Google+

oleh: yani Aiskrim durian

Aiskrim

kalo ada durian yg lebih2 tu..meh kita wat aiskrim pula.. ;)


Created on : 10-07-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( +- 600ml )

  • 250g isi durian
  • 200ml fresh cream / whipping cream
  • 200ml fresh milk
  • 200ml air
  • 50-70g susu pekat manis

Cara-cara

  1. Masuk semua ke dalam blander/ FP . Mix sehingga sebati.
  2. Masukkan susu sikit demi sedikit. Sambil tu rasalah..Ni utk mengelakkan dari termanis.. Kalau durian tu dah manis.. letaklah sedikit sahaja.
  3. Bila dah siap tu bolehlah simpan kat tempat frozen.
  4. Bila dah hampir separuh beku tu, bawa keluar dr freezer. Mix dengan mixer sehingga nampak gebu.. Lepas tu frozen semula. (ulang 2-3x utk dapat hasil yg lembut)
  5. Icecream1
    Boleh juga buh dalam bekas aiskrim utk anak-anak









Laporan Masakan Bergambar (2)

Aiskrim_durian
11-07-2008
yes!!! no 1 hantar report.. mmg best!! cik abg cakap sedap!! tp kan teksture dia kasar skit, nak kena pukul lebih lama lg.. nak wat camna dah cik abg tak sabar dah nak ngap!! mekacih yani...
Laporan oleh: nor_67
407397_10150460994007234_622617233_9254251_1080523516_n
08-01-2012
my dotter suker eskem derian nih.. terlupa letak air.. maybe sebab tu kut tesktur dia agak kasar wpun dah blend 2 kali..
Laporan oleh: tuberose78

Komen (25)

10-07-2008, nor_67 komen :

mesti nak kena komen dulu baru nak kluar habis resipi ni... yanii.. tunggguuuuuuuuuuuu.. nak g cari durian dulu nih...


10-07-2008, hana6877 komen :

k.yani,durian ada lg tak?? huhuu..... sedapnya aiskrim nih.....bak cni skett!


10-07-2008, sofieza komen :

kat kaw umah saye banyak org juai durian.ish, ish k yani niii...kene g beli durian ni... hehehe


10-07-2008, nor_67 komen :

oo blend sekali harung je ke yani? tak biar dia 1/2 beku dulu ke cam biasa?


10-07-2008, yani komen :

k nor.. td internet slow.. tu yg stop jap.. mula2 tu blend dulu utk hancurkan isi2 durian tu.. pastu wat macam biasalah.. bila 1/2 beku, blend lagi.


10-07-2008, yani komen :

hana.. nanti nak suh my kid mkn utk hana.. nak bw pi sana jauh bebenor ler pulak :p ................/ sofieza try la... tp awas kalo tengah diet..ehehe..


10-07-2008, nor_67 komen :

.


10-07-2008, nor_67 komen :

opss.. sori, td tak kluar habis cara2 tu.. ok thanks..


10-07-2008, hana6877 komen :

huhu....tkpe la kak tima kasih jer la...:(( arituh bli gak sebijik rege seng go hyaku yen! igtkan bleh mkn trus rupanya montah kene perap dulu...huhu sedihnya tk leh nk mkn ms tuhh.......kat mesia tgh musim durian er? bestnyaaa.....


11-07-2008, NisaMPB komen :

ooo...derian eh yani? mak ni elegik skit ngan derian kang bosopai sontel den uhuhuhuhu...ampun!


11-07-2008, yani komen :

hana.. kih3x.. memang rega durian kat sana mahal sungguh.. x sanggup nak beli.. lainlah kalo dah teringin sesangat..


11-07-2008, yani komen :

laaaaaaaaaaa kak nis.. elegik ke.. baru bak keluar dr peti ais ni nak bawa pi umah k nis.. emm tak jd lah.. uhh SELAMAT.. x abih eskrem derian aku ni.. keskeskes..


11-07-2008, hana6877 komen :

ssb teringin la tuh kak, kita bli..sanggup wpon regenya mahal nk mampuih...huhuu...


26-07-2008, Wati_Eltham komen :

maaf yani yea...nak tumpang tanya sikit, yani ni oversea kat mana?


08-08-2008, zza komen :

wati_eltham...rasanya kakyani duk di jepun..dia pernah bgtau kt resepi mana ntah..lupa..hehe/... nway..kak yani...nak tanya...kenapa saya pukul telur putih xkembang2...lama pukul 40 minit...saya pukul bersama gula perang..kak yani..tolong saya..bantu saya..huhuhu...


08-08-2008, yani komen :

wati,zza.. saya sekarang dah kat Msia. Dah balik hampir setahun. Masalah telur tak kembang tu mungkin disebabkan telur putih tu dah tercampur dgn air atau dgn telur kuning.


08-08-2008, zza komen :

kakyani..blh ke pukul telur putih dgn gula perang?boleh kembang ke telur tu??


08-08-2008, zza komen :

mcm ne nk contct kak yani selain my resepi ek??


25-08-2008, Nenie komen :

Kak Yani,berkenan pula tengok bekas eskrim untuk kids tu....Mana boleh dapat ya?


11-01-2009, mini_mastura96@yahoo.com komen :

resipi aiskrim durian awak yang paling sedap yang x penah saya rasa la umur saya 12 tahun saya suka memasak dan mereka resepi saya cuba resipi aiskrim durian ini ternyata ia yang paling sedap sangat2 yammi


11-01-2009, mini_mastura96@yahoo.com komen :

x da resipi aiskim lain dah ke????


29-01-2009, cik ani komen :

aiskri lain tu apa lak mastura oi


31-03-2011, lovingmother komen :

semua bahan tgh ada nie...tapi whipping cream x de,bleh x buat tanpa w/cream??


23-04-2011, AuntieZah komen :

Suami baru aje beli durian, tp auntie dah pun buat aiskrim mudah tp tanpa perasa, jadi main tambah ajelah esen vanila dan susu tepung dan sedikit isi durian yg tawar dan sedikit gula.. dah pun dingin bekukan.. x taulah apa nak jadi!! Esoklah auntie bagitau camana resultnya, ya..


02-07-2011, noorintan komen :

no komen sbp bru nak try ni..?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd