Google+

oleh: maya_zakry Biskut nestum kismis

Img_0049

Try resipi Sheila Rusly


Created on : 15-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maya_zakry




Bahan-bahan ( 100 pcs )

  • 250g butter
  • 100g kismis
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan nestum
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • Telur 1 biji (psl i buat 1/2 dr resipi suruh).. So kalau 250g butter, letak 2 biji ler

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur esen vanilla, pukul lagi.
  3. Masukkan tepung dan nestum, gaul.
  4. Masukkan pulas kismis dan uli adunan ikut bentuk yg digemari.
  5. Bakar pd suhu 180 selama 20 minit.

Tag

cookies

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (20)

Picture_488
02-10-2007
terrajin..siap terap lagik..ekeekeee
Laporan oleh: junjs11
Dsc02008
09-10-2007
memang sedap, rasa cam beli kat kedai.. senang je nak buat... tq
Laporan oleh: nieta399
Pa310082
06-11-2007
buat masa open hse company hubby..
Laporan oleh: watie2131
Biskut_nestum_kismis
17-09-2008
sedap & mudah nak buat ;) cuma next time nk kurangkan gula :)
Laporan oleh: tulip77
Nestum
30-09-2008
teringin nak makan biskut nestum..tu yg terlebih rajin buat...
Laporan oleh: quinnie
05102008_005_
05-10-2008
Inilah biskut nestum kismis saya..
Laporan oleh: amy08
Dscn0510
05-09-2009
Ni hasil kuih nestum kismis utk raya saya : )
Laporan oleh: bokzilla
Biskut_nestum
08-10-2009
Mmg sedap. Sy kurangkan tepung gandum 1 cwn & tambah tepung jagung kasi rangup. Thanks yea
Laporan oleh: zsrina
Dsc_7469
24-10-2009
buat masa hari raya yang lepas,sedapppppp
Laporan oleh: zaina
Dsci0342
24-01-2010
ehhe..try wat sebab mase nagndung ni bile tgok rase nak makan jek..so wat mmg senang n sedap sesangat..
Laporan oleh: syamrieza
Image001
18-03-2010
i dah try buat..mmg sedap & rangup tp agak manislh..better kurangkn gula,bg 1cwn jer...
Laporan oleh: Ms.Rafizam
Biskut_nestum_kismis_20-05-10
06-06-2010
Anak 5 years & 6 years bw balik kismis byk dr tadika. Terus cari resepi berasaskan kismis. Sbb nestum mmg ada kat rumah..buat je resepi ni. Tp, saya tak guna butter..guna planta je. Sedap..rangup. Terima Kasih Maya Zakry..
Laporan oleh: yanidungun
14082010370
19-09-2010
dah bnyk kali buat mmg sedap, tq maya.
Laporan oleh: aa_iezah
Cny2
04-02-2011
as salam...dah buat utk bagi kawan2 chinese sempena CNY.
Laporan oleh: skinifet
Sekuts
23-08-2011
Terima kaseh kpd tuan punya resepi, banyak pahala beliau. Tapi kenapa saya punya tak boleh terap yer? lembek sgt.. Sampai saya guna piping bag (kerja org malas). Or maybe sbb sy derhaka sikit sbb sy tambah soda bikarbonat..
Laporan oleh: ezwanee
Img00180-20110822-2241
24-08-2011
ni hasilnya (dari dekat)
Laporan oleh: ezwanee
A717cb8fc71d4c8681aaf02c4bb6b2e0_7
25-08-2011
1st time dalam idup buat kuih raya.. seven masukkan dalam papercup.. pastu letak topping chocolate n coconut flakes.. hehe.. simple.. n sedap..
Laporan oleh: sevenoctober
Nestum_kismis
28-08-2011
ni hasilsaya. tp ubah pakai nestum coklat coz nk abes kn stok.. hihih... neway thanks sedap!!!
Laporan oleh: erniey
Img_3737r
05-09-2011
terima kasih banyak, saya dah cuba, dan tambah guna potato starch dan emplex, rasanya sedap, dan rangup! terima kasih :)
Laporan oleh: mymont87
20120917_214824
17-09-2012
biskut yg mudah dan sedap. terima kasih sebab berkongsi resepi.
Laporan oleh: mbak_oya

Komen (44)

15-10-2006, maya_zakry komen :

rasenye kalau parutkan white chocolate dlm adunan mesti lagi syiokkk.. Lupe nak beli white chocolate, so i ganti dgn white chocolate chip je :(


16-10-2006, anum komen :

hi maya, nmpk mcm sedap and igt nak try tapi nak guna telur brapa biji? Thanks..:-)


16-10-2006, emy_den komen :

telor brapa biji yek? nak bt ni..sbb senang je resipi


16-10-2006, maya_zakry komen :

haa.. tulah yg klaka nye, buku citarase celebriti nih tak detail laa resipi die,,.. resipi nih i letak 1 biji telur je... jgn lupe letak white cholate.. sedap tuh.. i lupe nak letak :(


19-10-2006, azienazihah komen :

Ish kak maya, kite dah buat. wah, memang sedaplah.. even buruk kuih kita tapi rasanya .. nyum nyum.. hehe lagi lawa kuih akak ..


19-10-2006, maya_zakry komen :

azie, awat tak pos gamba, nak la tgk.. elee biskut saye takdela lawa mane pun, camera trick je tuh.. :P, simple je kan, letak white chocolate tak? ermm sedapnyee....


22-10-2006, MARIZZA komen :

bahan tak banyak sgt n mudah dpt so rasanye boleh buat......next time kmaya bgi resepi yg x payah sukat guna gram lgi bagus,sukat pakai cawan je ok..........


25-10-2006, mamaidraj komen :

ganti nestum dgn oatmeal bole tak? tak penah jumpa nestum kat sini...anak2 i pun tak penah merasa nestum mcm budak2 lain kt mesia....hihihi...kesian...


04-11-2006, maya_zakry komen :

mamaaidraj, bole le cuba, kena la tukar name "Biskut Oatmeal kismis"... tpkan i rase nestum lg sedap lah, oatmeal tu mcm tawar je... tak lemak sgt..


14-11-2006, dinna komen :

bole tak campur tepung jagung sket dlm resepi ni sbb nk biskut lebih garing..or tk payah sbb dah mmg garing


01-12-2006, minah komen :

minah buat tambah 1 sudu kecil bicobonate of soda dan creme of tartar - gebu dan ranggup. tq.


09-09-2007, aleez_29 komen :

i letak tepung jagung sikit and dessicated coconut, tarak kismis, ganti dgn cherry...rangup biskut tu.. memang sedap banget.. hubby and anak2 suka sgt


14-09-2007, LizaBBP komen :

i nk th adunan ni lembik ke, kalau nak terap guna acuan leh tak


27-09-2007, dilaOHdila komen :

http://aycu38.webshots.com/image/28597/2002697091698250121_rs.jpg terima kasih pada yang menyumbang resepi cookies nih. dilla dah try buat malam tadi memang menjadik miskipun rupa paras kuih ku burn sikit. tapi memang best


27-09-2007, dilaOHdila komen :

i pun nak tanya gak ni. dilla buat guna marjerin. tapi kenapa erk adunan tu macam berminyak?


07-09-2008, juesya komen :

selama hidupku selama 30 tahun ini,.. ni la 1st time nk cuba buat biskut raya... harap2 percubaan pertamaku ini menjadi... selama ni tau beli jer... so nx saturday ni nk beli bahan2 buat biskut raya.. termasuk oven. kat umah ade microwave jer..


14-09-2008, adylah komen :

mcm bez je biz ni...emak suh buat biz nestum raye nie...nxt 2 wks stat buat biz2 raye....+biz cornflakes madu wane wani..resepinye dlm web ni gak =)


17-09-2008, sweetrea komen :

ni dah buat gak. tp tk letak kismis, sy ganti dgn bijan putih. rasa pun ok jg, cuma tk de rasa kismis la. sorry tuan resepi.


21-09-2008, sweetrea komen :

telur tu nak ambil kuning je ke atau kuning dan putih sekali ???? saya buat ambil kuning jer. tp kat resepi ni dia ckp telur je. tolong jawab ye tuan resepi.


14-10-2008, neechooitan komen :

Sorry minggu ini nak cuba buat tapi tak tahu 3 cawan tepung gandum itu berapa gram? atau guna apa jenis cawan? minta tolong! teima kasih!


21-11-2008, cik_ct1208 komen :

dah buat dah, tp keras la...rasanya sbb telur tu kot?? rasanya should be telur kuning je, x yah masukkan telur putih..n maybe kurangkan tepung sket


16-08-2009, ainie-np komen :

ye lah ingat nak cuba gak raya ni. anak- anak kat rumah ni mesti suka.


21-08-2009, kakbesah komen :

alhmdulillah,akak setiap hari raya buat biskut ni.sukatan lebihkurang je.akak ingin nk kongsi pengalaman,kalu wat biskut yg mengandungi nestum,cornflakes dll,tepung jangan dimasukkan sampai habis dulu.coz bahan2 bijirin tu akan mengembang n boleh menyebabkn adunan jadi keras. buat doh lembut/lembik.xpe,jgn risau.. a few minit kmudian doh akan bertambah keras.kalu mula2 gune kaedah drop out, yang sterusnye may be kene terap pulak.n kalu doh agak trkeras,uli lh semula ngn skit butter.


02-09-2009, kak rose komen :

anak akak nmpak cantik pic biskut maya ni..dia dah suh akak wat raya nti..x sbr nak cuba wat lah..


02-09-2009, zlila komen :

nak wat jugak la...tp kat UK ni xde nampakpun nestum...ada ke pilihan lain tuk ganti nestum tu.....


05-09-2009, bokzilla komen :

saya baru buat tadi, guna 2 biji kuning telur.. ok la boleh gak terap tak rasa lagi tapi anak2 kata best!


11-09-2009, ulamraja komen :

hy sis, domo arigatogozaimase....jd saya bt bikut akak nie....best tul..pastu parut lak ngan white choco...mmg terangkat abiss......


13-09-2009, ayasofya komen :

dah cuba buat td.. sedap cuma rasa lembik kat tgh2 biskut


22-09-2009, kak'yan komen :

fuyoo..sungguh rangup,tapi kurang lemak,lain kali i,nak cuba letakan sikit kacang..TKS!


28-09-2009, kak'yan komen :

hi pagi,di sini yan hendak mengucapkan selamat hari raya dan berterima kasih pada yg engpunya resipi,sedap dan rangup sekali.Sorry tak'sempat nak ambil gambar.


28-09-2009, double_i komen :

thanks maya_zakry for the recipe.saya dah cuba untuk raya, ikut exactly recipe ni,menjadi...sedap dan rangup...


04-10-2009, jacqueline88 komen :

cawan tu gune cawan apa ? satu cawan berapa gram ?


24-01-2010, syamrieza komen :

selalu jadi silent reader je.ni dah try mmg senang giler n sedap lak tu biskut nestum nih..tak pandai nak masukkan gambar uhuhu


22-05-2010, zanariah_baharom komen :

Thanks maya_zakry....saya dah cuba mmg menjadi..cuma saya kurangkan gula sket:-)


17-02-2011, dilla Anuar komen :

biskut nie mmg sdap...pnh mkn tp xtaruk nestum..tp letak buah2an cmpuran...


18-04-2011, normasyed komen :

ny na buat ny na bg mak mertua rasa..hrp2 menjadi laa..


07-07-2011, kay74 komen :

Emmm, sedapnya...... nnt saya pun nak buat juga....


16-07-2011, morin komen :

belum buat lagi nampak cam senang jer.....mbe try buat ahad ni ngan anak2...:}


06-08-2011, sitifaizah1 komen :

semalam buat biskut nestum ni.sedap & rangup.mggu ni nak buat lagi tuk kirim kt mak di kpg pulak ;-)


23-08-2011, ezwanee komen :

mcm mana mau upload gambar? saya tak faham la instruction bagi.. perlu upload sbb nak tanya sikit...


23-08-2011, nor_nor komen :

br buat semlm biskut ni..mmg sedap dn sgt mudah..ry thn dpn blh bt lg:-)


25-08-2011, teahilman komen :

bru buat smlm tpi agak manis elok kurangkan gula


11-09-2011, Noran Mirza komen :

Sat lg nk buatlah.. mcm snang & sdap je.. bhn2 pun mmg dah ade.. harap2 menjadi..


16-05-2014, nescafeaie komen :

Leh cuba ni..nampak sedap sangat. <ahref="http://biskutrayaterbaru.blogspot.com/">Biskut raya</a>


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd