Google+

oleh: maryam81 kek lapis bunga rebung

Bunga_rebung

resepi Sarawak


Created on : 18-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maryam81




Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )

  • Bahan 2 Dalam Kek
  • 1) 360gm Mentega Golden Churn
  • 2) 1 Gelas Gula Pasir
  • 3) 10 Biji Kuning Telur
  • 4) 1 ½ Gelas Tepung Gandum
  • 5) ½ Tin Tinggi Susu Pekat Manis
  • 6) 100gm Santan Serbuk
  • 7) Sedikit Pandan Paste
  • 8) Sedikit Strawberi Paste
  • 9) Sedikit Pewarna Kuning.
  • Bahan 2 Luar Kek.
  • 1) 240gm Mentega Golden Churn
  • 2) 1 Gelas Gula Pasir
  • 3) 5 Biji Telur
  • 4) 1 Gelas Tepung Gandum
  • 5) ½ Tin Tinggi Susu Pekat Manis
  • 6) 50gm Santan Serbuk S&P

Cara-cara

  1. Cara Membuat dalam kek:-
  2. Masukkan mentega & gula. Pukul bersama. Kemudian masukkan telur satu persatu. Diikuti tepung, susu dan santan. Pukul hingga sebati. Apabila bahan tersebut sebati, bahagi kepada 3 bahagian a) Masukkan pandan paste. b) Masukkan strawberi paste. c) Masukkan pewarna kuning. Bakar setiap adunan sehingga 3 lapis. Apabila kek sudah masak, potong kepada 1 inci seperti segiempat. Kek 1 inci tadi dipotong dua seperti segi tiga. Simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
  3. Cara membuat luar kek:-
  4. Masukkan mentega & gula dan dipukul bersama. Kemudian masukkan telur satu persatu. Masukkan tepung dan diikuti dgn susu dan santan. griskan loyang dgn sedikit mentega dan alas dgn kertas minyak. Bakar hingga menjadi 3 lapisan. Setiap bahagian atas lapisan hendaklah bewarna kuning keperangan. Susunkan kek yang telah di potong ke atas kek ini. Bila siap susun, bakar lagi dan masukkan adunan selebihnya bakar hingga tiga lapis. Seperti membuat lapisan bawah tadi.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (32)

18-03-2008, maryam81 komen :

Inilah resepi yang sebenar. Kepada kawan2 yang nak tahu resepi kek lapis yang mudah2 dan simple sila hantar emailkan kepada saya di siti81_saibi@yahoo.com


18-03-2008, Haniey02 komen :

Salam Siti, boleh terang secara detail sikit tak macam mana nak potong kek yang tengah2 tuh..kalau boleh kasi gambar lebih jelas..


18-03-2008, hanis komen :

takde resipi pun.


21-03-2008, maryam81 komen :

hanis.. resepi nya dah ada lah..


21-03-2008, maryam81 komen :

Hi Haniey.. Utk memotong bahagian tengah tu.. kite kena beli alat sukat macam pembaris.. ( ada jual kat kedai bakery) kite pun tak tau apa nama benda tu.. tpi berbentuk cam segitiga.. di buat dari besi campur aluminium agaknya..ada lain2 size.. dari 3/4 " hingga 2" .nak potong kena guna pisau tajam. Saya tak de gambar utk cara2nyalah..


06-04-2008, blackraven komen :

Utk bahan2 dlm kek tu, berapakah sukatan gula yg digunakan plse ?


10-04-2008, maryam81 komen :

Hi blackraven.. gula sukatannya 1 gelas


22-04-2008, blackraven komen :

Maaf ye, sekadar menegur. Saya salah seorang yg meletakkan komen di sini bertanya ttg sukatan gula pasir di dlm Bahan2 Dlm Kek. Dan di summary ttg kek ini pun ada tertera "7 komen". Yg hairannya, kemanakah perginya komen2 yg lain??? Komen sy juga telah "hilang". Diharap dapatlah kiranya penyumbang resipi membetulkan resipi agar dpt dimanfaatkan oleh mereka2 yg berminat. Sekian, pandangan ikhlas dari saya.


22-04-2008, blackraven komen :

Maaf yer, selepas menulis barulah saya dpt melihat isi kandungan semua komen. Sekali lagi maaf krn terkhilaf.


25-04-2008, baru belajar komen :

Hi. Boleh saya tahu, 1 gelas gula pasir sama dgn berapa gram dan 1 gelas tepung berapa gram juga? Thanks.


10-05-2008, baru belajar komen :

..


27-05-2008, maryam81 komen :

maaf ye baru belajar.. saya baru baca komen2 resepi2 lama.. 1 gelas gula pasir bersamaan dgn 120gm tepung juga sama.


30-05-2008, komet komen :

kak maryam, 10 biji kuning telur maksudnya guna telur bhg kuning saja ya?? boleh tak masukkn putih telur sekali, sayanglah nk buang... menjadik ke kalau guna putih telur sekali...satu lg soalan sy, penyukat yg kak maryam guna tu saiz berapa??


30-05-2008, komet komen :

kak maryam, untuk membuat bhg tengah kek tu kan...kita kena bakar setiap warna 3 lapisan..so 1 lapisan tu berapa sudu/senduk...kalau guna sudu, sudu makan ke apa, senduk tu pulak saiz besar mana? nk buat kek lapis mcm ni kena tny betul2..takut tak jadi pulak...hehehe...


31-05-2008, maryam81 komen :

Hi.. Komet.. guna kuning saja.. tp kalau nak letak sekali dgn putihnya pun ok.. kene pukul hingga kembang ye... ak ah.. yg bahagian tgh tu.. kene bakar 3 lapisan setiap warna. cam ner nak cakap sukatan dia ye.. kalau komet nak guna sudu makan.. cuba dalam 5-6 sudu dulu..hingga tak nampak base bawahnya..kalau guan senduk kuah tu pun ok..


31-05-2008, maryam81 komen :

Komet tertinggal lagi satu... penyukat yang akak guna tu saiz 1 inci... senang2 singgahlah ke ctkeklapis.blogspot.com


04-06-2008, rahman bestari komen :

aslm, susah juak mok molah kek di melaya tok koh sebab x suma bahan ada di ctok. pandan paste daknya ada tp x mcm pandan paste di swk. browning pun x ada.


06-06-2008, azza_mia komen :

kak mary...pergh mmg sedap..sy mmg penggemar kek sarawak..tp x tau camne nk wat???bestnye kak mary pndi wat...sy nk try resepi kak mary.. wish me luck yea.. mmg minat r nk cb


09-06-2008, maryam81 komen :

salam.. rahman.. nang susah nak ncarik barang sitok.. berpusing2... loyang nak tinggi pun sik ada.. jangan kata bahan2 pake molah kek... pandan paste ya .. kamek kirim ngan bapa mek... nya slalu datang sitok.. browning ya terpaksa di tukar ke chocolate emulco sik pun ada bahan browning sigek ya.. apa nama nya tek oh.. sik ingat.. mun senang.. singgah2lah ke blog kamek ctkeklapis.blogspot.com


09-06-2008, maryam81 komen :

azza_mia.. good luck.. dah try jgn lupa tempek gambo kat sini ye..


09-06-2008, kemma81 komen :

maryam..nk ty..alamat blog u ape ek?


10-06-2008, maryam81 komen :

kemma81... ctkeklapis.blogspot.com


01-08-2008, nuranie komen :

kak..kamek mmg minat molah kek swk tok tp kamek sik pande nak molah design nya ...jd sik kacak..kak ya sukatan lapis jd sik sama rata..cam ne ahh kali kitak ada petua lain kah atau cara molah..anak2 mun dapat kek lapis mmg laa suka dak nya...kat situk pun ssh nak carik pembaris kek cam kita sinun..terpaksa nyuruh kakak antar...apa pun timakasih byk resepi kek kitak...


18-10-2008, maryam81 komen :

nuranie.. lepas kitak siap melapis satu lapisan.. lapisan nak masak ya maok di tekan sikit.. saknya sama rata.. tekan pake belakang senduk pun ok juak..kamek nekan nang ada barang nak di pake mek..beli kat kuching sblm pindah sitok..


21-10-2008, shafea komen :

salam, meryam81, ada tak resepi kek hati pari, saya dah lama cari resepi tu,, megidamlah pulak,,,


13-02-2009, aishahsaleh komen :

Salam... ad cket nak tanya... 1) bahagian isi tengah yang perlu dipotong 1 inci kemudian dipotong segitiga berapa potong yang terhasil dari 1 adunan? 2) Kalo dipotong 1 inci,hasilterlalu kecil.mcm mana nak susun smpai jd mcm dalam gambar?


11-05-2009, Ummieam komen :

salam maryam, semalam ummie try resepi ni..semua exactly ikut...actually segelas yg maryam pakai tu pun ummie timbang...200gm kan?? tapi keras semacam jer...mula2 tuh dah rasa akan jadi keras coz adunan dia keras sbl bakar..tp bakar gak coz nak tgk hasil dia... mungkinkah terlebih santan???resepi betul dia 50gm kot??? Tgk kek dlm dah keras terus terbabtu nak wat kek bahagian luar....


10-08-2009, nawfal komen :

kak,, kek kat tengah ya nang sama saiz dgn kek lapisan dibah nak? kmk nak coba molah tkt membazir kek nak dipotong ya... sigek gik kek dalam ya mun dah siap knak tggu gik nak bruk boleh potong.....


07-09-2009, seri sarawak komen :

Kek Lapis Swak tok nang remeh sikit nak molahnya tapi mun kita udah minat mesti nyaman and kacak rupanya....yg penting minat and kreativiti kita merekacipta corak2 baru dan segar.


23-09-2009, fidd_dy komen :

ermm...baru jumpa resepi nie, ingat nak cubalah bila free...asenyer nk try weekend nie


11-12-2010, miss ram komen :

xbrapa pande mek plah corak ya kak mariam..jd kmk tukar jd kek lapis biasa jak,tp nipis...tp xpa,rsanya sedap juak...time raya aji tek mek coba...mun kakak kmk btunang,kmk nk cba palh cgek gik..thanks..


15-01-2011, kek sarawak komen :

SALAM KAK...rumit juak nk mlh kuih tok....pasal minat nk mlh n suka dgn kek dot juaklh...thankz cuz ktk ada resepinya...lain kali byk kn resepinya...hahaha....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd