Google+

oleh: fizammar Agar-agar laici yummy

010520082347

agar-agar yg lembut dan simple


Created on : 10-05-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fizammar




Bahan-bahan ( 4-5 org makan )

  • 1 peket agar-agar jenis stripe, +- 18g (brand Adad atau lain2 pun ok)
  • 8 cwn air (guna fancy plastic cup dr IKEA)
  • 10 sudu besar gula kasar
  • 1 tin creamer (tin yg plg kecil)
  • 1 tin laici (kalau nk byk, guna 2 tin)
  • 4-5 titik sirap pekat

Cara-cara

  1. masak air hingga mendidih.dah didih, masukkan agar2, kacau hingga betul2 cair dan larut (tiada lg yg berketul) Note: 8 cwn air adalah termasuk air dr laici dlm tin tu
  2. masukkan gula, kacau lg hingga larut (bg yg suka manis, tmbh lg)
  3. dah cukup larut, tutup api.(dh x pyh guna api dah).titikkan sirap(atau pewarna lain)masukkan creamer.kacau2.
  4. dah ok, semua sebati, tuang dlm bekas yg dikehendaki.masukkan laici yg telah dicarik kecil2.sejukkan dlm peti ais.siap dah...

Tag

agar-agar








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (12)

11-09-2008, umi_husna komen :

sedapnya.. fizammar creamer tu kalau ganti dgn susu cair boleh tak.


09-10-2008, syawaL2 komen :

terima kaseh resipi. umi husna, susu cair pun boleh je. Sedap !!


26-10-2008, oneleene komen :

Thx, fizammar. Pening fikir nak buat apa utk isi bekas org (nak pulangkan kosong malu. Ini problem org tak tau masak tau). So i cuba semalam - sedap & senang. Tak lah malu lagi... :)


27-02-2009, ones kaseh komen :

cm bst jer... nk try r


05-08-2009, nana_manis komen :

nak tanya la...sirap pekat tu yg camne r? hehe...sy bdak bru blaja...


10-08-2009, mama aleeya82 komen :

yelah..sy pun nak tau jg..sirap pekat tu mcm ner erk???


27-08-2009, zarelmum komen :

sirap pekat tuh pencelup sirap yer????


24-11-2010, fizammar komen :

sirap pekat=pati sirap ros (bkn kordial tau)


24-11-2010, fizammar komen :

rasanya creamer = susu cair dlm tin tu...


08-02-2011, qasehdanial komen :

bole tk kalu dbuat tnpa mnggunakan susu??


08-06-2011, Eisya Dayana'z komen :

nmpk mcm best n mudah sgt nk bt jer....sok mmg nk try bt la..brg2 pn da ade...


01-08-2011, mumuz komen :

mcm senang..bln puasa nie sesuai sgt utk b'buka.. letz do it... ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu