Google+

oleh: mutiarazura Easy Pasta Bake

P1010004

Italian recipe yang diubahsuai guna bahan yang senang didapati di Malaysia.


Created on : 05-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mutiarazura




Bahan-bahan ( 6 orang kot )

  • 500 gram pasta (sepeket pasta jenis pendek either penne, farfalle, shell or macaroni)
  • 300 gram daging cincang (pilih ayam atau lembu)
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 labu bawang besar – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 1 tin cendawan butang - dihiris
  • 1 biji lada benggala - didadu
  • 1 kiub stok ayam atau lembu – ikut jenis daging yang digunakan
  • 1 batang carrot – didadu
  • 1 batang celery – didadu
  • 1 sudu teh herba Oregano kering (dapatkan di mana-mana supermarket/hypermarket)
  • 1 helai Bay leaf kering (kalau taknak beli boleh juga gantikan 2 helai daun salam/ serai kayu segar)
  • Parutan keju samada Cheddar/Mozzarela/Romano atau Parmesan
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Bahan sos putih :
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 2 kotak susu segar ( saya guna 2 kotak kecil Susu Dutch Lady full cream je)
  • Secubit lada hitam dan garam

Cara-cara

  1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan pasta. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  2. Buat inti daging. Goreng bawang besar dan bawang putih. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu. Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga daging keperangan.
  3. Masukkan carrot, cendawan, lada benggala (capsicum) dan celery. Kacau sebati.
  4. Masukkan tomato puri. Jika nampak terlampau kering masukkan sedikit air. Jangan sampai berkuah pula.
  5. Masukkan kiub ayam/lembu (hancurkan dan tabur, jangan masuk seketul) herba Oregano dan Bay leaf. Biar mendidih dan naik bau.
  6. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Garam tak perlu banyak sebab stok dah masin. Bila nampak pekat dan agak kering, tutup api dan ketepikan.
  7. Buat sos putih. Masak butter atas api kecil (jangan sampai perang). Bila semua butter dah cair dan berbuih, taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu. Kacau dalam 3-4 minit, kemudian masukkan susu segar.
  8. Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau hingga nampak sos sudah bersalut di belakang senduk kayu (agak pekat ). Tutup api.
  9. Cara melapis : Dalam bekas tahan panas (saya guna Pyrex. Pakai loyang kek pun boleh, tapi kalau pakai Pyrex boleh angkat terus hidang), mulakan dengan lapisan pasta, tabur rata. Lepas tu lapisan inti daging, kemudian ratakan sos putih.
  10. Teruskan melapis dan akhiri dengan taburan parutan keju di lapisan paling atas.
  11. Bakar dalam oven suhu 190 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga keju cair dan keperangan. Siap untuk dimakan, yummm!!









Laporan Masakan Bergambar (32)

P1010001
06-11-2006
Inilah hasilnya....
Laporan oleh: mutiarazura
Yummy__
24-11-2006
makaroni yg sy buat sempena rumah terbuka...sedap!!.. anak-anak pon suka
Laporan oleh: dalinnasue

Wah...sedap nampak tu...tahniah dalinnasue...

Bakedpasta
06-12-2006
my kids semua suka.. ^0^
Laporan oleh: yani

Cantiknya gambar, mesti sedap tuh.

Pasta_bake_zeera
09-12-2006
Yummy...yummy.. ;-)
Laporan oleh: zeera

Stylo le gambo zeera ni, nmpk ujung-ujung je :-) Tahniah!

Img_0480
12-12-2006
1st time buat..tq 4 the recipe
Laporan oleh: nure

welkam nure...cantik u garnish, guna parsley ya?

Baked_pasta
17-12-2006
baru buat semalam......tapi dah tinggal separuh baru amik gambar...huhu
Laporan oleh: haXira

clap 10x! :-D

Baked_pasta
08-01-2007
resepi nie..memang best..
Laporan oleh: inaz

thank you inaz coz cuba resipi ni :-)

Dscf5479
23-01-2007
gambar br masak.. x potong lagi..
Laporan oleh: minami133

wow!

Dscf5481
23-01-2007
mmg sedap!! rugi sape tak try.. betui tak??!!
Laporan oleh: minami133

hmm...yumm! Betui tu!

2
23-04-2007
sori lari topic kejap..hehe..saja nak share pic kat cni..pg td kte msk pasta dgn sos masala spagetti+daun selom yg ada dlm fridge tu..nnt bila dah beli mangkuk pyrex baru kte cuba resepi mutiara ni k..
Laporan oleh: qirah75

okla tu..nanti tempek gambar ek?

Dsc00748
23-07-2007
ni la hasilnya... baru masak ni, blom merasa lagi... anyway, tnkius mutiarazura. esok nak bawak ke opis jamu kawan2!
Laporan oleh: whitelily

Yummy! Ofismate suka tak?

P2211716
23-07-2007
tq for the recipe...i buat pedas skit cili api 10biji :) my mum suka sesangat...setengah loyang nih dia mkn sorang...hehehe
Laporan oleh: tulip77

Pedas baru terangkat u! :-)

Gambar_025
23-09-2007
taraaaaaa...dah jadi dahhh...tapi xde mangkuk pyrex laa..hehe..thanks mutiara!
Laporan oleh: qirah75

clap 10x :-)

P9231065
28-09-2007
sedap.. thanks mutiara..
Laporan oleh: mama_myvi

welkam mama

Pc090164
09-12-2007
saya suka.. memang pecah2kan??tapi mak n adik xbape sangat coz muak.. gne susu cair.. hehehhe
Laporan oleh: adiezx

wow! menarik rupa cheese melts tu

Pic_0194-2
06-01-2008
baru try ni..sedap n cik abang suke makan..but bekas aje x lawa ni..huhu..anyway Thanks a lot!
Laporan oleh: cekmekmolek

welkam! tenkyu for trying

Img_1252
28-01-2008
memang sedap..wat ikut resepi u ..terlebih byk siap kasi my mum lagik..tp my mum x pandai mkn plak dia ckp muak..hehehe..i pkai cheese yg slice tuh..so atas nya x cantik ..
Laporan oleh: liana_pg

nampak cantik je! western food mmg an acquired taste :-)

01062008277
01-06-2008
hmmm.. best..! lepas snap je gambar, my son trus makan.. tak sabar2 dia.. esok wat lagi dia cakap.. thanx kak mutiarazura for de recipe!
Laporan oleh: nat_rashid
Picture_17_
12-06-2008
heheh..msih dlm oven..sy buat dlm loyang kecik2 dptla 4 loyang..=) my family love it very much...sabtu ni nk wat lg..hehe thanks 4 the best rece..(^_~)
Laporan oleh: nurul0705
Dsc00109_resize
05-07-2008
2nd time wat ni. tapi gambar tak cantik sgt sebab dah kena ngap sblm amik gambar
Laporan oleh: nat_rashid
P1100866
22-10-2008
rasanya mmg sedap! sume kengkawan pejabat suka!cuma saya tambah 2 biji telur dlm sos putih, thx for the recipe!
Laporan oleh: farrahaiza
Img_4102
15-02-2009
rspi yang enakkkk.. TQ mutiara bkongsi rspi disini..
Laporan oleh: zana08
Makaroni
25-03-2009
yang ni pun i like!!! jugak...best betul lah....tq..tq
Laporan oleh: quinnie
Bakemakaroni
08-04-2009
kita buat lagi...sedap sangat!!..kali ni taruk ayam lak....yummsss
Laporan oleh: quinnie
13072009
13-07-2009
sedap sgt2...thx for the recipe :)
Laporan oleh: ibuRayy4n
Macaroni
28-10-2009
Marvelous!!!! semua suka…my hubby suke..my in law suke..my friends suke…1st try mmg sgt menjadi..lepas ni nak buat lg..buat sekejap je dah abis..syok…thanks for the recipe!!!
Laporan oleh: leorna
Cimg4874
28-12-2009
Hhhmmmm memang sedap. Kawan2 mintak resepi lagi. TQ.
Laporan oleh: suehanes
Photo
08-01-2011
Thank u for sharing the recipe..1st time try terus jadi & sgt sedap!!
Laporan oleh: rezeryn
P1020802
12-02-2011
best ler..... wat ubah suai sket, taruk cili blend coz sy kuat pedas.... anyway.... cedap & mudah ...
Laporan oleh: amyarianti
P8170302
23-10-2011
sgt sedap!! suma family suka..dh byk kali wat..siap dpt temphn lg =)
Laporan oleh: ummu iz
Img_0378
30-12-2011
Sangat sedap. Yummylicious.
Laporan oleh: leorna
20120512_175419
12-05-2012
yum yum...!!
Laporan oleh: xaqiera

Komen (58)

07-11-2006, mutiarazura komen :

Lupa nak tulis, bawang besar tu meti jenis kuning ya...jangan guna bawang besar merah....Resipi ni boleh simplify pakai frozen mix veggie. Bay leaf dan celery boleh dikecualikan.


08-11-2006, dyna komen :

waaalllahhhh... yum yumm... i love it very much... thanksssss 4 the recipe...


08-11-2006, mutiarazura komen :

Your welcome dyna :-) I suka buat pasta ni untuk majlis, kanak-kanak suka sebab tak pedas. Kalau ada di kalangan ahli-ahli yang suka pedas, cuba masukkan 1 sudu besar chilli flakes kering atau pun cincang halus 1 biji cili merah segar dan 1-2 biji cili api dalam inti daging.


09-11-2006, imanazyan komen :

alamak! mutiarazura pjg nyer senarai bhn2 easy pasta bake ni... tp x per lar nasib baik bhn2 tu x susah sgt nak cari.. nnt weekend klu ade masa free bole lah nak cuba2. berapa yea anggaran kos nak buat pasta ni?


09-11-2006, mutiarazura komen :

imanazyan, I letak senarai bahan-bahan yang lengkap untuk pasta yang dimasak for openhouse atau birthday party :-) Resipi ni boleh diubahsuai ikut budget dan citarasa sebab cara-cara nak buat sama je. Tapi lada benggala dan herba oregano wajib ada untuk Italian taste and smell. Kos I tak pasti, lebih kurang RM15-RM25 kot...oklah tu ramai boleh makan dan mengenyangkan..Oregano tu sebotol lebih kurang RM6, tapi boleh pakai untuk buat apa-apa jenis pasta.


13-11-2006, drhaslina komen :

i dah cuba. my husband suka sgt. anak2 panggil 'pizza makaroni' sebab rasa mcm pizza. tapi i tersilap buat lapisan teratas makaroni shj, jadi makaroni tu keras.sepatutnya atas sekali krim putih betul tak? pasta yg paling sedap selain makaroni dan brand apa? ada resepi italian food lain?


20-11-2006, mutiarazura komen :

Maaf lambat reply, a few days tak login, gi kursus...Anyway, memang lapisan atas mesti diakhiri dengan sos putih+cheese, kalau tak makaroni tu keras. Pasta paling sedap untuk resepi ni bagi saya jenis Penne. Rupa macam tube pendek2, bukan melengkung cam Makaroni (ada tulis namanya di peket). Jenis Farfalle (bentuk reben) pula cantik, anak-anak suka. I ada resepi Pasta Olio dan Stew Kambing, all Italian. Nanti ada masa I upload k?


20-11-2006, alma komen :

Dah wat last week tp sori xder gambar ler. Mmg lazat! Bwk gi opis jamu kengkawan satu dept...ade yg kater cam rasa kt pizza hut la pulak...sodappp la tu. TQ mutiazura, for the delicious recipe! Tu saya guna penne, nnt leh try jenis lain lak....


20-11-2006, mutiarazura komen :

alma, tahniah berjaya buat! Selalunya orang rasa cam susah buat Western food, tapi bagi I jauh lebih mudah kalau nak banding dengan masak gulai (err...bab tu I lemah sikit hehe)...Yang buat rasa 'Pizza Hut' tu ialah herba Oregano, sebab bila buat Pizza memang ada dlm bahan topping.


21-11-2006, hzasabrina komen :

look nice n menyelerakan...x sabar rasenye nk try this weekand...


24-11-2006, dalinnasue komen :

Dah buat utk rumah terbuka. TQ mutiazura, for the recipe.. cuma x taruk tomato puree coz anak2 kurang suka.. but it still delicious... lain kali nak buat utk officemate lak...hehe


24-11-2006, mutiarazura komen :

Thanks dalinnasue... oic...u ganti tomato puri dengan sos ke? Inti tu jadi kering sikit kan? Takpe...resipi ni very flexible, kita boleh olah ikut kreativiti dan citarasa masing2. Nanti untuk ofis mate boleh la masuk puree tu :-) Jgn lupa report ya?


01-12-2006, dalinnasue komen :

Assalamualaikum mutiarazura.. see u again... my friends cukup puji macaroni baked nie.. sedap... siap mintak resepi lagi. Ermm yg nie pon i x letak tomato puree... it becomes white instead of red colour!. coz i pernah g open house..dia buat yg putih saja. x taruk tomato pureepon. Nak mintak resepi malu.. since dah jumpa u punya nie.. i ubah skit la... but its true..sedap!!!.. so cheezeee... Anyway.. thanks a alot :-)


01-12-2006, mutiarazura komen :

dalinnasue, that's very creative of you! Mesti sedap...I dah dapat bayang n rasanya dah pernah buat camtu lebih kurang...jadilah nama resipi tu "Baked Macaroni and Cheese". Sos putih tu selalunya I campur jugak keju Cheddar parut, lagi terangkat rasa dia...Ni pun tengah plan nak buat untuk anak I for her birthday this Sunday. Thanks for the idea! :-)


05-12-2006, inaz komen :

memang best resepi nie.....nk cepat saya guna instant spaggeti maggi sbb dh ade oregano,ayam & rase tomato....tq 4 d resepi....


07-12-2006, zeera komen :

mutiarazura, yg no. 9 tu, lapis-lapis tu maksudnya bukan satu lapis aja ke? i mean bila dah masuk inti daging, tabur lagi pasta dan seterusnya then baru tutup ngan sos putih, cam tu ke?


07-12-2006, skyblue komen :

Selalunya i masak dgn tuna dan sos dalam tin... lebuskan pasta, pas tu gaul dgn sos, tuna dan sayur2. Then taburkan cheese n bakar. Kat sini (Aust) almost semua sayur2 boleh makan segar.


08-12-2006, mutiarazura komen :

zeera, betul tu...lapisan pasta, daging, sos putih diulang sampai semuanya habis dan lapisan atas sekali tabur cheese atas sosputih tu. skyblue, bagus jugak idea taruk tuna tu ya? Jadilah dia Tuna Casserole. Teknik pasta bakar ni my favorite coz we can be as creative as we wanna be. Apa-apa pun boleh masuk.


08-12-2006, zeera komen :

ok tq.. siap nanti i bagi laporan, k.. ;-)


09-12-2006, alma komen :

Baru balik dr Jogja (o/stn) lama xbukak website neh...rindu laks. Tul lah Mutiarazura, wstrn fd lg sempoi. Anak2 seme mmg jenis yg suka mkn,almost every w/end wat kek/any jenis kuih, ni lom lg anak yg no.4 tu beso. Pastu nk bgtau nih (jgn mare yerr..), Alma copy cat inti pasta ni (tp guna ayam) jadikan inti pizza..base-nye wat sdiri then letak inti ni (>cndwn btg >cheese + nenas)..rebut2 anak mkn hihi...depa ckp mommy leh wat delicious pizza so xyah dah gi pizza hut..kekeke. TQ eks!


11-12-2006, mutiarazura komen :

:-) Betulla tu alma... resepi topping pizza pun alih-alih lebih kurang je macam inti pasta ni..Pizza memang boleh letak apa-apa saja sebagai topping, ikut citarasa. Dah lama i tak wat piza, sebab malas benar nak menguli base tu...


12-12-2006, zeera komen :

Amik ujung2 tu bukan apa mutiarazura, separuh dah kena makan, baru ingat nak amik gambo... tu yang tetinggal aja kena gambo tu... heheheh..


29-01-2007, afzawawa komen :

nak tanya kalau guna susu lain berapa ml agaknya yer..


29-01-2007, minami133 komen :

i buat 300 ml ... kalo nak byk white sauce gune susu lebih sket.. tepung pulak i letak 2 sudu besar


15-02-2007, aishah5254 komen :

nk tanye kalu xnak gune susu bleh ganti ngan ape? susu cair f&n bleh x?sukatan nye same je?


15-02-2007, mutiarazura komen :

aishah, kalau pakai susu sejat/susu cair (F&N atau Ideal) tu, kena campur air, coz dia pekat sgt. Mix ngan air lebih kurang nisbah 70% susu 30% air, sampai dapat sukatan yg sama cam dalam resipi, 500ml


18-04-2007, kebayan komen :

nak tanya ni....cheese tu nak pakai jenis apa? cheddar ke? memang kena jenis yang tu je ke?


20-04-2007, juitali komen :

aslmualaikum mutiarazura. saya ni ahli baru. smlm da try buat resepi ni mmg sdap. thanks for the resepi!


28-04-2007, mutiarazura komen :

So sori lambat reply...sejak berbadan dua ni jarang masuk site ni huhu... kebayan, cheese jenis apa pun boleh pakai..I pakai cheddar sebab itulah yg paling common kt Malaysia n murah. Juitali, tenkyu coz cuba resipi ni..naper tak tempek gambar? :-)


13-05-2007, juitali komen :

asalamualaikum mutiarazura. First of all congrat tu u kerna nak dpt baby. Smlm l buat resepi ni lagi bagi rasa kat org italy. Dia org pun suka resepi ni siap tanya mana blaja buat pasta bake ni. l ckp org Msia yg bagi resepi. Sori gambar tak smpat nak tempek kat sini. Next time k.


26-05-2007, niz4871 komen :

emm..dapnya.. sori kita tak pandai masak tp klu nak pyrex murah leh emel kita.. special price for myresipi members..


04-07-2007, meow komen :

helo mutiara...meow cadang nak amik resepi ni dan tempek kat bod meow boleh tak..sedapnya...seakan2 lasagna..


23-07-2007, tulip77 komen :

resepi nih sedap...leh ubah suai letak cili api pedas skit & cheese pun tak byk...tu yg my mum leh mkn :) tq for the nice recipe


25-07-2007, mutiarazura komen :

Terima kasih kepada kawan2 yang sudi mencuba :-) I ni tengah tunggu hari je nak deliver baby, nak masak pun tak larat huhu...Ni jenguk2 website b4 masuk wad hehe....Meow nak masuk blog ke resipi ni? Ok je as long as ada link back to myresipi.com ya? Ok gals, nanti lepas pantang leh la I letak lagi a few more delicious recipes utk dicuba...


10-09-2007, Mommy Sue komen :

Hi nak tanya la kenapa saya buat pasta ni bila masak mcm ada minyak sket dlm tu then pasta ni mmg akan berkecai ke bila potong, atau sayaada silap buat, sbb tgk gambar suma pasta mcm kering je, tapi saya punya basah byk minyak


13-09-2007, mutiarazura komen :

mommy sue, memang bila potong pasta tu tak melekat cantik macam Lasagne. Layer pasta, inti daging dan sos putih tu akan bercampur juga bila bakar. Banyak minyak mungkin dari inti daging, cuba kurangkan air masa goreng :-) Untuk resipi ni, rupa tak penting, rasa dia yang best!


01-12-2007, adiezx komen :

emm payah la nak gne susu segar.. umah ni semua antu susu,, x ley r namapk susu segar comfirm abis.. so ley gne susu ideal rite? takut x jadi plak.. huhu.. keju cheddar 2 yang buku 2 ke? biasa gne mozarela.. betol ke ejaan ? bantai la.. lalla.. tapi mahe sangat..xlarat.. huhu


03-12-2007, mutiarazura komen :

adeizx, hehe mcm umah i gak la, sumer antu susu, kalu beli utk masak ni i sorok dlm bilik haha...susu ideal pun leh guna, campur air sikit supaya cair ckit n tak muak. a-ah, i pakai cheddar buku tu, murah ckit dr mozzarella dlm rm8 lebih je...tp kalau pakai mozzarella lg sedap sebenarnya sebab dia keju jenis lembut n cair cantik nanti...


03-12-2007, adiezx komen :

hihi.. apa la.. saya x ley sorok.. nanti mak dok tanya susu dia beli mana..hehhehe.. cheddar chesse nye ley tarik2 macam mozarella ke? pelik macam mana ley dapat rm8.. cni aga palin murah rm10 cheddar punye.. pk 40kali nak beli.. hhehe..thankzx 4 d info.. dalam masa terdekat akan wat.. insya allah


03-12-2007, mutiarazura komen :

laaa...mak yg beli rupanya susu tu...takpe...cakap kat mak nak wat masak pasta, mesti dia bagi hehe...i beli cheddar cheese brand Kraft (kotak kaler biru), harga dia rm8 lebih je. keju cheddar keras, x leh tarik2 cam mozzarella


20-12-2007, adiezx komen :

salam kak mutiara.. hihi apapun saya suka akak punye resepi both.. termasuk spageti sedap..nyami.. thanks 4 d resepi malangnye mak adik x suka.. bkn resepi akak x sedap.. tapi dorang muak makan cheese.. huhu letak cheese ckit pun da muak..wawaw n itu letak mozarella cheese.. italiano..


23-12-2007, puteryyus komen :

i dah buat dah...memang sedap. baru buat tadi, now tinggal suku jek. tapi next time nak guna pasta jenis lain lak. pasta penne tu besar sgt.


22-05-2008, nat_rashid komen :

hai mutiarazura.. baru jer jumpe website ni ...nampak macam sodap jo easy pasta baked ni.. esok nak try nanti i letak gambar...tunggguuuu


27-06-2008, asmazul komen :

salam, saya ahli baru, dah cuba resipi, menjadi, sedaaaaaaaaap.


02-08-2008, dapurberasap komen :

sedap...and easy, thanks yer mutiara


22-10-2008, farrahaiza komen :

cemana nak hantar laporan masakan ek? rasanya mmg sedap!!


13-01-2009, abady komen :

askum, boleh tak kalau tak gunakan oregano kering?


26-01-2009, mutiarazura komen :

salam...tq pd sumer yang sudi mencuba resepi ni ya :-) abady, kalau tak guna oregano boleh tapi takde rasa Italian nanti. boleh jer cuba, nanti jgn lupa report ya? tq...


08-04-2009, izputri komen :

Assalamualaikum.. Saiz bekas paling sesuai brp ye? Herba oregano tu plak yang kasar ke halus?


17-04-2009, beehivenababy komen :

waaahh must try ni!lari diet ni.huhu


06-05-2009, mommy mariah komen :

memang sedap giler


27-12-2009, suehanes komen :

sis nak tanya sikit. kenapa sos saya tak pekat? lama betul saya kacau. pekat macam mana yang dimaksudkan?


07-01-2010, mutiarazura komen :

suehanes, sos tak pekat you mean sos putih tu ya? cuba tambahkan tepung. sos putih dipekatkan oleh tepung gandum yang bergumpal dengan butter tu :)


21-02-2011, mohd jefry hassan komen :

nampak sedap giler ni...mesti cuba...


23-04-2011, inazaini komen :

saya ahli baru.......minat sangat ape saja yg berkatan ngan pasta ni...nk cuba la.....


04-05-2011, norlaila@myresepi komen :

tq for the resepi


02-06-2011, tanaro komen :

nampak sedap sgt...nak cuba la ujung minggu ni....


20-06-2011, cik mikaela komen :

bru je wat tadi.. sgt sedap n simple! leh wat lagi pasni.. ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd