Google+

oleh: kak fida ♥Simple Brownies™

Brownie_da_potong_

Makanan kegemaran buat semua. Setakat ingin berkongsi resipi yg ada.


Created on : 15-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 9x6 inch )

  • 115 g mentega - di cairkan,sejukkan
  • 1 cwn gula halus (195 g)
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 1/2 cwn tepung gandum (60 g)
  • 1/3 cwn serbuk koko (25 g)
  • 1/4 sk baking powder
  • 1/4 sk garam(opt)

Cara-cara

  1. Campurkan mentega, gula, vanilla dan telur. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan tepung, b. powder, koko yg di ayak bersama.Gaul lagi hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yg dialas dan digris. (utk selera anak2, saya taburkan kekacang dan choc chip di atas adunan)
  4. Bakar pd suhu 160C selama 20- 25 min.

Laporan Masakan Bergambar (18)

Img_3165
21-08-2008
instead of bubuh kekacang (anak2 tak makan), saya letak saki baki biskut butter. cantik juga hasil nye, ala2 kek batik. rasa nye pun sedap. tq for the resipi kak fida.
Laporan oleh: azareena

ye lah..azareena,jadik brownies lapislah.Buat care ape pon asalkan anak2 suke mkn.tq... krane tlh mencube..

Img_0001
24-11-2008
first time cuba...baru kuar dari oven
Laporan oleh: aizahana

trima kasih aizahana krane rajin mencube...nmpk molek jer brownies yg baru kuar tuu.... :D

Brownies_dah_dipotong
24-11-2008
ni pic yg dah dipotong...sedap kak fida..ala2 lemak manis gitu..thanks for sharing the recipe...mudah dan murah...hahahhaaa
Laporan oleh: aizahana

dh potong dn mesti dh kene ngap..hehe..mmng mudah sbb main gaul2 aje... hehehe... :O

09022009208
10-02-2009
thanks for resipi ...memang sedap and senang sangat..budak-budak suka sangat.cuma resepi tu sikit sangat laa...kena buat dua adaunan baru cukup.
Laporan oleh: duja

tq duja...brownies ni mmng kesukaan bbudk..len kali bolehlah gandekan adunnnye yer.....trimakasih duja krane mencube... :)

Snv31580
25-02-2009
Hehe.. x menyempat tunggu kak fida balas soalan saya, saya bantai jer buat. Ingat kan tak jadi, nasib baik ok.. tapi tak segebu macam kat fida punya. Saya punya ada sikiiiiiit... jugak keras. Tak pe, nanti saya buat lagi yek.
Laporan oleh: aludra

heheee..tq aludra krane mencube...suktn dgn grms akak dh edit....len kali wat lagi yer...heee... :)

Dsc_0010
27-02-2009
tq k.fida...sedap brownies ni!!!lain kali bleh wt lg.
Laporan oleh: are3646

sedap yer are...heee....bukan boleh wat lagi...tapi boleh wat slaluuu...heheee....tq are krane mencube... :)

Snv31636
03-03-2009
Buat lagi sekali kak fida.. ni baru jadi! Yummie... yummie tq kak fida.
Laporan oleh: aludra

waaah..dh cntik dh cntik...syabas aludra krane tk berputus ase...heheee....cam ni leh wat slalu lah...heeee.....tq aludra... :)

Brownies_cut
10-06-2009
try buat semalam..1st time buat brownies and alhamduliilah jadi..hubby kate sedap..makan 2 org pun tak cukup..ble buat time gathering dgn kwn2 kat sini..thanx for da recipe
Laporan oleh: shakira

tq shakira krane dh mncube..len kali kene wat lebey2 lh yer...heee... :)

15082010651
24-10-2010
Terima kasih atas resepinya wahai kak fida...cepat mmbuatnya, cepat masuk mulut & sedap d makan.
Laporan oleh: baya74

mekaseh jugak baya krane dh mencube...mmng cpt habis klau ade yg cpt tolong mkn...heheee... :)

Photo1715
11-11-2010
request from my bro utk class party...kengkwn dia kata manis skit tapi sedap..x kisah ler, janji selamat dlm perut!!
Laporan oleh: zai_fadilah

inilh contoh kakak mithali yg rajen....heee..mekaseh zai fadilah krane mencube... :)

Img_0282
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75

mekaseh noormala75 krane mncube...sonyapp jo tkdo komen...heeee... :) :)

Brownies_1
25-08-2011
memang simple dan sedap... tak yah duk kat dapur lelama.. thanks sbb share resipi ni.. suka sgt2!
Laporan oleh: sevenoctober

alhamdulillah...mekaseh 7oct krane dh mncube...lenkali leh wat lagi yer...heee... :)

Myr
10-10-2011
Kak Fida, dah 3 kali buat baru dapat hantar laporan.. he.. he.. he.. senang nak buat dan sedap brownies ni.. tiap kali buat, saya gandakan adunan dan bakar dalam loyang 10x10in.. terima kasih banyak-banyak ya Kak Fida..
Laporan oleh: LynnSham

Alhamdulillah...mekaseh LynnSham krane dh sering mncube...klau skali buat adunn bergande mmng puas mkn yer...heee... :)

Rimg0033
04-11-2011
thanks for the receipe. mudah, ringkas and sedap
Laporan oleh: mrs ooi

thanks to u too mrs ooi for trying this simple rcp... :)

Img0651a
04-11-2011
Salam kak fida, saya dah buat BROWNEIS ni. ianya jadi dan sedap. Tapi agak manis lah. Boleh x kalau dikurangkan sedikit gula?
Laporan oleh: hasiah63

w'salam hasiah..mekaseh yer krane sudi mncube dn alhamdulillah mnjadik...dlm ape saje jenis kek atau kuih mmng boleh kurangkn gula,kek atau kuih tetap mnjadi... :)

Image
24-10-2012
Kak fida!!! Ini la hasil nye brownies saya ❤. Saya ubah suai toppings nye. Tak jemu membuat :)
Laporan oleh: Ferozalina

Alhamdulillah...dh terbukti hasilnye..cantek brownies dihias..mekaseh Ferozalina krane sudi dn tk jemu mncube..hrp2 tk jemu jugak utk menikmatinye yer... :)

Photo0021
22-12-2012
Hahhh ni gambar brownise yg dah berjaya di upload....
Laporan oleh: eida.edora

haaa..tu dieee...alhamdulillah berjaya jugak akhirnye...mekaseh yer eida krane sudi mncube... :)

Dulce2
10-08-2013
Buat lagi tapi letak topping Dulce De Letche. Thanks again for the resepi and Selamat Hari Raya to you Fida.
Laporan oleh: mrs ooi


Komen (62)

15-07-2008, nat_rashid komen :

nampak cam senang jer.. patut la namanye pun simple. tak pernah makan brownies.. rasa cam nak try la..


15-07-2008, are-Reen komen :

nk tanye..loyang tu nk alas pkai aper? pkai aluminium foil ke pkai plastik jerk?


15-07-2008, kak fida komen :

salam....nat_rashid...memang senang tapi...kene try buat dulu baru boleh rasa...tq


15-07-2008, kak fida komen :

Ha!!..jgn pkai plastik klau mmbakar kek , nanti mkn kek dgn plastik2 sekali! pkai alum. foil lebih baik tapi mesti sapu butter juga , klau tak nnti mkn bownies dgn alum. foil pulak....jgn marah...are-Reen..gurau je...tq .. kerana bertanye.


16-07-2008, nananis komen :

are-reen,maksud kak fida tuh alas dgn kertas myk yg mmg khas utk bakar kek or alas mknn...kat pasaraya ada jual.


16-07-2008, phaywah komen :

hi, kak fida hanya campur mentega, gula, vanilla dan telur lepas tu gaul sehingga sebati saja ke? atau kena memukul spt kek yg biasa?? Terima kasih kak Fida kongsi resipi ini.


16-07-2008, kak fida komen :

betul tu phaywah, setakat gaul cara manual aje tak payah menggunakan mixer....lagi pun 1 adunan tidaklah berapa banyak....so... cubalah jgn ragu2...ok..tq ...kerana bertanya dan no problem tentang berkongsi resipi.


16-07-2008, mamadyg komen :

hi fida, nak tanye tabur kekacang or choc chip awal tidak melting kah choconya or tabur sesudah kek masak.


16-07-2008, kak fida komen :

hi mamadyg, kkcang dan choc chip hendaklah ditabur sebelum brownies dibakar. So far bila makan , choc chipnya masih terasa sebiji2, tak cair. Terima kasih kerana bertanya...Selamat mencuba.


17-07-2008, mamadyg komen :

thanks fida, semoga sukses selalu n send lagi klu ada resepi yg baru.


17-07-2008, kak fida komen :

doa yg same jugak buat mamadyg...tentang resipi baru tu..no problem..memang banyak...tunggu saje perkembangan terkini...ya...tq.


20-07-2008, Eqinz komen :

nampak sungguh enak,ringkas dan mudah untuk disediakan.


22-07-2008, kak fida komen :

btul tu Eqinz, resipi yg mudah dan sedap ni jgn tk cube....berbaloi klau kite buatnya sendiri...sbb klau beli di luar, harga brownies sepotong sangat mahal tapi klau buat sendiri dpt seloyang besar...jadi cubelah ya....tq..


09-08-2008, Mz_Ruzyan komen :

Ka fida sukatan cwn tu yg mcm mana?Dan apa yg"opt" tu?Brownies ni mcm kek coklat yg datasnya dsapu dgn coklat cair?


09-08-2008, kak fida komen :

Mz_Ruzyan...cwn yg biase kite gunakan utk menyukat bahan2 kek ialah cwn metrik atau measuring cup mudah didapati di kedai menjual bahan2 kuih...kekadang tu ianye dijual seplastik dgn susu metriknye sekali..."opt" tu optional = ikut suke hati nk bubuh atau pon tidak. Brownies memang sejenis kek choc. tetapi texturenya mampat dan kaya dgn bahan choc. dan koko dan klau ada topping choc... itu mengikut selera masing2....tq...


16-12-2008, yolexx komen :

kak fida,kite baru nampak resepi ni..mcm best jek nk buat..bhn pn senang jek..tp wat ms ni tak berkesempatan lg la..nnti kalu kite dh wat,kite bgtau kak fida yer..^-^


16-12-2008, kak fida komen :

trima kasih yolexx,bile2 smpt boleh lah buat yer,mudh dan ringkas mmbuat brownies ni...akak tunggu laporan drpd yolexx ok...... *-^


25-01-2009, habibu komen :

salam kak fida...kalau dikukus brownies ni boleh ke?


24-02-2009, aludra komen :

kak fida, saya tak pandai la pakai cawan. 1 cawan gula dan 1/2 cawan tepung berapa gram? kalau guna cawan.. guna cawan yg sama untuk tepung dan gula kan?


25-02-2009, kak fida komen :

tu lah aludra..agaknye mase aludra btanye smpai dh msk kek tu akak dh tido dan bile akak jwb pagi ni pulak aludra nga tido...heheee....oleh sbb perbezaan mase antara jrk negeri...nnti akak cube edit sukatan adunan gune grm ok...dn aludra boleh cube lagi yer...skali lagi tq krane dh mencube... :)


25-02-2009, kak fida komen :

aludra....lupe pulak nk jwb...utk mmbuat kuih-muih,klau menyukat menggune cawan akak biase gune cawan metrik khas utk menyukat bahan2 kuih...begitu jugak dgn sukatan sudu,gune sudu metrik....tq aludra... :)


25-02-2009, aludra komen :

tima kasih kak fida letak sukatan grams tu, nanti saya pun nak cari la cawan metrik dan sudu metrik tu.. senang nak buat lain kali.. tq kak fida sebab layan kerenah saya nih...


25-02-2009, kak fida komen :

ooo..tk jadi masaalah aludra....rasenye,klau kite rajin mmbuat kuih-muih...cwn dan sudu metrik dn alat penimbang bhn2 mmng perlu ade bagi mumudhkan lagi... heee...tq... :)


10-06-2009, shakira komen :

sorry ye ter upload gambar salah..internet tgh problem, laen di suruh laen dibuatnye..jap lg sy delete..


10-06-2009, arshdiana komen :

salam kak fida... brownies ni kalau kukus boleh ke?


11-06-2009, kak fida komen :

shakira...gmbr brownies dlm laporan bergambr tu slh ker???klau slh akak tk balas komen lah...heee...:)


11-06-2009, kak fida komen :

w'salam arshdiana...resipi brownies nih akak tk pernah cube kukus...klau arshdiana sudi boleh lah cube resipi akak Choc. Brownies Kukus di http://www.myresipi.com/top/detail/5190 dgn bahan dan care yg lebih mudah... :)


07-08-2009, lara_croft09 komen :

Salam, saya ingat nak cuba resipi ni, tapi saya ada confius sket. Dlm resipi dinyatakan 1 caw (bersamaan 240gm), then bila refer to 1/2 caw dicatatkan 60 gm. Boleh tumpang tanya, betul ke 1 caw bersamaan 240 gm dan bukan 120gm. TK :)


07-08-2009, kak fida komen :

w'salam lara_croft09...berat bersih 1 cawan gula dan tepung mmng tk same walaupon menggunekan cawan yg same...sbb gula lebih berat drp tepung....1 cwn gula=240g manakala 1 cwn tpg=120g...harap lara tk confius dn dpt mencube yer...tq... :)


06-11-2010, ummi_sabrina2009 komen :

kak fida..saya dah buat tadi. Brownies ni mmg x gebu mcm kek tp x rangup mcm biakut ke? Rasa sedap tp x pasti tekstur dia jer...


13-05-2011, abeza624 komen :

kek fida.....tolong ye...nak buat ni... ye...semua dah ada sukatan dalam cawan tu....satu lagi....115g mentega tu berape cawan ye......tqqqq.....k.fida coz sudi layan karenah saya niii.....


13-05-2011, kak fida komen :

ummi_sabrina2009...ma'af akak lmbt bls komen...brownies texture mcm kek,tk gebu tapi maseh lembut...tk akan rangup sbb bukan biskut... :)


13-05-2011, kak fida komen :

abeza624..115g mentega same dgn 1/2 cwn...slmt mncube... :)


14-05-2011, abeza624 komen :

tqqqqqqq...k.fida anak dah merenget nak makan kek nak buatla niiiii


15-05-2011, kak fida komen :

abeza624...slmt mencube dn semuge brjaya dn slmt menikmatinye...mekaseh... :)


18-07-2011, asmidadilla komen :

kak fida nak tya, klu buat brownies@ ape2 kek coklat..serbuk koko tu biasa sedap jenama ape ye? maaf ganggu br nak cube la kek ni..tq


19-07-2011, kak fida komen :

asmidadilla..bnyk jename koko yg berkualiti yg sesuai digunekn contoh cadbury,van houten,hersyeys,varlhona dll tapi akak tk pasti mane yg sdp...klau akak koko serbuk yg di jual di kedai bakeri pon akak gune asalkan halal,kek dn brownies tetap menjadi sdp...heheeee... :)


10-10-2011, aswatie komen :

salam k.fida,..nk tyer klu kite ltk dlm bekas kecik(mcm bekas dadih tp separuh) tu pas tu kukus leh ke..?


10-10-2011, kak fida komen :

w'salam aswatie..akak tk pernh kukus rcp yg ni...tapi klau aswatie nk cube brownies kukus mmng dh ade dlm dapo kak fida,boleh kukus dlm mangkuk plastik dadih...slmt mncube yer... :)


14-10-2011, zha zha komen :

salam..makaseh kak fida..baru buat pagi tadi..memang sedap mkn ngan ice creammsuperb!!!husband pn tumbs up :)


16-10-2011, r41494 komen :

kak fida;tq for the recipe ye..mmg senang sgt dan sedap. sblm ni buat pakai instant je. Bg kwn makan siap mintak resepi lagi. x sempat ambik gambo dah abis. Nanti buat lg saya upload gambo. thanks sekali lg ye.


18-10-2011, kak fida komen :

r41494...alhamdulillah..mekaseh krane mencube...slmt mncube lagi dn leh akak liht hasilnye nnti... :)


21-10-2011, seri suri komen :

salam kak fida, nk tanya ckit, nape kite buat jd cm kek coklat, jd lmbut x mampat. tp mmg best....


23-10-2011, seri suri komen :

salam kak fida, buat 2nd time br jd, tqvm


24-10-2011, kak fida komen :

w'salam seri suri...mekaseh krane sudi mncube..dh menjadik brownies tu mesti dh tkde masaalah yer...heee.. :)


25-10-2011, seri suri komen :

aah kak fida, 1st try tertumpah baking powder, hehehe ;)


26-10-2011, kak fida komen :

seri suri....sebbaik terlebih baking powder jadik kek boleh jugak mkn...klau baking soda jawabnye cik tong yg kenyang...heheee...mekaseh yer seri krane tk berputus ase mncube... :)


04-11-2011, hasiah63 komen :

Salam kak fida, saya dah buat BROWNEIS ni. ianya jadi dan sedap. Tapi agak manis lah. Boleh x kalau dikurangkan sedikit gula?


06-11-2011, kak fida komen :

w'salam hasiah63..komen akak dh jwb di atas sbb soklannye same..heee...ppon mekaseh skali lagi krane dh mncube...Salam Aidil Adha.. :)


13-11-2011, puteri_diana komen :

br je cb, mmg sedap.. lain kali kena wat lg, ank2 pn puji ckp sedap..


04-05-2012, Snur komen :

Salam k.fida..TQ sher rspi.sy da buat n trnyata mmg sodappp....!dan jg mohon dihalalkn krn buat dulu br mnta izin...halalkn yer..sy buat bsness sket2...


04-05-2012, Snur komen :

Salam k.fida..TQ sher rspi.sy da buat n trnyata mmg sodappp....!dan jg mohon dihalalkn krn buat dulu br mnta izin...halalkn yer..sy buat bsness sket2...


11-05-2012, kak fida komen :

puteri_diana...mekaseh krane mncube..alhamdulillah anak2 pon suke, slmt mncube lagi yer.. :)>>>>w'salam Snur..mekaseh sudi mncube dn mnjadikn rcp ni sumber mata pencarian...sudah tentu sume rcp2 akak halalkn...mudh2n maju dlm biznesnye yer...sikit2 lame2 jadi bukit,mudh2n...amiiiin... :)


18-10-2012, Ferozalina komen :

Salam kak fiDa.Saya sudA beberApa kAli cUba bRownies ni.semUa cOment sedAp.cuMa sAya kuRang pAsti cAra2 yG betoL mengEluarkaN bRownies dAri loyAng..setelAh kElua dAri oVen haRus d sejUkkaN dahulu bAru d kEluakan atAu taK pErlu tunGu hinGa sejUk.Dan uTk tOpins pUla anAk2 suKa nUtellA seBab iA tidAk mEngEras sepErti cHocolAtE compOund yG perlU d CairKan caRa double bOil.mAsalAh sAya iAlah cAra2 memotong.setelaH letak tOpins dan pOtong kEk bRownies miSti tAk rAta.bAgaiMana ingIn daPatkaN potongan yg cantik.setelAh letAk topins hArus ke saya simpan dlm peti ais utk sejuk sebelom memotong.trima kasih dan maaf ye sebab panjang sgt


18-10-2012, Ferozalina komen :

Maaf ye ..lagy satu soalan..saya tidak ada loyang size 9x6 so kalau guna loyang 9x9 atau 10x10 boleh? Kalau saya ingin gunakan loyang size 11x11 haruskah saya double sukatan adunan? Mengenai keluakan brownies dari loyang selalunye bila kelua dari oven saya akan terbalikkan ( tarik tracing paper) dan terbalikkan semula atau saya tidak perlu terbalikkan lagy dan bole trus sapu topins. Selain tabur kekacang boleh tak saya tabur biskut oreo?


18-10-2012, Ferozalina komen :

Kak fida kalau utk topins saya guna kan recipe choc ganache akak atau recipe choc fudge toppings akak boleh? Sesuai tak


18-10-2012, kak fida komen :

salam Ferozalina...alahai akak baru je jwb soklan di ruangn mesej yg dihantar dn baru terpandng komen disini...mungkin akak hanye jwb mane yg belum dijwb yer...klau tk ade loyang 9x6 dan ingin mengunekn loyang lebih besar kemungkinan brownies yg siap akan tipis jadi kenalah buat 1 1/2 aduan atau digandakan adunan brownies tu yer..utk topping ape jer jenis topping mmng sesuai utk brownies dan utk bhn taburan boleh ikut selere lah yer.. setelah dibuboh topping boleh dinginkan dlm petiais utk dibekukan supaya mudah utk memotong dgn cantek dan boleh rendamkn pisau di dlm air panas kemudian lap pisau tu dan potong, utk mengelakkn topping melekat pd pisau.. :)


18-10-2012, kak fida komen :

salam Ferozalina...alahai akak baru je jwb soklan di ruangn mesej yg dihantar dn baru terpandng komen disini...mungkin akak hanye jwb mane yg belum dijwb yer...klau tk ade loyang 9x6 dan ingin mengunekn loyang lebih besar kemungkinan brownies yg siap akan tipis jadi kenalah buat 1 1/2 adunan atau digandakan adunan brownies tu yer..utk topping ape jer jenis topping mmng sesuai utk brownies dan utk bhn taburan boleh ikut selere lah yer.. setelah dibuboh topping boleh dinginkan dlm petiais utk dibekukan supaya mudah utk memotong dgn cantek dan boleh rendamkn pisau di dlm air panas kemudian lap pisau tu dan potong, utk mengelakkn topping melekat pd pisau.. :)


18-10-2012, Ferozalina komen :

Terima kasih kak fida :).. Saya suda cuba recipe2 kak fida.alhamduilah semua menjadik dan sala satu nye ialah kek oren blended.mudah sesangat san yuMmmy!!! Nanti saya upload gambar ;)


20-10-2012, kak fida komen :

Same2 kaseh Ferozalina...alhamdulillah, akak tumpng gembire..kek oren tu slh satu kek yg paling sng utk di cube lebih2 utk yg baru berjinak2 nk membaking...hrp2 Ferozalina sudi2lah cube rcp2 lain yg mudh di Myr ni yer...akak nntikn hasil gmbrnye...mekaseh... :)


21-12-2012, eida.edora komen :

Kak Fida, saya ni salah seorang peminat masakan kak fida....... dah lama nak antar komen tapi tak tau macamana nak upload gambar, saya dah buat brownise ni mmg sedap TQ.... for the resepi.....


22-12-2012, kak fida komen :

eida.edora...mekaseh ye...mekaseh jugak krane dh mncube rcp brownies ni... klau nk antr gmbr laporn...eida boleh klik link 'Tulis Laporan' yg ada sebelah gmbr brownies kak fida di atas tu ye, lps tu ikut arahan seterusnye atau lihat contoh cara2 nk upload gmbr dgn klik link 'Faq' di atas ...semuga berjaya dn mudh2n dpt akak liht hasilnye...mekaseh skali lagi ye... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd