogy_alif komen :

nak tambah sket.. kalau nak guna blander yg biasa blend cili or bwg tu, nak hilangkan bau dia ltk satu cawan air suam dan 2 sudu kecil garam pastu blend skjp.. pastu bilas semula blender tu..


11-06-2011, eydaloikecook komen :

dah buat tadi. .sedap and jadi. .yummylicious. .sy xde loyang spring foam tu. .tp pkai bkas pai aluminium foil. .senang je, lepas da keras cheese tu gunting je aluminium foil tu and letak atas papan kek. .=)


23-06-2011, nshahida komen :

nak tanya, susu tu guna susu apa ek? susu pekat ke?


23-10-2011, azritan komen :

maaf kek tk menjadi. buat semlm. msk dlm peti ais lps 3 jam. hasil tk memuaskn. topping atas tk mengeras sebaliknya cair. hrp pihak puan dpt bg tips utuk mendptkn hasil kek yg baik. sya rasa silap sya mayb psl gelatin yg sya bancuh berketul ketul & bkn cair bla sya ltk air panas dulu bru ltk gelatin. atau gelatin yg sya guna slh? swallow globe brand sya guna 1 1/2 paket. tlg bg pandgan supaya sya dpt mencuba lg & mendpt hasil yg baik


26-12-2011, mira miracle komen :

kalau tak guna gelatin tapi digantikan dengan serbuk agar-agar boleh tak?dan kalau saya gantikan jus lemon dengan jus limau boleh tak?


28-01-2012, loyiez komen :

hye tuan empunye resepi... tlg lh reply... susu tu susu cair or? n gelatin klo ganti ngn agar2 leh x? plesz2.. bg spe2 yg da try wt n menjd sila jwb soalan neh..


31-03-2012, faizridza komen :

biasanya utk kek chese susu segar yang orang guna. tak penah lak dgr guna susu pekat etc.


18-05-2012, ezzahmunie komen :

hmm .. 160 ml susu .. Guna susu ape ye?? susu junjung or susu cair??


18-05-2012, ezzahmunie komen :

hmm .. 160 ml susu .. Guna susu ape ye?? susu junjung or susu cair??


08-10-2012, icha_ayish komen :

nak tanye, gelatin tu same dgn ovalette ke?


10-10-2012, moonbug komen :

icha_ayish: tlg jwbkan ye. gelatin dgn ovalette tu totally berbeza. gelatin tu serbuk mcm agar2, utk buat puding @ bg texture mcm gel. ovalette tu pes warna kuning guna utk lembutkan/gebukan kek. slalu guna dlm kek span. hrp membantu.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu