Google+

oleh: tichersu Daging bakar Tok Ngah

No picture

Resepi mertua kesayangan i. Nak makan dengan nasi pun boleh, nk wat syale steak pun ok.


Created on : 08-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tichersu




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 kilo daging - hiris mcm nak buat stik
  • Garam kunyit - utk gaul dgn daging tu
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 3 sudu

Cara-cara

  1. Gaul daging dengan garam kunyit tadi
  2. Giling / tumbuk / blend bawang, lada, jintan, serai halia sampai jadi paste / lumat
  3. Gaulkan dengan daging tadi
  4. Masukkan santan, air asam jawa, gula dan rasakan garam gula
  5. Perap sebentar (1/2 jam - 1 jam) sebelum dibakar
  6. Bakar atas dapur arang mcm buat percik tu
  7. Guna serai utk percik bhn perap atas daging semasa di bakar
  8. Bila masak, hiris dan hidang
  9. It goes well with air asam yang ada banyak tomato tu

Tag

daging








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (16)

08-08-2007, dilla1516 komen :

nak tanya.. tadi hiris memula mcmn? then nak hiris lg setelah masak??? x fahamlaa... yg pertama tu kan daging seketul.. nak dihiris nipis mcm wat daging goreng tu ker?? atau mcmn?? x fahamlaa


17-09-2007, sushack komen :

sorry..lambat reply.. penah makan stik tak?? bentuk daging yg sudah dihiris tu macam daging stik la... atau kalu nak senang, beli daging stik yang siap hiris kat carrefour/giant...or mana2 superstore yg besar2. ..


17-09-2007, sushack komen :

masa hidang..kena hiris skittt..kalu nak servr ngan nasik la..kalu tak, hidang jer macam stik tapi kena bg sekali pisau n fork la...


15-05-2009, ndang komen :

dlm bhn2 dging bkr ni,di bwh skli ada tertlis '3 sudu"....pa nya yg 3 sudu 2?


18-04-2011, aimiza komen :

betul le..last sekali "3 sudu"..ape benda 3 sudu 2?


18-04-2011, aimiza komen :

kalau nak makan dgn nasi kena le potonh dulu..nnt tercekik..x pasal2 kna jmpa dr lak..


30-06-2011, abhibu8384 komen :

ni resepe biasa ja.... x dak yg special ker


19-07-2011, puan nik komen :

boleh try...boleh try..cepat ke empuk r?


05-08-2011, anuar68 komen :

05-08-2011,"3 sudu budu kut..tok ngah...


07-08-2011, lindazfa komen :

ha'ah..3 sudu tuh per..plan ari nih nak wat daging bakar..x pnah cuba daging bakar camnih..yg simple2 tu slalu la..


19-08-2011, abdulwahub komen :

3:15,,kot,,,,(tiga suku)


29-10-2011, injiekiema komen :

WOW .. MENYELERA KN .. TP SY PNAH UAT STEAK DAGING BERKEJU ..


16-11-2011, dewi sukma komen :

wow.. sedapnyer..boleh try ni..tapi sy pun x faham 3 sudu tu menda?myb tersilap tulis kot...


06-12-2011, intanku_nazirah@yahoo.com komen :

yg last ue 3 sudu apew eak?


17-02-2012, k_honey komen :

Tgk pd resepi tu rasanya 3 sudu tu 3 sudu gula kot.....


16-12-2012, dy381 komen :

APA 3sudu tu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu