Google+

oleh: sya_annur Asam Pedas Daging

1

Lebih kurang macam asam pedas lain, tapi guna daging. Minta kat abg sepupu nih, hehe... Org melaka nye cara, katanya


Created on : 22-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sya_annur




Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1/2 kg daging (rebus hingga empuk)
  • 10 biji cili kering
  • 3 biji bwg merah/1 biji bwg besar
  • 1/2 inch halia
  • 1/4 inch lengkuas
  • 1 batang serai
  • blend@tumbuk semua bahan di atas smpai lumat (kecuali daging la, hehe)
  • 2 biji tomato
  • Daun kesum
  • Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
  • Garam & Gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
  2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
  3. Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk.
  4. Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.
  5. Biar ia mendidih kemudian angkat.

Tag

daging









Laporan Masakan Bergambar (5)

Asampedas1
07-05-2009
Sesuai dgn my selera ;) .. tq ya
Laporan oleh: yani
Asam_pedas_daging
15-05-2009
sedap...mkn ngan nasik pns2...tq sya...:)
Laporan oleh: kak fida

lauk apa pun mkn ngan nasi pns mmg sedap kak! hehe.. welcome..

1_002
20-05-2009
Sedap lauk ni..letak tetel sikit.. lain kali boleh buat lagi. Thanks !
Laporan oleh: Mummy7857
Dsc00657
24-05-2011
asam pedas yang sedappppp....
Laporan oleh: mass80
Dsc08712
28-03-2012
salam sya..mmg sedap asam pedas nih..klu gi melaka masakan ni pasti jumpa..lebih sedap! klu campur dgn tetel perhhh!!....sepinggan tak cukup kihkihkih..tq tq.. :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (13)

22-07-2008, MasDiana komen :

Kalau guna daging tetel pun sedap sb ada lemak-lemak sikit. Saya selalu gak buat, memang resepi orang melaka.


23-07-2008, roslana_06 komen :

bubuh daun limau purut dan bunga kantan best ni...klu akak bubuh belacan sedikit dan buah keras dan juga kunyit hidup...


23-07-2008, fymein komen :

tak der letak asam pun? asam keping atau asam jawa...camner aeyhk?


23-07-2008, taktau_masak komen :

peliknyer....nama asam pedas,tp pasai apa x dak pun bhn2 asam yer??? pelik2....cm x komplit jer resepi nih....nk salin resepi nih pun tarak berani....haha.....


24-07-2008, sinar komen :

taktau masak, kan ada tomato tu.. pd sy..sy x suke masak asam tu kalau masam sgt..sekadar letak tomato dah cukp


24-07-2008, sya_annur komen :

ha.. sama la ngan sinar, selera saya lebih ke pedas dari masam. hehe.. ikut kegemaran masing2... kalau xcukup masak leh tambah air asam sket, tapi make sure daging dah betul2 empuk sebab air asam/asam keping akan buat daging jadi liat sket. ni mak saya la ckp :p


24-07-2008, rasah komen :

masak asam kena ada asam jawa baru best...apa pun kita cube le.org melaka memang pandai masak asammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmnk cuba ni balik keje


25-07-2008, cute10 komen :

laa...sori yea sya_annur..nak tanye maner resepi nyer,,....gambo nyer ade tapi tak de bahan & cara nyer...


15-05-2009, blackpearl09 komen :

macam sedap jer resepi nih... nak try ngan ayam boleh tak???


23-08-2009, manjasayang komen :

sori sya annur klu tk nk daging jd keras sng je msk daging hngga empuk pastu bolehlah masukkan air asam barulah best...!


22-12-2010, Rokiah_pd2002 komen :

Emm.. klu nak sedap tambah lada hitam skit,air asam jawa.. Klu nak lg sedap tambah knor pasti sedap.. hee..


28-03-2012, Norriyah komen :

sedapnya kak rokiah.. macam akak bt iklan plak.. ada knor lg sedap.. kna cba ni


07-01-2013, wan idaton faizah komen :

macam best...nak try la,,,


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd