Google+

oleh: rossitamz Puteri Ayu

Puteri_ayu

Resepi dari rakan setaman. Geram tengok dia punya amat ayu. Mintak resepi kat dia dan terus buat petang tadi. Nilah hasilnya...


Created on : 24-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rossitamz




Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

  • 5 biji telur (saiz kecil)
  • 250gm tepung gandum
  • 300gm gula
  • 2 camca teh ovallate
  • 1 camca teh baking powder
  • 250ml santan
  • Pewarna hijau
  • 2 camca teh paste pandan
  • Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.
  2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
  6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.









Laporan Masakan Bergambar (52)

Puteri_ayu
09-03-2008
Buat ptg semalam. Memang gebu. TQ
Laporan oleh: hazila

Hazila punya lebih gebu dari yg saya buat la... Sedap nampaknya!!

Puteri_ayu__3_
18-03-2008
saya dh cuba resipi ni.. mmg lembut.. tp saya pakai susu segar so kurang sedap sikit berbanding pakai santan..
Laporan oleh: cikpuanmieza

Santan ganti ngan susu segar...utk kesihatan!!!

Sl370750
12-06-2008
Cantiknya la kuih ni. Seronok membuatnya. Gebu & lembut pulak tuh. Kuih pun dpt byk. Tq rossita!!
Laporan oleh: zurin

Macam tersenyum2 aje apam tu kat kita ya!!!

Seriayu
30-06-2008
Alhamdulillah, first time try jadik. Kuih sedap dan lembuuttt...sume org memuji..hehehe...tk penyumbang resepi
Laporan oleh: anatahir

Terima kasih kerana mencuba.

Puteri_ayu
07-08-2008
puteri ayu versi org malas
Laporan oleh: mazurah

mazurah..bagus gak idea nak buat cam gini. kengkadang tu malas gak...hehehe

Image092
22-08-2008
dah buat 2-3 kali dah... mmg mabeles... thks ya..
Laporan oleh: bunga001

bunga..dah selalu buat ya! thanks for trying!!

Image093
22-08-2008
posisi lain lak... :D
Laporan oleh: bunga001

cantik je nampaknya!

Ayu
04-09-2008
Dh berjaya buat dengan gebunya...warna pun cantik...thanks ros
Laporan oleh: Mummy7857

Tahniah! Mesti buat utk berbuka puasa, kan? Memang ayu!!

Dsc04286
06-09-2008
wat skit jer utk buka pose, x montok sgt tp gebu,lembut & sedap bangat , lemak manis disukai sume kat rumah .. tks rossi len kali kyati bley wat lagi :-)..
Laporan oleh: yatiezaini

Cantik acuannya dan molek amat rupanya! Terima kasih kerana mencuba.

Puteri_ayu
08-09-2008
Masa rajin..gebusss suka sgt..TQ
Laporan oleh: Aziemas

Welcome... rajin ya!

Dsc03484
08-09-2008
Bila dh M hehheheeh..boh sume dlm loyang besoo sbb acu kecik ada 10 jer..mls nk tgu guna besooo terus hehhehe sedap ler..kalu buat kek mcm best jer..TQ ye
Laporan oleh: Aziemas

M pulak??? ishhh... kalau guna loyang besar, namanya masih puteri ayu ker??? hmmm..... jom kita same2 pikirkan...

Image001
10-09-2008
tima kasih,sedap dan gebusss sangat..
Laporan oleh: zaijulha

ushhh....ayunya!!!

Ayu
18-09-2008
memang best ler...lain kali buat saya nak guna daun pandan pulak..kasi lg wangi...tq
Laporan oleh: quinnie

kalau guna daun pandan, wanginya original. memang harum! selamat mencuba...

12112008170
19-11-2008
sedap, lembut, gebu. selalu beli, mkn x puas. dh tau buat sendiri, blh la mkn puas2. siap bg kwn2 lagi.
Laporan oleh: baya74

mmg berbaloi kalau buat sendiri. leh makan banyak2 sampai puas....hehehe... thanks for trying!

Dsc_0500
27-11-2008
sedappppp sgttt wpon sy punye quantiti santan x cukup 50ml lg...tp tetap sedappp...mmg mabeles...thanx a lotttt...dh lame tingin nk mkn kueh ni but if beli faham2 je la rasenye cmne kan..hehehe...thanxxxx sgt2...mak ayah n sedara sy yg mkn smua puji...
Laporan oleh: faddye

terima kasih kerana mencuba ya.

___527
14-12-2008
guna kelapa kering sajor....wl apepun rasa ttp sedap!!!!!
Laporan oleh: are3646

cantiknya are punya, mmg ayu! kelapa kering pun ok je...

Dsc05149
04-02-2009
inilah hasilnya.....terima kasih untuk resepi....
Laporan oleh: sweet 4ever

you're welcome!!! terima kasih kerana mencuba ye...

Dsc04890
16-02-2009
wah besh la kueh ni..mnjadi plak tu..ni mmg antara kueh peberet sy..time kasih kak rositamz utk rspi yg sedak ni.. ;-)
Laporan oleh: shikin_kay

sama2....

Img_7862
17-03-2009
tadaaAAAA..puteri ayu versi cokelat!!hahahah
Laporan oleh: NurAzah^0^

wah! versi baru...mesti sedap kan!

Kuihku1
25-03-2009
Ni kuih k'gemaran ankku...selalu beli ni dah pandai wat sendiri...kawan-kawan opis siap suh niaga lagi...
Laporan oleh: woktenong

alhamdulillah...bertambah rezeki!!!!

Putri
02-04-2009
dh byk kali wat..mmg sedap sgt..famili suka mkn kuih nih
Laporan oleh: strawberi

kuih ni pun mmg kesukaan family... alhamdulillah dan TQ kerana mencuba..

Dsc02699
04-04-2009
emmm best gebu jerk... tapi sukatan nyer erin agak-agak jer ko kat umah x de penimbang ler...
Laporan oleh: ehemsz

gebunya ehemsz punya...dan ayu gitu!! terima kasih kerana mencuba...

Puteri_ayu
05-04-2009
banyak kali dah buat, baru nak hantar gambar. mmg best.
Laporan oleh: azanie

thanks azanie krn dah byk x buat... sedap kan?

Dscn3640abc
09-04-2009
mmg selalu guna resipi ni..best!thks ya rossitamz
Laporan oleh: checkmate

cantik dan gebunya checkmate punya...you're welcome!

Dsc01737
18-04-2009
wat mingu lepas, baru sempat upoad hari ni. Sedap tp x gebu la, kena pukul lama ke? Sedap mmg sedap tp x gebu...anyway saya akan cuba lagi smpai menjadi n gebu...
Laporan oleh: cik_ct1208

kurang pukul kot...gula, telur n ovallate tu kena pukul hingga gebu dan kembang. cuba lagi ya! thanks for trying ya...

27052009010
01-06-2009
thanks ros,sedap sgt kuarga sume puji.lynn mals skit wat kuih.bl jd kuih ni semngt lak nk cb resepi br.tima kasih sgt2 kongsi resepi.luv u
Laporan oleh: leyna.lynn

terima kasih kerana mencuba!

Puteri_ayu_fazlianie
30-06-2009
1st time buat terus jadi.. mmg sedap!!! family puji, jiran pon cakap sedap... eheheh... thanks kongsi resipi nih.... mmg dari sekolah dulu minat kat puteri ayu nih... baru skarang taw camner nk buat... hepi sgt2... thanks again ("_,)
Laporan oleh: fazlianie

senang aje kan...terima kasih kerana mencuba!

Puteri_ayu-mix
07-07-2009
salam rossitamz, tq bg rcp best..mmg sdpp n gebu sgt2.sy guna 200ml santan kotak + 50ml air.
Laporan oleh: lina2010

terima kasih kerana mencuba.. molek je rupanya.

Dscn1355
02-08-2009
Gebu and sedap
Laporan oleh: tfsalihah

terima kasih kerana mencuba...

Dsc05244
11-08-2009
salam... kita nye nampak cantik.. tapi yang bawah tu lembek & basah.. apa yg terlebih nie.. :( saya pakai mesin tuk pukul semua bahan.. sebab tu ke?
Laporan oleh: minah_selebet
191120093208
19-11-2009
akak.....cam na jd x pu3 ayu ieta ni....1st time wat tau.....sedap sangat la akak....pas ni x yah dok beli dah la...makaceh ye akak....
Laporan oleh: NURAINA
Img0039a
27-12-2009
ni la yang saya buat, jual kat opis memang laku gila..terima kasih pada empunya resepi. nak tanya sikit, apa fungsinya tepung ubi yang digaulkan dengan kelapa parut?
Laporan oleh: salieysa
Dsc01258
11-01-2010
salam,1st time wt kuey ni,try wt ptg smlm,kjap je dh abeh,sume puji...hehe sdp n gebu,tq akak......
Laporan oleh: chenta
20082010711
24-10-2010
Salam kak ita....x jemu2 sy mkn kuih ni ikut resepi akk. mmg terpikat dgn kelembutan, kegebuan & keenakannya. thanks kak.
Laporan oleh: baya74
Putri_ayu
25-12-2010
sangat gebu dan moist resepi ni..dah banyakkali juga buat..mekasih kak azita
Laporan oleh: izahdaut
Dsc04642
26-12-2010
sedappp dan gebu kuih putri ayu ni....sedapppp tau.....
Laporan oleh: mass80
Img00173-20101230-1303
30-12-2010
Baru buat..sambut kak ngah datang dan bekal kakngah n anak alang bawak balik rumah..sedap..gebuss..thank you kak sbb bermurah hati..semoga Allah tambahkan rezeki dgn ilmu yang bermanfaatni..
Laporan oleh: smilejannah
Puteri
16-02-2011
Sungguh lembut. Smpikan anak nanie tanya, Ibu guna span ape ni buat kuih ni?? hihi.. Cukup rasa lemak & x manis sgt. mmg x rugi mencuba. TQ yer...
Laporan oleh: dapurnanie
1299321805171533484747
05-03-2011
Tq..kuih yg sedap dan yg best tu first time ever lah..tp terbyk tepung ubi..habis kelapa tukar hijau..anyway 谢谢你
Laporan oleh: diana_8194
Puteri_ayu
31-03-2011
fisrt time buat pagi td..w/pon guna perasa strawbery,tapi sedap n jadi..lembut n gebu.cuma next time klu buat nak guna betul2 perasa pandan.thanks ye yg bg resepi.oh ye,n lepas ni klu buat lagi nak kurang kan manis.sb sy x suka manis2.i like!!
Laporan oleh: lovingmother
P4211290
20-04-2011
sangat teruja bila buat kuihnya sangat menjadi walaupun first time buat...lembut n sedap..boleh buat berniaga la lain kali,satu adunan dapat 45 biji..tq
Laporan oleh: cheq da
Payu
04-05-2011
tq yer......sedap, gebu.....saya suke....
Laporan oleh: kunonit
Img0366a40899607
09-05-2011
buat pagi tadi 1/2 adunan,mmg sedap & gebu sangat2 tp x letak kelapa. ank siap bawak bekal g sekolah...len kali nk buat letak kelapa la pulak...
Laporan oleh: sweety78
Photo0452
05-06-2011
salam...terima kasih tuan punyer resepi..buat tadi petang memang lembut dan gebu..all my family members suka terutama my little kidos, baru masak aje dah rembat makan 6 biji...terima kasih..
Laporan oleh: onepiece78
Puteri_ayu__3_
06-02-2012
Salam Kak Ita..Thanks sudi share resipi ni..Hasilnya amat memuaskan hati...Lembut, gebusss dan sedapppppp
Laporan oleh: Nenie
Dsc08718
07-02-2012
Terima Kasih......best gilerr buat resepi nie.... sedap n gebu... Suami & Anak2 pun suka... Blh jadikan kuih kegemaran keluarga.. hehehehe
Laporan oleh: SAYANG31
Dsc06169
03-04-2012
terima kasih kepada tuan resepi. Sedap bangat ! hihihi
Laporan oleh: sudiana1980
Foto0599e001
13-04-2012
salam rossi.. trma ksh..sdapp.. gebu n lmbut.. pas ni klu bt pla nk lbihkn kelapa.. klapa dh tertimbus dek tpung.. trma ksh rossi
Laporan oleh: Norriyah
Imag0139_ayu
16-07-2012
as salam..alhamdulilah jadi walapun kali pertama buat ..tima kasih sudi kongsi resepi
Laporan oleh: wanH
Img_1968
13-08-2012

Laporan oleh: noormala75
Seri
08-03-2013
Assalamualaikum, Ina takde acuan seri ayu masa ni so hentam je lah acuan yg ada. Memang menjadi dan gebu sgt. 1 family suka. Terima kasih resipi ni.
Laporan oleh: riaputih@yahoo.com
2014-02-23_20
27-02-2014
Ni baru jer kluar dr kukusan. Panas2 lagi... Yang lain dah selamat dah... TQ Rossitamz... Tambah 1 lagi koleksi kuih2 melayu yg sememangnya ita suka..
Laporan oleh: itabob

Komen (49)

24-02-2008, rossitamz komen :

Kawan saya buat tu lebih ayu dan gebu dari yang saya buat. Saya pukul telur, gula dan ovallatte tak lama sangat, nak cepat...tak sempat nak tunggu betul2 kembang dan gebu cam nak buat kuih bahulu tu.


25-02-2008, fatinz komen :

sangatttt ayu, ptg ni baru nk ajak hubby cari acuan


27-02-2008, sfaizah7 komen :

rositamz, leh tak tunjuk acuan yg digunakan.. tak taulah rupanya.. teringin nak buat..


27-02-2008, rossitamz komen :

Hai sfaizah7, saya dah uploadkan gambar acuan kat dalam glossary. Sila rujuk gambarnya kat situ. TQ kerana ingin mencuba.


24-06-2008, anatahir komen :

teringin sangat nak cuba resepi ni coz anak2 suka sangat kuih ni. kalau first timer buat gerenti jadi tak? apa jadi kalau kita terlebih masa time kukus tu?


14-08-2008, minami133 komen :

kenape saye punye kuih susah nak keluarkan dr acuan? dah sapu minyak tp melekat gak.. pastu kukus 5 minit tuh kompem masak ker.. mcm 8-10 minit ajer.. rase dah ok, gebu tp x cun.. nak cube lg tp kasik petua sket..


15-08-2008, ctmurano komen :

Dah lama cari resepi puteri ayu,dpt gak. Dah cuba 2 kali memang sedap. sedekah kat jiran2. Ni jiran lak nak uat. Selamat mencuba.


20-08-2008, RIN_80 komen :

saya seorg pengemar makan kueh puteri ayu nak tanya macam mana rupa ovallate


22-08-2008, rossitamz komen :

Rin, rupa ovallate tu ada kat dlm glossary. Boleh rujuk kat situ ya. ctmurano->saya pun lama gak mencari, nasib baik ada kawan setaman yg bagi. minami->acuan tu kena sapu minyak setiap kali nak diisi adunan supaya tidak melekat. anatahir->kalau terlebih masa kukus, tak jadi masalah.


08-09-2008, asmahhassan80 komen :

kalo tak pakai ovallate tu boleh tak?


10-09-2008, mya_jah komen :

dah try tadi, utk bukak puasa, alhamdulillah jadi la gak..thanks


18-09-2008, bungatulip komen :

wahhhh besh nye tgk sume org wat dh jd..cun cun plak tue.. tak sabo rasenye nak wat...


23-10-2008, wanaziawati komen :

rositamz,saya baru nak cuba resipi ni.nak tanya tepung ubi tu nak kena campur dgn air dulu ke sblm digaul dlm kelapa putih?


26-10-2008, quinnie komen :

kak rositamz..saya dah buat dah guna daun pandan..memang best...gebusss..jer..


26-10-2008, rossitamz komen :

asmahhassan->ovalatte tu nak menjadikan kuih ni gebu dan lembut gitu. kalau x guna, tak elok lembut dan gebu nanti. wanaziawati->tepung ubi gaul terus ngan kelapa, x perlu dibancuh dulu. quinnie->round ke berapa ni???


28-01-2009, shikin_kay komen :

rossitamz..santan tu kena guna yg pekat ke cair?suka sgt kueh ni..dah dpt rsepi ni ingt nak try tp xtau ade ke x acuan tu jual kt cni..


31-01-2009, mamicun komen :

dah buat tapi ,tak gebu pun.rasa nya sedap....kenapa yer'


08-02-2009, nurnikisha komen :

ross..kish dah buat tadi...hahhaha..bahagi 5 adunan..kiranya kish cuma buat 1/5 adunan dapat 10 bijik...tapi 10 bijik kuih puteri ayu yang sangaaaattttt sedappppppp...mekasihhhhhh sesangat!!!:) nenanti nak buat lagik 1 adunan penuh..hehheh..gebu sesangat kuih nie..pendek kata sedap lah...:) MAMICUN>>sepatutnya kish rasa mmg gebu..kish buat pun gebu...kalau tak gebu mungkin sbb pukul adunan tak cukup lama..adunan tuh cam jadik 3x ganda..dier jadik pekat n kental gitu..:)


20-02-2009, aida-otai komen :

mmmm......seddaaap!!!!smpi mnjilat jari....hehehehe


28-02-2009, mama_aisyah komen :

tumpang tanya.. paste pandan tu nak dpt kat mana? klu x guna bleh?


02-04-2009, abzainur komen :

kali ke2 buat puteri ayu. memang sedap n gebu. family sy suka n mahu buat lg. Tak tahu buat skrg dah pandai buat kuih.... TQ yg punya resepi!!!.....


09-04-2009, ida60 komen :

ross: kalau guna pandan same ke sukatannye ngan paste pandan...2 camca teh aje dan pakai x pewarna hijau?


28-05-2009, ida60 komen :

Tq ross kerana saya dah buat kueh ni banyak kali dah. Skrang saya buat untuk jual kat office. Semuga ross dimurahkan rezeki kerana memberi ilmu ini.


06-06-2009, dEk_sueMANJA komen :

hai sume sya orabg baru kat cni... sya dah berpuluh2 kali cuba wat kuih ni...tapi tak penah2 jadi...hmmmm..nti ada mase sya try wat mcm resipi kat atas ..thank sume...


22-08-2009, sue_eru komen :

stakat ys sy jumpe kt kdi, smuanye mmg gebu...tp rs xumphh...sbb diorg gune pewarna je....klu gune jus pandan lg die mmg sedap...better gune jus pandan dr gune pewarna cz rs die mmg asli...xhanya seayu rupe...tp, rsnye..biase2 je...


01-10-2009, aisy74 komen :

ros:thanks 4 sharing...murah rezki awk...dah buat alhamdullillah menjadi x rugi mencuba..sedap n gebu...anak sdara i mkn smpi 10 biji jgn x percaya...semua puji sedaappppppp!!! Insyallah lain kali i upload gambar...


20-02-2010, anje_nieza komen :

ekkk...berkobar-kobar nak wat saya nak jd orang kedua yg 1st time wat menjadi...gogochaiyoo


21-02-2010, ina_lyna komen :

kak ina dah buat. gebu masa panas.bila sejuk dah ilang gebunya....maybe tak pukul lama. ovallate n stabillizer tu sama ker? anyway nak try lagi sampai jd.


21-04-2010, nrma710 komen :

kalau guna tepung gandum utk gaul kelapa tu bole x? kalau xdak acuan dia,guna muffin cup agak2 jadi x?


04-09-2010, pami_roundlove komen :

ovallate tu macam mana ek?


09-10-2010, nita rita komen :

memang senang sangat buat puteri ayu ni kalau ikot betul2 caranya.. ina_lyna; kalaw nak betul2 gebu telur tu kena pukul betul2 sampai kembang.. bila dah betul2 kembang baru masuk santan.. pukul lagi baru masukkan tepung dan lain.. msti gebu...


14-10-2010, cikmar komen :

baru 2 kali wat kue ni tp guna resepi lain...tak jadi..jadi keras mcm bingka je...kena try this recipe!


16-12-2010, emiey komen :

hai...semua..sy baru nak blajar buat kuih puteri ayu ni....acuan dah pun beli...x sbr nyer nak buat weekend ni..


25-01-2011, qnq0910 komen :

saya akan cuba resepi rossitamz plak..pernah buat guna resepi org lain tapi jadi berat dan keras sket..tak sabar nak cuba resepi ni plak..hopefully berjaya..


26-01-2011, kesumadewi komen :

t.q kepada tuan yg punya resepi dh cb mmg sedap sangat-sangat.siap wt bisnes lg. halal ya ilmu t.q sekali lagi


16-02-2011, kusch iskandar komen :

masa kecik2 mak rajin wat kuih ni... hehehe... skangni anak bujang dia plak nk try!~~~ ada talent x neh? huhu....


18-03-2011, jefila komen :

apo lah sodap bobonar


23-03-2011, melurputih komen :

salam..hr selasa hr tu sy ada tgk 5rencah 5rasa..ada wat kuih nie..kelapa tu dia kukus sekejap br letakkan adunan...**kira tips jugak la nie..hehehe**


23-03-2011, melurputih komen :

kalu tukar dlm sukatan cwn brapa plak ekk? tq..


31-03-2011, melur_12 komen :

klu guna blender je buleh x? hehe..kite bdk br blaja


11-04-2011, syasya79 komen :

boleh tak puteri ayu ni tak letak kelapa..


06-06-2011, khalima komen :

ovallate tu boleh ganti dgn bahan lain tak?


27-09-2011, zulina08 komen :

salam.....dah try smalam wpun acuan dah lama beli...alhamdulillah mnjadi, hubby n jiran2 cakap sedap, gebu...cuma saya ganti santan dgn susu cair...puas hati sgt dpt buat puteri ayu ni...nanti sy upload gambar yer...thanx rossitamz..


12-11-2011, nuuryana6689 komen :

acuan die mcm mne yer...hehehe xtau lah....


06-04-2012, rossitamz komen :

Terima kasih kepada semua yang telah mencuba. ALhamdulillah...perkongsian ilmu yg tak seberapa drpd saya.


29-06-2012, norlieizz komen :

nak tanya mcm mn bg klapa tu mlekat kat tepung? dah kluarkan apam tu klapa berterabur


04-07-2012, mama kastam tioman komen :

gaul kelapa bersama garam dan sedikit tepung ubi..gaul sebati dan tekan kemas2 kelapa tu di dalam acuan yang telah di sapu dengan sedikit minyak masak..


26-01-2013, shidazaid komen :

sy nk guna jus pandan.. jd berapa banyak air pandan yg nk digunakan...tolong!!!! sy nk wat petang ni..


28-01-2013, miss mistress komen :

Huhu... Ni kuih faveret.. Tp baru ari ni tau nama kuih ni... Hehehehe...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd