Google+

oleh: maya_zakry Kek Lapis Prune

Img_0004

Kek raye di kebanyakan rumah


Created on : 04-11-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maya_zakry




Bahan-bahan ( square baking tin-small )

  • 250g butter
  • 1 1/4 cawan gula castor
  • 7 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 paket Cream Crackers (kalau bole yg tawar)
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1/2 cawan susu pekat
  • Coloring ikut suke
  • Sunsweet prune or asam deduwit

Cara-cara

  1. Sediakan pengukus, grease kan loyang. Sementara tu, blend cream crackers hingga jd halus.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji sebiji sambil kacau ngan mixer.
  3. Masukkan esen vanilla, susu segar dan susu pekat kacau.
  4. Masukkan biskut yg dah diblend td sedikit demi sedikit hingga bancuhan jadi tak terlalu cair atau pekat.
  5. Img_0203
    Bahagikan adunan ikut color yg disukai. 2-3 color sesuai, dan bancuhkan setiap adunan yg dibahagikan 3 tadi.
  6. Img_0001
    Masukkan 4 sudu untuk 1st layer-ori color, kukus 10 minit. Kemudian 2nd layer-red color, 3rd layer-green color, 4th layer bolehla letak prune or asam deduwit tu. Repeat step ni hingga loyang penuh.
  7. Masukkan dlm oven (medium heat) selama 10 minit untuk kek tahan lebih lama








Laporan Masakan Bergambar (15)

Prun-cake
31-12-2006
tadi try buat tapi tak brapa menjadi... will try again next time.... BUT the taste is marvelous!
Laporan oleh: umi_e

sedap kan.. sayang i tak dpt carik haw flakes die, ganti ngan prune

Kek_prun
31-12-2006
Inilah rupanya bila dipotong... rupa buruk tapi rasa sedap!
Laporan oleh: umi_e

jadila nih umi_e.. nampak sedap utk dimakan!!!

Caramel_014
28-04-2007
hehe.. spt yg lain.. rupa buruk tp sedap :)
Laporan oleh: ainezar
Pb161393
19-11-2007
Letak haw flakes.. rasa dia mmg sedap.. thanks maya..
Laporan oleh: mama_myvi
Kek_lapis_masam_manis
14-12-2007
first time wat kek lapis, huh! 4 jam.. tp tak sia2.. walaupun kurang cantik tapi rasanya sedap!
Laporan oleh: nor_67
Kek_lapis_prune
30-12-2007
Baru masak td... lapisan xberapa menjadi.. tp rasa mmg sedap... thanks maya...
Laporan oleh: rai
Imga0072
31-12-2007
same gak cam orang lain... buruk rupe...tapi rasa sedapnye...
Laporan oleh: achiklie
Kek_lapis
13-01-2008
Kek Lapis Haw Flakes (,'.')")
Laporan oleh: begonia
Kek_lapis_haw_flakes
24-04-2008
first time cuba tesipi ni mjur laa mnjadi thanks maya..bcoz sudi share this resipi..sedap...
Laporan oleh: rosshi
Photo-0007
29-07-2008
ermm tghri tgk resepi,ptg td buat,malam dh bleh makan..heheh cantik n sedap..huhuhu
Laporan oleh: riemanda
Dsc00415
11-08-2008
inilah rupa kek lapis prune kita..memang tak jadi sgt..tapi rasa ok..boleh la nak bagi kwn2 rasa..gambaq ni pun dah siap pack.
Laporan oleh: nyza
Kek_004
03-12-2008
cubaan pertama menjadi. terima kasih atas resepi yang simple, tapi praktikal.
Laporan oleh: intanharyati
Img_0186
26-02-2009
heheheh...comot skit n lapisan x seimbang. tp rasa dh ok
Laporan oleh: nuanza
Lapis2
16-12-2009
dah buat..tp lapisan tk berapa cantik! ppon sedap dan tima kasih yer!
Laporan oleh: hana6877
Close_up
24-07-2010
Baru je keluarkan dari acuan masih panas lagi. Saya letak haw flakes. Kurangkan gula kerana menggunakan biskut marie. Lapisan langsung tak cantik tapi rasa memang sedap! Susah juga nak buat lapisan yang sama rata.
Laporan oleh: maladong

Komen (39)

04-11-2006, maya_zakry komen :

recipe ni i carik kat internet, first time try sedap jugak, tp tak same sgt macam belilaa... nanti nak try buat lagi sampai jd betul2. kalau nak tgk version yg betul2 jadi sila ke sini :- http://azzaliza.fotopages.com/?entry=828897


04-11-2006, maya_zakry komen :

nak cari asam duwit "HAW FLAKES" tu susah sgt sekarang nih, that's why jd prune cake intead of kek asam manis haw flakes


05-11-2006, yang komen :

biskut cream crackers tu bole jugak ganti ngan biskut merrie kalau suka


06-11-2006, jehan komen :

cam sedap je.. nak cuba nantilah


06-11-2006, fymein komen :

nak tanya,1st layer= 4 sudu,2nd layer=? each layer kukus 10 min ker? 1st layer=10min 2nd layer = 10min atau humban sumer skali?


06-11-2006, maya_zakry komen :

oo bole gune biskut marie yeaa... betul laa.. fymein, kukus layer by layer.. each layer 10 mins.. peh tu kena bakar sket nak kasik tahan lame...


06-11-2006, merpati66 komen :

jangan susah hati pasal biskut tu, beli ajee tepung roti ada jual kat kedai BWY kat chow kit tu....


08-11-2006, maya_zakry komen :

merpati : tulah masalah nye i kat penang.. HUWAAAAAAAAAAAAAA..... jenuh carik asam duwit tak jumpe... kempunan la nak makan kek asam duit


08-11-2006, nuarliesya komen :

maya_zakry :asam deduwit tu xada masalahnye kat png.asam tu berlambak kat sana.apek jual buah kat tepi jalan tu pun ada jual.smua pasaraya dan kedai runcit pun ada jual.cuba cari tengok.


08-11-2006, minah komen :

kek ni I kurang minat, sebab ada rasa masam sikit - tapi klu ada kek lapis herba - bagi le!


14-11-2006, inaz komen :

biskut cream creakers brand ape yang sedap digunakan


29-11-2006, akak noor komen :

famili akak semua suka kek ni.....akak blajo 2 thn lepas...dah 2x raya akak buat....akak ambik 1 hari masak.. buat 10 ketul...raya pertama dah habis......lepas raya seminggu buat lagi untuk bawa ke pejabat pulak


03-01-2007, umi_e komen :

akak noor kasilah tips camna nak buat jadi cantik... umie buat tak cantiklah keke tu... frust je :(


30-01-2007, akak noor komen :

nampak warnanya macam bercampur...tapi ......x pa.....oleh cuba lagi....akak dulupun macam tu juga...kena selalu buat...dan kena banyak bersabar


31-01-2007, umi_e komen :

laaaaaaaaa kak noor kasilah tips lebih detail :P camna nak jadi cantik kek ;) kalau bersabat dan rajin tu... memanglah hehehehe :D


29-10-2007, dj_vjuice komen :

kalau I ganti prune tu dengan kurma, appricot atau anything else boleh kan? Sebab I suka buat kek lapis,every weekend I try. so berminat nak try resipi orang lain ni


29-10-2007, dj_vjuice komen :

I sll buat kek lapis tiap layer I steam atleast 45minutes-1hour, barulah bebetul masak dan bila kita nak letak layer seterusnya barulah yang kat bawah tu tak penyek. And if you notice, makin atas layer tu makin lama sikit nak steam. Ini mummy I yang ajar sebab I kan org Sarawak so adalah serbs sikit benda yang I pelajari kat kampung, hobi i pun buat kek lapis every weekend, selalunya I buat sampai 9jam


06-11-2007, achiklie komen :

I dah buat kek nie. sedappp...ada rasa masam-masam sket. hubby I pun suke sangat. tak lah susah. tq maya..


23-11-2007, mariakl komen :

maya, kalau bakar bole x kek ni sb leceh la nak kukus, kek nampak sedap la.


14-12-2007, nor_67 komen :

sori, lupa nak mention, saya tak guna prune tapi haw flakes (asam gambir)


18-12-2007, fatini komen :

kalau guna roti merie, berapa gram?


31-12-2007, dj_vjuice komen :

kalau dlm gram brp banyak kena letak biskut atau tepung tu?


11-01-2008, begonia komen :

Dah 9 Jam dok melapis nie. Tak Siap2 lagi. (",) Sekarang tengah tunggu last layer.


12-01-2008, begonia komen :

Tak sia-sia buat kek ni. Sedap dan rupanya boleh tahan.


12-01-2008, begonia komen :

Tq Maya.


13-01-2008, begonia komen :

Sorry... entah macam mana Muffin boleh masuk kat sini pulak. Pening2.


15-04-2008, rosshi komen :

sya try buat skrg last layer.nak tya u all lepas masukkan kek ni ke dlm oven lepas tu kena masukkan dlm pati x untuk sejukkan?anybdy unswer me.....


29-04-2008, Safiza komen :

Thank maya resepi ni mudah di buat,sekejap je siap


12-06-2008, hazrah komen :

nak tanya la..sapa2 yg ada pengalamn tlng bantu...kita x de mixer..bleh guna blander x?..


24-07-2008, ibu comel komen :

Caya lah maya.. sedap kek ni.. buat seloyang, lesap seminit... sedap.. sape2 yang nak try..


03-04-2009, zurasham komen :

i nak tanya la kat maya, kalau 1st layer steam 10minit, pastu layer 2nd pun 10 minit ke dan seterusnya? mcm buat kuih lapis tu eh ? i nk buat tapi confuse la , u ajrkn i eh .....tq


20-04-2009, alongnaz09 komen :

mekasih sis maya sudi kongsi resepi ni..i dah cuba..jadi wpun lapisan dia tak seimbang..ada yg tebal ada yg nipis..but for a start i puashati..akan buat lg,kali ni nak letak asam dui2 tu pula..kek ni mmg sedap,sekejap je selamat kena makan kek i.. btw kalau i nak bakar instead of kukus cara masaknya still the same ke?


01-02-2010, ieka7688 komen :

senang lh kek ni,.i nk try lh t..kek ni mmg x guna tepung ek.


06-05-2010, iddasham komen :

kalau kita nak jual..mcmner nk tetapkan harga dan berapa harga yg sesuai utk sekilo kek lapis? contohnya kek lapis prune la.


01-04-2011, cik puan ain komen :

help me!!! 1 paket biskut cream crackers tu yg besar mane? actually brape keping sbnrnyer biskut tuh?


01-04-2011, DatinLulu komen :

cik puan ain: tengok pd saiz kek tu, sy rasa standard paket le...(1 paket besar)


02-12-2011, alongdot komen :

sya dah try buat...memang sedap..smpi cik abang mkn xberenti..thanks///


06-07-2012, khazanah89@yahoo.com komen :

nk try r,.. nmpk mcm sedap jew


06-07-2012, khazanah89@yahoo.com komen :

nk try r,.. nmpk mcm sedap jew


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu