Google+

oleh: daniaelyza Puding trifle

Puding_trifle

puding trifle. * Gambar dari laporan masakan oleh misz_su


Created on : 18-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi daniaelyza




Bahan-bahan ( 5-7 )

  • 1 tin susu cair
  • 1 sd besar gula
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • ½ biji kek gulung sederhana saiznya
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
  • 1 mangkuk air panas

Cara-cara

  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.









Laporan Masakan Bergambar (23)

Triffle_013
14-05-2007
mula2 letak swiss roll
Laporan oleh: bunga001
Triffle_014
14-05-2007
pastu letak custard, pastu letak buah koktel
Laporan oleh: bunga001
Triffle_016
14-05-2007
pastu siramkan agar2 jelly nona
Laporan oleh: bunga001
Laporan_trifle
19-12-2007
sdp sgt!!! i decorate ngan strawberry lg.. xsmpt tggu semlman da abes.... my dad suka sgt! thnx 4 da recipe!!
Laporan oleh: misz_su
Puding_triffle
27-02-2008
dessert emergency :)
Laporan oleh: tulip77
Image022
04-07-2008
thx 4 d lovely recipe.my hubby n kidz kata sedap.siap buat utk potluck kutu..semua kata sedap..tenkiu..tenkiu
Laporan oleh: machie
Puding_trifle
29-03-2009
try bt smlm.. sdp n simple...
Laporan oleh: vjeanne
Siti005
28-04-2009
sedap..tq
Laporan oleh: mazurah
Dsc00183
20-04-2010
Sedap! sekejap saja dah habis...
Laporan oleh: zuey
P3040410
04-03-2011
Alhamdulillah..buat tadi utk majlis hari jadi anak,menjadi...dan sedap sgt..terimakasih pada penyumbang resepi...
Laporan oleh: myra_akira
Dsc02555
30-03-2011
Tq..Sedap sangat!i dah cuba buat
Laporan oleh: chikadakbiru
206890_2018821153884_1344556665_3891658_6138700_n
23-04-2011
senang,simple.. sedap...
Laporan oleh: chinta pink
247597_1546861170865_1815133637_990933_5892722_n
20-05-2011
sedap...tq.. tp sy x gn buah koktail pon...gn buah mangga fresh je...papepon...sedap.. <3
Laporan oleh: zila_man
Trifle_strawberry
21-05-2011
salam, dh lam sy buat ni utk bday husband, br skrg nk upload. anyway thanx, mmg sdp spi ade tempahan.
Laporan oleh: eye-scha
1558
24-05-2011
dh try...mmg best....tp lg best klu mkn dgn susu cair...jdkan susu cair tu sbb sos dia...hmm....yummy...mkn lak time cuaca panas cm ni....best gilak bah...
Laporan oleh: jasriza
Rscn0154
24-05-2011
sangat sedap...thanks yea....
Laporan oleh: jeyaa
My_trifles_2
27-05-2011
Alhamdulillah, first time buat menjadi... sedap sgt..sy kurangkan gula sikit..manis2 buah jer.. hehe tqvm yer resepinya..:) buat dlm bekas kecil mcm ni sng skit nk bwk ke office. Nk share ngan office mates. Nak dgr komen dorang, nanti leh improve lg...he3
Laporan oleh: shimaz80
Trifle
13-12-2011
1st time try, marvelous!!! syukron!!
Laporan oleh: z_qemma
Dsc08720
21-03-2012
memang sedap, simple jer..nih lah yg tinggal wat kenangan ^_^
Laporan oleh: k.zila66
Dsc09769
10-04-2012
sedap! tq..tq..
Laporan oleh: k.zila66
Sam_1481
19-09-2012
first time buat...colorful...hehe...tq akak....
Laporan oleh: dessert lover
Wp_001098myresipi
13-11-2012
ni buat mlm td..sekejap je~senang n xmanis sgt..kastad die pn just nice je lembutnye..thanks for the recipe~ =)
Laporan oleh: yuchimaro
Dsc00321
26-01-2013
dapat pujian dari cek abang tq tuan punya resipi...
Laporan oleh: jun75

Komen (62)

15-05-2007, bunga001 komen :

cubelah mmg sedap.... gerenti licin... heheh


19-05-2007, eleven komen :

huyyooo...u dh cuba lah...


30-10-2007, jylly komen :

dulu pnah buat tp hancur.ni ade resepi ni boleh lah try lagi.


06-11-2007, jylly komen :

Dah buat tp custard xbape menjadik pulak...nanti cuba lagi..rasa dah OK, sdap..


20-11-2007, erynaakma komen :

trifle ni dah 3 kali buat tapi resepi dapat dpd open house masa raya kat umah member . Semua sama cuma yg saya belajar ni dalam bancuhan kastad air buah dlm tin dimasukkan sekali, custad kalau cair boleh tambah tepung kastad utk pekatkan sikit , tapi memang sedap puding ni bila buat jer bawak opis abis licin.......yum yum


17-01-2008, MAMALINA komen :

resepi ini memang sedap


28-06-2008, shasha comel komen :

sedap gler............................


28-06-2008, shasha comel komen :

okeyla..........xp x jd ciap r!!!!!!


04-07-2008, ibu 82 komen :

air buah-buahan 2 letak semua ke?


04-07-2008, momyabby komen :

satu soalan..1 mangkuk air bersamaan ngan brape cawan atau brape ml? tq


23-07-2008, lin80 komen :

dania,air mase nak bancuh tepung kastard tu air yang dah disejukkan ke?


27-08-2008, maeiys_mar komen :

aritu ada buat puding ni, tapi... keknya nipis sangat, pastu kastard tak berapa pekat, em... nak cuba resepi ni pula.. nampak lagi mudah ni...


29-08-2008, hanah_army komen :

cuba jangan tak cuba.. slalu buat kalau kawan2 datang.. buat 4 dish pon tak gerenti ada lagi yang tinggal=)


09-11-2008, Nora2 komen :

Kalau nak sedap lagi, bila jeli dah set, letak ais krim vanila atau spray whipped cream (ada jual dalam tin). Tapi dah jadi 4 lapis (bukan trifle lagi.........quadrafle la) he he....InsyaAllah sedap giler. Tapi awas ais krim cepat cair!!


02-12-2008, juicy 12 komen :

akhirnya dpt gak resepi ni.dh lama cari,penah mkn kt open house member hubby.mmg sdp...sok nk try ler,kalo jd bleh buat dessert masa raya hj nti


05-01-2009, siha komen :

finally..dapat gak saya cari resepi trifle. dlu waktu kat matrix mak kwn slalu bg trifle.. sedap sgt.. mencari punya cari..lpas 3 tahun baru dapat.. lega.. thankz sgt2...


13-04-2009, norsham komen :

nanti nak cuba buat gak la...td br mkn member yg bw ofis. sedapp...tu yang cr resepi ni.


01-05-2009, nurifumiie komen :

hyE saAya ni mem bru... tp dh rasa trifle ni masa wat potluck kt tmpt keje KWN BUAT....sdp...n dah mintk resepi kt mem... nk try nanti... byk jgk resepi bleh kongsi....


01-05-2009, sayangdirimu komen :

hai....nk tanyer...1 mangkuk tuh mangkuk besar mana ek...kang buat2 jd keras lak...adesss...agak2 beso mana sukat mangkuk 2...hehe


26-05-2009, ummiadeeb komen :

salam..hye..i nk tnya,air sejuk tue means that air sejuk dr peti ais ke air kosong biasa?huhu..nk wat nie..sok my 3rd annyvsary..nk wat for my luvly hubby.huhu


28-05-2009, adzirah komen :

nak tanya la.. u kata basahkan kek gulung tu dengan air buah... bashkan tu maksudnya semuakan air buah ke? atau sikit je jaji dia basah??


23-09-2009, dolce ayinz87 komen :

ermmm mmg sedap sebab dah banyak kali buat la dapat kat kawan2...hehehe thank...


09-12-2009, syaDeerA komen :

da pnh wt..sdapp..tp prlukn kmhirn yg lbh la..huhu


04-01-2010, cactuzita komen :

Salam... thanks to Daniaelyza. I cuba bt last Saturday n mmg sdp... Husband pun suka. Selalu kalau I bt puding ni, 3-4 ari pun xabis lg. Ni xsampai 24jam, dah abis...


05-01-2010, idamia81 komen :

ssedaapp nyerr..kena cuba buat nie


07-01-2010, feeda1965 komen :

hye, akak orag baru kt sini.ini 2nd resepi akak try from Myresepi.com. memang mudah dan best.ank2 suke.tq so much.nanti bila ada fmly gathering akak buat lagi.biar diorang tau yg akak ni tk la bongok sgt!hehehe... akak nk cari resepi lagi ni...


08-01-2010, keli komen :

memang sedap puding ni..saya dah buat tadi. tapi sayang x boleh nak snap gambar. kamera ada dlm kete husband. handphone camera yg biasa saya guna tu pun husband punya. kalau x, boleh saya tempek gambo kat atas tu... hu..hu...


08-01-2010, keli komen :

for our info, 1 mangkuk air tu, saya buat dlm 400ml air. dan air masak bukan air sejuk peti beku atau air suam. sekadar nak larutkan tepung kastard supaya x bergentel dan sekata..


08-01-2010, keli komen :

dan nak beri 1 lagi tips, tadi saya buat guna syrup laici dlm tin. buah laici tu besar2. so lebih baik buahan yg kita masukkan tu, pastikan dipotong kecil2. supaya masa kita potong puding tu nanti nampak cantik jdan rata.. good luck semua


21-01-2010, yunik komen :

petang semalam saya ada makan puding ni kt umah kawan. memang sedap.. ingat ptg ni nak buat. bahan2 dah ade. tapi yang x syoknya hubby dan anak2 x suka.


20-04-2010, zuey komen :

Saya dah cuba buat.. walaupun pertama kali mencuba, hasilnya membanggakan.. mendapat pujian dari rakan-rakan waktu bawa untuk potluck di tempat kerja. saya buat macam keli - guna buah laici dan saya guna london swiss roll sebab cari kek gulung takde.. apa pun thanks Daniaelyza!!


28-10-2010, lan.wani komen :

saya telah mencuba resipi ni dan mmg sdap,walau pun baru pertama kali memcuba,hasilnya membanggakan dan mendapat pujian dr my hubby dan yg penting skali dpt pujian dr mak mertua,happy sgt2....


18-11-2010, puteriqlate komen :

dulu pernah buat...quiet tasty and delicia gitu...hi3 tapi nak try resepi ni plk...


17-12-2010, ibu honey komen :

cm sdp jew...nk try gk la blk nt...hehe


01-01-2011, chenorm komen :

nor slalu wat trifle ni..paling syok bila wat time raya n kawin anak2 buah @ sepupu ..mesti buat utk dessert.. suka n senang hati bila tengok ramai yg suka makan..hehe


07-01-2011, ShamsiahLaL komen :

ayoo...nmpak sgt sedap mesti buat ni...


21-01-2011, juai komen :

i mangkuk air panas tuk bancuh jeli tu byk mana? agak2 brape ml? ada sape2 yg dah try puding ni tlg jawab..dah tak sabar nak buat nih....


08-02-2011, ezahalim komen :

saya buat pakai swiss roll apricot..lg sedap rasanye...jelly pun saya tak letak..tukar ke mix fruit @ fresh fruit-strawberry & kiwi...mmg licin...


12-03-2011, siti_angel89 komen :

da byk kali buat,,memg sdp giler... then,ltak dlm bekas kecik,adik jual kt skolah,ngn cikgu2 skali nk beli..kejap je abis..blh buat utk b'niaga ni...huhu


31-03-2011, safrahusna komen :

nak cubalah....


09-04-2011, feeza hassan komen :

kek gulung tu kek gulung apa erk???


09-04-2011, feeza hassan komen :

kek gulung tu kek gulung apa erk???


29-04-2011, Akula Acha komen :

Kek gulung=bahulu gulung


16-05-2011, nuhasmi komen :

swiss roll cake...byk jer kat tesco or bakery...


03-06-2011, arisa_10 komen :

ari 2 try wat..tp jeli terkeras...krg air kot..pas2,x guna tpg kstard,gne tpg jagung...cme trkrg manis...x guna kek gulung sbb x jmpe...gna kek chiffon pndn je...tp kek dy cam kasar sket ble da kna rndm cm2...then knp tpg jgung cm x mengalir je smpai ke bwh...sbb pekat sgt ke or sbb gna tpg jagung...hurm...bah buah2 je yg best :)


13-06-2011, cieyda komen :

semalam i cube wat trifle nie, sib baik menjadi... my husband suke sangat. ari nie die kasi kawan die rase lak.. nanti nak wat lg. makan sejuk2 sedap katenye.. nak wat bisnes pon leh bulan puase nie.


01-08-2011, long ju'a komen :

terima kasih banyak2 atas resipi ni.memang sah jadi dan sedap. ikhlas betul niat tuan resipi ni utk berkongsi resipi.tahniah!!


22-08-2011, adyna komen :

nk tanya napa sy buat jeli tu lmbt jd gel yer?sy ikut sukatan kt kotak 400ml air tp ltk dlm freezer dh 2 jam stil x cair lg..mybe trlebih air


28-08-2011, long ju'a komen :

adyna- jeli tu bukan nak bagi jadi gel. nak bagi beku sbb layer paling atas ialah agar2. sebuk jeli tu bancuh dgn air panas utk cairkan dia. bila dah cair kacau2 sket dan tuang atas kastad. masukkan dlm fridge utk bekukan agar2 yg atas n kastad yg tengah tu


28-08-2011, meyl komen :

selalu kakak ipar yg wat kalu lik kg mesti dia bwk mmg sedap resepi dah berkali2 dia bg tp lum penah coba wat..esok mesti wat jgk..^-^


31-08-2011, long ju'a komen :

patut try meyl..mmg sedap!!


21-09-2011, cik lijah komen :

Mmg Best..dah buat..bleh bg 5 star..


02-10-2011, saimeothman@gmail komen :

1 paket agar2 tu berapa banyak ya . . . kecik ka besar . . .


08-12-2011, nenekteh komen :

nmpk cam best.nak try gek.tqvm pd penyumbang resepi


20-12-2011, shabra malisi komen :

boleh tak kek swissroll tu sya gnti ngan kek marble atau kek pisang..... untk jeli tu.... blh x sya guna agar2 yg masak sendiri,klu guna agar2 yg masak sendiri brp cawan air yg diperlukan unt agar2 itu......


11-01-2012, long ju'a komen :

shabra malisi - kek vanilla kek marble n kek butter lebih sesuai berbanding kek pisang. dah penah buat jeli lain dr brand nona. hasilnya : tak sedap n tak cantik. kalau guna yg nona brand kotak tu senang sbb mcm bancuh milo je. tuang air panas terus kacau. kalau guna agar2 bertali tu dah lah nak kena masak sampai mendidih..kena betul pulak sukatan air nya. pastu kna tambah gula n perasa lg.leceh. nak senang guna jelly segera nona dlm kotak


20-04-2012, zulhaida komen :

da wat..tp xjadik!!!!huahuahua.. np jeli 2 jd bercampur ngan kastad???


20-04-2012, zulhaida komen :

da wat tp xjadik!!!huahuahua.. nape jeli 2 jadi bercampur ngan kastad????


27-05-2012, 553800 komen :

Zulhaida: mungkin kastad awk lembik sgt kot, tu jd bcmpur dgn jelly.


06-07-2012, muslim.muslimah.50 komen :

mtk izin salin resepi ye..tq.:)


25-10-2012, poohcute komen :

Sya dh try buat tp cm xbrapa nk jdik ja..kastard sya cm kras semacam..leh x tlg spesifikkn 1 mgkuk air utk bncuh ngn tpung kstard brapa byk?


12-11-2012, yusnisham komen :

Trima kasih ye krn bg resipi yg mudah dan sedap. Walaupun first time buatdan kurang cantik tp rasanye wallaaaa...mmg sedap..ramai yg puji keenakan trifle ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu