Google+

oleh: lelayong Bawal Masak Sambal

Bawal_masak_sambal_myresepi

Salah satu hidangan utama


Created on : 04-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lelayong




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • @Bawang merah 6 ulas
  • @Bawang putih 2 ulas
  • @Halia 1 inci
  • @Lada kering
  • @Sedikit Belacan
  • Jus asam jawa
  • Garam
  • Gula
  • Minyak untuk menggoreng
  • 1 ekor ikan bawal sederhana besar

Cara-cara

  1. Semua bahan @ dikisar dan ketepikan
  2. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit, kemudian goreng sehingga masak - Ketepikan
  3. Asingkan minyak ikan yg digoreng tadi dan tinggalkan sedikit utk menumis bahan @
  4. Apabila bahan @ dah garing, masukkan jus asam jawa, garam, gula dan sedikit air, tunggu hingga mendidih dan kering.
  5. Apabila dah masak, tuang sambal tadi ke atas ikan yg telah digoreng.
  6. Sedia untuk dihidang bersama lauk sampingan yg lain.

Tag

ikan









Laporan Masakan Bergambar (3)

Ikan_sambal
21-02-2009
salam lelayong..tk dpt pancing bawal,kembung pon kembung lah...smbl ikan mmng favorite....mmm...:)
Laporan oleh: kak fida
Dsc00026
25-04-2012
mempelbagai kn sambal ikan,try resepi lela...zila guna ikan talapia..sedap! tq2..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc03549
03-04-2013
salam lelayong.. buat sambal ni lagi,tk ingt ari apa he2... sedapp...mekasih ya..
Laporan oleh: k.zila66

Alamak..lela plak yg terliur..lama dah tak buat sambal ikan ni..


Komen (10)

04-03-2008, masz_73 komen :

lela, mesti smlm nyer dinner wooo mesti merah padam muka cik abe yg makan, sambal ikan n sambal belacan lagi tuh! :P


04-03-2008, lelayong komen :

Hehehehe, tulah..lela yg sapu sambal belacan tu, cik abe kurang pedas, dia makan sikit jerk, amik rasa..


04-03-2008, ass komen :

hai! sy nie org baru. Tgk resepi rasa lapar plk. sy klu grg ikan bawal mesti hancus, melekat. ada petua x nk bg melekat x?


04-03-2008, umiezu komen :

asslkm...ass saya klau nak mengoreng ikan firstly panaskan kuali smpai berasap skit..pastu tuang air dlm 1/2 cwan..dah mendidih..pegang telinga kuali tu goyang2kan air tu seratanya buang air tu..keringkan kuali blik ..masuk minyak bersama asam jawa dlm satu sudu besar..agak dah panas baru masuk ikan..ikan kena garing betul2 baru dterbalikkan..insyaALLAH OK


04-03-2008, gar_field79 komen :

ass,after lumur ngan kunyit n garam,u salutkan ikan ngan tepung jagung..goreng sampai garing baru terbalikkan sebelah lak..gerenti tak melekat


04-03-2008, tulip77 komen :

lela..ini lar lauk ketika dah kehabisan idea :D boring dah wat kari ikan bawal...hehehe... ass, petua xnak bg ikan melekat kat kuali, masa panaskan minyak dlm kuali masukkan asam gelugor 2 keping & goreng ikan cam biasa jgn risau ikan xkan rasa masam :D bila ikan melekat kat kuali tu yg hancur berderai....


05-03-2008, lelayong komen :

Betul tu tulip, lela dah tak tahu nak masak, last wat sambal, tp lela pernah makan ikan yg dorang yg pecal, sedappppppppppppp...ni nak kena cari daun cekur, camer ntah rupa daun tu...Ass, make sure minyak tu betul-betul panas baru goreng, lela goreng ikan guna minyak banyak.


06-03-2008, ass komen :

W'salam...umiezu, wah... ini semua petua yg ass x prnh dengar...masuk asam jawa ngan asam gelugor dlm myk...he..he..peliknye...nnt bleh ass try... thanks sume...lela, ass pun x kenal rupa daun cekur 2 camna


23-06-2011, liyadin komen :

hari2 pk resepi utk mkn mlm..lau hr cuti menu tengahari akan dbwa utk mlm..msk sekali sj..jimat gas he3...setakat sy n suami yg mkn rs x bebaloi msk 2,3 kali


28-10-2011, butangbaju komen :

lelayong..td mlm dah buat tp x smpt nk snap gambar..hubby dah lapar giler siap2 mask jer trus mkn..sy buat pedas2 mkn smpi berpeluh2....syokkkkk giler katanya...pepun thanks ya lelayong share resepi yg sng2 mcm ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd