Google+

oleh: che'iza Mee Kicap

Mee_kicap11

Satu lagi makanan chinese yg digemari rakyat malaysia......


Created on : 12-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 2 org )

  • 250 gm mee kuning
  • lbh kurang 40-50 gm taugeh
  • *KUAH*
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 1 sb minyak masak
  • 1cm halia ditumbuk
  • 3 sb kicap manis
  • 3 sb sos tiram
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
  • sedikit lada sulah
  • 1 cwn air
  • garam n sedikit gula kalau perlu......
  • *SUP*
  • 1 biji bawang merah
  • 1 ulas bwg putih
  • 3 cwn air
  • 1 sk pati ikan bilis
  • fish cake n fish ball
  • sedikit lada sulah n garam

Cara-cara

  1. Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
  2. Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
  3. Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.
  4. *UTK SUP*
  5. Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
  6. Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
  7. Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan

Laporan Masakan Bergambar (14)

Photo-0264
13-07-2008
oleh kerana syaratnya cume mee n kicap,so inilah hasilnya! hahahaa.....simple la iza! tp my sons suka! jgn mare....hihi....
Laporan oleh: hana6877

Pandailah ko hana.......ehehehhh...... bestlah kalau buat ada yg suka.........

Mi_kicap_che_iza
15-07-2008
wat tuk dinner ari tu ;)
Laporan oleh: tulip77

Bertuah sang hubby dapat cik tulip yg cantik lagi rajin niii.....

15-07-08_2033
16-07-2008
che iza akak dah buat smlm utk buka pose..simple n sedap!.. letak beef char siew (BCS ole CMG) my chinese fren kata sedap mkn ngan BCS .. nasib baik mmg dah marinated BCS 2 ari lepas.. tq che iza! :)
Laporan oleh: masz_73

Sedapnya Kak Masz mkn ngan beef char siew.... ada marinated lebih tak?.....

Mee_kicap
18-07-2008
den pon dh buat dah heheheh..anak2 sume suke..pelagi ibu ayah dia simple & senang..den lebih rajin buat mee tu smata2 nk buat hang nyer mee tau hehehheeheh
Laporan oleh: Aziemas

Ko memang rajin azie.... tingkat 7 punyer rajin he..he..he... kang kalo den pi rumah hang den nak mee hang buat sendiri tau, tak kiralah kuey teow ker mee kuning....tau..tau... kalau tak tak mo dtg....ugut ni..ugut....

Meekicap
18-07-2008
dah try.. budak2 suka
Laporan oleh: yani

Budak2 suka...... Mak budak suka tak? hehehe...

Picture_924f
18-07-2008
ni versi anak2 punyer..x d hiasan kat atas..hehe. tq yer....
Laporan oleh: junjs11

kak Junjs memang terror masak...... tak de hias pun tak pe sbb rasa dia kompem sedap........

Kicap
12-08-2008
iza baru semalam try buat..sory la lambat mencuba...rasa kuah kicap dia sama la iza...memang best...tak sempat nak buat kuah kari...sebab buat sikit je..makcik kata kari tu tumis je..nanti la cuba lg lain kali....
Laporan oleh: quinnie

Sama eh...... lepas ni tak yah mkn kat pasar borong lagi eh quinnie..... lepas try letak kuah kari lak.... Belasah jer kuah kari apa2 pun......

P8140008
14-08-2008
waa.. x sangka menjadi n sgt sedap! huhuhu...leh wat selalu... =) thanx for recipe!
Laporan oleh: nollyarwen

tahniah... tahniah.. tahniah.... tak yah beli lagi.... ur welcome..

Mee_kicap1
14-01-2009
laju je den mkn mee kicap nih.. kalau chinese food mmg laju.. kalau indian food mcm terpaksa mkn hehe thanks che' iza.. suka sgt mee ni.. sedappp..
Laporan oleh: sunkist
P1040424
11-05-2009
Thanks Che Iza..anak2 suka beno..
Laporan oleh: enas_eryna
P1000546
12-07-2009
Sedap, cepat dan ringkas. TQ
Laporan oleh: rabiatun
Mee_kicap_no
19-03-2012
awin dah buat dah..marvelous!!! tp awin x pkai mee, awin tukar ngan kuayteow..dah lame awin carik resepi coz awin & hubby mmg gemor bebenor ngan mee kicap nih..seb baik ler awin dok ipoh so xde masalah ler nak g mkn kat kdai mat jasak tuh..tp dah ade resepi ni, anytime bile tekak terase nak mkn jer leh trs buat..janji bhn2 cukup..thanks!!
Laporan oleh: akakjelita
Kic
08-04-2012
iza..kali ni kita buat kita letak skit rempah kari dalam kuah kicap tu..:)
Laporan oleh: quinnie
Foto1160e001
30-06-2012
assalamualaikum kak iza.. sdapp mee kicap ni mkn bsama cili kicap n prahan limau ksturi.. trma ksh kak smga sntsa d murahkan rzki
Laporan oleh: Norriyah


Komen (30)

12-07-2008, nor_67 komen :

tu dia, mee kicap dah kluar.. bukan ke resipi dia sebungkus mee dan sebotol kicap je iza? hehehe


12-07-2008, che'iza komen :

Itu resepi Kak Fiza..... tapi leh gak jadi gak..........kekehke....


12-07-2008, che'iza komen :

Utk mendapatkan rasa mcm mee kicap kat Ipoh tuang sikit kuah kari kat atas mee tu........ dpt kuah kari mee kari lagi best........


12-07-2008, arioferoz komen :

mee kicap ni kira mee wonton kicap or mee kicap special?


12-07-2008, che'iza komen :

Arioferoz..... It's just a mee kicap.... in malaysia taste..... Apa yg saya tahu mee wonton ni mee telur, salah satu jenis chinese noodle mcm yee mee, hor fun, misua, bee hoon dan byk lagilah... Mee ni di sediakan dlm byk cara samada goreng, sup, sizling atau mcm ni..... ada juga mee wonton yg served mcm mee kicap ni..... tapi utk resepi ni cuma mee kuning biasa jer.......


12-07-2008, tulip77 komen :

resepi ori dah kuar...hahahaha...tak tahan nk gelak bila nmpak mee nih...nnt2 nk try lah iza :)


12-07-2008, junjs11 komen :

fuyooo, dah ade mee kicap ni..selalu gak wat version sendiri...pas ni leh la try che'iza punyer lak...family jun mmg suka ni..setahun dok ulang alik ipoh dok mkn ni j tiap minggu, hehe.


12-07-2008, che'iza komen :

Apo yg lucu tulip..... den konpius ni...... Jauhnyer junjs pi makan mee kicap..... me n my son pun suka sgt mee ni.........


12-07-2008, hana6877 komen :

iza, klu den tk gune taugeh tuh agak2 ade rasa lain skit tak? coz den tgk byk beno la mu lotak taugeh tuhh.. famili den nih kureng skit bab taugeh2 nih...he..he..he...


12-07-2008, che'iza komen :

Tak de taugeh tak pe hana, jgn takde mee eh..... eheheh......


12-07-2008, sinar komen :

agak2 kalau guna mi sanggul tu lagi bestkan..(bukan yee mee tapi yg lembut tu..)


12-07-2008, sinar komen :

lagi satu hana.. jangan xde kicapnye hahah


12-07-2008, che'iza komen :

Boleh gak sinar, trylah tgk hasil dia mcm mana, kang tunjuk eh..... kadang2 saya buat mee sup mee sanggul tu.....


12-07-2008, ssapura komen :

Salam, che'iza.. kalau wat dgn mee hoon boleh tak, sbb tak ada stok mee kuning, mcm sedap je, ingat nak wat sarapan pagi esok.


12-07-2008, che'iza komen :

Kena try ssapura tak berani lak saya nak komen..... Ssapura buat kang report cammaner rasa dia... nak tahu gak.....


12-07-2008, kakfiza komen :

che iza...tu mee kicap ko toge masak kicap...?walau rspi asal dh keluar akak ttp dgn rspi akak.sebungkus mee sebotol kicap...kakakakakaa


12-07-2008, che'iza komen :

Resepimu Kak Fiza memang tak dapat aku tandingi tip top world class......ehehehhh. Byk ker... trick jer tu kalau kuis ayam tu melopong nampak mee tau..... Taugeh ada sikit sgt tu yg cover ngan ayam..... Pandai tak den..... kihkihkihhh.....


13-07-2008, quinnie komen :

tq kak iza sebab kasi resepi ni...insyaallah saya cuba buat dalam masa terdekat ni..heheh..nanti saya hantar laporan..


13-07-2008, nurnikisha komen :

dah try 4 breakfast pagi ni...sedappppppp...mmg hampir sgt dah rasernya ngn mee kicap ipoh tuh...heheh...tapi hubby tak minat kicap...so kish ngan anak jek ngabihkan..hehhe...best gak..lebih untuk kami!!tq 4 d recipe...btw,kish substitute mee kuning dgn mee cintan tanpa goreng (ala..yg kena celur air dulu tu..:) ) k jek... :)


13-07-2008, che'iza komen :

Sedap gak guna mee tu eh kish..... Gud idea tu, nak trylah nanti........... Samalah ngan hubby saya.... Tak pelah asal saya n my son suka dah lah tul tak kish..............


15-07-2008, tulip77 komen :

tak penah rasa mee kicap nih camna :) tu yg try buat....sedap gak mkn ngan sambal kicap tp ganti ngan kue tiaw kering...mmg xpress mee nih... 7.30pm print out resepi....kul 8.30pm dah leh makan...kekekeke


15-07-2008, che'iza komen :

Hang memang terror masak tulip.... Tak leh nak disangsikan lagi...eheheh..... Tak pernah lagi makan ngan sambal kicap nanti leh trylah....


15-07-2008, tulip77 komen :

ni bkn kes terror masak che'iza oiii... kul 7.30pm perutku dah berlagu heavy metal...tu yg zasss msk cam kilat... mkn ngan sambal kicap sodap....sbb kita nih antu podeh ;)


15-07-2008, nurnikisha komen :

hheehhe...ya betullllllllllllllll che'iza...hehhehh


14-01-2009, jann komen :

nak resipi ayam hainan,leh tak?


10-04-2009, yatipat komen :

Salam che'iza. Saya dah wat menu n utk mkn mlm tadi..Simple but Superb!!! Ank2 saya yg mula2 jual mahal, terus tmbah 2 kali n tersandar kekenyangan. Trima kasih bnyak2..membantu ibu2 yg ade penyakit 'M' mcm saya sediakan menu yg simple n segera..tetapi..........SEDAP!!!TQ SO MUCH


05-09-2009, Markonah komen :

kalu xboh pati ikn bilis boleh dak? pastu ms tomih boh cili boh ka giling ka?


19-12-2009, che'iza komen :

Boleh jer markonah.. mana2 pun boleh...


08-02-2011, ieta5011 komen :

salam che'iza. nk tnyer skit ni. kicap pekat 2 same ker dgn kicap mee?


23-05-2011, citah85 komen :

sos silinya lak mcm mana?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd