Google+

oleh: nor_67 Nasi Goreng Belacan Special

Nasi_goreng_belacan

kegemaran suami & anak2...


Created on : 01-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nor_67




Bahan-bahan ( 5 - 6 org makan )

  • 2 mangkuk nasi putih (yg telah sejuk)
  • 7 biji cili api hijau (kalau nak lebih pedas guna yg warna merah)
  • 1 labu bawang besar
  • 50 gm udang kering (dibersihkan dan direndam)
  • belacan sebesar ibu jari
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • garam dan gula secukup rasa
  • Untuk daging goreng:
  • 300gm daging - dipotong kecil2
  • 3 sb kicap
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • sedikit garam dan gula
  • 4 biji telur- 1 bji utk dimasukkan kedalam nasi dan 3 biji lg utk di buat telur dadar
  • daun salad
  • cili api sebagai hiasan( juga utk menambahkan pedas)
  • sedikit minyak utk menggoreng daging dan nasi

Cara-cara

  1. Daging Goreng: Panaskan sedikit minyak (lebih kurang 3 sb) dan masukkan daging. Kacau seketika dan masukkan kicap, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, gula dan garam. Masukkan sedikit air(melitupi daging dalam kuali) dan goreng hingga kering.
  2. Dadar telur: Pecahkan 3 biji telur ke dalam mangkuk. Panaskan frying pan, masukkan sedikit adunan telur dan goreng hingga telur masak(kekuningan). Angkat dan gulung. Ulang sehingga habis kesemua adunan telur. Apabila dadar telah sejuk bolehlah dipotong nipis2.
  3. Nasi Goreng: Blend cili api, bawang besar, udang kering (bersama air rendaman) dan belacan sehingga lumat.
  4. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak( lebih kurang 3 sb) dan masukkan bawang putih yg telah diketuk. Goreng hingga wangi dan kekuningan.
  5. Masukkan bahan2 yg telah diblend dan goreng hingga kering sedikit dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan telur dan kacau rata.
  6. Masukkan nasi dan goreng sehingga nasi masak. Hidangkan panas2 bersama daging goreng, telur dadar yg telah dipotong nipis dan daun salad. Bagi yg suka makan pedas2 bolehlah diitambah cili api tambahan
  7. Selamat mencuba, walaupun nampak cerewet, insyaALLAH sedap..

Tag

nasi

Laporan Masakan Bergambar (10)

Nasi_goreng
11-03-2008
Makan pagi tadi dengan black pepper beef. Sedap
Laporan oleh: hazila

tq hazila, oo jd combine ngan daging black paper laa.. slmt menjamu selera..

Nasi_001
18-03-2008
Smlm pagi k nor, nasi goreng ni POWERRRR la....., hazel makan bersama Telur dadar, French beans goreng & Ikan bilis. Hilang ngantuk bila makan nasi goreng ni, Hehehe... Tq k nor.
Laporan oleh: Hazel

aaa trcapai ga hajat nak wat nasi goreng ni yaa.. tak cukup tidur ke semalam heh

Dsc_2777
03-03-2009
knor....mula2 nak minta ampun dulu,saya ada campur kat dalam nasi tu & makan dgn sotong goreng.....rasanya emmmm memang sedappp.thanks...
Laporan oleh: zaina

tak kisah laa maria, ikut selera anak tekak la kan.. thanks sbb sudi cuba resipi ni.. :D

Photo-0002
23-03-2009
askum.k.nor ni lah lunch sya skrga hri ni..ni sbb dah fening la..x thu nk msk apa..n jg sbb falas leh...tp sori ya k.nor sya buat tlur mata krbau je bab tlur dadar tu..ayam gre pn x ada la..cma buh udg sgar je dlm nsi..udg kring pn x ada jg lah..sah memang derhaka pd rspi kak yg special tu..apa2 pun sodap kak.tq ya k.nor
Laporan oleh: Hoora-perantau

w'salam maz.. nasib baik la sedap ya, kalau tak kena denda dah tu sbb banyak sgt derhaka hehehe...ur welcome maz..

Nasibelacan
08-04-2009
kak nor saya buat tang nasi ngan telur dia je..hehehhehe...daging tu lain kali la saya cuba lak....tq kak nor...
Laporan oleh: quinnie

utk k.nor tak ada ke :D .. rajin sungguh Q ni..

Imag0035
19-06-2009
salam k.nor, bt tuk lunch td, mkn ngan kopok ikang je sedap, tq
Laporan oleh: rosaliza

betul2.. makan dgn kropok ikan sj pun sedap gak kan..

Nasi_goreng
25-11-2010
Hb mkn bertambah2 kak nor..gna cilipadi kaler merah yg tersgt ler pedas..mmg sedap kak..guna bhn apa yg ada..daging pon tak buat sbb sakit gigi dh asik kunyah daging hihihihi...leh wat lg kak sbb hb sukeee sgt2..tq ya muah muah muah
Laporan oleh: Aziemas
02012008_001_
09-02-2011
buat untuk dinner tadi. sebab saya x berapa makan pedas, sebijik ajer cili. tak buat lauk daging, lawan dengan chicky stick by aludra. rasa sedap...selalu asik nasik goreng biase aje...ni rasa la pulak luar biasanya...tq ya
Laporan oleh: CheqSueCommot
121015_nasi_goreng_belacan_special
15-10-2012
simple & sedap. sesuaikan dgn ape yg ade kt fridge. cmpur ayam n carrot. ltk sos tiram sikit. tq
Laporan oleh: moonbug
20131001_202155
01-10-2013
tmbh brokoli..terlebih kicap lak. tp mmg sedap!
Laporan oleh: cutie_winkle


Komen (8)

02-03-2008, terrorrizz komen :

tero dah try masak..........mmg sedap........tero tambah sos tiram ngan kicap ckit..............maceh sgt kat kak nor_67.............tak yah g kdai nk mkan............


02-03-2008, nor_67 komen :

terror.. tq sebab sudi mencuba resipi ni.. ada jugak yg sudi.. tp tak amik gambar ke? kalau ada hantar la kat laporan masakan


20-03-2008, Hazel komen :

Hahaha... kat laporan bergambar tu, nak ucap slmt tertype smlm pulak... Sori k nor for the typing error.


18-07-2008, doraemong13 komen :

sape name akande yg kt jordan tuh?


04-11-2008, marianie komen :

nmpk cam sedap je...mesti cuba niii...;)


09-02-2011, ome49@gmail.com komen :

resepi yg menarik n pastj sdp,,hubby n ank2 mst suke,,,nk try la msak..


03-06-2011, umi.jahrah komen :

mak kawan anak saya ada buat nasi goreng belacan ni, dan anak dia tolong jualkan dekat sekolah. anak saya kata memang sedap nasi ni. tak tahu lah pulak ye. belum cuba.


23-08-2011, normaboy komen :

uishhh, nasi grg belacan ni mmg sedap... sy mkn ngn ayam grg berempah ngn telur grg mata lembu...x sempat amik gmbr psl sedap sgt...hehehe!!! tima kasih kak nor... ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd