Google+

oleh: tulip77 Sate Goreng

Sate

idea dari kawan2 kat sni


Created on : 06-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tulip77




Bahan-bahan ( 1kg daging )

  • ** Bahan perap sate **
  • 3bj bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2inci lengkuas
  • 5cm halia
  • 5cm kunyit hidup / 2sb kunyit serbuk
  • 2 batang serai
  • 2sb ketumbar
  • 1sb jintan halus
  • 1sb jintan kasar
  • 10sb gula
  • 200g gula merah
  • 2sb garam
  • 1/2sk ajinomoto
  • 4sb minyak masak
  • 4bj limau sambal
  • 1kg daging / isi ayam

Cara-cara

  1. Mesinkan semua bahan2 perap kecuali bahan2 perasa & daging. Kisar sampai halus.
  2. Isi ayam dipotong kecil2, kalau guna daging potong lebar dan nipis melawan ira daging. Masukkan dalam plastik bag bersama bahan2 perap tadi.
  3. Masukkan pula garam,gula,gula merah,ajinomoto serta minyak masak. Tutup plastik dan goncangkan sekejap supaya bahan2 tadi campur sekata. Buka plastik semula dan perah asam limau. Kemudian blh seal semula plastik tadi. Goncangkan semula supaya semua bahan meresap sekata dalam daging. Perap dlm freezer selama 1 atau 2 hari.
  4. Panaskan minyak dalam kuali non stick dan goreng ayam/daging dengan api sederhana sehingga masak.
  5. Jika nk goreng sate dgn bamboo skewers, cucuk daging seperti biasa kemudian goreng daging dgn keadaan berdiri di dalam periuk yg kecil. Hanya daging shj yg terendam di dlm minyak panas. Goreng seperti biasa sehingga daging sate masak.
  6. Tips : nk elakkan bamboo skewers tu mudah patah, rendam di dalam air selama sejam dan pastikan kering sblm di gunakan.

Tag

sate

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (1)

Photo-0185
08-06-2008
nih version org duk perantau..nk bakar tkt pencemaran udara kat apartmen nih..so goreng jek la ikut tulip nyer...ngan lidi2 skali i goreng...hihi..mmg sodap! dpt la mengubat kerinduan kat mesia..huhuu...
Laporan oleh: hana6877

Komen (13)

07-02-2008, hunny komen :

inilah menu utama umah nenek bila raya.senang,cepat,sorang pn boleh buat.open house umah saya pn inilah menunya...


10-02-2008, Jue Hussin komen :

Waaa... tulip buat gak sate goreng ni ek. Akak mmg suka, kadang saja beli stok dagong byk2, then perap lama sket... Pas tu bila nak, tinggal goreng je. Best kannn...


10-02-2008, tulip77 komen :

tak selalu buat kak...klu terpaksa jek br buat heheheh... nk bakar malas sbb buat skit kan...tu yg goreng je :)


12-02-2008, zissy214 komen :

emm,sedapnye...kite suka la...sate goreng ni....


27-06-2008, zhiela_85 komen :

zhiela dok apartment dgn hubby...jd nak buat sate goreng ni memudahkan keje sbenanye yela...kalau bakar,asap byk susahla..nanti ape kate jiran sblh kn? nanti zhiela bg laporan..mesti nak try resepi nih...


28-10-2009, Bibik Ina komen :

Apakata limau sambal itu digantikan dengan air asam jawa. Lepas tu daging gunakan daging batang pinang. Boleh jugak...sedap...resepi warisan nenek moyang saya...setiap kali balik ke Singapura, pasti Nyai atau nenek saudara saya masak sate goreng. Favorite kita orang. Sekali dia masak sampai 5 ke 10kg....Raya pertama confirm Sate ni jadi rebutan...Kalau tak percaya cubalah...


31-10-2009, hafaza komen :

boleh cik tulip77 tunjukkan gambar bamboo skewers tu mcm mana rupanya?


10-01-2010, nang82aziz komen :

nampak macm sdap ni...ada petua tak nak bagi daging lembut dan tak liat......


10-12-2010, mz ayin komen :

lapaq la plk


17-03-2011, cariresepi@yahoo.com komen :

alamak sate goreng plak..tak sedap lah kalau tak dibakar tu bukan sate namanyer...


17-03-2011, cariresepi@yahoo.com komen :

alamak sate goreng plak..tak sedap lah kalau tak dibakar tu bukan sate namanyer...


05-09-2011, lela arpa komen :

nang82aziz:kalo nk daging lembut,kene rebus dulu..tpi potong daging kene memajang dn nipis..insyallah...


15-11-2011, tasha85 komen :

semalam da try buat..menjadi & sangt sedapp!! tq yer share resipi....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd