Google+

oleh: fida Roti kukus bersama kismis

Pudingrotikukus

Roti nie syok if mkn time minum ptg, yela sambil relax2 n bersantai. lagi pun senang sgt nak buat.


Created on : 06-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fida




Bahan-bahan ( 4org )

  • 1 buku Roti keping(gardenia or high 5)
  • 1 liter santan
  • gula secukup rase
  • segengam kismis
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Mula-mula tuang santan dalam mangkuk, masukkan gula mengikut citarasa, if suke manis letak lebih, if x biase2 je.
  2. lepas tu masukkan secubit garam tadi ke dalam santan dan kacau sebentar.
  3. lepas tu celupkan roti keping tadi satu persatu ke dalam santan dan susun ke dalam loyang. tindih2 kan la
  4. ble dah siap celup, baki santan tadi tuang ke dalam loyang yang berisi roti yang kite dah celup tadi hingga paras roti sahaja.
  5. akhir sekali, taburkan kismis ke atasnya dan kukus selama 15 minit atau hingga santan tadi meresap dan kering.

Tag

roti kukus

Laporan Masakan Bergambar (8)

Puding_roti_kukus
15-12-2006
Buatnye dah 2mggu dah...siap je tetamu dtg then trus hidang ler hehe...nice & simple nk wat ^-^
Laporan oleh: alma

memang senang pun nak buat.

Dsc00184
17-01-2007
anak yana suka sgt ngan resepi ni. tapi yana x letak kismis ( xde stok) yana gunakan sweet corn. dan roti pula yana gunakan roti berserat.sbb tu nampak brown yana punya roti kukus. tq umie
Laporan oleh: yana

if pkai roti tu pun ok, lagi berkhasiat

Puding_roti
28-01-2007
ganti santan ngan susu cair.. pastu terlupa letak baper sudu gula tah.. so termanis laa sikit.. tp ttp abis puding roti ku!
Laporan oleh: lindw

if termanis bleh lagi kot mkn, jgn termasin udah ler heheheh

Dsc00992
08-05-2007
memang sedap sangat.... rugi kalau xcuba...
Laporan oleh: nieta399
Img0106a
24-10-2008
buat petang semalam...memang best. hubby kata sedap...thanks..
Laporan oleh: ninakoba
Dsc01051
19-11-2008
sedappp!!! ning buat dgn 4 keping roti jer.. makan dgn anak. habis teruss!!!
Laporan oleh: ning5044
P1020603
01-11-2010
xsabo tggu sejuk,mkn pns2 ngan sudu.sdp tq tq tuan punya rspi..
Laporan oleh: Mariani(KT)
07022012_roti_kukus_bersama_kismis
07-02-2012
Salam.. sedap rasanya, tp sy gantikan santan dgn susu segar.. :)
Laporan oleh: eza_zura


Komen (24)

08-11-2006, nuarliesya komen :

fida: ok ker roti tu,tak berlemak sangat ker roti tu bila kita masukkan santan?ingat nak cuba balik keja ptg nie.


09-11-2006, fymein komen :

ganti santan ngan susu cair,ok tak? mcm best jerk.nak try la.... email:fymein@yahoo.com


27-11-2006, fida komen :

ok jer, yg penting jgn lembik sgt n x la rase sgt lemak tu


27-11-2006, fida komen :

susu cair pun ok, tapi kureng lemak la n lebih berkhasiat.


15-12-2006, alma komen :

fida, gmbr tu amik masa baru masak so cam lmbik sket tp lama2 ok lah. biasa alma wat bakar so dh ade yg kukus, lg sng sbb resipi blh kurang sama. Susu cair pun ok gak tp lemak santan tu lg kick hehe (terpulanglah..ikut anak tekak msg2 sbenonyer...)


15-12-2006, admin komen :

Utk sementara, saya letakkan gambar dr laporan masakan utk resipi ini.. bila fida dah ada gambar sendiri bolehlah delete dan ganti dgn gambar baru. Tujuan saya buat begini supaya semua resipi yg ada di sini seboleh-bolehnya bergambar.


16-12-2006, imahrahim komen :

gula nak bnyak mana. x biasa buat so x tau nak agak.


16-12-2006, alma komen :

imahrahim, masa cmprkn gula dlm santan tu, u leh le rasa tahap kemanisannye...saya wat ari tu bekas kecik je so roti xbyk & santan < 1liter, pastu gula pakai taruk je...smbil gaul dgn sntan leh le rasa2...jgn >manis sbb kismis dh manis...


16-12-2006, nizam komen :

fida :santan 1 liter tu yang pekat ker yang bercampur air


26-12-2006, yana komen :

yana dah buat semalam.. anak2 suka sgt. tp yana x letak kismis (stok xde).. yana gantikan ngan jagung dlm tin...Ummph!! sedap sgt. nnt bila hubby blk keje.. yana letakkan gambar ( ambik gambar ngan h/p hubby....hehehe)


15-01-2007, nizam komen :

sedap la bila i buat sume kawan2 cakap sedap


17-01-2007, yana komen :

sorry fida.... silap taip. ntah mcm mana teringat kan umie lak


17-01-2007, Lilydvalley komen :

yana... pinggan u cantikla... hehehe, m sure ur puding roti tu sedap... tapi pinggan u lagi cantik!


17-01-2007, yana komen :

Lilydvalley....pinggan ni hubby yana yg belikan.


24-02-2007, ffeeda komen :

dah try dah..mmg sedap...


08-05-2007, syaya komen :

fida letak gula brapa bye ye?


08-02-2008, shidarashid komen :

nampak sedap..i pun nak try la..mesti sedapkan....


21-07-2008, ieta_hus komen :

nampak menarik..mesti cuba nih..


06-11-2008, ct.delima komen :

saya ada buat roti kukus ni,tapi saya warnakan dengan hijau (guna daun pandan) memang sedap dan ada bau pandan juga.buat yg bercolor baru ank2 suka.


23-01-2009, ayamanja komen :

fida sorry nk tnya cikit.almaklumlah org jrg msuk dpur.satu buku roti keping tu mcm mn maksudnya.satu keping ke atau satu paket roti keping.harap dapat tolong.nk try buat ni.bahan2 sume dh ade.just x paham yg bhg roti tu je


31-01-2009, nadrahadli komen :

salam...tengok resipi mcm puding roti. tapi x ada telur. saya selalu buat ikut resipi krim karamel tapi masukkan roti n loyang bakar digris dgn mentega... cubalah....


13-04-2009, Teratai Desa komen :

Dah 3 kali buat... lupa nak snap gambo... memang sedap.. anak2 memang suka sangat.


13-11-2009, izamie komen :

baru join..nak cubala... mcm mana nak hantar resipi kalau tak ada gambar.email:izamie_72@yahoo.com


26-12-2009, lynn81 komen :

ptg nie lynn nak cuba buat.Hubby ngan anak2 mesti suke nie...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd