Google+

oleh: coconutice Kek Batik Sarawak

Kekbatik-sliceside

Kek Batik Sarawak yang bercoklat dan berintikan biskut marie. Tidak perlu dibakar. Cukup untuk 3 loaf tin (tin utk bakar roti)


Created on : 09-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi coconutice




Bahan-bahan ( untuk 3 loaf tin )

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan milo
  • 1 suduteh serbuk kopi
  • 1 cawan air panas
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 tin susu sejat (bukan susu cair)
  • 250g mentega
  • 1 1/2 paket biskut Marie (berperisa biasa atau kopi atau kedua-duanya sekali)
  • 1 1/2 cawan nestum

Cara-cara

  1. Cairkan mentega dalam periuk. Jangan biarkannya bertukar warna ke coklat atau terbakar. Padamkan api.
  2. Masukkan serbuk koko, milo, kopi, air panas, susu pekat manis dan susu sejat. Gaul sehingga sebati.
  3. Campurkan nestum dan buka api sehingga ia mendidih.
  4. Biarkan ia menyejuk. Sementara itu, patah-patahkan biskut marie menjadi kepingan besar.
  5. Masukkan biskut marie ke dlm campuran di atas dan gaul. Tapi jangan terlalu kuat sampai biskut tu pecah-pecah.
  6. Lapik tin dengan plastic (clingfilm) dan masukkan campuran tadi kedalamnya. Mampatkan dengan sudu.
  7. Letakkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama beberapa jam. Lagi lama lagi bagus. Setelah ia mengeras, potong dan hidangkan









Laporan Masakan Bergambar (1)

131220111563
13-12-2011
skali try, menjadi... i buat hlf recipe - x pakai evap milk & nestum (plain & simple). became soft & fudgy batik cake... thank uuu...
Laporan oleh: Fara1974

Komen (38)

09-11-2006, artline_80 komen :

kalau xletak serbuk kopi pun boleh kan..?erm..plastik(clingfilm) tu mcmn rupenye?


10-11-2006, chulax12 komen :

Terliur lak..hehe


11-11-2006, coconutice komen :

@artline_80 kalo tak letak serbuk kopi pon takpe. plastik tu mcm kat gambar nih <a href="http://www.packagingdigest.com/News/Images/0204np001.jpg">link</a>. sebenarnya tak perlu sgt pon...tapi lebih senang utk keluarkan kek itu nanti, sbb ia melekit


12-11-2006, ziera komen :

susu sejat tu skali ke dgn susu cair?wakaka...da lma sya cri resipi ni.


12-11-2006, bella komen :

hi, nk tau ni yg jenis crispy nye kek batik or yg moist nye? =)


14-11-2006, coconutice komen :

@ziera <br> yer..campak smua skali. hehe. <br><br> @bella<br> nie yg moist. melekit2. kalo biarkan luar lama2 dier akan cair sikit.


14-11-2006, coconutice komen :

@ ziera <Br> eh coco silap....satu jenis je...nak sejat atau cair. dah edit senarai bahan2


28-11-2006, fymein komen :

coco,apa beza susu sejat ngan susu cair? selama nih ingat susu cair=susu sejat....maklum la jarang2 buat kek....hehehe...


29-11-2006, azalian komen :

saya pun tak paham susu sejat tu apa dan susu cair tu apa boleh tolong confirm


15-12-2006, umi_e komen :

nak tolong jawab berdasarkan pemahaman saya daripada resepi yang dibrikan... SUSU SEJAT = EVAPOURATE MILK (yang dlm tin tu) SUSU CAIR = FRESH MILK (susu segar) >>> Harap samalah apa yang puan punya resepi maksudkan...


30-03-2007, honeyzaetp komen :

hehe aritu g ngandam tuan umah ada idang kek ni.. sedap nyerr, tp nak mam byk malu plak.. tanya dia resipi dia kata kakak dia wat, dia pun xingat sgt time tu.. tp sy da tejumpa ni.. hahaha gemuklahh.. tp tq byk2 k?? ilanglah ngidam saya nir


04-04-2007, syahmiee komen :

butter 2 bleh ganti ngan minyak masak tak?


04-07-2007, Ladymami komen :

emmm.........nampak sedap sesuai untuk hidangan seisi keluarga...mami mesti cuba....


11-07-2007, coconutice komen :

honeyzaetp: buat la byk2 dan makan sampai muak..hihihi :) syahmiee : coco lum try lagi tukar nagn minyak masak ladymami : lepas cuba amik ler gambar dan letak dlm laporan masakan


17-08-2007, hsl komen :

klu kita nk letak susu pekat manis je tanpa susu sejat boleh x?..agak confuse sket kat bhgan susu tu..susu sejat tu yg fresh milk tu ek?..klu x letak yg susu sejat boleh? tq


04-09-2007, NOORkhair komen :

saye ade buat tapi lembek... ikut sebijik resepi... dah tak tau buat camana lagi nie


30-09-2007, mikelnaru komen :

NOORkhair komen : saye ade buat tapi lembek... ikut sebijik resepi... dah tak tau buat camana lagi nie mikel reply: saya sering buat kek batik nih, memang sedap... NOOR, kalau saya, utk elak daripada lembik, bakar sos hitam (adunan) lelama sikit, sampai keluar minyak & adunan sos memekat & agak terpisah daripada kuali (jgn terlalu lama)... dgn api yg kecil. insya-Allah hasilnya memuaskan. btw, saya biasanya menggunakan susu pekat F&N atau Milkmaid yg kecil saja, menggantikan susu sejat.


29-10-2007, dj_vjuice komen :

Iye betul, guna susu pekat saje pun boleh, tak semestinya guna susu sejat sekali, dikhuatiri nanti lambat memekat. Itu versi i punyalah, i normally tambah kacang tanah yang dikisar sedikit supaya melekat nanti.


20-11-2007, nana_wh6262 komen :

saya pernah cuba letak minyak skit sebab buter da abis tapi die akan nampak berminyak la sebab minyak tak boleh beku waktu sejuk tapi buter boleh. lagi satu nak tanye sesapa yg tau, sesetengah resipi letak telur. apa tujuan letak telur?


15-07-2008, mad_8002 komen :

susu sejat tu susu yg cam mn bkn susu cair ke


23-07-2008, aeeda78 komen :

coco, saya pun dah penah buat ikut resipi u ni, tapi cair lah. dah mcm mkn english pudding la plak. leh tak review balik resipi u tu, ada atau tak sbnrnya letak susu sejat tu? Saya ikut sebijik tau, tapi tak menjadi plak. Frust nye..


13-08-2008, awanishuhu komen :

apa beza kek batik sarawak dengan kek batik biasa...sy tengok,sama jer resepinya....


12-09-2008, zuraediq komen :

sy tgh mencari cara2 nak buat kek batik yg sbnr tp resepini agk lain sebab guna 2jenis susu..biskut marie tu patotnya wape gm nak digunakan?


25-09-2008, firasyira komen :

salamz...ade sesape penah ganti nestum tu ngan horlicks x?agak2 sedap tak?


03-10-2008, RABAYAH BT TAHIR komen :

susu sejat dan susu pekat tak sama ke?


29-12-2008, fauziana komen :

kalo x letak kopi boleh ke x.


25-01-2009, mardi komen :

emmmm kek ni sya pun prnah wat... tpi sya x gna serbuk koko, serbuk kopi, susu dan nestum........ tpi rsanye ttp sedapp


18-03-2009, rizalna2004 komen :

saya dah pernah buat...memang sedap!!!! tapi x leh mkn banyak cepat muak...cara nak buat senang jek!!! bahan-bahan: -1 kilo biskut marie(patah dua) -7 sudu milo(dibancuh bersama air) -2 sudu koko " -1/2 tin susu pekat -i buku buttercup cairkan butter dlm kuali,masukkan milo,koko,dan susu,gaul rata,bila kuah dah pekat masukkan biskut dan gaul rata...last masukkan dlm loyang...mudah kan...


03-05-2009, a. qistina komen :

terliur giler beb..nanti nak wat r mase mothers day..last2 kitorng yg pulun sumer..=)


06-11-2010, hjh_linda72 komen :

kek batik sarawak gunakan horlicks dan kaya...... sinonim dgn kek lapis sarawak... yg ada ni lbh krg sama dgn kek batik biasa.. bezanya nestum tu je.


28-12-2010, nenriba komen :

nak lagi sedap...... guna horlick,tambah bijan atau kacang tumbuk nak lagi cantik..... susun biskut secara berlapis mcm susun bata ha ...


30-01-2011, natufian11 komen :

mesti cuba dulu.


06-04-2011, cendawan91 komen :

knapa kek tu nmpak bruk semcam je... tpi sy rasa kek tu msti sdp kn....


02-05-2011, tee_gom@yahoo.com komen :

he..he..he..macam tak menjadi jak kuih batik tok.


04-05-2011, maimanah komen :

btol ke kek batik ni??xrupe pun mcm kek..huhu...


04-05-2011, maimanah komen :

btol ke kek batik ni??xrupe pun mcm kek..huhu...


04-09-2011, aini azira komen :

saye cube buat ingat kan x sdp tapi sedap juga kan..........................


07-10-2011, rosmizan komen :

salam,untuk pengetahuan semua, susu sejat tu ialah susu cair lee, memang cair la tu, sbb dah ramai cuba tapi lembik, maka letak sedikit je la susu cair tu, dalam setngah cawan dah laa


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu