Google+

oleh: maktehbum Laksa Kedah

Laksa

resepi ibuku..


Created on : 12-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maktehbum




Bahan-bahan ( 8 orang bleh mkn kot! )

  • 1 kilo Ikan Kembung (agak-agak dlm 10 ekor saiz sederhana kecil)
  • 6 keping Asam Gelugor (kalau suka masam letak lebih sikit)
  • 1 Pkt Mee Laksa Kering (Direndam)
  • 3 Btg Bunga Kantan (dibelah 4)
  • 1 Ikat Daun Kesom (agak-agak jelah..kalau lebih pun sedap)
  • Garam dan Serbuk Perisa secukup rasa
  • Bahan kisar:
  • 4 biji bawang besar
  • 4 Biji Bawang Merah
  • 15 tangkai cili kering (direndam seketika)
  • 6 biji cili padi (yang merah-merah sikit)
  • 4cm Belacan (kalau dapat belacan Kuala Kedah @ Kuala Perlis lg sedap)
  • Bahan Ulam:
  • 3 Biji Timun (dihiris nipis memanjang)
  • 3 Biji Bawang Besar (Dihiris Nipis)
  • 1 ikat Daun Selom@Ulam Raja (Dihiris Nipis)(kalau takde 2-2 ni, daun salad pun boleh..)
  • 5 Biji Telur (direbus)(dibelah 2)
  • 3 Biji Limau Nipis@Kasturi (dibelah 2)
  • 5 Biji Cili Padi@Cili Merah (dipotong kecil)

Cara-cara

  1. Rebus@kukus mee laksa yang direndam tadi. Toskan dan diketepikan.
  2. Ikan dibersihkan dan direbus bersama 3 keping asam gelugor sehingga ikan masak.
  3. Kemudian asingkan isi dan tulang. Tapis air rebusan ikan tadi dan dicampur bersama isi ikan dan dikisar.
  4. Sediakan periuk besar dan masukkan bahan kisar bersama isi ikan tadi. Rebus sehingga mendidih.Tambahkan air (kalau terlalu pekat)
  5. Masukkan bunga kantan dan daun kesom biarkan merebus sehingga naik aromanya..
  6. Masukkan garam & serbuk perisa secukup rasa.
  7. Apabila semuanya sebati, bolehlah dihidangkan.
  8. 8. Cara menghidang: (utk seorang mkn) Masukkan sedikit Mee Laksa ke dalam 1 mangkuk dan taburkan bahan-bahan ulam Selepas itu tuangkan kuah diatasnya. Perahkan asam limau dan sedia dimakan…yum..yum..

Tag

laksa









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (15)

12-03-2008, Lady V komen :

wah sodap aje den nengok..


12-03-2008, sfaizah7 komen :

aduh maktehbum.. penin nk baca resepi ni..


13-03-2008, zieyra komen :

ni laksa kedah yg saya buat [IMG]http://i227.photobucket.com/albums/dd183/ixora_xr/100_1691.jpg[/IMG]


14-03-2008, maktehbum komen :

makteh dah susun balik menu ni. Baru faham sikitkan? nie resepi maktehla.. klau x caya p ke maktehbum.multiply.com.


15-03-2008, fatinz komen :

resepi sy lain dari m teh la...m teh x letak cili n bawang kt kuah laksa tu? mmg cm tu ke resepi laksa kedah?


15-03-2008, fatinz komen :

ohhh, dh ok dh, mmg cm resepi sy..sori m teh........


18-10-2008, wamida komen :

bunyi mcm sedap aje....


29-04-2009, aidanie komen :

Nak tanya, hr tu ada mkn laksa Kedah. ada pakcik tu org kedah bini dia yg buat. dia ada bubuh petis dlm laksa tu. Rasa laksa tu mmg lainlah bl dah bubuh petis tu. Petis tu mmg xde jual kat tmpt lain ke? kat utara jek ke leh dpt?


29-04-2009, hazila komen :

Aidanie, rasanya ada jual pasaraya seperti Giant dan Tesco. Cuba jari kat bahagian yang jual sos/kicap. Kalau tak silap dilabel sebagai otak otak udang.


18-10-2010, siti mahani komen :

kalu nk lg sedap..bunga kantan td boleh dikisar..kisar bunga sahaja..yg batang td masukkan dlm kuah..pas2 ikan td cmpur sedikit dgn 2 ketul ikan sardin tin..


25-03-2011, sakura16 komen :

sama resepi kt makteh hehehe..tp saya letak jintan besar 2 sket..mama yg ajar msak cmtu..yg lain smua sama..mmg dr pg smpai mlm mkn laksa pn xkesah..


22-06-2011, isnaziahismail komen :

ooh mmg favourite sy dh lama nk wat sendiri tp x tau..tq bg resepi..harus dicuba ni


11-09-2011, rakiahnor@gmail.com komen :

saya ada makan laksa di pulau tuba langkawi..sedap sngt..kuah dia kemerahan,tak berapa sarat dng isi ikan...semua rakan rakan tambah2 kali....tak tau la tu laksa kedah ka, laksa Penang ka, atau laksa langkawi...


20-09-2011, beat15 komen :

first time cuba mkn laksa mmg suka sgt , mesti nk try masak sendiri ni, tq kpd yg baik hati berkongsi resepi..


29-10-2011, suria476 komen :

Assalammu'alaikum semua, Ada tip untuk yang minat laksa kedah tapi kesuntukan masa. Semua bahan kisar & ikan yang telah dibersihkan (buang kepala) dimasukkan dalam pressure cooker. Lepas tu blend. Mudah kerana tulang ikan pun dah lembut . Kalau tak remove the head, mata ikan tak lembut walaupun dah under pressure!! InsyaAllah under 30 minutes dah boleh makan laksa Kedah. oops! jgn lupa lepas blend masuk balik dalam periuk untuk masukkan daun kesum , bunga kantan, asam keping & garam seukupnya. Kalau dah cuba boleh email maklumkan kpd saya di suria476@yahoo.com Selamat mencuba.!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd